• 9.381.779 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

General Käutner

Notary Wim Smaal

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Een hele mooie film waar je, ondanks de speelduur, zo doorheen gaat. Een originele oorlogsfilm omdat het dit keer niet gaat om een slag of een groep soldaten die hun laatste uren van hun leven laten zien, maar om hoe een in eerste instantie normale vrouw leeft in de oorlog. Nadat ze haar familie verliest, weet ze niet echt meer waar voor ze leeft en besluit ze haar land te helpen.
Vreemd dat dit niet bij de laatste 5 films kwam bij de oscars.

avatar van Eem

Eem

Nou Matthijs als je even door de rest van de pagina's met comments bladerd kom je daar vanzelf wel achter. Zo goed was hij gewoon niet.

avatar van by_the_way

by_the_way

Eem schreef:

Zo goed was hij gewoon niet.

Bepaal jij dat voor hem....

avatar van MStreeter

MStreeter

Goede film, 4 sterren. Heb de amerikaanse premiere gezien, met Q&A van Paul Verhoeven. Carice van Houten en Sebastian Koch waren er ook voor twee minuten.

avatar van Slater

Slater (crew films & series)

Raar dit, want die van mij duurde maar 2 uur en 7 minuten.

Infected

Wat een rukfilm, zeg! (soms letterlijk vanwege de grote hoeveelheid bloot).

Ik dacht iets nieuws te gaan zien, geen standaard kom-we-kopieren-soldaat-van-oranje achtige film.

Er zat echt totaal niets vernieuwends in deze film. Geen nieuw inzicht of diepgang ofzo. Nee, zelfs de beelden leken authentiek (wat dan weer niet zozeer negatief hoeft te zijn).

In plaats daarvan krijg je zo'n typische nederlandse oorlogsfilm met de voor nederland standaard hoeveelheid seks. In dit geval was de seks in ieder geval niet TOTAAL overbodig. Net als de hoeveelheid vloeken: Typisch Verhoeven (maar ook hiervoor geldt weer dat dit misschien nog wel z'n reden had).

Heeft deze film niet waanzinnig veel geld gekost? Dat vind ik namelijk nog schandaliger. Voor zoveel geld verwacht je dat een film ook nog iets nieuws biedt en niet een ander verhaal in een zelfde jasje. Die investeerders hebben blijkbaar 't plot niet gelezen. (Of ze zagen alleen geld, wat achteraf klopte. Maar ik zou me schamen!)

Oh, en als je je afvraagt wat ik dan wel 'vernieuwend' vind, dan noem ik je 'De tweeling' en 'The Pianist'.

Normaal gesproken had deze film van mij 2.0 ster gekregen, maar vanwege de hoge score hier had ik zo'n wrange smaak achteraf dat 'ie het laagste van het laagste gescoord heeft bij me (nee, dit is dus niet om de score omlaag te krijgen, want met deze hoeveelheid stemmen maakt dat toch niets uit).

avatar van raymon

raymon

zwartboek doet het prima in Amerika dit weekend, als je voorsteld dat de film nu nog maar in 9 theaters speelt!

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

Gister op dvd gezien. Hij is na herziening eigenlijk nog mooier. Ik blijf bij mijn 5 sterren.

Infected schreef:

Ik dacht iets nieuws te gaan zien,

Wat gaf je dat idee?

PS Tweeling is zo'n beetje de oubliigste film die ik ken....

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

De tweeling vernieuwend,

Infected schreef:

Wat heeft deze film met Soldaat van Oranje te maken? Soldaat is een meer heldhaftige film, terwijl in Zwartboek duidelijk nog meer het slechte in de mens naar voren komt. Er zijn veel meer verschillen dan overeenkomsten.

Infected

Goed.. de Tweeling was voor MIJ vernieuwend. Een nieuw oogpunt om de oorlog te zien:

In plaats van de oorlog centraal te zetten, bekeek die film de relatie tussen twee mensen (familie) en wat de tweede wereldoorlog ermee gedaan heeft.

Maar goed, misschien zijn er nog veel meer films die dat laten zien. Ik kon 't in ieder geval nog niet.

Door al die media aandacht, de oscar nominatie, aanbevelingen van vrienden en de hoge score op moviemeter, dacht ik dat ik door deze film een ander inzicht in de oorlog zou krijgen. Een beter beeld, ofzo.

Maar dat is me zo ontzettend tegen gevallen

Gewoon weer duitsertje tegen het verzet met hier en daar een verrader en een goede duitser.

avatar van Olaf K.

Olaf K.

Maar dat is me zo ontzettend tegen gevallen

Dat kan ik me voorstellen, Infected. Eigenlijk gaat Zwartboek niet eens over de tweede wereldoorlog. Het gaat over goed en slecht, toegepast op de mens. Die hele tweede wereldoorlog, dat is maar een achtergrond voor Verhoeven om zijn mensbeeld te kunnen schetsen.

avatar van sporthaas

sporthaas

Gewoon een prima film. Tijd vloog voorbij. Dikke 4,5

avatar van Olaf K.

Olaf K.

Ik dacht trouwens dat de Amerikaanse pers vrij negatief was, maar dat valt erg mee hoor. Paar negatieve uitschieters maar overall positief:

avatar van Reinbo

Zie ook hier 78% van de critici is positief.

Infected schreef:

Wat 't met Soldaat van Oranje te maken heeft? Nou.. de tweede wereldoorlog dus. En ja.. wat ik daarvan weet is dat de duitsers o.a. Nederland bezetten en dat er verzet was die daar tegenin ging. En wat dat betreft was 't precies 't zelfde als al die andere oorlogsfilms uit de vorige eeuw.

Bij jou gaan films wel erg snel op elkaar lijken. Ik denk dat je nu dan wel alle films in je leven hebt gezien, je kunt stoppen met kijken.

Infected

Stem verhoogd naar 1.5*. Achteraf issie wel iets meer waard dan m'n eerdere (emo-)stem van 0.5*.

Maar toch kan ik niet warm van worden van dit soort films. Ik mis gewoon diepgang, of ik zie dat niet.

Oh.. en @Earth: 'Okee, doe ik! Thnx!'

[einde]

Goed.. ...duitser.

Had dat geblondeer nog niet eerder gezien.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Wel een aardige film.

Mijn verwachtingen waren helemaal niet hoog ondanks de vele goede reviews hier, en omdat het genre totaal niet mijn ding is.

Maar toch viel het wel mee vooral met het geweld aangezien ik dat veel erger had verwacht.

Voor de rest vond ik het persoonlijk een beetje standaard, en het verhaal vond ik soms ook saai worden en kwam het niet 'echt' en boeiend over op mij.

Acteren was wel oke, maar dat iedereen Carice van Houten zo geweldig vind snap ik ook niet, zo veel bijzonders vind ik haar niet, maar goed dat is mijn persoonlijke mening.

Jammer ook weer van al die naakte scene's dat hadden ze van mij ook weg kunnen laten, evenals die stront scene.

kleine 3,5*

avatar van Enigma

Enigma

Earth schreef:

Goede reden om een 0,5 te geven, maar leg eens uit, wat vond je niets?

Heel de film vond ik niks.

avatar van Enigma

Enigma

Infected schreef:

Wat een rukfilm, zeg! (soms letterlijk vanwege de grote hoeveelheid bloot).

Helemaal mee eens

avatar van raymon

raymon

blijft zwartboek nou maar in 9 bioscopen draaien, of word dat wat meer??

avatar van RealMovieFan

RealMovieFan

raymon schreef:

blijft zwartboek nou maar in 9 bioscopen draaien, of word dat wat meer??

wordt meer, gaat zich in de komende weken uitbreiden naar 125 bioscopen dacht ik.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Nu eindelijk gezien.

Wat een film levert Verhoeven af en met afstand toch wel de beste Verhoeven. De film kent een heerlijk raging tempo en hield mijn aandacht de volledige 140 minuten vast, dat maak je niet vaak mee met films met die speelduur. Verhoeven levert qua regie ook weer topwerk af. Maar het grootste pluspunt van Zwartboek blijft natuurlijk de charismatische en de magistraal acterende Carice van Houten, die zich nu in mijn lijstje favoriete actrices heeft geschaard.

Dikke 4,5*. Dat kan 5* worden maar ik hou wat ruimte over voor een herziening.

avatar van Wouter

Infected schreef:

Die zou ik zo nooit noemen.