Munich (2005)
Genre: Drama / Historisch
Verenigde Staten / Canada / Frankrijk
Geregisseerd door: Steven Spielberg
Met onder meer: Eric Bana, Daniel Craig en Geoffrey Rush
Gesproken taal: Arabisch, Duits, Grieks, Engels, Frans, Hebreeuws, Italiaans en Russisch
Releasedatum: 26 januari 2006
Bekijk via Netflix
Plot Munich
"The world was watching in 1972 as 11 Israeli athletes were murdered at the Munich Olympics. This is the story of what happened next."
Tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München, werd de Israëlische ploeg gegijzeld door Palestijnse terroristen. Dit resulteerde in de dood van elf Israëlische deelnemers. Een Mossad-agent krijgt de opdracht een team samen te stellen om de verantwoordelijke Palestijnen te vinden en te vermoorden.
ILDIB
Simpelweg te langdradig. Dr had meer munchen bij moeten zitten. De achterliggende gedachte komt wel goed over, daar ligt het niet aan, maar hij kon me niet helemaal boeien, zeker het laatste uur niet meer.
Mass13
Historisch volledig incorrect, in dezelfde lijn als de Israelische propaganda...
E2K
Ik zie het als fantasie gebaseerd op een historisch voorval.
Vermakelijke film als je de onwaarheden buiten beschouwing laat.
Vond het begin erg goed gefilmd, de gijzeling. Daarnaast was de sfeer heel goed na explosies. Hoe het geluid heel gedempt werd, erg mooi.
En Marie Josee Croze, een van de mooiste actrices wat mij betreft.
Meneer Bungel
Goede film, maar wel een beetje droog. Informatie, iemand vermoorden, informatie, iemand vermoorden, etc. Maar waar sloegen die flashbacks op? Was Avner erbij geweest of zo?
In zekere zin was de hele wereld erbij, via de media, als het al terzake doet want Spielberg laat hier zien wat de aanleiding is. De operatie die volgt begint tamelijk simpel inderdaad; Info vinden over een dader en uitschakeling volgt. Het team wordt trouwens helemaal niet zo eenduidig humaan neergezet en naarmate het verhaal vordert blijken de betrokkenen de zin van de operatie ook steeds meer te betwijfelen en ontstaan er ook spanningen onderling. Dát was ook Spielberg's punt, dacht ik. Dan hoeven voor mij niet alle details precies gelijk te zijn aan de realiteit.
Zeer indringende film die een stukje geschiedenis laat zien, misschien niet volledig correct, maar het zal nog moeilijk worden een film te maken over 'dit onderwerp' die én de Israeli's én de Palestijnen zal bekoren.
Legan
Zoals altijd het geval is, levert Spielberg weer een solide film af die geschikt is voor de massa. Prima gefilmd maar qua verhaal toch wat tegenvallend. Typisch een geval van veel geschreeuw en weinig wol. Maar hoewel lang en veel dialogen bevattend, was het desalnietemin geen moment saai. Alleen gewoon te langzaam soms.
Het verhaal is best goed alleen duurt de film naar mijn mening veel te lang. Ergens halverwege begint de film te vervelen en hunker je naar het einde toe. Het stukje in Nederland met de mooie Marie Josee Croze is nog het best bijgebleven. 40 minuten in korten en je hebt een veel betere film met meer vaart.
Criticism
Bij tijd en wijle een spannende film, die door de langdradigheid die spanning niet vast wist te houden. Spielberg heeft er de laatste tijd een handje van om zijn films, vaak onnodig, uit te rekken. Erg jammer, want als de film een stuk ingekort zou zijn zou mijn waardering voor deze film een stuk positiever uitgevallen zijn.
Wat je gelukkig ook van Spielberg kan verwachten is dat de film zeer kundig en professioneel is gemaakt. Cinematografisch was er weinig op af te dingen, en ook de acteerprestaties waren prima. Wel vond ik de personages zelf zijn kartonnenborden. Dit is jammer, want de personages hadden zeker wat verder uitgediept kunnen worden. De film valt hier en daar wel in herhaling, vooral met de moorden. Het was informatie krijgen, reizen en vermoorden en dit een aantal keer. De boodschap van de film was wat drammerig en sentimenteel, maar dat neem ik hier maar voor lief. Ik vond het al meevallen dat Spielberg een neutrale positie innam rond het Israel-Palestina conflict.
coldheaven
Aparte Spielberg, knap gemaakt, zowaar niet eens sentimenteel. Maar ondanks dat het vaak technisch hoogstaand is, met geweldig gecompliceerde shots (maar het mag natuurlijk ook wat kosten), weet de film grotendeels niet te boeien. Vooral in het begin kabbelt het allemaal een beetje ongeïnpireerd voort. Later wordt het iets spannender, maar blijkbaar weet Spielberg (die zich duidelijk inhoudt om geen Joodse propaganda film te maken) niet goed hoe hij anders de spanning opwekt. Ik kom daarom niet verder dan een krappe 3,5* Maar ben wel blij verrast dat Spielberg niet verzandt in tenenkrommende sentimentaliteiten.
Sluit me bij zowel het cijfer als de uitleg aan.
Timtim
Dat alles niet helemaal klopte viel mij ook al op, maar als je kijkt naar de film vond ik het zelf toch wel heel interessant.
JDSsmetje
Een goed verhaal met super acteerwerk. Doch vond ik het verhaal niet zo interessant. Dit komt door de langdradigheid. Langdradig vind ik de film dus wel, tenzij je het verhaal echt interessant vind, wat bij mij dus niet echt het geval is....
score ......................... 3.15 (Goede Film)
positie ...................... 130/375
JTV-kijker
- 2017 stemmen
Interessante film, goede acteerprestaties en een leuk verhaal. In hoevere het echt gebeurt is weet ik niet. Het toont wel goed de nationalistische ideeën tussen Joden en Palestijnen.
Het slechte punt vind ik toch wel is dat ik de emoties van de personages niet goed kan begrijpen. Ook de flashbacks vind ik maar raar, ze komen op vreemde tijdstippen.
Een goede film met hier en daar nog wat werkpuntjes. Aangenaam om naar te kijken, ik heb geen minuut gedacht: Is de film nu eindelijk gedaan?
ik geef een 3.5
Sportingerke
Over het acteerwerk en het filmtechnische aspect ga ik niet spreken, want het is niet daarvoor dat ik naar een bepaalde film kijk.
Misschien is dat in deze film dus wel super, maar voor mij wordt de kwaliteit van een film bepaald door het verhaal en hetgeen gebeurt.
Bij het bekijken van Munich was ik plotsgewijs erg ontgoocheld. Het is al gauw duidelijk hoe de film zich zal ontplooien (eens Avner zijn opdracht gekregen heeft) en in het verdere verloop van de film gebeurt het zoals in het verhaal van de tien kleine negertjes.
Nu heb ik niet gauw dat ik een film saai vind, maar bij deze was ik echt blij dat hij gedaan was. Duurt naar mijn mening minstens een half uur te lang.
Het enige goeie vond ik eigenlijk de flashbacks waarin we een beeld kregen van het drama van Munchen. Opmerking hierbij is wel: hoe kan Avner deze "beelden" in zijn hoofd te zien krijgen hoewel hij er niet bij was??
Meneer Bungel
Aan de hand van allerhande bewijs en observatie hebben het Duitse en Israelische leger wel een reconstructie kunnen maken van hetgeen voorgevallen is. Over die feiten had Avner vast ook beschikking...
-edit- Ik zie nu dat ik al eerder op eenzelfde vraag van een ander had gereageerd. Dit was dan toch een beter antwoord.
Meneer Bungel
Je had toch bij het lezen van het plot wel kunnen nagaan hoe deze film in elkaar zou steken?
Daarbij wordt er toch best uitgebreid(en naar mijn mening op een interessante manier) ingegaan op de persoonlijke uitwerking van deze operatie op de betrokkenen en dus een aanvulling is op het tamelijk simpele plot.
Dead01
- 1979 stemmen
Film gezien en moet zeggen geen slechte film.
Had er nog geen trailer of niets van gezien en dacht dat het echt over die aanval zelf ging maar toch bleef da film me boeien als het verhaal duidelijker werd.
Film word zeer goed weergegeven moet ik zeggen en ook al duurde hij wel vrij lang had ik er toch geen problemen bij.
3,5 sterren
Gil -Galad
Verhoging naar 4.5. Heb hem twee keer achter elkaar gekeken in de vakantie, terwijl er twee nieuwe films "klaarlagen." Nouja, heb er twee keer enorm van genoten. De stukken na München zijn goed, de stukken over München vond ik bijna even intens als D-Day in Saving Private Ryan.
bild
Deze film heb gezien in de bioscoop en hij is zeker niet slecht. Zeer goede acteerprestaties en goede regie. Ook het verhaal op zich is niet mis maar de film verveelt door te toch wel te lange speelduur. Jammer dat het ineens 11 Palestijnen zijn die ze moeten vermoorden en niet gewoon een stuk of 5 om de speelduur wat naar beneden te trekken. De film mist ook een beetje actie...
Rizz
Heb me wel vermaakt. Soms een beetje vaag en te langdradig, maar over het algemeen best onderhoudend.
Skrean
Niet op tv gezien, maar net op dvd, de film geeft je echt het gevoel van de jaren 70, alsof je bij de aanslag aanwezig bent in al haar 'glorie'.
Leland Palmer
Aardige film van Spielberg. Maar om eerlijk te zijn kon het me allemaal niet zoveel boeien, wat er verteld werd en wat er gebeurde. Oké, Munich kent een paar prachtige scénes - het meisje die de telefoon opneemt, de (veel te krachtige) bom die afgaat in de kamer ernaast en Bana die voor het eerst zijn dochter aan de telefoon hoort. Daarnaast nog wel wat vermakelijke momenten, maar voor de rest vond ik het zo interessant eigenlijk niet.
De acteurs waren opzich prima, maar die accenten... nee. Beetje jammer eigenlijk, wat ervoor zorgt dat de dialogen ook niet lekker lopen. Spielberg zorgt dan wel weer voor wat mooie plaatjes en de cameravoering is prima gedaan. Ook de score van Williams is aardig. De flaschbacks waren opzich wél interessant, maar toch kon ik ze niet helemaal plaatsen. Bana ziet de beelden allemaal wat té duidelijk, terwijl ie er niet bij is geweest. Spielberg is wel wat drammerig met de boodschap, maar dat is ook al vaker aangehaald. Zeker te doen, maar ik kreeg het gevoel dat de film nooit écht van de grond kwam. Drie sterren.
Jasper72
Mijn god wat een reactie. Ben je uberhaupt ervan op de hoogte dat deze film is gebaseerd op ware feiten en dat er 11 Palestijnen dood moesten om de 11 Israeliers te wreken?
'Jammer dat het ineens 11 Palestijnen zijn die ze moeten vermoorden en niet gewoon een stuk of 5 om de speelduur wat naar beneden te trekken' = deze zin slaat werkelijk alles, wat een dom gelul!!
briek
Schindler's List is een van de beste films ooit gemaakt, deze film was zeer realistisch en aangrijpend. Niet verwonderlijk zou men denken aangezien Steven Spielberg een jood is, maar dat ligt bij Munich wel anders. In Schindler's List waren de nazi's de boosdoeners, zo was het in echt ook, maar hier is er geen goede of slechte kant, alleen slechte kanten met meestal altijd onschuldige slachtoffers. Spielberg geeft het geweld op een objectieve manier weer tussen palestijnen en joden, de wraak die de joden nemen voor het drama in München is aan het einde van de film voor sommigen in eigen kamp moeilijk te rechtvaardigen. De muziek in de film lijkt ook erg sterk of deze van Schindler's List, natuurlijk gaat het hier ook over dezelfde componist.
De titel heeft eigenlijk weinig met de film te maken, het geeft enkel aanstoot tot het verhaal, maar voor de rest heeft Spielberg hier erg goed werk geleverd wat ook van de cast en co gezegd mag worden.
Iron Maiden
Waarom vergelijk je die 2, omdat het van dezelfde regisseur is?
briek
Ja omdat het van dezelfde regisseur is, die een jood is en ook omdat het conflict tussen de palestijnen en joden voortgevloeid is uit de Jodenvervolging tijden WW II.
totti999
Prima film met een uitstekende cast. Mooi de morele afwegingen en beweegredenen voor de moorden verteld. Neverending story zolang dit conflict op deze manier wordt beleefd.
brielen
Ik vond de film spannend, actueel qua thema, ontdaan van alle sentiment en schitterend gefilmd.5.
bosco
BRIEK [quote="
De titel heeft eigenlijk weinig met de film te maken, het geeft enkel aanstoot tot het verhaal. [/quote] BRIEK
Dat klopt niet wat je zegt alles eigenlijk, als je de geschiedenis achter de twee films zou weten dan zie dat Spielberg het op de meest realistische manier brengt.
Ik heb pas een boek uit gelezen wat ging over `t conflict tussen de PLO en de Israeli`s en wat je in de film ziet is nauwkeurig en realistisch gebracht over wat er erna gebeurden zoals het ook in de film wordt aangegeven. Het feit dat hij vaak (altijd) de Joodse kant belicht heeft te er mee maken dat hij zelf Joods is en het zijn roots zijn.
Deze man maakt geen films met dit soort onderwerpen zonder dat het in zijn geheel wordt gebracht.
Nooit niet!.
mister blonde
Als politieke film eigenlijk waardeloos (hoewel ik het goed vind dat Spielberg niet te veel de kant van de joden kiest), maar als actiethriller erg onderhoudend en de actiescenes spatten van het doek. 3,5 sterren.

Waargebeurde film 'Munich' van Steven Spielberg zeer binnenkort te zien op Netflix

'Munich' over waargebeurde aanslag tijdens Olympische Spelen vanavond op Spike

Changeling
Mystery / Misdaad, 2008

Män Som Hatar Kvinnor
Thriller / Mystery, 2009
parijs, frankrijkmoordisraëlhotel roomterroristjaren 70gijzelaarintelligenceolympische spelenmunich, germanymossadbeirut, lebanonailul al aswadplo terrorist groupbomb constructorbaader-meinhof groupolympian village wraakterrorismeterrorist group