• 9.377.938 stemmen

Geregisseerd door: Neil Burger

Met onder meer: Edward Norton, Jessica Biel en Paul Giamatti

Releasedatum: 4 januari 2007

Plot The Illusionist

"Nothing is what it seems"

In het Wenen van rond 1900 wordt de jonge Edward verliefd op Sophie, een meisje van ver boven zijn stand. In hun jeugd wordt het tweetal uit elkaar gehaald en mogen ze elkaar niet meer zien. Jaren later, als jonge vrouw, gaat Sophie zich verloven met de Weense prins Leopold. Maar dan komt de magische kunstenaar Eisenheim in de stad en weet iedereen te verbazen met zijn geweldige trucs. Als Eisenheim en Sophie elkaar dan na al die jaren weer tegenkomen, slaat de vonk opnieuw over. Leopold vertrouwt hem niet en stuurt inspecteur Uhl op Eisenheim af om hem in de gaten te houden.

Inspector Uhl

Crown Prince Leopold

Josef Fischer

Doctor / Old Man

avatar van tristanrc1

tristanrc1

Sterke film, misschien niet zo groots opgezet als het veel vergeleken 'The Prestige', maar het verhaal van 'The Illusionist' is op een sprookjesachtige manier verteld, misschien luchtiger wat drama betreft, maar deze film weet soms toch erg groots over te komen ondanks de 'kleine schaal' van de film, door de creativiteit, en dat vind ik even belangrijk, ook al had ik het einde zien aankomen. Bovendien zijn de acteurs prima gecast.

Deze film moet het naast het verhaal ook van de soundtrack hebben, die ondersteund de mooie kleine en grote mysterieuze momenten van de film prima. De scenes die het verleden van Eisenheim laten zien komen zo erg goed uit de verf. Burger heeft zo ook een bepaalde warme mistige kleur door de film laten ''schemeren''. Zoals ik al zei zijn de acteurs goed gecast ook, Edward Norton past prima in zijn rol als illusionist.

Ik hou er niet zo van om te vergelijken in een recensie, maar de keuze welke film beter is 'The Prestige' of 'The Illusionist' Al heeft 'The Prestige' een diepere indruk op me gemaakt, beide films hebben iets wat de films goedmaken. Zeker als je net als mij erg van het genre houdt, zullen beide films je goed bevallen. Ik had na deze film ook goede hoop voor Burger's creatieve 'Limitless', maar die viel me wel tegen.

avatar van El ralpho

El ralpho

Optical illusion

Het niet weten hoe de vork in de steel zit, tot het einde in het ongewisse blijven, en net als je jezelf de hele film gebogen hebt over het hoe en wat en inmiddels opgegeven hebben hoe het nu precies zit, eindelijk die langverwachte opheldering krijgen. The illusionist bewandeld bovenstaande omschrijving door een truc met de kijker zelf uit te halen die pas in de laatste minuut uit de doeken wordt gedaan.

Deze uitkomst vond ik persoonlijk enigszins een beetje vergezocht en ongeloofwaardig en niet zo briljant als dat voorgedaan werd. Er zelf achtergekomen zijn, zou niet aan de orde wezen, maar toch voelde het voor mij soms ietwat gemakkelijk. Waar de film wél punten op scoort is zijn setting en zijn prachtige authentieke sfeer. Je waant je echt in het verleden wat versterkt wordt door de camera filters die gebruikt worden. De film riep een hele warme sfeer bij me op waardoor ik direct moest denken aan sneeuw buiten en een zalige winter avond die je thuis binnen voor de kachel doorbrengt. Dit allemaal met deze film in je dvd-speler uiteraard.

Hoewel het thema van deze film ook romantiek beslaat is hier geen sprake van een tranentrekker maar ligt de nadruk op Eisenheim (het hoofdpersonage) en zijn shows die (naar omstandigheden) veranderen naarmate de film vordert. Er wordt tijd genomen voor het verhaal waardoor de film voornamelijk dialogen uit dialogen bestaat. Hier moet je echt van houden: verwacht geen spektakel en overdadige special effects. Deze zijn namelijk slechts op de achtergrond aanwezig omdat de film het echt van zijn verhaal moet hebben.

Hoewel de uitkomst lichtelijk vergezocht en in mijn ogen ietwat teleurstellend was, is de opbouw ernaar toe sterk. Ook de unieke sfeer die de film heeft, weet veel goed te maken.

avatar van Filmfan74

Filmfan74

Erg sfeervolle film met één van mijn favoriete acteurs: Edward Norton. Het verhaal is erg boeiend omdat je geen moment echt doorhebt waar het allemaal heen gaat, ik zat continue op het puntje van mijn stoel! Ik ben namelijk gewend dat ik ergens halverwege wel weet hoe het af gaat lopen, maar dat is hier onmogelijk.

Het einde is enigzins teleurstellend en komt wat afgeraffeld over. Inspecteur Uhl krijgt opeens de geest en in een paar seconde komt voorbij hoe alles werkelijk zat. Een aantal (essentiele) details wordt daarbij voor het gemak weggelaten. Die kan ik hier gaan verklappen, maar lijkt me niet nodig. Dat stukje had dus wat beter gekund, desondanks een aanrader!

avatar van Arbil

Arbil

Erg matig en totaal geen coherent verband in het verhaal te ontdekken.

Komt niet eens in de buurt van films die in de buurt komen van The Prestige.

Gezien de gemiddelde beoordelingen op IMDB (7,6) en Moviemeter (3,71) had ik redelijk hoge verwachtingen van The Illusionist, maar helaas werden die verwachtingen slechts deels ingelost.

Het probleem van The Illusionist zit niet in het acteerwerk: Giamatti en Sewell spelen goed, Norton speelt degelijk en Biel compenseert met haar uiterlijk. Ook de sfeer wordt goed neergezet: decors zijn mooi, de muziek past en de gebruikte kleurenfilters doen hun werk. Tot zover niets aan de hand dus.

De film schiet echter op één cruciaal punt tekort: het verhaal mist diepgang. De personages maken geen enkele ontwikkeling door en het plot is flinterdun. Halverwege (en zeker na een uur) wordt al duidelijk naar welk einde het verhaal toe zal werken. Wat resteert is slechts de vraag hoe Eisenheim zijn doel zal bereiken. Ook daarin schuilt helaas weinig creativiteit. Het plan van Eisenheim oogt simplistisch en bepaalde aspecten doen aan als de klassieke 'deus ex machina'. Het einde van de film is daardoor weinig bevredigend.

Samengevat: The Illusionst is mooi gemaakt, maar mist diepgang.

avatar van RuudC

RuudC

Begrijpelijk dat de vergelijking wordt gemaakt met The Prestige van Christopher Nolan. Zo worden er praktisch geen films over goochelaars gemaakt, dan worden er ineens twee op de markt geslingerd. De films verschillen onderling genoeg van elkaar, maar The Prestige wint deze slag met gemak. The Illusionist is uiteindelijk vooral een geinig filmpje, waar de ander een stuk sterker in elkaar steekt. The Illusionist boeide me weinig tot redelijk. Het inlevingsvermogen wordt zodanig op de proef gesteld dat ik mezelf er meerdere malen op betrapte dat ik naar het stomverbaasde publiek wilde roepen dat het slechts CGI is.

Misschien draait het teveel om de gebruikelijke ingrediënten. Een goede scheut Romeo en Julia door middel van onmogelijke liefdes aan een (fictief) Oostenrijks keizerlijk hof van rond 1900. Het acteerwerk was overigens helemaal niet slecht. Edward Norton en Rufus Sewell zijn goed zoals gebruikelijk en zelfs aan Jessica Biel heb ik me eigenlijk niet gestoord. Nee, dit verhaal doet gewoon een beetje zielloos aan. Hier en daar wat goocheltrucjes om het op te fleuren, maar zonder dat is het een vrij kaal geheel.

avatar van qwertzu

qwertzu

erg mooie film met een leuke twist!

avatar van puti

puti

Herrlijke film met een mega-sterke Norton, zoals bijna altijd. Een van mijn favoeriete acteurs.

Film met prachtige beelden, het leken soms net schilderijen. Een mooi verhaal en niet te voorspelbaar. Ik heb genoten

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Prima film met een goed verhaal dat van begin tot eind blijft boeien. Er wordt zeer goed geacteerd door de gehele cast, zo ook door 1 van mijn favoriete acteurs Paul Giamatti.

Het enige minpuntje is dat de ontknoping naar mijn gevoel iets te snel afgeraffeld wordt. Als dat iets beter was uitgewerkt had ik een iets hoger cijfer gegeven. Nu kom ik op een dikke 3,5 ster

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Een goede thriller, in een antieke sfeer en met een mooie score en de beelden zijn in sepia tinten.

Naast een thriller vind ik het ook een aansprekende romance. Ik kwam snel in de film omdat het gewoon goed vormgegeven is en ik snel werd meegenomen in het verhaal.

Dit verhaal intrigeert, ik hou dan ook van mysterie.

De extra disclosure tegen het eind hoeft trouwens voor mij niet. Het verhaal was duidelijk genoeg.

Edward Norton... moest even wennen aan zijn rol, maar hij is zeker overtuigend. Het betreft trouwens allemaal acteurs die tot hun recht komen in een goed scenario en onder deze regie.

avatar van blablabla89

blablabla89

Goede, sfeervolle film. Ik kan het altijd wel waarderen als je als kijker op het verkeerde pad gezet wordt. Alleen worden, zoals eerder gezegd, wel een aantal cruciale aspecten verzwegen. Zo wordt wel geheim van de sinaasappelboom onthuld maar de manier waarop hij 'geesten' kan simuleren wordt voor het gemak weggelaten terwijl dit heel wat spectaculairder was en een belangrijker aspect vormde in de film. De ontknoping had beter kunnen zijn als echt alles op z'n plek was gevallen maar dat gebeurde nu niet.
De beelden zijn subliem!

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Een totale ontknoping had het mysterie weggenomen, dat zou mij minder bevallen. Ik vind het juist leuk als je met een 'fringe' buiten de begrenzing achterblijft, met iets dat nog niet af is.
Misschien zou het zelfs een deel 2 kunnen opleveren
Verder werd alles uitgelegd rond het mysterie van bijvoorbeeld de vermoorde vrouw, terwijl dat met een beetje nadenken wel gewoon duidelijk was.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Inderdaad, de film is al uitleggerig genoeg voor een mysterie. Het had de film zeker geen goed gedaan.

Het is toch leuk als er nog iets totaal onverklaarbaars achterblijft? Zeker bij een film wat over een illusionist gaat..

avatar van Decec

Decec

Een goede Drama/Mysterie/Thriller/Romantiefilm...

Prima verhaal...

Uitstekend acteerwerk...

Bekende acteurs Edward Norton, Paul Giamatti en

Rufus Sewell...

Mooi opname, mooi kostuums...

Mooi HD kwaliteit...

Prima achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

avatar van frans123

frans123

Film opgenomen gister van tv. Erg aardig verhaal. Boeiend. goed acteerwerk,mooie beelden.Meestal zapp ik een film nogal eens door maar deze niet.. Ik vind alleen het einde een beetje afgeraffeld. Dat had ook mysterieus moeten zijn. Daarom geen 4 sterren.

avatar van Boneka

Boneka

Prachtig mooi opgezet schouwspel. De film ademde the Prestige uit dat natuurlijk een veel groter budget had. Ik bekeek deze film per toeval en bleef hangen. Heb helaas alleen het eerste stuk moeten missen. Visueel vond ik de film buitengewoon sterk. Ik miste inderdaad wel wat diepgang, maar over het algemeen vond ik dit een prima film.

avatar van Cinema072

Cinema072

Wat een fantastische einde heeft deze film!

avatar van nirvana

nirvana

Vandaag gekeken, toch wel aangenaam verrast. Ik hou wel van dat sfeertje. Norton vond ik sterk maar ik had het nog meer voor de acteur (echte naam ken ik niet) die de rol innam van inspecteur Uhl . Biel is gewoon een zeer mooie verschijning maar daar stopt het ook, maar zij maakt de film niet beter, haar tekstlijnen zijn dan ook minimaal.

Het einde had ik half zien ik aankomen, ik vermoede wel iets maar uiteindelijk werd ik toch nog wat verrast. Mijn vermoeden was maar gedeeltelijk juist.

Leuke sfeer, leuke decors, sterke Norton en best wel leuk verhaal. Zelf heb ik niks met goochelen of magie, maar de film heeft me toch zeer aangenaam verrast ! 3,5 ster.

avatar van stefan dias

stefan dias

Als het om goocheltrucs gaat wil je verbluft worden, maar hier is het scenario zo doorzichtig als wat en loopt het uit op een klef-romantische ontknoping. Beuaark.

avatar van repok

repok

Intrigerende film, met wederom een geweldige Edward Norton. Mooi weergegeven, goed verhaal met een leuke plotwending.

avatar van wauzz

wauzz

Vond het een top film, ik merk wel dat hier toch mensen aanwezig zijn met onterechte kritiek op films vanuit mijn oogpunt onterecht dan. Edward Norton

avatar van origineelhe

origineelhe

Dit is de meest vreemde film die ik in lange tijd gezien heb. De beelden waren goed en ook over de acteerprestaties kan ik niet klagen. Maar dan het verhaal... Het wordt allemaal verklapt door dat ene zinnetje. Iets van: "wil je echt met me vluchten?". Na dit moment wist je al dat de hertogin 'zogenaamd' dood ging en dat ze zo kon vluchten. De hele film wist ik niet precies wat ik moest denken. Als je al weet dat ze niet echt dood is, waarom doen ze er dan zo geheimzinnig over? Ook klopten een aantal dingen niet. Norton had de edelsteentjes al van het zwaard gehaald voordat hij met het hele plan op de proppen kwam. Zo waren er meerdere foutjes. Dit was zonde, want het had zo'n goede film kunnen zijn. Ik weet niet wat ik nu over deze film moet denken.

avatar van ILDIB

ILDIB

Prima film waarbij helaas teveel van de illusie geheim blijft. Maar prachtig en sfeervol en een prima verhaal. Het haalt net geen vier sterren omdat er toch net teveel krommingen inzitten..een paardenstal die bv ruim een maand niet wordt uitgemest lijkt me onmogelijk..

Norton en Giamati zetten een prima rol neer..

@origineelhe
gezien het feit dat ze de prins KO hadden in de stal had ie ook toen die steentjes eraf kunnen halen, dus de verwijzing naar het eerdere zwaardspel was totaal overbodig..

avatar van Dominootje

Dominootje

Prachtige film! Waarin hier toch meer de nadruk ligt op eind goed, al goed dan bij the Prestige (ja uiteraard die komt er weer bij!)

Norton is de eerste keer dat ik hem terug (bij mijn weten), sterk acteerwerk!

avatar van Mr_Mephisto

Mr_Mephisto

Na herziening boet "The Illusionist" niets aan sfeer in. Het blijft prettig kijken naar het Wenen van 1900, zeker door de soundtrack van Philip Glass. De geforceerde Duitse accentjes neem je er dan maar bij. Zeker als het bij Eisenheims shows tot visuele hoogstandjes komt. Helaas is de afwikkeling op het einde nu storender en het grootste minpunt. Edward Norton en Paul Giamatti doen het meer dan degelijk, de romantiek tussen Norton en Biel kon dan weer beter.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Zo, dat was even anders dan verwacht. Vanouds wordt The Illusionist vergeleken met The Prestige en daarom had ik van te voren een heel ander beeld van deze film. Waar The Prestige het mijns inziens vooral moet hebben van hoofdbrekende plotwendingen en spanning, is The Illusionist veel meer een dramafilm. Gelukkig heb ik daar helemaal geen problemen mee.

Ik voor mij had de plottwist op het einde niet zien aankomen. Dat wil zeggen, ik wist dat er twist zou aankomen maar niet wat deze in zou houden. Ik lees hierboven dat niet iedereen even enthousiast is over het einde, maar ik vind het einde juist een van de meest bevredigende in lange tijd, zeker als je bedenkt dat er nog zo vlak voor het eind een plottwist komt. Voor mij vielen echt alle puzzelstukjes op z'n plaats zonder dat er teveel werd uitgelegd of het einde zich teveel voortsleepte.

De romance tussen Norton en Biel heeft niet veel om het lijf, maar goed, die is toch vooral onderdanig aan het plot. Het acteerwerk is nergens Oscarwaardig maar ook nooit storend. De sfeer, setting en kostuums daarentegen zijn wel zeer geslaagd. Ook de muziek van Philip Glass is erg mooi en geeft de film nog een extra halve ster mee. Zo kom ik voor nu uit op vier sterren.

avatar van Zwolle84

Zwolle84

Het valt me op dat er bij de meningen met lagere scores vooral op het verhaal wordt ingehaakt, maar volgens mij is dat zeker niet het belangrijkste onderdeel van deze film. Wat The Illusionist voor mij vooral zo fantastisch maakt is de cinematografie: bijna elk shot is zo ontzettend prachtig dat ik hem wel als poster aan de muur zou willen hebben hangen. Het is een film die me keer op keer weer bij de kladden pakt en me geen moment loslaat. Als het verhaal daarbij heel ingewikkeld was geweest, zoals bij het vaak aangehaalde The Prestige (die ik ook geweldig vind, maar om heel andere redenen), dan zou ik dat alleen maar storend vinden, dan zou de aandacht te veel van de beelden afgehouden worden.

En daarnaast vind ik het acteerwerk enorm sterk en de muziek precies goed. Al met al een schitterend mysterieus sprookje dat ik om de paar maanden opnieuw wil beleven.

*4,5

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

Leuk en boeiend verhaal, Edward Norton is weer geweldig in de film.

The Illusionist doet mij denken aan films als the prestige maar ook fight club, omdat je op het verkeerde been wordt gezet. Vond alleen dat de twisten in die twee films veel beter uitgewerkt en geloofwaardiger waren dan in deze film. Vind het hier een beetje een goedkope manier om het verhaal te volbrengen.

Achja boeiend filmpje

avatar van LPereboom

LPereboom

Uitstekende film met een mysterieus onderwerp geeft de film een verassend gevoel. Edword Norton speelt hier echt heel goed in.

avatar van Driello

Driello

Voor mij gaat 'The illusionist' veel meer om de sfeer en de cinematografie dan om het plot. Want dat laatste is nogal dertien-in-een-dozijn en voorspelbaar. Het is een film die je even aangenaam meeneemt naar het Wenen aan het begin van de vorige eeuw. Een simpel liefdesverhaaltje wat al vaker aan de orde was in anndere films, krijgt door de magie / goochelaarij en de setting een fijne andere invalshoek die het maakt dat deze film gewoon lekker wegkijkt. Nergends hoogstaand (al was het camerawerk wel raak) maar absoluut het kijken waard.