Genre: Misdaad
Gesproken taal: Engels, Italiaans en Latijn
Releasedatum: 18 januari 1973
Bekijk via Netflix
Bekijk via SkyShowtime
4 februari in één bioscoop (Berkhout)
Plot The Godfather
"An offer you can't refuse."
Don Vito Corleone staat aan het hoofd van een maffia familie in New York. Als een gangster van een andere familie besluit drugs te gaan verkopen in heel New York, ontstaan er problemen. Don Vito is tegen de handel in drugs en laat dit ook blijken. Dit leidt tot een poging om hem te vermoorden. Daarna wordt één van Don Vito's adviseurs gekidnapt, om zo z'n zoon te dwingen de drugsverkoop goed te keuren.
- IMDb (9,2 / 2200235)
- Trailer (YouTube)
- The Godfather (BoekMeter)
- The Godfather (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Carlo Rizzi
Captain McCluskey
Jack Woltz
Dionisus
Godfather is het voorbeeld geworden van veel maffia films, vaak geïmiteerd, alleen maar geëvenaard door deel 2
Nog sterker: Godfather is het voorbeeld geworden van veel criminelen in de échte wereld.
Toen deze film uitkwam lieten veel criminelen zich door deze film inspireren. Ze trokken een net pak aan en begonnen te oefenen om met een schorrige stem te spreken en dezelfde 'slang' te gebruiken
Ook criminelen kunnen romantiseren. En het klopt inderdaad. Ik leefde helemaal mee met de familie.
Fantastische film en absoluut mijn nummer 1.
Lambik
In eerste instantie kon dit mij niet bekoren. Na de film nog een keer te hebben gekeken wist ik dat dit een meesterwerk is. Ik vind het de beste van de drie. Marlon Brando speelt zijn rol zeer goed en de rest van de acteurs zijn ook top. 4,5*
daanos;
zeker een meesterwerk, ik heb de film net gekeken en ik moet zeggen dat ik zeer onder de indruk ben, PRIMA geacteerd en schitterende dialogen, goed verhaal... de film is uit '72 en is echt mooi.
hij krijgt een 4**** van mij
Thomas83
Beste film ooit, vorige week de luxe DVD-boxset gekocht en is echt elke euro waard
Ik heb hem ook gekocht deze week. Er is een geweldige aanbieding op Bol.com (iets van 27 euro voor alle alledrie de films met heel erg veel extra materiaal (de boxset bestaat uit in totaal 5 dvd's), en die aanbieding kon ik niet laten schieten.
Ik moet ze nog wel kijken, maar ik twijfel er niet aan dat ik geen geld over de balk heb gegooid met deze aankoop.
feanaro surion
Heb de extra's gisteren allemaal gekeken en ze zijn niet slecht hoor. Niet zo perfect als LotR of de Leone-Westerns misschien maar zeker erg interessant.
film-gek
Briljante film!! kan hem de hele dag kijken zonder er moe van te worden bij wijze van spreken
4,5
feanaro surion
Zeker niet! Alhoewel de extra's niet echt 200% zijn.
Vond het trouwens fascinerend om Pacino te zien acteren op de making of. Hoe Coppolla in zijn oor fluisterde en Pacino perfect in zijn rol blijft. Vond het bijna ontroerend om te zien...
Goodfella_90
Hele sterke ja! Echter, mijn favoriete beelden zijn die van de auditie van Robert de Niro voor de rol van Sonny.
feanaro surion
Hij is sterk daar, als je daarna de echte rol ziet is die eigenlijk minder
(maar nog steeds heel sterk)
Goodfella_90
Dat vond ik dus ook! Maar uiteindelijk is het toch mooier (tenminste, dat denk ik) dat hij de rol van Vito in Part II kreeg.
Flipman
Na 't zien van deel twee erken ik toch de brilliance van deze film (brilliance is toch ook een Nederlands woord, hè?), en verhoog ik mijn cijfer van vier naar vijf.
Dennis Evahi
was de godfather niet een boek?
Jeetjemina zeg...van welke planeet kom jij? Wat een oliedomme vraag.
Goodfella_90
Ik vind jouw reactie anders ook behoorlijk idioot. Niet iedereen weet overal zoveel van af als jij..
waidman
was de godfather niet een boek?
Jazeker, een zogenaamde drie stuiver roman, die juist door de film beroemd werd. Puzzo heeft ook toegegeven dat zijn boeken niet het succes hadden gehad wanneer Godfather niet was verfilmd.
Thomas83
Ik vind het boek zeker niet slecht, maar de film is toch wel duidelijk beter in mijn ogen.
Best opvallend, want meestal is het boek beter als het is verfilmd. Dat is in elk geval mijn ervaring.
Dennis Evahi
Oh, nou dank je, Dat zie ik als een compliment!
film_kaza
Jeetjemina zeg...van welke planeet kom jij? Wat een oliedomme vraag.
ik weet niet veel van the godfather omdat hij mij niet zoveel intreseert op dit moment.
Vito Corleone
Je hoeft je niet te verontschuldigen. Het is helemaal geen oliedomme vraag. Het boek was er namelijk eerder en de film is op het boek gebaseerd. Dus je hebt gewoon gelijk. Ik snap die reactie van Dennis Evahi niet helemaal.
Ik had deze film al een tijdje liggen, maar was er nog niet toe gekomen om deze film te bekijken. Nu dus wel en ik moet zeggen dat het een echte meesterwerk is. Dit is met voorsprong de beste gangsterfilm die er ooit gemaakt is. Prachtige film, acteerprestaties, verhaal, montage, muziek, ... Echt heel goed gedaan!
Dennis Evahi
Kom op zeg!...een beetje "lake" weet dit wel hoor. Nog nooit is er zo verschrikkelijk veel over een film gesproken als deze. Bepaalde mensen gebruiken deze film als hun leidraad c.q. bijbel. Mr. Film-Kaza interesseert zich helemaal niet voor deze film en dan zou hij wel het boek gaan lezen?! Het antwoord: "Neen, echt niet!"
Capice?
aegron
Capice?
Als je toch arrogant wil doen, gebruik dan wel de juiste termen. Dus gewoon leek ipv lake.
Dennis Evahi
....arrogant? Moi?.....en lake is mijn gevoel voor humor ...you leek! As you like, Leek.
aegron
haha wat moet ik lachen
Mario?
Het is hier geen chat. Svp enigzins serieus commentaar posten.
Dennis Evahi
Heel serieus, een feit: Mario Puzo is de schrijver van het boek The Godfather.

The Godfather: Part III
1990

The Godfather: Part II
1974

Het woord 'maffia' mocht niet in het script van 'The Godfather' voorkomen

'The Godfather' gaat van Netflix verdwijnen: 'Gewoon echt de beste film aller tijden op alle fronten'

Wat is 'de beste film allertijden'? Dit is waarom juist deze films altijd als eerste worden genoemd

Dit is waarom het woord 'maffia' geen enkele keer in 'The Godfather' te horen is

The Shawshank Redemption

C'era una Volta il West
Western, 1968

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
italiëverlies van geliefdelove at first sightitalian americangebaseerd op boekeuropasymbolismgangsterpatriarchwraakgeorganiseerde misdaadmaffiaadvocaatreligierevenge motivecrime familysicilian mafiareligious hypocrisygun violencerise to powermob bossdead horsegang violenceaggressivejaren 40jaren 50mafia war grandpart of trilogy intensepowerful