• 9.378.487 stemmen

Genre: Misdaad

Alternatieve titels: Mario Puzo's The Godfather / De Peetvader

Geregisseerd door: Francis Ford Coppola

Met onder meer: Marlon Brando, Al Pacino en James Caan

IMDb beoordeling: 9,2 (2.200.235)

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Latijn

Releasedatum: 18 januari 1973

Plot The Godfather

"An offer you can't refuse."

Don Vito Corleone staat aan het hoofd van een maffia familie in New York. Als een gangster van een andere familie besluit drugs te gaan verkopen in heel New York, ontstaan er problemen. Don Vito is tegen de handel in drugs en laat dit ook blijken. Dit leidt tot een poging om hem te vermoorden. Daarna wordt één van Don Vito's adviseurs gekidnapt, om zo z'n zoon te dwingen de drugsverkoop goed te keuren.

Don Vito Corleone

Captain McCluskey

Jack Woltz

avatar van otherfool

otherfool

Wat nog te zeggen over deze film? Verrukkelijke en meeslepende klassieker met een uitblinkende cast (Keaton, Caan, Pacino maar bovenal Brando), onvergetelijke scenes en een dito score. Deel 2 was zelfs nog iets beter.

4,5*.

Dennis Evahi schreef:

Heel serieus, een feit: Mario Puzo is de schrijver van het boek The Godfather.

De ondertitel van de film is niet zo heel bekend, en van sommige films weet iedereen dat het een verfilming van een boek is, maar the Godfather behoort volgens mij niet helemaal tot die categorie.

Voor de duidelijkheid: ik zeg niet dat veel mensen niet weten dat the Godfather een boekverfilming is, maar het is niet zo algemeen bekend als bijvoorbeeld bij veel van de Stephen King-verfilmingen, om maar wat te noemen.

avatar van waidman

waidman

Thomas83 schreef:

Dat komt denk ik ook omdat de boeken van King al bekend zijn/waren voor de film, bij Godfather werd het boek pas bekend na de film.

waidman schreef:

Inderdaad, daar heb je zeker een punt.

Van Stephen King zijn ook veel boeken verfilmd, wat ook meespeelt in de bekendheid.

avatar van movie*freak

movie*freak

wat een film, echt prachtig gewoon, een van de beste movies ever made, en marlon brando speelt echt prachtig. alle scenes zitten goed in elkaar en ik vind dat feest en al zo leuk zo gezellig. al pacino acteert echt super goed.

deel 2 vond ik iets beter dat komt omdat de niro er in speelt met zijn prachtige acteer prestaties

*****

avatar van mr.corleone

mr.corleone

Wat een goede film is dit,vooral de aanslag op sonny vond ik erg goed gedaan.

avatar van as

as

Waar is toch die mooie cover met Marlon Brando gebleven? Dit is toch echt niet mooi.

avatar van ghalid

ghalid

godfather film vette film er valt niks over te zeggen

Goodfella_90

Was je dan ook niet van plan zeker?

avatar van Scratt

Scratt

Die posters hier trekken inderdaad op niks. Als je dan de mooie kaftjes ziet van de dvd-verzamelbox... die zijn echt prachtig..(ook van kleur o.a.)

Binnenkort nog een keertje bekijken, want deze film wordt beter met de keer je er naar kijkt De filmmuziek verdwijnt nooit uit je hoofd..

avatar van film_kaza

film_kaza

ik heb de game van de godfather. ik ben er al een heel eind mee maar volgens mij komt er heel veel uit de film invoor. inderdaad hard zoals ik me al had voorgesteld, maar dan was het toch beter om de film gewoon te kijken, dit eindigt net als bij saving private ryan. niet de film maar de situatie.

avatar van J.S.

J.S.

film_kaza schreef:

Ik begrijp het niet, welke situatie eindigt net als Saving Private Ryan ?

film_kaza schreef:

Ik heb het spel nooit gespeeld, maar ik dacht gelezen te hebben dat het spel een aanvulling is op het verhaal uit de films.
Bedoel je met je opmerking dat de film net als Saving Private Ryan eindigt het terugkijken van de hoofdpersonen op hun levens? Dat Michael Corleone in deel III gaat biechten en dingen gaat roepen als dat hij hoopt dat hij niet in de hel terechtkomt voor zijn daden, en dat in Saving Private Ryan Ryan aan zijn vrouw vraagt of hij een goed leven heeft geleid omdat Tom Hanks tegen hem zegt 'earn it' (wat slaat op het feit dat al die groep soldaten zich heeft opgeofferd voor de missie om Ryan te redden)?

avatar van Wouter

as schreef:

Heel mooi juist....

avatar van Fangs

Fangs (crew films)

The Godfather blijft in je geheugen gegrift... een must-see en een terechte klassieker! > 5*

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Vond er niks aan, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik de film niet begrijp. Ik vond het erg saai, snap niet dat mensen het zelfs maar "leuk" vinden.

1/2*

avatar van Vito Corleone

Vito Corleone

matthijs_013 schreef:

1/2*

Over een paar jaar nog maar eens proberen

Goodfella_90

Wat valt er nou niet te begrijpen aan deze film?

avatar van Remi

Remi

Als je 14 jaar bent, kan het best een film zijn die je meerdere keren moet kijken om 'm te begrijpen

avatar van Tony Montanja

Tony Montanja

Goodfella_90 schreef:

Wat valt er nou niet te begrijpen aan deze film?

Ik denk dat er bij de meeste mensen bij de 2e keer kijken iets meer dingen duidelijker worden, of dat mensen ineens details wel zien die ze eerst niet zagen. Ik vind niet dat deze film heel simpel in elkaar zit dat je meteen alles begrijpt en alle personages goed kent.

Goodfella_90

Je zal inderdaad niet alle details oppakken de eerste keer, maar de film niet begrijpen? Nee, dan moet je wel heel afwezig zijn geweest.

avatar van film_kaza

film_kaza

Thomas83 schreef:

ik leg het nogal slecht uit. bij saving private ryan kende ik het einde al voordat ik de film zag. die situatie bedoel ik nou eigenlijk. dat zei ik in 1 van de berichten daar.

nu ik die game al voor een heel deel heb gespeeld ken ik waarschijnelijk ook veel van de film. ik weet ook wie er dood gaat. weinig verhalen bij games die zijn leuk genoeg om te volgen. ik vind bij de godfather game het spelen leuker dan het verhaal volgen.

film_kaza schreef:

Oh op die manier, ik snap het nu.:)
Toevallig zag ik gister nog wat op tv over de Godfather game. Ik zag dat er wat scenes uit de film letterlijk waren nagemaakt op de computer. Daar lieten ze dan wat van zien. Eerst de scene in de film en dan dezelfde in het spel. Bijvoorbeeld de scene dat Luca Brasi wordt gewurgd in de nachtclub.

avatar van frederique89

frederique89

Weer eens een schitterende film .

avatar van aimane

aimane

deze film is super echt mooi lijkt op de film casino alleen deze is mooier

avatar van Remi

Remi

Ik vond Casino juist meer op Goodfellas lijken, maar op deze juist niet. Maar dat deze mooier is, ben ik wel met je eens

avatar van Tony Montanja

Tony Montanja

Ik ben het met je eens dat Casino meer op Goodfellas lijkt dan op The Godfather.

avatar van MXO

MXO

Misschien heel toevallig dat Goodfellas en Casino beide door Martin Scorsese geregisseerd zijn, beide waargebeurd zijn en beide dezelfde insteek hebben. Lijkt me vrij logisch dat ze dan op elkaar lijken.

avatar van Montorsi

Montorsi

Dionisus schreef:

Nog sterker: Godfather is het voorbeeld geworden van veel criminelen in de échte wereld.

Toen deze film uitkwam lieten veel criminelen zich door deze film inspireren. Ze trokken een net pak aan en begonnen te oefenen om met een schorrige stem te spreken en dezelfde 'slang' te gebruiken

Ook criminelen kunnen romantiseren. En het klopt inderdaad. Ik leefde helemaal mee met de familie.

Fantastische film en absoluut mijn nummer 1.

Klopt helemaal, niemand wist hoe de mafia precies in elkaar zat, ook Puzo niet dus. Aan de hand van Scarface is dit fenomeen helemaal duidelijk aan te wijzen, gangleden in de achterbuurten van de VS identificeren zich zo veel mogelijk met Tony Montana.

avatar van Vito_Corleone2

Vito_Corleone2

Ik vind hem echt helemaal fantastisch. het is de mooiste film die ik ooit gezien heb