Genre: Avontuur / Fantasy
Met onder meer: Johnny Flynn, Stephanie Leonidas en Emily Watson
Gesproken taal: Nederlands, Duits en Engels
Releasedatum: 16 november 2006
Plot Kruistocht in Spijkerbroek
De vijftienjarige Dolf gebruikt een prototype van een tijdmachine en belandt tegen zijn wil in de Middeleeuwen. Hij wordt neergeslagen door overvallers, maar wordt gered door de mooie en stoere Jenne. Zij maakt deel uit van een kinderkruistocht, achtduizend kinderen die op weg zijn naar Jeruzalem om de stad te bevrijden van de Arabieren.
Dolf Vega
Dr. Lawerence
Isabella
Gilles
Jopke Zwart
Leuk en avontuurlijk verhaal. In de meeste gevallen is het boek altijd beter dan de film, en in dit geval was dat zeker zo. Het verhaal wijkt ook iets af. De film was leuk om een keer gezien te hebben, maar het niveau was lager dan ik had verwacht evenals de acteerprestaties. Ik geef hem 2,5 ster.
FransBosch
Prachtige film! Zeker omdat het thema tijdreizen in de film zit, waar ik altijd erg van hou. Verder is het verhaal prachtig uitgewerkt. En het einde is spannend gemaakt. Open einde past bij de film ook erg goed.
Topfilm! En verdiend de dikke 5 sterren!
tommykonijn
Eerlijk gezegd had ik al gedacht dat ik het geen topfilm zou vinden maar ik had toch net nog iets meer verwacht een vermakelijke film om eens te bekijken maar ik zeg niet WAUW! tegen deze film ik vind dit dus : geen top maar wel vermakelijke film!
***
Dirigent
Ik vind deze film tegenvallen vergeleken met het prachtige boek van Thea Beckman, de acteurs vind ik ook niet echt geweldig maar het is vind ik wel een vermakelijke film die je best eens kan huren in de videotheek maar ik vind het absoluut geen aanrader!
* * *
Apster
Winnaar Gouden Kalf voor Beste Film.
Onbegrijpelijk als je het mij vraagt, ik vond deze film toch erg zielloos.
ags50
Slechts twee hoofdstukken van het boek gelezen, meer kon me niet boeien. Van de film het voetbal-fanatisme (als aanleiding om de tijdmachine te gebruiken) en het christelijk religieus fanatisme als irritant en afstotend ervaren. Dat laatste bracht bij mij associaties met de redenen voor de invallen in Irak en Afghanistan naar voren (ook, net als toen, opgezweept door een paar gekken en eigenlijk om economische motieven). Toch, desondanks een redelijk spannende film wanneer je de acties los van boek of geschiedenis bekijkt, mooi in beeld gebracht (deels met computers, uiteraard) en ja, ook ik vond het einde niet af. De echte kinderkruistocht eindigde in rampspoed waarbij een deel van jongeren, degenen die uiteindelijk wel scheep gingen, door piraten werden overvallen en als slaven verkocht.
The One Ring
het christelijk religieus fanatisme als irritant en afstotend ervaren.
Ik geloof dat dit geloofsfanatisme dan ook niet positief naar voren gebracht wordt in het verhaal? Zo was het in het boek tenminste. Verder was geloofsfanatisme nogal gewoon in de Middeleeuwen.
ags50
Ben ik geheel met je eens, denk maar aan de zgn. heksenverbrandingen door o.a. de Inquisitie, evenals het op de brandstapel belanden van degenen die door het "gevestigde gezag" als ketters werden beschouwd (zoals Johannes Hus). Een en ander ook goed in beeld gebracht in "The Name of the Rose".
Momenteel heeft men, ook in Nederland, zo de mond vol over religieus fanatisme (maar dan van niet-christelijke kant) dat het me heel hoog zat en nog zit. Is het niet zo van: "Wie zonder zonden is werpe de eerste steen" en dan nog dat spreekwoord over de splinter en de balk in het oog? Enfin, laat ik maar ophouden. Overigens, ik ben van mening dat religie (elke, dus) een rudimentair overblijfsel is uit de tijd dat de onwetende mens ontzag had voor de natuurwetten waarin hij hogere wezens meende te zien. Hieruit volgt dat ik mijn persoonlijke leefwijze niet wens in te richten naar de regels die vanuit welke religie (al dan niet - nog - fanatiek) dan ook worden uitgevaardigd. Uiteraard ook tegen elk religieus fanatisme.
fiction
Verder was geloofsfanatisme nogal gewoon in de Middeleeuwen.
'gewone' mensen konden in de Middeleeuwen niet lezen. En zeker geen latijn, de taal waarin de bijbel was geschreven. Daarnaast kwam de 2e of 3e zoon vaak in dienst van de kerk, zijn eigen overtuiging was daarbij niet echt belangrijk. Meer uit naam van de familie. Dit samen was mijn inziens een gevaarlijke combinatie om geloof te misbruiken voor andere doeleinden.
Als je het christelijk religieus fanatisme van het heden ziet. Zie ik eigenlijk alleen een rondje rond het stadion van de SGP als Madonna zich aan het kruis laat nagelen. Meer eigenlijk niet ! Zelfs bij de IRA gaat het hoofdzakelijk om een verenigd Ireland. Geloof wordt inderdaad vaak misbruikt om andere doelstellingen te bereiken. Maar als bush het over kruistochten heeft, vertegenwoordigd dat niet het christendom maar de domheid van Bush. En dat christen-fundementalisten in de USA op Bush stemmen heeft volgens mij meer te maken met het homo-huwlijk, abortus, euthanasie e.d. i.p.v. de oorlog in Iraq.
Ik kan het zelf niet begrijpen dat het zo genaamde 'Christelijk fundementalisme', uit o.a. de middeleeuwen wordt gebruikt/misbruikt i.v.m het 'Islamitisch fundementalistische terreur' van het heden, zoals ags50 dat mijn inziens lijkt te doen. Zeker niet bij deze zeer leuke 'familiefilm' die van mij 3.5* krijgt. Appels en peren....
ags50
Ten eerste: de bijbel is niet in het Latijn geschreven, maar daarin vertaald (en daardoor onmiddellijk al voor tweeërlei uitleg vatbaar, zoals vaak is met vertalingen). Voor de rest ben ik het eens met de opmerkingen ten aanzien van 2e kind etc.
Hopelijk beschuldig je me niet van misbruik van enig fundamentalisme. Met mijn uitspraken heb ik willen duidelijk maken dat het islamitisch fundamentalisme (of wat daarvoor doorgaat, dan wel door overheden aldus wordt benoemd) ook in het christendom voorkwam (en soms nog voorkomt).
Je zou mij fundamentalistisch kunnen noemen in mijn anti-elke-religie standpunt.
In de loop der tijden is religie telkens weer de aanleiding/oorzaak geweest van conflicten. Wanneer wordt de mens eindelijk verstandig in plaats van (bij)gelovig?
fiction
Ten eerste, u heeft gelijk... mijn fout. De kern van het niet kunnen lezen blijft overeind. Ik wil u zeker nergens van beschuldigen. We zijn het gewoon niet eens, ik vind het namelijk niet te vergelijken en zie er vaak ook geen oorzaak in, maar misbruik van, van het geloof. Daarnaast, van oerknal t/m een soort fundementalistisch creationisme (of gecombineerd
en alles wat er tussen zit, het blijft allemaal geloof..... niemand heeft die wetenschap. Een knal is dat geen reactie
.... maar even zonder gekkigheid, hier komen we toch niet uit en zeker niet van af. Ik geeft alleen een ander geluid, het is nogal zwaar bij deze leuke familiefilm en ik wil u zeker nergens van beschuldigen. Dat was niet mijn bedoeling, vr. gr.
Off topic gedoe verwijderd. Discussies over de algemene staat van de Nederlandse film in het forum graag.
jumpstylemovie
niet zon leuke maar toch indrukwekkende film.
een film en zijn boek (zucht)
3.0***
jumpstylemovie
Kruistocht in spijkerbroek , hilarisch eigenlijk.
KRUIStocht in een spijkerbroek , snappie?
Het hoort bij je leeftijd zullen we maar zeggen.
dragje
Winnaar van de Gouden Kalf 2007.
Nog niet gezien maar na De Scheepsjongens in Bontekoe gezien te hebben toch nieuwsgierig geworden.
Mocht deze film met net zoveel liefde zijn geproduceerd dan kan men terecht stellen dat binnen de Nederlandse cinema een kleine revolutie gaande is op het gebied van productie van kinderfilms van formaat. Iets dat voorheen weggelegd was voor Scandinavische landen die hier veel meer respect voor bieden in vorm van subsidies die de bijdragen van de Nederlandse overheid doen degraderen tot formaat van één dwerg.
Nederland staat internationaal al tijden te boek als een van de meest interessante landen qua kinderfilms.
dragje
Maar waar fundeer je de uitspraak op dat dat Nederland internationaal al tijden te boek staat als één van meest interessante landen op het gebied van kinderfilms?
Dat was mij namelijk nog niet opgevallen, behalve het gegeven dat de subsidies nog steeds veel lager ligt dan in Scandinavische landen het geval is.
Gezien welke prijzen er de afgelopen tien jaar in de wacht gesleept zijn?
Dat maakt het des te knapper.
Jessu123
me moeder moest het boek bespreken met de kinderjury
Goede rollen van Joe Flynn, Stephanie Leonidas en Michael Culkin (Anselmus).
Ik had wat meer spektakel verwacht.
KeesjeKoter
ongekend slechte film..., ver onder het niveau van de gemiddelde nederlandse productie.
kaefa
Boek vond ik geweldig en heb ik keer op keer met veel plezier gelezen, de film daarintegen vond ik (maar dat is persoonlijk) buitengewoon slecht!!!! Maar mischien had ik er teveel van verwacht...
Boek in 1 adem uitgelezen, film tenenkrommend uitgezeten
zucht..... volgende boekverfilming maar overslaan
hoewel ga straks toch maar even kijken naar "De scheepsjongens van Bontekoe"
Purmerend
Ook met de buurman uit Flodder Bert André, al is het maar een heel klein rolletje.
Rudeo
Ik heb het boek niet gelezen en daarom doet deze film mij niet zoveel, vond de film erg langzaam, kreeg niet echt het gevoel dat dit een film uit het jaar 2006 is. Ik denk dat je de film alleen kan waarderen als je het boek hebt gelezen. En mischien ben ik dat nog wel eens van plan.

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Vanaf vandaag kijk je op Netflix naar de misdaadserie 'Animal Kingdom'