Munich (2005)
Genre: Drama / Historisch
Verenigde Staten / Canada / Frankrijk
Geregisseerd door: Steven Spielberg
Met onder meer: Eric Bana, Daniel Craig en Geoffrey Rush
Gesproken taal: Arabisch, Duits, Grieks, Engels, Frans, Hebreeuws, Italiaans en Russisch
Releasedatum: 26 januari 2006
Bekijk via Netflix
Plot Munich
"The world was watching in 1972 as 11 Israeli athletes were murdered at the Munich Olympics. This is the story of what happened next."
Tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München, werd de Israëlische ploeg gegijzeld door Palestijnse terroristen. Dit resulteerde in de dood van elf Israëlische deelnemers. Een Mossad-agent krijgt de opdracht een team samen te stellen om de verantwoordelijke Palestijnen te vinden en te vermoorden.
J.S.
4* in de Humo, met alle goede kritieken verwacht ik er wel iets van

Inderdaad, de maximale score in Humo is erg bemoedigend.
Anakin01
Inderdaad, de maximale score in Humo is erg bemoedigend.
Wil deze film zeker zien
ThaMovieVoter
Lijkt me een prachtige film, wordt misschien wel weer een bezoekje cinema.
Mel24
Vond het een zeer goede film maar had hem wel aangrijpender verwacht.
Vond dat ze de karakters beter hadden kunnen uitwerken.
Voor mij ****
Daan23
Sluit mij aan met Mel. Vond de opbouw wel erg goed, goede muziek en prachtig acteerwerk over heel de lijn.
Kortom: Na het erg zwakke "war of the world" weer de ECHTE Spielberg op z'n best.
Daan
Skyper
weet iemand ook in welke bioscopen deze draait(veel of weinig ofzo)
of iemand een site waar ik een overzicht krijg ofzo
J.S.
http://digg.be/movie.php?id=1007 Mijn God dit moet echt ongeloofelijk goed zijn.
mikoz
Erg sterke film van Spielberg.
Het verhaal is erg pakkend en begint gelijk met een inleiding die vrij heftig is maar prachtige beelden oplevert.
Munich is een waargebeurt verhaal en dat weet Spielberg goed naar voren te brengen. Later in het verhaal zie je enkele terugblikken die aan het einde nog een grote ondekking laten zien. Het verhaal is erg interessant en de beelden zijn prachtig. Het verhaal is soms wat te langdradig , maar de diversiteit maakt dat tog allemaal goed. Het afwerken van de Palastijnen in de Black September is gewoon er goed gedaan. Tevens is het geluid van de meeste ontploffing er mooi gedaan.
Prachtige scenes en plaatjes maken dit tot een top film.
donnie darko
Wat een gigantisch hoog gemiddelde na toch al 25 stemmen. Nog steeds is de laagste stem een 3.5.
Deze wil ik zeker zien. Ik hoop dat het volgende week al kan.
mikoz
Ik twijfel nog een beetje tussen ene 4,5 en 5.
Ik hoop overgens niet dat mensen zo veel van de film gaan verwachten dat hij eigenlijk alleen nog maar tegen kan vallen ..
ohkino
De film is zeer aangrijpend, (laat de popcorn maar even staan). Spielberg kruipt in het hoofd van een man die steeds verder onthecht raakt van zichzelf en zijn omgeving. Verplichte kost voor politici die oproepen tot geweld en wraak.. en voor stoere jongens die menen dat ze die klus wel even willen gaan klaren...
Figo
Munich wordt door velen op deze site overgewaardeerd. Als geheel stelt de film teleur. Munich moet het vooral hebben van losstaande scenes uit het eerste anderhalf uur. Deze zijn op zichzelf ijzersterk. Daarna vervalt de film in slappe dialogen en slechte karakterontwikkelingen. Het plot gaat geen enkele kant op en lijkt verdwaald in datgene wat het wil overbrengen. Eric Bana doet het goed maar spat niet van het doek. De cinematografie is echter wel erg sterk. Vooral de lens waar Spielberg voor gekozen heeft en de handheld camera zorgen dat de jaren '70 sfeer waarin de gebeurtenissen plaatsvonden realistisch wordt gereconstrueerd. Ook de documentaire-achtige stijl waarin de film is geschoten komt hierdoor beter uit de verf. ***1/2.
mikoz
Het word een 4.5. Film is niet iets te langdradig op sommige stukjes.
dutchtuga
Helemaal eens met Figo. Film gaat nergens heen het laatste uur en wordt zelfs gaandeweg vervelend en langdradig. Aantal geweldige scenes redden deze film. Ik noem bv de scene met de bom die te zwaar blijkt te zijn of de scene met die KGB agenten buiten het hotel . Prachtige scenes. Ik hou het op 3 *
ropjuh89
Ik ga er vanavond naar toe. Ik ben benieuwd of hij écht de moeite waard is. Zo te zien aan de score tot nu toe wel (4,38*) We zullen zien!
_Casper_
TOP film 4.5 sterren!
Er waren een paar dingen waardoor deze film geen 5* verdiend.. bijv de 1e 15min die hadden anders gemogen maar voorderest top! gister naar de bios geweest.. gewelidg!
Materny
Hoop niet dat er teveel politiek gebrabbel in voorkomt.
Ben wel benieuwd en ga hem cker snel kijken.
Pirma thriller, die qua verhaaluitwerking in feite nauwelijks iets toevoegt aan Sword of Gideon (die bovendien ook wat spannender was in mijn herinnering), maar wel een erg professioneel gemaakte film, wat je uiteraard kunt verwachten bij Spielberg.
Jorick
Mooie film. Spielberg laat zien dat hij het nog steeds niet heeft verleerd. Mooie beelden, een mooi verhaal en degelijke acteerprestaties zorgen voor 164 minuten prima vermaak. Persoonlijk vond ik de eerste anderhalf uur beter dan het laatste deel, maar de film blijft over het algemeen sterk. Overigens een prachtige soundtrack.
FisherKing
Eigenlijk wel een tegenvallertje....
Wat een overdaad aan geweld in deze film, brrrr.
En dat allemaal expliciet in beeld gebracht. Je moet ervan houden.
Voor mij kwam de film maar niet tot leven, goed gemaakt, dat wel.
Begin is heel sterk, prachtig subtiel via veel tv-beelden, maar waarom dat allemaal in 3 stukken door de film door nog eens duidelijk "overnieuw" gedaan moest worden werd me niet geheel duidelijk, een vorm van overdaad.
Daarna wordt er een hoop "herhaald" zodat de film niet echt op gang komt. Helaas ook dramatisch gezien niet.
Eric Bana als keuze voor de hoofdpersoon vind ik persoonlijk veel minder, hij draagt niet echt de autoriteit uit die de hoofdpersoon zou moeten hebben.
Maar goed, een lege bioscoopzaal en leuke kijkgenoten helpen wel om van de film te genieten.
Ik hou het even op 3 sterretjes.
Dustyfan
Lang niet alle lovende woorden over deze film gingen voor mij op, helaas. Ik vond het vooral erg rommelig overkomen af en toe en teveel herhaling van zetten. Rome, mannetje zoeken, moord plegen, volgende stad... Parijs, mannetje zoeken... enz. enz. Ik was wel opgelucht dat ze niet alle 11 zo gingen afwerken. En waar was de media-aandacht voor die moorden? Nogal schraal tegenover de media-aandacht voor de gijzeling. .
Verder werd ik af en toe wat moe van de zenuwachtige camera-bewegingen en de associatie met dogme-cameravoering was niet te vermijden.
Tja, wat blijft er nog over? Moeilijk...
Het verhaal vond ik in grote lijnen wel aardig, hoewel het me soms erg onlogisch overkwam. Om een voorbeeld te noemen:
Het team dat de moorden moest uitvoeren opereerde weliswaar niet voor de Mossad of een andere geheime dienst, maar evengoed hadden ze wel een Mossad-achtergrond. Nu heb ik me in het verleden enigszins verdiept in de methoden, die geheime diensten - waaronder de Mossad - hanteren. Wegrennen (of racen) na een moordaanslag, zoals de personen in de film na de eerste aanslag deden, is volstrekt onlogisch. Zo werken die figuren echt niet, want dat trekt veel te veel aandacht van omstanders.
En dan die 'safe-house'... Een safe-house tip van iemand aannemen die niet bij de eigen dienst hoort? Zoiets bestaat domweg niet. Alle agenten weten vanuit hun 'opleiding' waar de safe-houses zijn of waar ze de betrouwbare info moeten halen. Want buiten die kringen zijn die safe-houses niet bekend, want dan is het geen safe-house meer. Dit soort onlogica brengt de film behoorlijk aan het rammelen, wat ik heel erg zonde vind.
Het wilde allemaal net niet van de grond komen. Het wilde erg graag een boeiend drama worden, maar dat lukte net niet.
De groeiende gewetenswroeging van de hoofdpersoon en zijn groeiende besef dat het moorden over en weer toch nooit stopt en dat er voor elke vermoorde vijand onmiddellijk een nieuwe klaarstaat is wel overgekomen. Maar of daar nou 164 minuten voor nodig waren?
Voor mij had de film óf een stuk korter gemogen, óf veel meer (dramatische) inhoud mogen krijgen.
Ik kom nu niet verder dan 3*
Mc
- 2092 stemmen
Even laten bezinken, dat moet wel na Munich.
Een film die totaal niet Spielberg-achtig oogt (de prachtige lichtval die we in bijna elke scene weer terug zien daar gelaten) doordat de film, in tegenstelling tot andere films van Spielberg (Minority Report, War of the Worlds) niet overal zo gepolijst is.
De film is erg rauw en recht voor z'n raap, iets wat je niet vaak terugziet bij Spielberg's films (op Schindlers List en Saving Private Ryan na). De expliciete manier die Spielberg gebruikt om het geweld te laten zien, ik noem de scene tijdens de gijzeling. Waarbij een van de gegijzelden door z'n wang wordt geschoten gaat erg ver, maar geeft een indrukwekkend realistisch beeld van de gebeurtenissen.
De cinematografie was geweldig, dat er met een handheld is gefilmd stoorde mij totaal niet het maakte het er zelfs realistischer op. De zachte gele en blauwe tinten die in de film steeds terugkomen ogen erg authentiek en geven de film eveneens een meer realistische look.
Eric Bana acteerde heel aardig al was het af en toe alsof hij bang was teveel te doen, alsof hij niet alles gaf. Daniel Craig was perfect gecast en Mathieu Kassovitz en Ciarán Hinds acteerden prima.
Uiteindelijk blijkt Munich meer een thriller dan een politiek getinte film, maar wel een hele goede! Natuurlijk zit dat politieke tintje er wel aan, maar omdat er nergens echt een standpunt wordt ingenomen speelt het een onbelangrijke rol.
5* (voorlopig in ieder geval...
FisherKing
Dat heet vrij matig acteren...
Mc
- 2092 stemmen
Nou, toch vond ik het wel een end 'above average'... En uiteindelijk werd het door de goede elementen van de film mooi gecompenseerd.
Tja, wat blijft er nog over? Moeilijk...
Wat is er zo onlogisch aan wegrennen na een aanslag? Hadden ze moeten blijven staan of zo?

Waargebeurde film 'Munich' van Steven Spielberg zeer binnenkort te zien op Netflix

'Munich' over waargebeurde aanslag tijdens Olympische Spelen vanavond op Spike

Changeling
Mystery / Misdaad, 2008

Män Som Hatar Kvinnor
Thriller / Mystery, 2009
parijs, frankrijkmoordisraëlhotel roomterroristjaren 70gijzelaarintelligenceolympische spelenmunich, germanymossadbeirut, lebanonailul al aswadplo terrorist groupbomb constructorbaader-meinhof groupolympian village wraakterrorismeterrorist group