Genre: Thriller / Oorlog
Alternatieve titel: Black Book
Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Paul Verhoeven
Bekijk via CineMember
Bekijk via Viaplay
Bekijk via CANAL+
Plot Zwartboek
"To fight the enemy, she must become one of them."
In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.
Rachel Stein / Ellis de Vries
Gerben Kuipers
General Käutner
Notary Wim Smaal
Goto
Nou dit was uhm....slecht.
Maar de hoge score kan ik wel begrijpen, standaard dramafilmpje met een hollywood randje. Dat de meute het maar lekker blijft slikken allemaal. Werkelijk geen greintje originaliteit te bekennen. Cinematografie is puur volgens het hollywood concept, evenals de soundtrack. Past zo in het rijtje Braveheart, Titanic en Last samurai.
Verder zijn de acteerprestaties matig tot zeer slecht, die Johnny de Mol.
Van Houten is niet veel beter, vooral bij de drama scenes lukt het haar gewoon niet overtuigend over te komen. Verder kan ik er niet veel over kwijt, kan geen enkel pluspunt verzinnen. Standaard, saai en a waste of time.
Earth
Nou dit was uhm....slecht.
Verder zijn de acteerprestaties matig tot zeer slecht, die Johnny de Mol.
Je eerste regel: jij vindt het slecht zul je bedoelen. Gelukkig hoor je tot de minderheid, zie ook de link boven je. Ik reken me in dit geval graag tot de meute. Dat je Van Houten niet goed vindt ben je echt een van de weinigen in... maar ja ieder zijn mening.
Goto
Ik spreek altijd voor mezelf. Zal best dat ik tot de minderheid behoor. Gezien de top 250 vind ik dat ook geen schande.
soom
Dus je vond Zwartboek te lang (Titanic), te bloederig (Braveheart) en te episch (wat naar ik aanneem Last Samurai is..) ?
Goto
Nee ik vond hem te standaard en inspiratieloos, net als bovenstaande titels.
soom
Aha. Ieder zijn mening, en zijn smaak, uiteraard. Lijkt mij namelijk niet echt inspiratieloos, of standaard, op sommige punten vond ik het nog wel aardig spannend namelijk. Het is overigens geen drama, maar een standaard oorlogsfilmpje, dat wel
darkjaap
ik kan me eerlijk gzegt wel een beetj vinden in de mening van goto erg origineel was hij niet en carice van houten was niet eens zo heel top wel is hij zeker niet standaard heb namelijk nog nooit een oorlogsfilm gezien waar zoveel seks in voorkwam ( zal wel aan mij liggen want er zullen er vast wel wat zijn die dat ook hebben maar dan heb ik die niet gezien
) en de oorlogs films die ik gezien heb waren zeker niet zoals dit maar even slecht als braveheart nee dat zeker niet want dat was gewoon een topfilm evenslecht als the last samuray dat zeker
Barrie vd Laan
Soldaat van oranje staat gewoon in de top 250 hoor. Dus niet echt gedaald die rating
Quido
cinema.
Kan me tot zeker hoogte wel vinden in Goto's verhaal
Erg kenmerkend voor meute die moviemeter vertegenwordigt deze dagen, al moet ik zeggen dat Zwartboek niet helemaal pro-Amerikaans is, ze belanceerd toch nog aan de 'goede' kant van het randje.
Weinig interessants op dit gebied ja. Ik kan me nog herinneren dat een user ooit Zwartboek flink bekritiseerde en verweet dat het allemaal te zeurderig overkwam en stiekem ben ik het altijd met hem eens geweest; het toch nog moeten laten zien dat niet alle Duitsers 'slecht' zijn en niet alle Nederlanders meteen volkshelden waren ook al leek dat vaak het geval te zijn. Zucht, hoelang kennen we die nuance nu al in het 'nuchtere' Europa?
Allemaal wat té gelikt ja, waardoor het 'rauwe' karakter van Zwartboek zowaar als ongeloofwaardig kan worden bestempeld.
Carice deed het in mijn ogen zo slecht nog niet. Het lukt haar toch wel om de gehele film te dragen op een doch eenvoudige manier. Over de Mol wil ik het niet eens hebben. Wat een pauper is die kerel toch
Schommelt bij mij een beetje tussen de 2.0 en de 3.0 in denk ik ..
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11922 berichten
Ik blijf erbij: het lag niet aan Johnny, het lag aan de slecht geschreven rol die hij had.
soom
. Ik denk dat het gewoon ligt aan talent. Natuurlijk kan je niet anders dan een rol ofwel verpesten ofwel heel goed spelen. Dat ligt ook aan je kunnen als acteur hoor. Het ligt ook aan de soort film, enzo. Niet alleen aan de rol zelf.
Quentin
Ach, dat was ook met de NL-release van o.a. Turks Fruit , De Lift en Soldaat v. Oranje: kort na de release (te) hoge scores en moeite met kritiek uit andere landen, maar na verloop van tijd komt toch de kritische Nederlander weer naar boven, vindt een herijking plaats en daalt de rating naar meer realistiche proporties.
Wat een lulverhaal, vraag me af over welke scores na de release je het hebt? MovieMeter anno 1973? Zoals Quido al eerder aangaf was de kritiek voor Soldaat van Oranje in het buitenland uiterst lovend, volgens mij net zo voor De Lift. Beter dan in eigen land in ieder geval.
medansavamhel
Er wordt hier gespeculeerd over onoriginaliteit, en dat vond ik persoonlijk erg meevallen. Wellicht komt mijn mening vanuit het feit dat de oorlogsfilms die ik heb gezien op één, maximaal twee handen te tellen zijn, maar hoe dan ook vond ik het verhaal niet cliché. Ook hoor ik dat de film te "Holywood-achtig" is. Dit vond ik persoonlijk een goed kenmerk. Ik heb het niet zo op typisch Nederlandse films (en dat houdt voor zover ik gezien heb in dat het een film van vrij lage qualiteit betreft met een saai verhaal, slecht acteerwerk en tenminste één overbodige sex scene). Geef mij dan liever een opgeblazen commerciele Hollywood-film. Ze zijn nooit geloofwaardig maar er zit wel genoeg dynamiek in. Maar goed, ik begin enigszins af te dwalen.
Ik mag wel zeggen dat ik dit de beste Nederlandse film ooit vind. Ik heb dan wel de andere "bekende" films niet gezien waar jullie over spreken, maar ik heb er eerlijk gezegt - zelfs na het zien van deze film - weinig behoefte aan. Hoe dan ook, ik vond dit een mooi verhaal, mooi gefilmd, en goed acteerwerk. Oké, ik kijk niet zo streng op acteerwerk, maar als het echt slecht zou zijn dan zou het mij wel zijn opgevallen. Wellicht heb ik er zelfs minder op gelet dan normaal omdat ik al overdonderd was van de qualiteit voor een Nederlandse film.
Wat ik wel jammer vond was dat ze Theo Maassen hebben gebruikt in de film. Door zijn carrière als cabaretier kan ik hem in zijn rol in de film niet al te serieus nemen.
djelle

Dat is natuurlijk niet helemaal waar (te generaliserend), maar het valt inderdaad wel veel voor.
Goed gezegd!
Inmiddels deze R-2 binnen; Eng.subs uitschakelbaar, 8-10 € goedkoper dan in NL.
In april verschijnt Zwartboek ook als Quality Film. De film zal dan nog hooguit 10 euro kosten.
De Engelse uitgave heeft overigens wel veel minder extra's en is een enkele dvd.
Hier volg ik je niet. Ten eerste vind ik de film helemaal niet rauw, maar begrijp ik nou dat je Braveheart en Titatic geloofwaardiger vindt...?
duysterbos
eidelijk Zwart Boek gezien.
en zwart is ie!!
of je nu het boekje bedoeld waar alles in blijkt te staan (aan het einde van de film)
of de beleveninssen waar de hoofdrol speelster steeds in verzeild raakt bedoeld.
je zal ,t allemaal maar meemaken.... of meegemaakt hebben....
ik vind het een redelijk goeie film al vind ik wel dat er een paar hele slechte missertjes tussen zitten.
zoals bijvoorbeeld stiekem een deur open breken en dan wel keihard het breekijzer(stookpook) weg gooien.
wellicht is Paul Verhoeven het oog voor dit soort werkelijkheids detail verloren in Amerika...?
tippen aan Sodaat Van Oranje kan deze film in mijn ogen dan ook niet, maar mischien moeten we dat vergelijk gewoon niet maken.
als het onderwerp je intereseert zie je in ieder geval wel weer hoe men elkaar elkaar voor een eigen hachje belazerde en hoe vindingrijk het verzet soms wel niet kon zijn.
Earth
Ik vond de 2 dvd uitgave in Nederland met making of, de wereld draait door special (en nog meer) plus het commentaar van Verhoeven en Soeteman meer dan de moeite waard.
cosp
Ik ga hem volgende week voor de zoveelste keer in de bioscoop zien. Het is iedere keer weer een feest en het is al weer een tijdje geleden dat ik de film zag.
Earth
Waar, ik wil hem ook nog wel een keer zien.
Fre1000
Ongelovelijke goede nederlandse film !
Mooie wendingen/ontkmopingen in het verhaal !
sobel
Een tegenvaller, niet op het gebied van een normale speelfilm, maar wel als je het bekijkt uit een historisch oogpunt, Verhoeven heeft geprobeert een film te maken welke in grote mate historisch correct zou zijn maar daar valt hij dan flink mee door de mand.
Earth
Die discussie hebben we al eerder gehad, en toen bleken bijna alle punten van kritiek niet te kloppen.
Inmiddels deze R-2 binnen; Eng.subs uitschakelbaar, 8-10 € goedkoper dan in NL.
De Engelse dvd ligt inmiddels bij diverse NL zaken voor 10 euro. Wel dus zonder NL ondertiteling.
SalsaLover
Op zich wel goede film maar met een paar schoonheids foutjes.
Vooral op het einde.
Hij kan geen mens doden maar als de dader begint te vloeken gaat het ineens wel
Ze herkent de jeep van ver terwijl hij nog onder een doek zit
Op het einde schroeven ze die kist dicht en die vent stikt...terwijl er onder dat kruis een gat zit om te kunnen ademen.:-)
Dacht Verhoeven nu echt dat we dat niet zouden zien

Bevrijdingsdag 2025: De best beoordeelde Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog-film 'Zwartboek' van Paul Verhoeven donderdag op televisie

Videoland heeft drie nieuwe indrukwekkende WOII-films toegevoegd aan het aanbod

Oranje boven! Dit zijn de best beoordeelde Nederlandse films ooit gemaakt

Soldaat van Oranje
Oorlog / Drama, 1977