Munich (2005)
Genre: Drama / Historisch
Verenigde Staten / Canada / Frankrijk
Geregisseerd door: Steven Spielberg
Met onder meer: Eric Bana, Daniel Craig en Geoffrey Rush
Gesproken taal: Arabisch, Duits, Grieks, Engels, Frans, Hebreeuws, Italiaans en Russisch
Releasedatum: 26 januari 2006
Bekijk via Netflix
Plot Munich
"The world was watching in 1972 as 11 Israeli athletes were murdered at the Munich Olympics. This is the story of what happened next."
Tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München, werd de Israëlische ploeg gegijzeld door Palestijnse terroristen. Dit resulteerde in de dood van elf Israëlische deelnemers. Een Mossad-agent krijgt de opdracht een team samen te stellen om de verantwoordelijke Palestijnen te vinden en te vermoorden.
tukker1966
Zeer goede film 4 sterren.
Maaree... dat laatste shot..Manhattan op de achtergrond..
zag ik daar nu de Twin towers..zoja...dan heeft Spielberg een zeer leipe hint naar de toekomst gegeven ..weet niet wanneer die laatste scene in welk jaar zich afspeelde..maare.zeer sterk!..tenminste..als ik t goed heb..
Dustyfan
Die laatste scene speelde zich af in 1979, toen de Twin Towers er net 2 jaar stonden.
Yuma Q.
obsessief met zijn volk bezig? en waar blijkt dat uit dan? uit Schindler's List en deze film? straks ga je de holocaust nog ontkennen, ook...
Holocaust? Welke holocaust?
Matchostomos
Na tussendoortjes als 'Catch Me If You Can', 'The Terminal' en 'War of the Worlds' is Spielberg weer helemaal terug. We zien een Spielberg die meer aandurft en in een politiek getinte film als deze is hij daarom op zijn best. Hij kiest geen zijde en blijft mooi in het midden, en daar zijn de vaak schitterende dialogen getuige van(de discussie op de trappen). Hierbij wordt alles ook met ongelofelijke pracht in beeld gebracht, een waar spel van licht en schaduw. Als laatste nog een dankwoordje voor de man die zelden ontgoocheld, John Williams, die hier wederom een schitterend score heeft samengesteld.
tukker1966
Dus had ik t toch goed gezien..was dit niet meerdere kijkers opgevallen ?
Agony
- 1985 berichten
Dus had ik t toch goed gezien..was dit niet meerdere kijkers opgevallen ?
FisherKing
Ze staan in Brooklyn tijdens dat gesprek en ze komen pas in beeld bij het eindshot als de camera langzaam naar links pent. En daarna stil blijft staan met de credits eroverheen.
Doelbewuste verwijzing naar 11 September.
tukker1966
En zo start je een discussie,heb ik toch eens gelijk..krijg dat thuis niet voor elkaar !!
chiquita
Ik vond deze film verre van genuanceerd. Bovendien zijn er allerlei dingen bij verzonnen en veel gebeurtenissen die van belang zijn voor het begrijpen van deze hele Münich kwestie zijn weggelaten.
Vooralsnog... 3*
tukker1966
Heb de docu vandaag ook gezien, de mislukte aanslag in Lillehammer komy niet in de film voor.
eRCee
- 1978 stemmen
De film begint niet zo sterk. Eigenlijk viel het gehele eerste uur mij tegen. De kaping wordt erg matig in beeld gebracht en het vervolg is een beetje een oppervlakkig gangster-verhaal.
Langzamerhand wordt de film interessanter. De personages beginnen te twijfelen en de thematiek van het Joods-Palestijnse conflict komt meer naar voren. De spanning stijgt wanneer de leden van het moordcommando zelf worden vermoord. De beelden van de kaping die door het verhaal worden gevlochten zijn indrukwekkend, de manier waarop (vrijscene) inderdaad wat minder geslaagd.
Politiek gezien vond ik het een vrij neutrale film met maar één boodschap: geweld is niet de oplossing.
A.S.E.
Beste film van Spielberg na Schindler's List. Vond het alleen wel héél toevallig dat er niets gezegd werd over die Marokkaan die per vergissing vermoord werd in Zweden.
Dustyfan
Davidoff
Docu? Mis ik nou iets?
Er is ook een docu van, vorige week nog op tv geweest.
erg aangrijpend.
Timos
vond de film erg tegenvallen.
komt waarschijnlijk omdat ik vorige week een erg goede docu over deze gebeurtenissen heb gezien op tv en daardoor te veel verwachte van de film.
Vandaag was op Nederland 3 een docu om 11.50:
Zembla: De moordenaars van München '72
(NPS/VARA)
Documentaire. Op de Olympische Spelen van 1972 in München werden elf Israëlische atleten vermoord door Palestijnse terroristen. Meteen daarna gaf premier Golda Meir de geheime dienst Mossad opdracht om de daders te vinden. Voor het eerst spreken...
De GeuS
Het verhaal over de vergelding van de kaping is best wel interessant verteld. Ook het verhaal over wie er uiteindeljk de schuldige is van deze 'eeuwig' durende ellende werd neutraal gehouden door Spielberg; 3,5*
Halcyon
Vandaag was op Nederland 3 een docu om 11.50:
Zembla: De moordenaars van München '72
(NPS/VARA)
Die heb ik onlangs gezien op Canvas. Zeer goeie documentaire! (ik denk toch dat het dezelfde is)
De GeuS
In realiteit was het dus niet 1 team dat al die moorden uitvoerde. Het waren meerdere teams. Het ene team hield zich bezig met de info, dan werd er een tweede team ingeschakeld om die kerel neer te schieten ('niet iedereen kan zomaar iemand neerschieten' werd er gezegd), een ander team hield zich bezig met de bommen etc.
Dat is toch een stuk logischer dan in deze film.
Het wordt op het einde van de film nog wel heel vluchtig genoemd
Ook wordt zo duidelijk wat de geromantiseerde stukken zijn: dat meisje dat de telefoon opnam, waardoor ze de operatie even afbliezen: daar is dus niets van waar.
Ja, dat was weer weer een irritant geromantiseerd stukje in de film; het lijkt me niet dat de echte teams zich zorgen maakten over een palestijnse dochtertje van één van hun doelwitten....
Mc
- 2092 stemmen
Ja, dat was weer weer een irritant geromantiseerd stukje in de film; het lijkt me niet dat de echte teams zich zorgen maakten over een palestijnse ochtertje van één van hun doelwitten....
Toch zie ik dat niet als een minpunt, dat is nou eenmaal een van Spielbergs eigenschappen en je had van te voren kunnen weten dat er wel weer 'zo'n soort scene' in zou zitten. Mede doordat al vanaf het begin werd aangegeven dat de film is Gebaseerd op de realiteit, het komt dus niet met de realiteit overeen.
eRCee
- 1978 stemmen
De scene geeft wat menselijkheid aan de personages. Dat is een basis voor de twijfel in het verloop van de film. Het zijn geen keiharde gangsters (tenminste, in de film). Dus het is geromantiseerd, maar het heeft wel een functie.
Leno
De film is fantastisch geregisseerd, met name de aanslagen zijn erg realistisch in beeld gebracht. Helaas stelt het verhaal erg weinig voor. Het begin was nog wel aardig, met de twijfelende nieuwslezers en het ronselen van het team. Daarna volgt een soort Death Wish gebeuren, waarbij simpelweg een lijst wordt afgewerkt waarop de terroristen staan.
Ik had meer politieke diepgang verwacht, en karakterdiepgang is er alleen bij Bana's karakter. Gezien de speelduur had dit zeker beter gekund.
Sommige dialogen zijn aardig, bijvoorbeeld in dat safe house met die PLO gasten waarbij ze beweren te strijden voor een eigen land.
Ik had echter meer diepgang verwacht, in plaats van een vrij simpel actie/ thriller verhaal. Wel goed geacteerd.
De verhaallijn rondom die Nederlandse vrouw is totaal overbodig.
Kortom: de tijdsduur komt niet overeen met de inhoud.
Moovey
Uitstekende film, een van Spielbergs beste.
Het ronselen van het team is wat ongeloofwaardig als blijkt dat de bommenmaker nog nooit een bom zelf heeft gemaakt alleen onschadelijk gemaakt.
Ook de scene waarin het meisje nog terug naar huis ging en vervolgens de telefoon op ging nemen, zag je van mijlen ver aankomen.
Spielberg heeft er mijns inziens goed aan gedaan niet duidelijk stellling te nemen voor de een van de partijen is er volgens mij goed ingeslaagd aan te tonen dat beide patijen met het zinloze moorden niets oplossen.
4, 5 sterren
ex-zero
Ik ging er op de eerste plaats nog al kritisch naartoe maar ik moet zeggen dat ik al in jaren niet meer zo een goede spielberg film heb gezien.
Mooi kamera werk en sterk verhaal.
een Dikke 5
Riddick
Kom net uit de Bios.. Ging er met weinig verwachtingen heen want het is niet echt een film waar ik op aan het wachten was.. ( bij Lotr bijv wel.. ).. Vond het Echt heel goed.. Sowieso een goede regie, wat mij opviel waren de mooie shots, er zitten zulk geniaal camera werk in wat je niet in andere films ziet.. Ook al was de film slecht ( wat niet het geval is ) zou ik hem nog steeds 3* geven alleen al voor het Camera werk.. Kortom de technische kant is helemaal inorde.. Wat het verhaal betreft vond ik het ook heel goed, er zitten vel verwijzingen in en je ziet hoe Avner ( Eric Bana ) lijdt aan de 'dingen' die hij heeft gedaan... hij kan bijv niet meer normaal slapen, niet meer normaal op straat lopen. Dat betekend dat hij niet meer zonder zijn 'baan' kan leven... Het is zeer Realistisch, ook al weet ik niet veel over het Munich gebeuren in '72 dacht ik.. heb ik toch van meerdere mensen gehoord dat het goed klopt.. maar het is en blijft een film.. Wat mij wel zat was: De dood van zijn Bommen(maker)Ontmatelaar, hij kreeg opdrachten om bommen te ontmantelen.. dus werd hij vermoord.. Of was het een eigen fout.. daar zit ik nog mee.. en dat Avner niet is dood gemaakt.. niet dat ik het erg vind.. maar het logische is dat hij ook word vermoord.. als de rest ook dood is.. maar aan de andere kant.. Zijn informant die mocht hem, dus zou geen informatie over hem vrijlaten.. dus kan best zijn dat ze hem hebben laten lopen.. kijk zo kan je zien dat een film goed is.. dat je erover na kunt denken.. ik vind het een Geniale film.. met vele goede aspecten en Spielberg heeft weer is na Schindler's list kunnen bewijzen dat hij alles kan maken.. ik heb hier veel van geleerd voor mijn eigenfilm die ik aan het maken ben voor een nederlandse competitie..
5* en daar hou ik het ook op...
mirjo 2
Heb de film gisteravond gezien. Eerst lovende kritieken, maar daarna had ik ook kritische recensies gelezen. Ging er dus vrij neutraal naar toe.
Bleef uiteindelijk zitten met een wat verdeeld gevoel. Er wordt zonder meer goed geacteerd in deze film (sterke rol van Bana) en het verhaal deugt als is het niet adequaat. Ga je voor een waarheidsgetrouw verslag, dan kun je niet 100% positief zijn over deze film. Ga je gewoon voor een goede film, dan kom je absoluut aan je trekken.
Mooi vond ik de geleidelijke verandering die de hoofdrolspelers ondergaan. Van agenten die overtuigd zijn van het gelijk van hun missie veranderen ze langzaam in twijfelaars en beseffen ze langzaam dat er geen bijdrage wordt geleverd aan een oplossing van het conflict. En van jagers worden het gelaagden. Mooi in beeld gebracht door Spielberg.
Al met al de moeite waard, maar toch niet die topfilm waarop ik stiekempjes had gehoopt. Vooralsnog 4*
Halcyon
Nu ik even de tijd heb gehad om over deze film na te denken wil ik erbij zeggen dat het beter was geweest als hij een nog iets drogere ondertoon had, in de stijl van "Good Night, and Good Luck". Bij nader inzien zitten er toch wel enkele Spielberg-achtige scènes in die de film niet bepaald goed doen. Heel erg storend was het nu ook weer niet, maar de film was beter geweest zonder. Al bij al nog steeds een zeer degelijke film.
FisherKing
Ja, de "Spielberg-style" doet de film geen goed, gezien het interessante onderwerp en thema.

Waargebeurde film 'Munich' van Steven Spielberg zeer binnenkort te zien op Netflix

'Munich' over waargebeurde aanslag tijdens Olympische Spelen vanavond op Spike

Changeling
Misdaad / Mystery, 2008

Män Som Hatar Kvinnor
Thriller / Mystery, 2009
parijs, frankrijkmoordisraëlhotel roomterroristjaren 70gijzelaarintelligenceolympische spelenmunich, germanymossadbeirut, lebanonailul al aswadplo terrorist groupbomb constructorbaader-meinhof groupolympian village wraakterrorismeterrorist group