• 9.387.470 stemmen

Il Buono, il Brutto, il Cattivo (1966)

Western | 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Genre: Western

Speelduur: 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Alternatieve titels: The Good, the Bad and the Ugly / De Goede, de Slechte en de Gemene / The Man with No Name 3: The Good, the Bad and the Ugly / The Good, the Ugly, the Bad / De Goede, de Slechte en de Lelijke

Oorsprong: Italië / Spanje / West-Duitsland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach

Gesproken taal: Italiaans

Releasedatum: 22 januari 2009

Plot Il Buono, il Brutto, il Cattivo

"For three men the Civil War wasn't hell. It was practice."

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hebben de gunfighter Blondie (‘The Good’) en de gezochte Mexicaanse outlaw Tuco (‘The Ugly’) een deal gesloten: Blondie levert Tuco aan een sheriff uit, strijkt de hoge beloning op, redt hem dan op het nippertje van de strop en slaan vervolgens op de vlucht. Dit plan is diverse keren succesvol. Dan vernemen beiden van de stervende officier Bill Carson informatie over een gestolen geldkist met 200.000 dollar aan gouden munten. Onderweg maken Blondie en Tuco kennis met de meedogenloze premiejager Angel Eyes (‘The Bad’), die ook op zoek is naar de geldkist.

Tuco Ramirez

Sentenza / Angel Eyes

Alcoholic Union Captain

Father Pablo Ramirez

Storekeeper

Bill Carson / Jackson

avatar van kArIzMa_Movie

kArIzMa_Movie

Weer een schitterende western van Sergio Leone. Behoort zeker tot één van de beste western die ik heb gezien. Het verhaal is zeer boeiend en zeer verassend. De film brengt gevechten en achtergronden zeer goed in beeld en wordt ondersteund door de geweldige muziek van de enige echte Ennio Morricone. Een absolute aanrader voor zowel de western liefhebber als de niet western liefhebber. Voor mij echt een onvergetelijke film die terecht de titel 'klassieker' mag dragen! 4,5*

avatar van Polsini

Polsini

1 van de beste westerns ever

avatar van DVD-T

DVD-T

Ik heb deze film vorig jaar pas voor het eerst gezien, en schaam me er een beetje voor dat ik deze magnifieke film niet eerder ben gaan zien.

Leone levert met deze film de beste spaghetti western af die ooit gemaakt is.Persoonlijk vind ik hem nog net iets beter dan C'era una Volta il West(wat ik natuurlijk ook een topfilm vind).Hij heeft echt weer veel visuele flair in deze film gestopt zoals we alleen van hem kennen, ik heb het natuurlijk over de grote wideshots en de extreme close ups wat echt een trademark van hem is geworden.

Eastwood speelt zijn rol als The man with no name weer met verve maar ik vond toch echt Eli Wallach in de rol van Tuco er met kop en schouders boven uit steken vooral in de scene door de woestijnwaar hij Blondie laat uitdrogen om wraak te nemen om wat hem eerder was geflikt en Lee van Cleef speel ook ontzettend sterk.

En ja ik moet toch ook nog even over Ennio Morricone beginnen want zonder zijn muziek was de film toch echt niet geworden zoals hij nu is.Vooral The Ecstasy of Gold en The Trio vond ik echt prachtig.
Zoek je DE spaghetti western dan heb je die met film gevonden.

avatar van Cashmyra

Cashmyra

eastwood!

ohh, en ik hou van westerns!

weer lange shots enzo, maar hiervoor once upon gezien, dus ik was al ietwat gewend aan Leone's stijl

avatar van fdank

fdank

Wat een heerlijke film. Trage westerns is echt mijn ding.

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Topfilm.......4,0

avatar van vwtune

vwtune

hoort gewoon bij de top films!

En te bedenken dat westerns niet iets voor mij is.

avatar van klute89

klute89

Ik deze film daarnet gezien, poeh! het was een lange zit! Maar het was zeker de moeite waard, al vind ik wel dat hij toch niet kan tippen aan Once Upon A Time In The West

De soundtrack van Moriconne was echt subliem! Zo ook het acteren van de Good, Bad en de Ugly

Sommige scenes vond ik er iets teveel aan, maar over het algemeen stoorde dat niet echt.

Niettemin vond ik ook deze film een prachtige kijk ervaring, bepaalde 'mindere' scenes werden ruimschoots gecompenseerd met weer mooie scenes en uiteraard de prachtige muziek.

Deze film verdient een ruime 4*

avatar van brabusRUS

brabusRUS

@ Polsini,

Dit is de beste western ever

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Zeer mooie western met een perfecte cast, schitterende muziek, regie is natuurlijk ten top.
Maar, Ik vond ONCE UPON A TIME IN THE WEST van dezelfde regisseur iets beter.
Trouwens , ik zit te twijfelen....nee, dus niet.
Mooie scenes Vooral de scene in `t kamp met de muzikanten die moesten spelen terwijl Wallach total-loss werd geslagen...in 1 woord , schitterend.
Dit is er weer zo een die je niet meer vergeet.
Prima film!!!!!!!

avatar van Rosicky

Rosicky

Tempo ontbreekt hier en daar wel een beetje vind ik, sommige scenes zijn wel erg uitgebreid, en zouden voor het tempo beter kunnen worden geschrapt. Blijft natuurlijk een heel aardige film. 4*

avatar van decsss

decsss

Beste western ooit gemaakt !!!!!

avatar van Minotaures

Minotaures

Vindt Once Upon toch leuker. Voor mij duurde dit zo lang, dat ik hem niet kon afkijken. Vandaar dat ik maar geen stem achterlaat. Het zou zoiezo geen goeie stem zijn/worden.

avatar van decsss

decsss

Minotaures schreef:

Als het om leuker gaat dan is deze leuker, hier zit namelijk ook humor in. Once Upon is ook een superfilm alleen heel wat serieuzer en trager dan deze.

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

decsss schreef:

Once Upon is ook een superfilm alleen heel wat serieuzer en trager dan deze.

Ook veel humor als je het mij vraagt. Niet minder dan deze in ieder geval.

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

PaulieWalnuts schreef:

Ook veel humor als je het mij vraagt. Niet minder dan deze in ieder geval.
mwa, deze is toch een stuk leuker, vind de andere weer mooier maar alleen al de slachting in het begin van once upon a time maakt het al serieuzer en minder leuk! ben er wel mee eens dat er ook humor inzit alleen niet te vergelijken met deze film.

avatar van guylopez93

guylopez93

Polsini schreef:

1 van de beste westerns ever

welke vind je dan de beste

avatar van Colombo

Colombo

decsss schreef:

Beste western ooit gemaakt !!!!!

Helemaal mee eens,

Ik dacht aan zo'n standaard western maar dit was gruwelijk mooi.

avatar van Ché Cliché

Ché Cliché

Pfff hoe ik ooit slechts 2* voor deze film heb gegeven. Ik moest zwaar onder de dope hebben gezeten, want dit is natuurlijk een ge-wel-di-ge film. Heb geen moment last gehad van de lange tijdsduur. Super grappig en vooral ook 'spannend' op de juiste moment. Het laatste kwartier was helemaal fantastisch en alleen voor de muziek verdiend deze film al minimaal 3*.

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

lelijke poster trouwens

out of the blue!

avatar van LaCosaNostra

LaCosaNostra

Ik vind het wel een mooie poster opzich!

avatar van film_kaza

film_kaza

Vandaag herzien.

The Good, The Bad and The Ugly is een goed en doordacht verhaal. Het geeft een overduidelijk beeld van de personages waardoor je meer om ze kan lachen. Zoals The Ugly, maar ook de opmerkingen van Clint Eastwood kon ik erg om lachen. Eigenlijk deden alle acteurs het hier super, alleen het viel me op dat er maar weinig vrouwen aanwezig waren.

Het heeft bijpasende en best goeie muziek. Maar al deze eigenschappen bevatten ook een nadelige kant:

- Het verhaal is goed, maar werkelijk veel te langdradig is vele stukken. Er zaten scenes tussen die je eruit had kunnen knippen zonder echt iets te missen en er zaten vele stukken tussen die veel korter hadden gemogen. Alleenal hoelang The Bad er op het begin overdeed om naar te tafel te lopen. Er zaten teveel van dit soort stukken tussen wat het vaak saaier maakte.

- De muziek is wisselvallig. Er zitten erg goeie tracks tussen terwijl bij sommige hoor je van allerlei instumenten door elkaar vliegen en irriteerde het licht. Wat ook nadelig was .... was dat de verkeerde muziek soms op de verkeerde tijd werd afgespeeld.

Zo raakte ik erg in de war. Soms hoorde je heldhaftige muziek terwijl er eigenlijk niets gebeurde, of ontroerende muziek wanneer iemand gewoon aan het praten is over.... ben het alweer kwijt.

Dat zijn nadelen die ervoor zorgde dat ik niet hoger kom dan 3,5*

Maar ik denk helemaal niet zo negatief als het lijkt. Wat goed is aan de film is wanneer de muziek goed getimed is en wanneer de lange scene je boeid, heb je ook een sterk staaltje beeld. Velen hadden dit gedurende de hele film waardoor het gemiddelde zo hoog scoort lijkt mij.

Nr 10 in top 250.... Ik protersteer er niet tegen maar sluit me er ook niet bij aan.

3,5

"When You Have To Shoot, Shoot, Don't Talk. "

avatar van FunkStarr

FunkStarr

• 1924 berichten

1 van de beste westerns die ik tot nu toe ooit gezien heb.

Duurt wat lag maar dat hoort er een beetje bij, heel knap gemaakt en zeker voor die tijd. 5*

avatar van rokkenjager

rokkenjager

film_kaza schreef:

Als je bekend bent met de genre weet je dat het een typisch western-element is.

avatar van film_kaza

film_kaza

rokkenjager schreef:

Als je bekend bent met de genre weet je dat het een typisch western-element is.

Zozo. Nooit geweten rokkenjager, bedankt

avatar van Sanitarium

Sanitarium

Zonder enige twijel de beste western die ik zag.

ennio morricone!

avatar van jkbb

jkbb

Sinds kort weer eens mijn nummer1. Waarom dit zo'n indrukwekkende film is heb ik echter altijd moeilijk te beschrijven gevonden.

Het klinkt misschien wat raar in de oren, maar ik heb dit altijd een ietwat rommelige film gevonden. De gebeurtenissen volgen elkaar op een vreemde manier op waardoor je elke scène weer eigenlijk voor verassingen staat. Rommelig klinkt wat negatief, maar juist door dat verassings element vind ik het zo'n mooie eigenschap geworden bij dit kunstwerk. De film is een ruwe, ongepolijste diamant vol met humor actie en spanning elkaar in rap tempo opvolgend ondanks de film zijn traagheid en lengte. Wellicht zeg ik wel iets compleet vreemds en was dit juist een heel 'nette' en logisch geplande film in Leone's ogen, wie zal het zeggen.

Maar laat het vooral duidelijk zijn dat de grootmeester weer op zijn best is met deze film, net zoals de mensen om hem heen. Dan heb ik het over Clint, mijn favoriete acteur, over Morricone, mijn favoriete componist, maar ook wel degelijk over Wallach en Van Cleef. De scènes, shots in combinatie met de muziek of ijzingwekkende stiltes zijn vaak weer adembenemd, elke keer weer, met als grootste hoogtepunt natuurlijk dé climax der climaxen in de filmwereld.

avatar van MaxiJazz

MaxiJazz

briljant einde!hier te zien

''I write the name down on the bottom of the stone''

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Echt een klassieke scène inderdaad Kunnen heel erg weinig eindscènes tegenop, zoniet, geen enkele.

avatar van AHWA

AHWA

De scene daarvoor met The Ecstacy Of Gold is ook prachtig!