• 9.381.104 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

Gerben Kuipers

General Käutner

Notary Wim Smaal

Stephan

Ben het er niet mee eens. Er wordt te gemakkelijk overheen gestapt wat de mensen allemaal meemaken. We praten hier over de eerste paar minuten van de film. Ze heeft (voor zover ik weet) nog niets meegemaakt. En dan is er nog een verschil tussen 'lachen alsof er niets gebeurd is' of het 'emotioneel niet kunnen uiten' en het dus gewoon opkroppen.

Stephan schreef:

Ze is niet gaan kijken. Assume the worst zou ik zeggen. Overigens leek de bom die voor hun voeten in het water viel maar een strijker. Waanzin om die zo dichtbij te laten ontploffen en het afdoen als.. oei... net mis.

Niet echt goed bekeken de tweede (en of eerste keer), ze wilde wel gaan kijken, maar werd tegengehouden.

Stephan schreef:

Alsof onderduiken en niet weten waar je familie is en of ze niet al zijn opgepakt niets is. Ik hoef het niet mee te maken.

Earth schreef:

Nee.. heel goed gekeken. Want dat bedoel ik juist. Wel "willen kijken" en totale paniek in de ogen en dan SCHNITT, glimlachend aan het zingen. Zoiets heet emotionele continuïteit. Iets wat (in mijn ogen) erg belangrijk is en meer opvalt dan een sigaret die per schnitt van lengte verschilt (bijvoorbeeld).

Maar het lijkt wel alsof deze film heilig is. Er zitten een aantal fouten in waar de één wat meer over valt dan de ander.

Earth schreef:

Wat natuurlijk in het niet valt als je letterlijk met leven en dood wordt geconfronteerd. Kom op.

avatar van Quido

Quido

Niet weten of je familie nog leeft óf geconfronteerd worden met de dood van je onderduikfamilie (waar ze sowieso al niet veel mee heeft, let op de eetscène in het begin) ... Dit alles ook nog ten tijde van een oorlog, een periode waarin je je leven nooit zeker bent - zeker als jodin - waarin je al zo'n 4½ jaar in onzekerheid leeft over het leven van je naasten, van jezelf en hoe dan ook in eerste instantie zélf moet zien te overleven ... Het lijkt me allemaal moeilijk te vergelijken met een normale situatie.

Stephan schreef:

De film is zeker niet heilig, ik heb al eerder aangegeven dat ik ook wat problemen heb met een aantal zaken:

- de brandweer die wel heel snel is.

- het einde dat wat snel gaat.

Zoals eerder gezegd, nergens blijkt dat het verkeerd is afgelopen na die inslag van die bom.

avatar van RealMovieFan

RealMovieFan

Die brandweer is erg wel heel erg snel bij ja. De bom valt: boem! en 5 seconden later is er duitse brandweer.

Earth

Ik heb trouwens nog geen film in mijn leven gezien waar ik helemaal niets op aan te merken heb, ook niet bij mijn favoriet. Er zijn altijd wel keuzes in een film die ik zelf raar vind.

Stephan schreef:

Er zitten een aantal fouten in waar de één wat meer over valt dan de ander.

Fouten? Laten we maar weer eens benadruken dat het hier geen wiskunde is en dat één wel iets fout vindt, wat de ander niet als fout interpreteert. Dat houdt de boel wel lekker levendig, erg leuk.

Stephan

Het lijkt me toch vrij simpel. Er valt een bom op een boerderij waarin zoals we zagen een gezin met 5 kinderen woont. Als we NIET zien dat er overlevenden zijn, mag je ervan uitgaan dat er doden zijn. Aangezien de boer des huizes een joodse een onderduik adres aanbiedt en ze prima overweg kan met de kinderen, komt het nogal bot over dat ze er niet van onder de indruk is. Op het moment zelf heeft het wel de impact (ze wil in paniek naar de boerderij lopen maar wordt tegengehouden) maar een schnitt later kan ze alweer vrolijk een liedje zingen. Waarom zingt ze in die scène niet een lied waarin ze "iets" van emotie kan leggen. Doet niets aan de scène af EN het geeft haar een menselijk gezicht. Nu komt ze me onmenselijk over en dat lijkt me niet de bedoeling.

En er zijn een aantal fouten die gewoon fouten zijn. Zo staat er een verkeerde datum op het arrestatie formulier. Een fout die toch door de makers gezien en gecorrigeerd had kunnen worden.

Maar goed... dit voorbeeld is mischien idd muggenziften.

De echte fouten zijn er zeker, die sigaret Dat van de die datum waar komt dat voor, had ik niet eerder gehoord, interessant.

Het verhaal met de boerderij is niet zo simpel. Het is bekend dat onderduikers op een boerderij gedurende de dag juist vaak niet op de boerderij zijn (ze zat zelf ook niet binnen, maar aan het water). Het simpelweg stellen dat ze erin zaten kan dus niet.

Earth schreef:

Heb sowieso hier en daar het gevoel dat ze op twee benen hinkten qua tijdslijn. 1944 is natuurlijk wat spannender dan 1945. In april 45 weet iedereen (zelfs Hitler) dat het een verloren zaak was. Ronnie's opmerking dat het er niet goed uit ziet als ze onderling ook al beginnen te vechten, is dan wel hééél erg naief.

Earth schreef:
Het verhaal met de boerderij is niet zo simpel. Het is bekend dat onderduikers op een boerderij gedurende de dag juist vaak niet op de boerderij zijn. Het simpelweg stellen dat ze erin zaten kan dus niet.

Waarom wil ze er dan naartoe? Voor haar Ausweis? Lijkt me niet logisch. Nee... het ligt meer voor de hand dat het allemaal héél erg is wat daar gebeurde (Soeteman en Verhoeven kennende) dan dat die familie mazzel had.

Edit: Soeteman zegt op de DVD: ...het onderduikadres dat ze had, compleet met de familie erbij is door één voltreffer gaan hemelen Deze discussie kan dus als afgerond worden beschouwd.

avatar van korykory

korykory

Deze film begint veelbelovend, en zoals wel vaker bij Verhoeven heb ik hem met een zekere gretigheid uitgekeken. Maar aan het eind werd me toch weer te veel van-dik-hout, zoals ik dat gewend ben van Verhoeven en Soeteman. De Tweede Wereldoorlog als spannend jongensboek, met aan het eind een heuse 'ontknoping', ach ja... Psychologisch is het allemaal niet zo overtuigend.

Er zijn ook wel wat pluspunten. Carice van Houten heeft de uitstraling van een echte filmactrice (geen wonder dat ze nu lijkt door te breken in Hollywood). Het personage van de SD-man is interessant, omdat hij niet meteen in te delen is als 'goede' of 'slechte' Duitser. En het karakter van Halina Reijn vond ik erg grappig: ze waait met alle winden mee, maar blijft sympathiek.

Stephan schreef:

Dan hadden ze dat inderdaad beter moeten uitwerken.

Earth

Dat van die datum is grappig om te zien, had ik nog nergens gelezen. Ik wist allen van de sigaret en de beveiligscamera en het electriciteitskastje.

avatar van Quido

Quido

Stephan schreef:
De discussie dat de familie uitgeroeid is ja (hoewel ik dáár nimmer aan twijfelde), maar hoe zij ermee omgaat is heel iets anders. Ik vind het niet zo heel gek wat er daarna gebeurt, zoals ik hierboven al aangaf.

cornelis

Nog nooit gezien en nog nooit over gehoord, die datum. Geestig...

Stephan

Was het Soetehoeven's idee om haar gebrek aan emotie te verklaren door daar een diepgaande psychologische reden voor te bedenken? Haar reden om het verzet in te gaan diepgeworteld te laten zijn? De verliefdheid die ze voor de vijand voelt laten uitspelen en als major obstakel te laten fungeren in het verhaal? Of al deze onverwerkte trauma's aan het einde een waaridge afsluiting te geven?

...

Denk het niet. Ik denk dat het een plot-gedreven verhaal is waar veel vaart inzit, seks gelukkig functioneel (hoewel ook hier en daar typisch Soetemans-plat is) en bar weinig psychologie. Niets mis mee, maar not my cup of tea, tenzij het plot geniaal is.

cornelis schreef:

Nog nooit gezien en nog nooit over gehoord, die datum. Geestig...

Om maar even aan te geven dat ik weldegelijk "goed kijk"...

Maar ja... heb sinds kort ook een bril.

...

Ik denk dat je dat voor een gedeelte ook als kijker kunt bepalen. Ik heb bij het kijken van de film bij mij zelf wel een deel van haar emotie "gezien cq. gevoeld". Niet iedereen had dat kennelijk. Voor sommige mensen gaat een film "unter die Haut", bij anderen niet.

Overigens wordt de reden om in het verzet te gaan wel aangegeven: ze had niet meer zo veel te verliezen

Earth schreef:

Valt geheel in de categorie: "Leuk... een beetje oorlog" i.p.v. "diepgeworteld". Maar je hebt gelijk. Het is verder een knappe film waarbij ik me veelal prima vermaakt heb... Ik wou dat ik hem gemaakt had.

Stephan schreef:

De categorie is voor iedereen anders.

Ik ga binnenkort toch maar eens een film van jou kijken. Ik zag Swingers voorbij komen op ZDF zonder dat ik wist dat ie van jou was (heb hem tijdens het schakelen even gezien).

Om maar even aan te geven dat ik weldegelijk "goed kijk"...

Sterker nog, je blijkt zelfs een sockwatcher.

Om maar even aan te geven dat ik weldegelijk "goed kijk"...

Maar ja... heb sinds kort ook een bril.

Je kijkt wel goed, mijn opmerking was alleen zo geplaatst omdat je formulering in mijn ogen (woordspeling) "kort door de bocht was".

Maar als je andere dingen nog opvallen die niet kloppen hoor ik dat graag, ik heb de film vaak gezien, maar dat.. ik denk niet dat ik het ooit had gezien.

Stephan

Zeg Cornelis... jij hebt vast een kopie van het script. Kun jij eens kijken of het als 44 in het script staat? .

cornelis

On the top page is a mug shot of Tim. Ellis stares at it in shock.

avatar van Wouter

Stephan schreef:

Een fout die toch door de makers gezien en gecorrigeerd had kunnen worden.

Misschien...?

avatar van Wouter

Stephan schreef:

[Het is verder een knappe film waarbij ik me veelal prima vermaakt heb...

Gelukkig, ik dacht al dat je net zo vreemd reageerde als de hele Nederlandse filmwereld (en Nederlandse journalisten) die enkel de negatieve kanten lijken te kunnen zien.

De feitelijke foutjes interesseren mij niet zo veel, maar qua psychologie vind ik de film ook hangen en trekken.

Maar op ander vlak werkt de film wel degelijk. It delivers. Technisch de beste Nederlandse film ooit en hij verveelt nergens. Men houdt de vaart en dynamiek er goed in (wat je zelden ziet in Nederland). Ik had aanvankelijk ook op wat meer gehoopt, maar snap best dat er zoveel mensen voor warmlopen.

Stephan

Wouter... geloof me... Ik weet als geen ander hoe de hele Nederlandse filmwereld (en Nederlandse journalisten) enkel de negatieve kanten lijken te kunnen zien.

Zoals ik al zei: ik wou dat ik 'm gemaakt had. Nee... ik draaf wellicht een beetje door omdat door sommigen elk minpunt wordt verdedigd als ware het de Grebbeberg. Ik wordt daar soms een beetje kriegel van.