Munich (2005)
Genre: Drama / Historisch
Verenigde Staten / Canada / Frankrijk
Geregisseerd door: Steven Spielberg
Met onder meer: Eric Bana, Daniel Craig en Geoffrey Rush
Gesproken taal: Arabisch, Duits, Grieks, Engels, Frans, Hebreeuws, Italiaans en Russisch
Releasedatum: 26 januari 2006
Bekijk via Netflix
Plot Munich
"The world was watching in 1972 as 11 Israeli athletes were murdered at the Munich Olympics. This is the story of what happened next."
Tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München, werd de Israëlische ploeg gegijzeld door Palestijnse terroristen. Dit resulteerde in de dood van elf Israëlische deelnemers. Een Mossad-agent krijgt de opdracht een team samen te stellen om de verantwoordelijke Palestijnen te vinden en te vermoorden.
Ik ben erg benieuwd, ik vraag me af of dit een beetje iets genuanceerds wordt met politieke achtergronden of meer een actiedrama.
Art
Als je meer over dit onderwerp wilt weten kan ik je de docu One Day in September aanraden. Ik ben dan ook zeer benieuwd hoe Spielberg dit tragische gebeuren gaat verfilmen.
Justice4All
Als dit een echte spannende thriller is, dan is dit Spielberg's 1e echte lange thriller. Corrigeer me als ik het fout heb.
Maar in ieder geval als ik het plot lees lijkt het mij meer een actie/thriller.
...een mossad-agent...11 verantwoordelijke Palestijnen...vermoorden.
Ben in ieder geval benieuwd. Ik hoop dat het een erg spannende spionagethriller is.
A.S.E.
Btw, zeer mooie poster met Spielberg's trademark van een persoon tegen het zonlicht te fotograferen, zoals in the Color Purple en Empire of the Sun.
gondwana
Is dit ook niet Spielberg's eerste politieke film?
Schindler's List was romantische komedie uiteraard.
A.S.E.
Schindler's List was holocaust-drama of oorlogsdrama. Met politieke film bedoel ik iets in de stijl van JFK of Syriana. Dus denk even na voor je een zwakke poging op sarcasme probeert. Trailer
Spielberg is gewoonlijk iemand die films maakt voor een zo groot mogelijk publiek zonder echt controversiële verhalen te vertellen. Dit wordt één van z'n meest besproken films omdat het thema uiterst actueel is. Het Israël-Palestina conflict is nog steeds bezig en de vraag is natuurlijk of deze film duidelijk een kant kiest of niet. Er wordt al bericht dat de film eerder tegen Israël gericht is, aangezien het handelt over illegale 'geprogrammeerde' moorden. Deze film zal volgens mij werkelijk een bom zijn wanneer het uitkomt.
A.S.E.
Men zegt het vooral omdat de script-schrijver, Tony Kushner, al meerdere artikels heeft geschreven tegen Israël, ook al is hij zelf een jood. Hier enkele artikels :
Moet er wel bij vermeden dat ze geschreven zijn door journalisten van JewishPress, dus het zal niet altijd even objectief zijn.
Maar volgens mij zal het goed gebalanceerd met de negatieve en positieve aspecten van beide kanten.
A.S.E.
Oeps, ik liet me even gaan in m'n enthousiasme en er viel een woordje dat vaak gebruikt wordt in Antwerpen
. Ik bedoel 'Super, leuk, tof, cool, joepi, kei goed !'.
Mc
- 2092 stemmen
Ben hier ongeloofelijk beniewd naar, de site doet een beetje Desperado/Godfather - achtig aan. In de trailer en in de poster is meteen alweer het prachtige Spielberg-licht aanwezig dat we in War of the Worlds en Close encounters ook veel zagen. Kan en moet heel veel moois gaan worden.
Chuck Taylor
- 1953 stemmen
Ongelofelijk..dit lijkt me echt een goede film, je moet er ook bij weten dat Mathieu Kassovitz er ook in speelt. DE regiseur van La haine en ook gewoon een goede acteur en vette gast. Ik hoop niet dat de politieke voorkeur van Spielberg teveel naar voren komt hierin (hij is joods), maar zeker een gruwelijke film.
pascal83
De trailer wekt vooralsnog de schijn dat Spielberg een kritisch standpunt inneemt. Hij lijkt me ook niet echt iemand die voor een 'zwart-wit' benadering gaat.
Bericht met politiek getinte standpunten/opmerkingen verwijderd.
Het is dan wel hetzelfde verhaal, maar nu ik de trailer zie, doet het me wel heel erg veel aan Sword of Gideon denken. Ik vraag me af of dit veel toevoegt.
Snap ik, maar de trailer is zowat een flashback naar die andere film.
Art
Ik heb die andere film (nog) niet gezien dus dat weet ik niet. De trailer heb ik ook laatst gezien in de bios, en nadat ik hem had gezien zat ik toch met een dubbel gevoel. Of Spielberg vervalt weer teveel in het sentiment, wat hij overigens wel in al zijn films heeft maar hier zou het best wel weer eens een overkill kunnen zijn, of hij maakt eindelijk eens een film die je een keiharde stomp geeft en dat wars is van al het sentiment. En ik denk toch dat Spielberg het weer niet kan laten om hier en daar wat onnodige stukjes vals sentiment te tonen
Ik hoop echt dus dat hij die stomp gaat geven maar ik vrees het ergste.
Jonathan Crane
De trailer ziet er zeer veelbelovend uit maar ook ik ben bang dat Spielberg zoals altijd de scherpe kantjes er grof afslaat met vals sentiment en een flauwe moraal.
feanaro surion
De maker van Angels in America is de scripschrijver dus heb er wel vertrouwen in
sn@ke
- 2077 berichten
Prachtige poster. Wat spielberg de laatste 7 jaar van kwaliteitfilms heeft afgeleverd is onevenaarbaar ... ( saving private ryan , minority report , war of the worlds ... ).
Esteban
Hopelijk nog eens een Spielberg waar ik razend enthousiast over mag zijn. Minority Report? War of the Worlds? Eén voor één teleurstellingen.
streeter
De reviews zijn hier mild, en de film blijkt niet de grote Oscar-film te zijn die bijna iedereen verwacht had (de film wordt een paar dagen voor het eind van het jaar uitgebracht, zodat het nog een 2005 film is - een populaire Oscar-strategie). Het is ook niet genomineerd voor Best Picture (Drama) bij de Golden Globes.
Spielberg heeft maar 1 interview gedaan om de film te promoten (met Time Magazine, en die zeggen dat dat zijn enige zal zijn), dus blijkbaar blijft hij weg van de controversiele onderwerpen die momenteel rond deze film hangen.
Ik kijk uit naar de film volgende week maar heb mijn verwachtingen wat verlaagd.
feanaro surion
Dat het niet dé grote oscarkandidaat is, is eerder een teken dat hij wat alternatiever is dan Spielberg's andere films, een goed teken dus...
A.S.E.
Nieuw interview van Spielberg en Kushner over de moeilijkheden die ze hadden bij het maken van Munich. Ziet er uit als Spielberg's meest controversiële film, wat men niet van hem gewoon is. Daarom dus ook interessanter !!!
streeter
Ebert heeft het hoog in z'n top 10 van 2005: http://www.rogerebert.com . Da's wel een goed teken.

Waargebeurde film 'Munich' van Steven Spielberg zeer binnenkort te zien op Netflix

'Munich' over waargebeurde aanslag tijdens Olympische Spelen vanavond op Spike

Changeling
Mystery / Misdaad, 2008

Män Som Hatar Kvinnor
Thriller / Mystery, 2009
parijs, frankrijkmoordisraëlhotel roomterroristjaren 70gijzelaarintelligenceolympische spelenmunich, germanymossadbeirut, lebanonailul al aswadplo terrorist groupbomb constructorbaader-meinhof groupolympian village wraakterrorismeterrorist group