Il Buono, il Brutto, il Cattivo (1966)
Genre: Western
Speelduur: 161 minuten / 179 minuten (re-release)
Alternatieve titels: The Good, the Bad and the Ugly / De Goede, de Slechte en de Gemene / The Man with No Name 3: The Good, the Bad and the Ugly / The Good, the Ugly, the Bad / De Goede, de Slechte en de Lelijke
Italië / Spanje / West-Duitsland / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach
Gesproken taal: Italiaans
Releasedatum: 22 januari 2009
Bekijk via Prime Video
Plot Il Buono, il Brutto, il Cattivo
"For three men the Civil War wasn't hell. It was practice."
Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hebben de gunfighter Blondie (‘The Good’) en de gezochte Mexicaanse outlaw Tuco (‘The Ugly’) een deal gesloten: Blondie levert Tuco aan een sheriff uit, strijkt de hoge beloning op, redt hem dan op het nippertje van de strop en slaan vervolgens op de vlucht. Dit plan is diverse keren succesvol. Dan vernemen beiden van de stervende officier Bill Carson informatie over een gestolen geldkist met 200.000 dollar aan gouden munten. Onderweg maken Blondie en Tuco kennis met de meedogenloze premiejager Angel Eyes (‘The Bad’), die ook op zoek is naar de geldkist.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Tuco Henchman
Bill Carson / Jackson
Baker
JanVR
Zeer goed film, met veel actie voor in die tijd, goed geacteert en een sterk einde. Ook elke scène heeft zijn eigen soort 'climax' ongeloofelijk hoe Sergio Leone zijn scènes altijd zo weet op te bouwen. De muziek vond ik een beetje teleurstellend, ik had er meer van verwacht (Ik vind hem beter in OUATITW). Soms liepen de stemmen niet gelijk met de mondbewegingen en dat stoorde mij wel een beetje. Door deze 2 minpunten net geen 5,0.
gauke
Mooiste voorbeeld van de spaghetti westerns, zoals deze in de jaren zestig gemaakt werden met onvergetelijke muziek van Ennio Morricone.
Jan Vanhulle
ik ben niet zo western bestendigd maar deze film rules !
fasca
De beste western aller tijden en één van de beste films aller tijden!
tommykonijn
Ik wil deze echt heel graag herzien want ik kan hem me niet meer perfect herinneren wel gelukkig nog het nodige. Geweldige film, Clint Eastwood : geknipt voor zo'n rol als ie hier. The Good, the Bad and the Ugly is een van die voorbeelden voor westeren films zoals ze moeten zijn echt dit opna Once Upon a Time in the West de beste Western die ik ken heel mooi gemaakt en vervelen doet ie echt niet.
4,5* (na herziening kans op verhoging naar 5,0*)
Ook deze wonderschone western van Leone verdiend het predikaat meesterwerk. Met de schitterende filmschurk Van Cleef.
dave
We zeggen : 'Italiaanse western'
niekystyle
Mooiste Western die er ooit is gemaakt! Met ene geweldige rol van Eli Wallach.
Daarnaast is de muziek van Ennio Morricone weer fantastisch en van enorm hoog niveau!
5* het is dat je niet meer kan geven!
ik_ben_gilles
Zeer goede film met prachtige soundtrack. Beste film waar ik Clint Eastwood tot nu toe in gezien heb, maar mijn favoriet blijft toch wel The Ugly XD haha
aroylo
Mooie film! behoort tot de top der westerns, Samen met once upon a time in the west.
Leuk verhaal, leuke haat en nijd verhouding, grappige stukjes. Prachtige omgeving waarin die is opgenomen.
Beste western!
4****
Nephilim's Son
Mooie film. Goede verhaal-lijn met een ijzersterke cast. Met Once Upon A Time In The West een absolute aanrader voor de western liefhebber.
Lee van Cleef heeft duidelijk model gestaan voor Phil IJzerdraad in de strip van Lucky Luke.
Westerns horen tot m'n favoriete genre. Al heb ik het wel iets minder met de John Wayne films. Een klein beetje originaliteit mag wel. En daar zijn er genoeg van: Unforgiven, The Outlaw Josey Wales, Pat Garrett & Billy The Kid, High Noon, Magnificent Seven, Open range en uiteraard de spaghettiwesterns. Films die een aparte sfeer hebben en vooral tot hun recht komen met mooi camerashots, coole cowboys en spannende muziek. Uiteraard is dat een quasi samenvattende formule die je met liggen of niet. En veel meer zit er in het genre ook niet.
Sterke spaghettiwesterns zijn wel C'era una volta il west en deze Il buono, il brutto, il cattivo. Je weet weinig over de personages. Op het eerste zicht zijn het zelfs karikaturen. Een goeie, lelijke domme en een lepe slechte. De film geeft wel een mooi sfeerbeeld van de personages mee, zonder hun hele geschiedenis uit de doeken te doen. Anderzijds zal ook blijken dat de drie hoofdpersonages meer gemeen hebben dan aanvankelijk gedacht.
The Ugly, Eli Wallach, is prachtig gespeeld. Een waanzinnige blik met een quasi domme look. Maar als het er op neer komt is hij gewiekster dan verwacht. The good, Eastwood, is de zwijgzame blonde cowboy zonder naam. Lijkt de goeie kerel die je zal redden in nood, maar uiteindelijk denkt hij enkel aan zichzelf. Een pore lonesome cowboys, maar dan met iets minder Lucky Luke gehalte. Sterkste figuur dat meer aan bod mocht komen is The Bad, Lee Van Cleef. Een figuur die duidelijk voor het slechte pad gekozen heeft. Al merk je wel dat hij toch ook menselijk trekken heeft. Een ietwat oudere man dan de 2 andere figuren die blijkbaar de nodige ervaring heeft.
Wat deze film echt goed maakt is moeilijk uit te leggen eigenlijk. Het is het enerzijds een filmformule die meerdere keren gebruikt is (zie de andere Leonefilms) met het gebruik van de naamloze cowboy, de visuele shots en prachtige beelden en de spaghettimuziek om de sfeer op te bouwen. In deze film komt dat het beste uit, al begrijp ik wel dat veel mensen hier niets aan vinden. Het is volgens mij een specifiek genre, waar je voor moet zijn. Mij trekt het in elk geval aan en maakt deze film tot een ware klassieker. 5*
Cosworth
Voor de releasedatum van deze film zou je hem eigenlijk al niet meer kijken althans ik,beetje TE oud,
Maar niets is minder waar een heerlijke wegkijkwestern met een goed personage van Clint wat natuurlijk ook van hem verwacht wordt.
Bovenal ...niet gezien...KIJKEN!
ehs21
Ik vind deze toch niet zo goed als For a few dollars more (ook met Eastwood en Van Cleef) maar het blijft een klassieker die je gezien moet hebben. Ik vind sommige scenes wel wat langdradig en daardoor wordt de hele film eigenlijk ook iets te lang, maja dat had je in die tijd weleens vaker geloof ik. Ik bedoel hiermee trouwens niet scenes als wanneer Van Cleef geintroduceerd wordt en om informatie komt vragen. Daar wordt de spanning juist perfect opgebouwd en een goeie sfeer gecreeerd. Het gaat mij meer om als ze bijv die brug op moeten blazen, dat voegt imo vrij weinig toe en er zit al genoeg in over de Amerikaanse burgeroorlog. 4,0*
Bart Simpson
Vandaag de film gekeken. Voor de meer dan 20e keer.
SUPER FILM. Verhaal is sterk en de personages hebben allemaal een bepaald kenmerk wat opvalt.
De film duurt bijna 3 uur lang, maar daar merk je niets van. Het lijkt wel of de film uit 2 of 3 lange scenes bestond waar maar al te snel een einde aan kwam.
Maar ja, het is gewoon een TOP FILM
En ik zou me schamen als ik het geen 4.5* zou geven!
Saldek
Het is lang geleden dat ik deze heb gezien. Een tien keer ongeveer, dat wel. Maar weet zeker dat als ik weer eens de gelegenheid vind om 'm te zien dat ik de volle drie uur kijkplezier gegarandeerd krijg.
En ik stoor me er geheel niet aan, maar wat ehs21 zegt over die scene met die brug kan ik niet anders zijn dan voluit er mee eens. Idd beetje overbodige scene. Maar het is maar een kleine smet op zo'n fantastisch verhaal. 4,5
roc12345
The Good, The Bad and The Ugly' hoort zonder twijfel bij de beste films aller tijden. Dit pompeuze verhaal over hebzucht en vriendschap is pure kunst, gefilmd in Techniscope, een techniek waardoor producenten, regisseurs en cameramannen een anamorf beeld filmen zonder omslachtige CinemaScope-lenzen. Door het gebruik van deze techniek wordt het breedbeeld versterkt en komen de shots van de weidse landschappen en de close-ups nog intenser over.
Het acteerwerk is fantastisch, niet alleen van Clint Eastwood, die op schitterende wijze de rol van de zwijgzame Blondie speelt, maar vooral van Eli Wallach. Zijn Tuco is extravert, gemeen en inhalig, hij vloekt en drinkt en is een schurk van het zuiverste water, maar toch is hij op een bepaalde humoristische manier erg innemend.
De muziek van Ennio Morricone is schitterend, vooral in de fenomenale apotheose; de eindconfrontatie tussen de drie hoofdpersonen, daarnaast is de melodie van het hoofdthema wereldberoemd geworden.
Superlatieven schieten eigenlijk te kort om deze epische film te beschrijven, die moet je gewoon gezien hebben.
en mijn allereesrste film met 5 ster stemmen
echt toppie
ehs21
Ik zie anders nog een 5* staan in je lijstje. Of tel je bollywood films niet mee?
Eh... Techniscope was toch juist niet anamorf?
roc12345
Eh... Techniscope was toch juist niet anamorf?
Nee bollywood is anders dan hollywood een replica
of vind je dat dan niet
hollywood the good the bad and the ugly een 10/10
bollywood dil wale dulhaniya lejaenge 10/10
en dan ie er ook nog lollywood van de paki´s
en zo ga je maar door alles afgepakt van hollywood aleen
de begin letter h vervangen door B of L straks komen de japanners
met een nieuwe film industrie dollywood ahaahah het leven gaat door met fraude en schandalen en na apen
zie boven
was voor deze bedoeld niet voor camera DJ expert
Eh... wat heeft dat te maken of techniscope wel of niet anamorf was, te maken?
DiStefanO
Een vier. Aardige film, goed verhaal. Enigzins duurde hij net iets te lang en waren er een aantal scenes overbodig.
Met name op het laatst toen een soldaat stierf in de ogen van onze held. Slechte acteerscenes zaten er wel degelijk in.
shappy1010
Waarom staat deze film hoger dan Unforgiven? In Unforgiven rekent Eastwood juist af met het spaghetti western sfeertje en zet een veel realistischer film neer?
mikey

Per Qualche Dollaro in Più
1965

Per un Pugno di Dollari
1964

Sergio Leone's 'Dollar Trilogy' krijgt nieuwe 4K releases: 'Grenst tegen het perfecte aan'

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

Sergio Leone gebruikte gebaren in plaats van woorden om Clint Eastwood te regisseren

Prime Video gaat binnenkort deze tien topfilms uit het aanbod verwijderen

The Godfather

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993

The Lord of the Rings: The Return of the King
Avontuur / Fantasy, 2003
premie jagervluchtelinggoudanti herogallowshuurmoordenaarlegeroutlawgun battleschietpartijmoral ambiguityspaghetti westerngraveyardamerican civil warstolen gold complexhidden golddollars trilogyla trilogie dollarsthe dollar trilogy suspensefulgun deathcemetaryconfederate gold