• 9.378.042 stemmen

Genre: Drama / Historisch

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada / Frankrijk

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Eric Bana, Daniel Craig en Geoffrey Rush

Gesproken taal: Arabisch, Duits, Grieks, Engels, Frans, Hebreeuws, Italiaans en Russisch

Releasedatum: 26 januari 2006

Plot Munich

"The world was watching in 1972 as 11 Israeli athletes were murdered at the Munich Olympics. This is the story of what happened next."

Tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München, werd de Israëlische ploeg gegijzeld door Palestijnse terroristen. Dit resulteerde in de dood van elf Israëlische deelnemers. Een Mossad-agent krijgt de opdracht een team samen te stellen om de verantwoordelijke Palestijnen te vinden en te vermoorden.

avatar van vincentclaesen

vincentclaesen

Ik vond de film niet goed.

- te lang

- te traag verhaal

- ...

Wat wel positief was, zijn de wonden en de ontploffingen.

Misschien vond ik hem niet goed omdat ik niet voldoende achtergrondinformatie had, maar ja ...

Halcyon

Ik lees hier dat veel mensen deze film te lang vonden. Maar kunnen jullie me eens uitleggen hoe je die film mogelijk korter kan maken? Ik zie namelijk niet in hoe, anders is heel het verhaal en de impact van de boodschap weg.

avatar van Leno

Leno

Ik vind de beperkte inhoud niet overeenkomen met de lengte. De verhaallijn rondom die Nederlandse vrouw is bijvoorbeeld compleet overbodig. Verder had er ook wel een moordpartijtje minder in kunnen zitten..

Leno schreef:

Klopt, maar er zijn zoveel elementen die wél van belang zijn die nog ontbreken in deze film. Dus korter zou alleen maar slechter zijn volgens mij. Nu weet ik wel dat de lengte van een film niet garant staat voor z'n kwaliteit, maar in dit geval heb je net die lengte nodig om het verhaal goed over te brengen.

avatar van Montorsi

Montorsi

Halcyon schreef:

Het uitblijven van een échte ontknoping heeft volgens mij alles te maken met het thema. In de terrorisme-problematiek is er namelijk ook geen ontknoping, alles is een vicieuze cirkel, een straatje zonder einde.

Ik bedoel dat uberhaupt niet echt duidelijk is gehoren wie die familie was die de namen leverde enz enz. Werd allemaal maar aan he lot overgelaten had ik het idee..

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

vincentclaesen schreef:

Ik vond de film niet goed.

- te lang

- te traag verhaal

- ...

avatar van Leno

Leno

Helemaal mee eens.

Dus korter zou alleen maar slechter zijn volgens mij.

Aangezien er te weinig inzat, duurde de film te lang. Bijna drie uur naar vergeldingsacties kijken is me wat te veel van het goede. Wat karakterdiepgang en soms sterke dialogen is niet voldoende..

Als deze film ruim anderhalf uur had geduurt was het een aardige thriller geweest met leuke actiescenes. In dat tijdsbestek had Bana's karakter evengoed diepgang kunnen krijgen. De rest van de karakters zijn ook nu eendimensionaal.

Maar ja als er te veel politieke aspecten in voor komen zijn ze bang dat het geen boxoffice hit wordt..

Montorsi schreef:

Ja, daar heb je wel een beetje gelijk in. Hoewel ik betwijfel of meer informatie over die familie werkelijk veel zou toevoegen aan de film. Het zou kunnen...

avatar van Jorick

Jorick

Ik luister regelmatig het nummer Remembering Munich en krijg elke keer weer kippenvel. Brrr... Prachtig!

vincentclaesen schreef:

triest..

Erg indrukwekkende film.

Absoluut een 4+.

Halcyon

Misschien wel, maar ik begrijp hem wel. Zonder de nodige achtergrondinformatie of politieke en geschiedkundige kennis/interesse is deze film veel minder interessant.

avatar van janoz46

janoz46

Goede film!

Jammer dat de emoties van de moordenaars pas later in de film goed naar voren komen

avatar van Montorsi

Montorsi

Halcyon schreef:

denk ik toch wel. Ik had althans het idee dat die Louis en de familie een belangrijke schakel was. Ook dat die leden van de leden van de PLO in dezelfde schuilplaats waren geplaatst door Louis. Waarom is echt niet duidelijk geworden..

avatar van cdman1980

cdman1980

Superfilm vond ik dit,

Geeft echt de nutteloosheid van die onderlinge twisten

weer in de Islamlanden. Men kan ook duidelijk zien dat

het eind van het probleem waarschijnlijk nooit zal bereikt

worden zolang de landproblemen daar niet opgelost raken

en de terreur blijft verderduren, maar het een houdt natuurlijk het ander in stand.

Daarom een 4 van mij.

Greetz,

Montorsi schreef:

Ik dacht op een gegeven moment dat die Louis de twee groepen tegen mekaar wou uitspelen, wat uiteindelijk ook gebeurd is. Maar of dat nu werkelijk z'n bedoeling was weet ik niet. Dat is inderdaad nogal onduidelijk.

avatar van FisherKing

FisherKing

Dat blijkt een zwak plot in de film en uberhaupt in het begrips-idioom van de opzet van de operatie.

In werkelijkheid was er een aparte groep die aan de actiegroep informatie gaf. Kan me niet voorstellen dat een groep zich uitlevert aan een vaag figuur. Dramatisch gezien misschien interessant, maar logisch en intelligent-wise onacceptabel en onbegrijpelijk.

avatar van flash_gordon

flash_gordon

FisherKing schreef:

Louis was toch slechts een deel van die groep die geleid wordt door 'Papa'? Heb je dat gemist dat Bana daar op bezoek was?

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Erg sterk. Vond het patriotisme-gehalte aardig meevallen en het wordt goed van beide kanten belicht. Mooie flashbacks, heerlijk gefilmd en mooie muziek!

Prima film! 4,5*

avatar van SniPes

SniPes

Uier schreef:

Prima film! 4,5*

Idd, gewoon geweldigde film, vond hem helemaal niet te lang, want heb me geen moment verveeld. voor nu een 4.5 misschien zelfs een kleine 5.0

flash_gordon schreef:

Precies.. overigens was de naam van de groep ook louis....

Die 'louis' was het gezicht ervan....

Vond het wel een goede Movie, (homebios) had de documentarie op dvd ook gezien.....dus sluit wel aan.

avatar van stinissen

Ik heb ze allebei een zeven gegeven deze film en Sword of Gideon maar ik moet toch even melden dat ik Sword of Gideon beter vond. dus Munich 7- en Sword of Gideon 7+

Voor mij geldt precies hetzelfde trouwens .

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Een bijzonder sterke film en een zeer dappere poging van Spielberg (zelf waarschijnlijk de meest succesvolle Jood in de filmgeschiedenis) om een zo onpartijdig mogelijk beeld te schetsen van de situatie in Israel/Palestina, en een discussie op gang te brengen. Naar mijn mening is hij daarin glorieus geslaagd, en nota bene nog wel in de vorm van een ordinair geheim-agent thrillertje dat eigenlijk zelfs wat van Mission: Impossible weg heeft. Ik moet er overigens bij vermelden dat ik vrijwel geen voorkennis had van de gebeurtenissen in de film (dat de aanslag op de atleten plaats had gevonden wist ik natuurlijk wel, maar van de details en de nasleep heb ik nagenoeg geen weet).

Mijn verwachting was dat Spielberg een kritisch, maar toch wel sterk pro-Israel argument zou maken. Aangezien het zijn persoonlijke overtuiging is dat de staat Israel volledig legitiem is kan het ook niet anders dan dat de film dit niet ontkent. Maar daar gaat het niet om. Spielberg laat wel duidelijk merken dat beide partijen even veel schuld hebben in het voortbestaan van de geweldscyclus, en hij zet enorme vraagtekens bij de juistheid van Israel's vergeldingsbeleid. De film speelt zich af in de jaren '70, maar verplaatst naar nu had Spielberg precies hetzelfde verhaal vertelt.

Moedige poging om een zeer zwaar en moeilijk onderwerp te tackelen. Verdient daarom alleen al respect. Niet 100% objectief, maar naar mijn mening absoluut moreel verantwoord. 4,5*

Poisonthewell schreef:

Is dat wel zo?

avatar van Northernstar

Northernstar

na 45 minuten uitgezet. vreselijk saai! Door de hoge waarderingen hier waren mijn verwachtingen te hoog, denk ik.

Northernstar schreef:

Uitgezet? In de bioscoop?

avatar van Alzati

Alzati

Met hele hoge verwachtingen naar deze film gaan kijken.

Wel met achtergrondinformatie en het zien van de film/docu "one day in september". Vond de rolbezetting en het spel buitengewoon goed. Het eerste uur tot anderhalf uur was de snelheid erg goed. Ik zou me kunnen voorstellen dat dit tamelijk waarheidsgetrouw is, m.a.w. het had zo gelopen kunnen zijn. Hierna wordt de film erg traag en krijgen te veel spelers emotionele zenuwinzinkingen. Dit lijkt me voor door de Mossad geronselde uitvoerders niet geloofwaardig. Commando's gaan zich ook aan het einde van een missie niet afvragen voor wie of wat ze iets gedaan hebben. Daar is de Mossad te professioneel voor en zo werkt dat volgens mij gewoon niet. Bovendien doet dat emotionele gemijmer afbreuk aan de geschiedenis en aan het verhaal. Ik zat er niet op te wachten. Spielberg werkte zo in deze film echt weer naar een Hollywood-einde toe. Jammer.... heel jammer.

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

Halcyon schreef:

Uitgezet? In de bioscoop?

Gedownload waarschijnlijk, zonde van de bioscoopervaring

Alzati schreef:
Met hele hoge verwachtingen naar deze film gaan kijken.

Alzati schreef:

Ze waren juist erg onprofessioneel, dat was het hele idee zo werd het niet verwacht, ze hadden zelfs nog nooit iemand vermoord...

Traag? wat dan zoal?

Alzati schreef:

Hollywood einde? Ik vond het juist vrij tragisch, de film geeft het beeld dat hij de herinneringen aan Munich en de wraakactie nooit zal kunnen vergeten, en helemaal aan het eind werd er zelfs nog een verwijzing naar de latere aanslagen op de twin towers gegeven. Zo Hollywood-ish vond ik het helemaal niet...