• 9.378.932 stemmen

Geregisseerd door: Neil Burger

Met onder meer: Edward Norton, Jessica Biel en Paul Giamatti

Releasedatum: 4 januari 2007

Plot The Illusionist

"Nothing is what it seems"

In het Wenen van rond 1900 wordt de jonge Edward verliefd op Sophie, een meisje van ver boven zijn stand. In hun jeugd wordt het tweetal uit elkaar gehaald en mogen ze elkaar niet meer zien. Jaren later, als jonge vrouw, gaat Sophie zich verloven met de Weense prins Leopold. Maar dan komt de magische kunstenaar Eisenheim in de stad en weet iedereen te verbazen met zijn geweldige trucs. Als Eisenheim en Sophie elkaar dan na al die jaren weer tegenkomen, slaat de vonk opnieuw over. Leopold vertrouwt hem niet en stuurt inspecteur Uhl op Eisenheim af om hem in de gaten te houden.

Inspector Uhl

Crown Prince Leopold

Josef Fischer

Doctor / Old Man

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Edward Norton op de automatische piloot in een standaard verhaal met Oostenrijkers die Engels spreken!!1. De hippige illusionistische scenes van eerdergenoemde zorgden ervoor dat dit gelukkig geen diepe ellende werd. Van de 3 goochelfilms uit 2006 (Scoop, The Prestige en deze) vind ik dit toch de minst boeiende.

avatar van -M-

• 19752 berichten

Goede recensie.

avatar van Carolaah

Carolaah

Hell yes. Wat een geniale film!

Prachtig! Zit echt goed inelkaar het verhaal.

Goede casting, goede soundtrack en ja dan nogmaals het verhaal hè, schitterend!

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Ben ik dom als ik het plot niet begrijp? Of is het gewoon simpelweg: Edward en Sophie waren schijndood: ze hebben de kroonprins een moord in de schoenen geschoven wat eigenlijk niet waar was?

Wel mooie beelden, goede acteerprestaties en een leuk verhaal, tot aan het einde: daar snapte ik geen reet van. Misschien niet handig om deze film te kijken als je ogen half dicht vallen, maar alsnog.

3,5* Als ik ooit zin heb, nog een keer kijken om het plot hopelijk wel te begrijpen....

Edit: Never mind, ik vat um al...

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Ik word depressief van de score van Glass maar de film was goed.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

zeer goede film met een alweer uitstekende Edwart Norton..echt geweldig die man..de film is erg goed pakt een goede sfeer en het eind is niet echt voorspelbaar..wel een klein beetje maar hij is wel echt goed het eind..het verhaal zelf vind ik ook orgineel en goed uitgewerkt.

ben blij dat ik deze film gezien heb..verdiende 4*

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Zeer goed verhaal, geheimzinnig en super neergezet: 4,0

avatar van joostus

joostus

Opzich een vermakelijke film. Alleen vind het jammer dat de 'illusies' geen illusies waren maar bovennatuurlijke onzin. De truc met de sinnasappelboom die word dus verklaard ergens aan het eind. En dat bleek dus te gebeuren door een 1 of ander wonder middel, en met dat zelfde middel heeft edward sophie weer doen herleven. Dat 'wondermiddel' is natuurlijk onzin-onrealistisch.
Daarnaast is natuurlijk het laten verschijnen van 'geesten' hartstikke onzin en onrealistisch. Het had mooi geweest als dit echt een illusie bleek te zijn.

Het enige wat dus een illusie was, was het plot, dat aan het eind in de laatste scene werd uitgelegd. Dat plot had ik niet door en is opzich leuk bedacht. Maar ten eerste is het natuurlijk onzin dat het allemaal uit de ogen van die hoodinspecteur is, dat hij soort van het opeens uit het niets helemaal begrijpt. En met de uitleg van dit plot is niet de wond van sophie verklaart. Ze had bij haar schouder een grote wond waar het zwaard dus in gestoken zou hebben. En de inspecteur heeft nog aan die wond gezeten toen ze gevonden was. Dus daar is ook een beetje simpel mee om gegaan.

Maar het acteur werk en de sfeer en het gevoel van die tijd is wel aardig gelukt. En als je er van uitgaat dat het echt mogelijk was wat edward kon, dan is het opzich een vermakelijke film die ik toch 3,5 sterren geef.

Heb wel na deze film nog meer waardering voor 'The Prestige' die in het zelfde jaar is uitgebracht. Dat vind ik een geweldige film

avatar van Malli

Malli

joostus schreef:

Ik denk dat je de film beter nog een keer bekijkt, want je hebt er blijkbaar geen snars van begrepen. Wondermiddelen en het bovennatuurlijke kwamen er helemaal niet aan te pas.

avatar van joostus

joostus

Malli schreef:

Dan mag jij mij uitleggen wat ik verkeerd heb begrepen. Ik ben namelijk erg benieuwd En dat meen ik serieus.. je mag via PM doen of via forum. Als ik fout zit wil ik dat graag weten en leren er van

avatar van booyo

booyo

Zonder twijfel een goede film, met een sterke Edward Norton in de hoofdrol. Al dan niet terecht leg ik the Illusionist gelijk in vergelijking met the Prestige, en ik moet dan helaas wel concluderen dat ik deze een stuk minder vind. Het meest jammer vind ik dat alle trucs van Edward niet uitgelegd worden, hij leek nu eerder een tovenaar dan een goochelaar. Weet niet of er een speciale reden is om het niet uit te lichten, ik kan er in ieder geval geen bedenken.

Maar goed, dit neemt niet weg dat het een sterk verhaal is.

Dikke 3,5*

avatar van Minotaures

Minotaures

Minder dan The Prestige.

Het is wel een redelijke film. Leuke trucjes, maar ze waren een beetje over-the-top vergeleken met de film die ik bovenaan noemde.

Die kroonprins vond ik verdomd veel op Jude Law lijken, tijdens het kijken ook maar eens opgezocht... ik had het mis.

Ook wel een film met een verrassend einde, met misleidingen en 'magie'.

Wel een prachtige Jessica Biel en (inmiddels) een heerlijke Eleanor Tomlinson

avatar van Resurrection

Resurrection

The Illusionist is een kleine teleurstelling geworden gezien de hoge score. Het eerste uur kon mij niet bijzonder boeien en met name het acteerwerk van Norton viel mij behoorlijk tegen, acteerde ronduit passieloos en liet me totaal koud. Ik had hier graag een wat jongere acteur gezien, want ik vond Norton toch echt wat te oud voor deze rol. Daarnaast ontbrak de chemie met Biel, wat voor een deel ook op haar conto toegeschreven kan worden.

Het verhaal haalt wat mij betreft net een voldoende, het was redelijk maar ik mistte toch iets. Wat mij betreft mocht het allemaal wat bombastischer, het bleef toch bij een kleine vertelling waardoor het impact mistte. Ik had niet het gevoel dat ik naar een greoots verhaal zat te kijken dat grote impact heeft op het functioneren van het machtige Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk.

Daarnaast werd er een raar gebruik van vertellen gehanteerd, op drie kwart van de film wordt je er opeens aan herinnend dat het hele verhaal verteld wordt door Giamatti's personage, dit had best wat meer gespreid mogen worden (of laat het helemaal achterwege). Giamatti en de laatste 40 minuten zorgen echter alsnog voor 3 sterren.

(Ergerde me trouwens ook aan de slechte make-up, met name bij Sewell was het overduidelijk dat hij een plakbaard droeg)

avatar van Big-T

Big-T

Zijn er nog meer films als The Illusionist & The Prestige?

(Death defying acts wou ik niet bij deze 2 toevoegen)

avatar van Qar

Qar

Dit had een best interessante film kunnen worden, maar helaas viel het mij allemaal wat tegen.

Allereerst is het verhaal, los van de illusies, toch vrij cliché. Daarnaast wordt er door iedereen in deze film Engels gesproken terwijl het zich in Oostenrijk afspeelt.

En het viel mij op dat de overgang tussen bepaalde scenes wel heel amateuristisch waren. Het beeld viel dan weg in een cirkel en rondom werd het zwart, het leek wel rechtstreeks uit powerpoint te komen.

Edward Norton speelt geen bijzonder goede rol, maar is toch vrij charismatisch en zet het dus ook wel aardig neer.

Giamatti daarentegen kon mij niet overtuigen als politie-inspecteur, ik vond hem daar dus totaal niet de uitstraling voor hebben.

Desondanks een krappe voldoende voor deze film door het toch wel onverwachte plot.

avatar van Mr. le Président

Mr. le Président

Wat een vreselijke film. Als ik het hier zo allemaal wat lees heb ik blijkbaar wat gemist. Die geestesverschijningen zijn voor mij compleet onverklaarbaar. Het verhaal wordt op een ongelofelijk irritante manier gebracht. De acteerprestaties lijken al helemaal nergens naar (daar gaat m 'n appreciatie voor Norton) en die hele plot zag je toch al van mijlenver aankomen. Zodra ik Biel in dat water zag drijven wist ik wel dat er iets anders aan de hand moest zijn. Omdat er een tijdje wat aangemodderd werd, moet ik toegeven dat ik misschien toch dacht dat ze dood zou zijn en dat het Eisenheim enkel om de wraak te doen was, maar dan zie je op het eind hoe het kind op miraculeuze wijze weer wakker wordt (uit een kunstmatig comaatje of zo, ik heb het hier niet over een verrijzenis) en besef je weer dat je die hele verhaallijn op voorhand al had kunnen uitdokteren. Niet omdat ik zo 'n genie ben hoor, maar omdat dit verhaal al tig keer en op een onnoemelijk aantal meer tot verbeelding sprekende manier is gebracht.

Wat een teleurstelling. The Prestige vond ik nog net kunnen, die trucs vielen nog netjes uit te leggen (tot natuurlijk alle wetten van de fysica worden getart en het hoofdpersonage overgaat tot een soort van klonering waarbij de wet van massabehoud flagrant met de voeten wordt getreden, waarop ik dan ook weer afknap). Hier gebeuren echter dingen die echt geen steek houden. Zo kan je in films echt alles laten gebeuren en verklaren. Als je dat dan toch nodig vindt, doe het dan alsjeblief op een spectaculairder manier.

Nu afgezien van manier waarop het geheel gebracht is (en waar ik dus zeer negatief tegenover sta) sluit ik niet uit dat ik misschien een hoop gemist heb waardoor die 'trucs' wel kunnen uitgelegd worden. Als iemand zo vriendelijk zou willen zijn .. Misschien dat ik dit vehikel dan nog een delibereerbare score zou kunnen toekennen.

avatar van vcrrr

vcrrr

Ik dacht dat dit een beetje een Prestige achtige rip-off zou zijn, maar het is een totaal andere film.

Met de brieliefhebber hierboven ben ik het eens dat bepaalde illusies onmogelijk zijn. Ze zijn dan ook letterlijk uit de computer gerold.

De kracht van deze film zit hem echter in de sfeer en het verhaal.

De acteerprestaties vind ik prima.

Een fraaie mysterie met een vleugje humor en voldoende spanning. Mooie voldoende!

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Goede film met een niet al te best plot en slecht einde, waardoor het eindresultaat middelmatig is.

Technisch is er weinig aan te merken op deze film, waarin ook nog eens goed wordt geacteerd. Maar dan de finale die het voor mij redelijk verpest. Natuurlijk weet je van te voren dat dit zo'n film is waarbij je een opzienbarend einde kunt verwachten. Alleen vind ik het hier allemaal wat geforceerd overkomen. Ook zie je het allemaal al min of meer van te voren aankomen. Niet tot in de detail, maar dat wordt aan de hand van wat flauw knip- en plakwerk in twee minuten piekfijn uitgelegd. Onmogelijk is het einde niet, ongeloofwaardig wel. En ook nog eens 'zum kotzen' zo zoetsappig.

Voor de rest heb ik me wel vermaakt hoor Het is verder toch zeker een film die het aanzien waard is.

avatar van Thieuke

Thieuke

Al eens eerder gezien, maar hij bleef de laatste dagen ineens op mijn lijstje staan om nog eens te kijken.

Edward Norton verbaasd mij toch elke keer weer hoe goed hij in acteren is. Compleet ander persoon als in bijvoorbeeld American History X, of the Score, maar altijd geloofwaardig. Fantastisch gewoon.

De film was mooier in mijn hoofd dan dat ik hem dit keer vond helaas. Het verhaal steekt wel goed in elkaar vind ik, maar het had veel heftiger gebracht kunnen worden!

3,0 *

avatar van xeegen

xeegen

Vind het moeilijk deze film te beoordelen omdat hij zo in het niet valt vergeleken met The Prestige. Norton is zoals gewoonlijk erg goed en de film blijft de gehele zit boeiend. Helaas helaas zag ik het einde al meteen aankomen waardoor ik een groot deel van de ervaring heb gemist Maar toch vind ik de film eerder goed dan bovengemiddeld dus 4 sterren ^^

avatar van Mescaline

Mescaline

Zeker een goede film die het plot goed uitwerkt en er een leuke niet voorspelbare twist aan geeft
Edward Norton is zoals gewoonlijk weer prima in zijn rol en laat zien dat hij veel verschillende rollen aankan.
Ook vond ik het leuk Paul Giamatti te zien, hij was goed gecast en gaf zijn personage wat het nodig had.
Ook Jessica Biel deed het niet slecht maar leek soms een beetje weg gespeeld te worden bij Norton
Onvoorspelbaar plot wat goed is uitgewerkt en de kijker tot en met het einde laat raden naar alle mogelijke eindes, toch had ik een heel klein beetje een tegenstrijdig gevoel op het einde wat me doet twijfelen of ik deze film een 4 of 4,5 sterren ga geven.

Voor nu ga ik voor 4 sterren die zeker wel dicht tegen de4,5 aanzit, maar het volgens mijn eigen gevoel net niet haalt.

Niet te min zeker een makkelijke aanrader!

avatar van Chrisseh

Chrisseh

Toch wel erg jammer. Wilde de film graag zien toen hij bijna uitkwam, vergat de film daarna zonder ooit gezien te hebben, maar op zeer sterk aanraden van een vriend uitendelijk toch bekeken.

Met een naam als 'The Illusionist' weet je wat je te wachten staat: een twist! Dit zorgde voor mij dan ook dat de uiteindelijke twist -want ja, die was er - een beetje geforceerd erover kwam. En als dan de 'uitleg-scene' ook nog eens redelijk haastig in elkaar is gezet, waar alles een beetje halfbakken wordt verklaard, krijg je niet het 'WOW'-effect wat een goede twist wel zou moeten oproepen. Jammer.

Acteerspel was wel goed, alleen de soms lichtelijke 'duitse' accenten vond ik zeer hinderlijk. Als je toch Engels als voertaal neemt, doe het dan volledig. Voor de rest aantal mooie plaatjes. Helaas leken de 'illusies' iets té nep waardoor ik niet eens echt geintrigeerd erdoor werd.

Jammer, maar de film heeft me nog wel weten te vermaken.

avatar van onsmama

onsmama

Ik vond de film zeker de moeite waard om te bekijken. Een mooi verhaal met een beetje verrassende happy-end. Edward norton is gelijk gewoonlijk zeer sterk qua acteerprestaties. kortom een toffe feel-good movie.

avatar van DDT

DDT

Idd leuk einde hoe ze iedereen ......

avatar van erik neuteboom

erik neuteboom

Regelmatig kijk ik op MovieMeter naar de Updates en zie dan films voorbij komen waarbij ik denk "die was goed", zo ook bij The Illusionist: de sfeer van Wenen anno 1900 is prima neergezet, de hoofdrolspelers overtuigen, de goochel trucs geven het geheel een mysterieus tintje wat de spanning verhoogt en de verhaallijn is sterk met een goede opbouw, enkele verrassingen en een fraai uitgewerkt slot. Ik heb me lekker laten meeslepen en me totaal niet gestoord aan het Engels, mensen die dat wel doen moeten maar wachten op de uitzending bij de Duitse tv met nasynchronisatie ...

avatar van beau44

beau44

Goeie film. Vooral de sfeer in de film is goed gegrepen, en de trucs geven de film iets extra's

Het einde is natuurlijk super, geheel in de lijn van de titel van de film

avatar van chevy93

chevy93

Heel erg saai. Daar waar ik The Prestige echt heel goed vind, is dit maar een saaie film. Geen idee eigenlijk waarom ik The Prestige noem, maar die vergelijking is op de een of andere manier snel gemaakt.

Het begon nog heel aardig met veel illusies en optredens, maar naar mate de film vordert, zijn er steeds minder en als ze er al waren, konden ze me vrij weinig boeien. Al die zijplotjes hadden van mij niet gehoeven. Nu zijn ze eigenlijk onvermijdelijk bij dit soort verhalen, maar zorg dan op z'n minst dat ze goed uitgwerkt zijn en niet zo enorm cliché...

Hier had ik veel meer van verwacht. Verspilde tijd.

avatar van DB10

DB10

De vergelijking met The Prestige is snel gemaakt en dan valt deze inderdaad erg tegen. Dat Engels met een Duits accent is zoals altijd lachwekkend. Op Norton na wordt er ook nog eens matig geacteerd. Sfeer was wel prima in orde en de illusies houden het nog enigszins interessant. Geen voldoende waard echter.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

The Illusionist zal waarschijnlijk nog lang te boek staan als 'die andere goochelaars-film', met als gevolg continu vergeleken te worden met Christopher Nolan's trukendoos uit hetzelfde jaar. En zet je deze twee films naast elkaar, vallen de overeenkomsten ook best op. Maar de verschillen eigenlijk nog veel meer. Alle sterke ingrediënten van The Prestige ten spijt, The Illusionist heeft twee grote voordelen tegenover zijn genregenoot; Paul Giamatti in een kleine hoofdrol en Jessica Biel in plaats van Scarlett Johansson als de onvermijdelijke vrouwelijke lead. Vooral die eerste weet toch geregeld een film in zijn eentje te redden.

Wat betreft het uitgangspunt is The Illusionist toch meer een lief, onschuldig liefdesverhaal in sprookjesvorm zonder al teveel poespas. Erg indrukwekkend is het niet en het zit allemaal ook niet erg bijzonder in elkaar; qua script is The Illusionist alles behalve uitzonderlijk. Een stuk beter is het visuele aspect, waarbij de art-department en de DOP voortreffelijk werk leveren. In combinatie met de schitterende score komt een schitterend plaatjesboek tot leven, de dromerige en magische sfeer wordt goed neergezet. Daarnaast is het acteerwerk van de drie hoofdrollen meer dan uitstekend, ook Norton doet waar hij goed in is en intrigeert. De rest is niet al te bijzonder en meneer Sewell gaat er zelfs af en toe nogal over met zijn spel. Wat dat betreft is The Illusionist zeker geen vlekkeloze film. Maar de kijker een mooi gemaakte en amusante illusie voorschotelen is Neil Burger zonder meer gelukt.

3,5 sterren.