Genre: Misdaad
Releasedatum: 18 januari 1973
Bekijk via Netflix
Bekijk via SkyShowtime
Plot The Godfather
"An offer you can't refuse."
Don Vito Corleone staat aan het hoofd van een maffia familie in New York. Als een gangster van een andere familie besluit drugs te gaan verkopen in heel New York, ontstaan er problemen. Don Vito is tegen de handel in drugs en laat dit ook blijken. Dit leidt tot een poging om hem te vermoorden. Daarna wordt één van Don Vito's adviseurs gekidnapt, om zo z'n zoon te dwingen de drugsverkoop goed te keuren.
- IMDb (9,2 / 2199858)
- Trailer (YouTube)
- The Godfather (BoekMeter)
- The Godfather (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Connie Corleone Rizzi
Carlo Rizzi
Captain McCluskey
Jack Woltz
Leone liet The (eerste) Godfather lopen omdat ie Once upon a time in America wilde maken.
Hobbes
Ik vraag me af waarom. Zo slecht had de de film het toch niet gedaan toendertijd.
Uit 't audiocommentaar van de dvd's komt naar voren dat Coppola in de ogen van paramount nogal veel risico's nam en veeleisend was. Een moeilijk mannetje zeg maar. Keuzes voor Brando en Pacino waren voor Paramount linke zaken. Blijkbaar.
Hij heeft voor deel 2 ongelofelijk moeten lobbyen om 't weer voor elkaar te krijgen.
Let wel: dit is allemaal info die vanuit Coppola komt, niet vanaf paramount. Enigszins eenzijdig dus.
cornelis
Mwa, meer Paramount die daarvoor wist te zorgen. Coppola werd ook maar gevraagd hoor, en hij was ook niet echt de eerste keuze.
Inderdaad. En hij stond ook niet te springen om het te doen. Gun-for-hire voor een studiofilm was bepaald niet waar hij toen warm voor liep.
ThaMovieVoter
Ben dan erg benieuwd hoe Leone het gedaan zou hebben, ik denk dat het dan alsnog een fantastische film was geworden...
Het klopt dan ook niet. Coppola heeft voor deel 1 flink moeten lobbyen om zij acteurs er door te krijgen. Voor deel 2 was de studio natuurlijk wel overtuigd, gezien het succes van het eerste deel.
Het was toen juist de studio die Coppola (met veel geld) moest overtuigen om deel 2 te maken.
silent bob
geen beste keuze van Sergio Leone om once upon a time in america te maken in de plaats van The godfather.
ThaMovieVoter
Ben ik niet met je eens, het is immers toch goed afgelopen met allebij de films.
Coppola maakte van the Godfather een ongekend kunstwerk, leone deed het 10 jaar later met Once upon a time in...
Dat zie ik toch anders.
silent bob
Hebt het mischien wel mis, maar ik denk dat de godfather toch bekender en succesvoller is dan once upon a time in america.
Zonder Leone was The Godfather er toch wel gekomen (zie hier het resultaat). Zonder Leone was Once Upon a Time in America er wel misschien helemaal niet gekomen...
lodi
komt binnekort ook een spel van de godfather.
Wat voor spel precies ?
silent bob
ik dacht dat het een beetje in de sfeer van het spel mafia zal worden.
U-96
- 2081 stemmen
Komt binnekort ook een spel van The Godfather.
Hmm.. Waar maken ze nou géén spel van ?
silent bob
Ja is ook zo. Als je het zo bekijkt is het best afgezaagt, maarja wie weet is het een heel tof spel.
Captain Pervert
Ik heb hem net voor het eerst gezien. Jaja, shame on me. Morgen is deel 2 aan de beurt.
Het is vrij lastig een film te beoordelen waarvan je weet dat hij zowel hier als op imdb.com op de eerste plaats staat...
Het acteerwerk was goed, dat zeker. Alleen toen Sonny (James Caan) zijn zwager redelijk aan het begin van de film ging aftuigen zag dat er behoorlijk nep uit. Je zag hem duidelijk mis slaan en zich inhouden bij het schoppen. Misschien dat hij wat zou kunnen leren van Steven Seagal, want de knokpartijen in zijn films zien er WEL realistisch uit en ik kan me niet voorstellen dat al die figuranten in het ziekenhuis belanden
Maar goed, ik zat ook behoorlijk op details te letten en ik kon wat dat betreft - naast die slordig uitgevoerde vechtscène - geen foutjes ontdekken. Ik bedoel vooral anachronismen bij een ver camerastandpunt (rijden er misschien "moderne" auto's die niet in de film horen, etc). Deze film is met heel veel precisie gemaakt en daarin schuilt denk ik ook zijn kracht.
Ik vind het alleen jammer dat de film me nooit heeft geraakt. Op Sicilië overkomt Michael Corleone uiteindelijk iets vrij ergs namelijk dat zijn kerverse bruid wordt vermoord en hij schijnt er niet echt om te malen. Ook vind ik de ommekeer in zijn denken (dat hij ineens de zaken overneemt) niet bijster goed belicht, maar dat is vooral een kwestie van tussen de regels doorlezen, zeker in verband met het incident wat ik hiervoor beschreef.
De film was leuk omdat ik gangsters een leuk thema vind, maar hij greep me niet, terwijl ik juist dat verwachtte. Dat kwam vooral omdat het karakter van Michael heel snel verandert en de kijker niet in zijn huid kan kruipen. Tenminste ik niet. De film houdt de kijker op een enorme afstand en dat vond ik vrij jammer.
Wat me alleen *mateloos* stoorde was de manier waarop Brando sprak. Ik weet dat door Vito Corleone het Godfather-archetype is ontstaan, maar ik moest mijn geluid harder dan normaal zetten om hem te kunnen verstaan. Ik heb een 2CD DivX en was te lui om de subtitles erbij te zoeken, want die mis ik toch nooit, tenzij mensen bijna onverstaanbaar praten.
Afgezien daarvan was hij net een parodie op zichzelf. Het was net alsof hij elk moment kon gaan lachen en zeggen: "Haha, had ik jullie even beet! Ik klonk echt als een idioot of niet?" Ik kon hem echt niet serieus nemen. Jammer.
4.5 sterren.
Ramon K
Uhhh....waarom zo'n ontieglijke hoge score als de film je totaal niet raakt, een afstand creeert etc? Raar hoor.
Captain Pervert
Je hebt gelijk, 4 sterren was beter geweest. Heb het aangepast.
Alleen kan ik de film, ondanks het gebrek aan beleving van mijn kant, nog wel op waarde schatten.
Maar ook hier blijft het moeilijk omdat het zo'n alom geprezen film is. Maar ik denk dat 4 sterren beter is.
mister blonde
johny
Wat ik niet snap is 1 ding. Waarom kreeg Luca Brasi van Don Corleone de opdracht om naar Solozzo te gaan?
Don Vito Corleone:' I'm a little worried about this Sollozzo fellow...Go to the Tattaglias and make them think that you're not too happy with our family. And find out what you can'.Wat had Luca Brasi dan bij Sollozo te zoeken? Hij is geelmineerd omdat hij zg. niet akkoord ging met Sollozzo's offer van 50,000. Ik snap d'r niets van.
mister blonde
hij moest gewoon infiltreren bij Sollazo. Sollazo had dat door en vermoordde hem. nothing more.
johny
Waarschijnlijk waren mijn verwachtingen te hoog gespannen toen ik deze film zag. Ik vindt het niet terrecht dat deze op 1 staat in de top 100.
Ik vindt vergelijkbare films als scarface, en goodfellas toch beter.
Ik geef hem 2*
Kerel!!Ik bedoel, ik vind Scarface (naar mijn mening de beste film ooit) en Goodfellas top!Maar dan de Godfather slechts 2 sterren geven, vind ik zeer onbegrijpelijk. Een topfilm als Godfather is minimaal 3 sterren waard! Ik heb 'm net weer ff gedraaid, maar hij is gewoonweg super! Alleen al die heerlijke stem van Brando (doet mij zeker denken aan Mondello
haha ). Geweldig!
_o_ _o_ _o_ _o_ _o_
silent bob
over het spel the godfather waar EA mee aan de slag gaat, gaan ze waarschijnlijk met de stem van robert de Niro werken.
DaaaNtje
Weinig
idd...vond het niet echt boeind..mjah..zal wel aan mij liggen..

The Godfather: Part III
1990

The Godfather: Part II
1974

Het woord 'maffia' mocht niet in het script van 'The Godfather' voorkomen

'The Godfather' gaat van Netflix verdwijnen: 'Gewoon echt de beste film aller tijden op alle fronten'

Wat is 'de beste film allertijden'? Dit is waarom juist deze films altijd als eerste worden genoemd

Dit is waarom het woord 'maffia' geen enkele keer in 'The Godfather' te horen is

The Shawshank Redemption

C'era una Volta il West
Western, 1968

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
italiëverlies van geliefdelove at first sightitalian americangebaseerd op boekeuropasymbolismgangsterpatriarchwraakgeorganiseerde misdaadmaffiaadvocaatreligierevenge motivecrime familysicilian mafiareligious hypocrisygun violencerise to powermob bossdead horsegang violenceaggressivejaren 40jaren 50mafia war grandpart of trilogy intensepowerful