• 9.377.700 stemmen

Genre: Misdaad

Alternatieve titels: Mario Puzo's The Godfather / De Peetvader

Geregisseerd door: Francis Ford Coppola

Met onder meer: Marlon Brando, Al Pacino en James Caan

IMDb beoordeling: 9,2 (2.199.858)

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Latijn

Releasedatum: 18 januari 1973

Plot The Godfather

"An offer you can't refuse."

Don Vito Corleone staat aan het hoofd van een maffia familie in New York. Als een gangster van een andere familie besluit drugs te gaan verkopen in heel New York, ontstaan er problemen. Don Vito is tegen de handel in drugs en laat dit ook blijken. Dit leidt tot een poging om hem te vermoorden. Daarna wordt één van Don Vito's adviseurs gekidnapt, om zo z'n zoon te dwingen de drugsverkoop goed te keuren.

Don Vito Corleone

Michael Corleone

Sonny Corleone

Connie Corleone Rizzi

Carlo Rizzi

Captain McCluskey

Jack Woltz

avatar van Wouter

Leone liet The (eerste) Godfather lopen omdat ie Once upon a time in America wilde maken.

avatar van Hobbes

Hobbes

JoeHallenbeck schreef:

Ik vraag me af waarom. Zo slecht had de de film het toch niet gedaan toendertijd.

Uit 't audiocommentaar van de dvd's komt naar voren dat Coppola in de ogen van paramount nogal veel risico's nam en veeleisend was. Een moeilijk mannetje zeg maar. Keuzes voor Brando en Pacino waren voor Paramount linke zaken. Blijkbaar.

Hij heeft voor deel 2 ongelofelijk moeten lobbyen om 't weer voor elkaar te krijgen.

Let wel: dit is allemaal info die vanuit Coppola komt, niet vanaf paramount. Enigszins eenzijdig dus.

avatar van cornelis

cornelis

Zelva schreef:

Mwa, meer Paramount die daarvoor wist te zorgen. Coppola werd ook maar gevraagd hoor, en hij was ook niet echt de eerste keuze.

Inderdaad. En hij stond ook niet te springen om het te doen. Gun-for-hire voor een studiofilm was bepaald niet waar hij toen warm voor liep.

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

Wouter schreef:

Ben dan erg benieuwd hoe Leone het gedaan zou hebben, ik denk dat het dan alsnog een fantastische film was geworden...

avatar van Wouter

Misschien zelfs nog beter.

Hobbes schreef:

Het klopt dan ook niet. Coppola heeft voor deel 1 flink moeten lobbyen om zij acteurs er door te krijgen. Voor deel 2 was de studio natuurlijk wel overtuigd, gezien het succes van het eerste deel.

Het was toen juist de studio die Coppola (met veel geld) moest overtuigen om deel 2 te maken.

silent bob

geen beste keuze van Sergio Leone om once upon a time in america te maken in de plaats van The godfather.

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

silent bob schreef:

Ben ik niet met je eens, het is immers toch goed afgelopen met allebij de films.

Coppola maakte van the Godfather een ongekend kunstwerk, leone deed het 10 jaar later met Once upon a time in...

avatar van GeneSis

GeneSis

Al met al..is dit een kei goede film punt!!!!

Dat zie ik toch anders.

silent bob

Hebt het mischien wel mis, maar ik denk dat de godfather toch bekender en succesvoller is dan once upon a time in america.

avatar van gotti

Zonder Leone was The Godfather er toch wel gekomen (zie hier het resultaat). Zonder Leone was Once Upon a Time in America er wel misschien helemaal niet gekomen...

silent bob

komt binnekort ook een spel van de godfather.

avatar van lodi

lodi

silent bob schreef:

komt binnekort ook een spel van de godfather.

Wat voor spel precies ?

silent bob

ik dacht dat het een beetje in de sfeer van het spel mafia zal worden.

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

silent bob schreef:

Komt binnekort ook een spel van The Godfather.

Hmm.. Waar maken ze nou géén spel van ?

silent bob

Ja is ook zo. Als je het zo bekijkt is het best afgezaagt, maarja wie weet is het een heel tof spel.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Ik heb hem net voor het eerst gezien. Jaja, shame on me. Morgen is deel 2 aan de beurt.

Het is vrij lastig een film te beoordelen waarvan je weet dat hij zowel hier als op imdb.com op de eerste plaats staat...

Het acteerwerk was goed, dat zeker. Alleen toen Sonny (James Caan) zijn zwager redelijk aan het begin van de film ging aftuigen zag dat er behoorlijk nep uit. Je zag hem duidelijk mis slaan en zich inhouden bij het schoppen. Misschien dat hij wat zou kunnen leren van Steven Seagal, want de knokpartijen in zijn films zien er WEL realistisch uit en ik kan me niet voorstellen dat al die figuranten in het ziekenhuis belanden

Maar goed, ik zat ook behoorlijk op details te letten en ik kon wat dat betreft - naast die slordig uitgevoerde vechtscène - geen foutjes ontdekken. Ik bedoel vooral anachronismen bij een ver camerastandpunt (rijden er misschien "moderne" auto's die niet in de film horen, etc). Deze film is met heel veel precisie gemaakt en daarin schuilt denk ik ook zijn kracht.

Ik vind het alleen jammer dat de film me nooit heeft geraakt. Op Sicilië overkomt Michael Corleone uiteindelijk iets vrij ergs namelijk dat zijn kerverse bruid wordt vermoord en hij schijnt er niet echt om te malen. Ook vind ik de ommekeer in zijn denken (dat hij ineens de zaken overneemt) niet bijster goed belicht, maar dat is vooral een kwestie van tussen de regels doorlezen, zeker in verband met het incident wat ik hiervoor beschreef.

De film was leuk omdat ik gangsters een leuk thema vind, maar hij greep me niet, terwijl ik juist dat verwachtte. Dat kwam vooral omdat het karakter van Michael heel snel verandert en de kijker niet in zijn huid kan kruipen. Tenminste ik niet. De film houdt de kijker op een enorme afstand en dat vond ik vrij jammer.

Wat me alleen *mateloos* stoorde was de manier waarop Brando sprak. Ik weet dat door Vito Corleone het Godfather-archetype is ontstaan, maar ik moest mijn geluid harder dan normaal zetten om hem te kunnen verstaan. Ik heb een 2CD DivX en was te lui om de subtitles erbij te zoeken, want die mis ik toch nooit, tenzij mensen bijna onverstaanbaar praten.

Afgezien daarvan was hij net een parodie op zichzelf. Het was net alsof hij elk moment kon gaan lachen en zeggen: "Haha, had ik jullie even beet! Ik klonk echt als een idioot of niet?" Ik kon hem echt niet serieus nemen. Jammer.

4.5 sterren.

avatar van Ramon K

Ramon K

4,5 sterren

Uhhh....waarom zo'n ontieglijke hoge score als de film je totaal niet raakt, een afstand creeert etc? Raar hoor.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Je hebt gelijk, 4 sterren was beter geweest. Heb het aangepast.

Alleen kan ik de film, ondanks het gebrek aan beleving van mijn kant, nog wel op waarde schatten.

Maar ook hier blijft het moeilijk omdat het zo'n alom geprezen film is. Maar ik denk dat 4 sterren beter is.

avatar van mister blonde

mister blonde

Captain Pervert schreef:
ik vond het wel goed uitgevoerd eigenlijk. het is een vrij oude film, dus dat je geen Seagal taferelen krijgt is alleen maar logisch (gelukkig maar). Het werd op een vrij klassieke manier gefilmd. Dus niet wegdraaien of druk bewegen met de camera op het moment van slaan, wat wel het geval is bij de meeste actiefilms van de laatste jaren. erg goed geacteerd door Caan in die scène, trouwens.

hoe kom je daar in godsnaam bij? het feit dat er vrijwel direct een tijdssprong gemaakt werd van een lange periode, kon toch niet verhullen dat Micheal er helemaal kapot van was?
Ook vind ik de ommekeer in zijn denken (dat hij ineens de zaken overneemt) niet bijster goed belicht.
erg raar, aangezien daar de film voor een groot deel om draait.

wat hij zei, was in grote lijnen goed te volgen. dat jij hem niet goed verstond, is alleen maar logisch. Vito werd ooit in zijn keel geschoten en is daarom niet in staat duidelijk te praten. Je moet er vanuit gaan dat de mensen in zijn omgeving ook niet alles verstonden wat hij zei. parodie op zichzelf? kom op zeg. ik denk niet dat ik ooit zo'n indringende rol van iemand zag. soms als harde zakenman, soms als liefhebbende vader en soms compleet hulpeloos als aandoenlijke oude man. krijg er bijna tranen van in mijn ogen.

avatar van johny

johny

Wat ik niet snap is 1 ding. Waarom kreeg Luca Brasi van Don Corleone de opdracht om naar Solozzo te gaan?
Don Vito Corleone:' I'm a little worried about this Sollozzo fellow...Go to the Tattaglias and make them think that you're not too happy with our family. And find out what you can'.
Wat had Luca Brasi dan bij Sollozo te zoeken? Hij is geelmineerd omdat hij zg. niet akkoord ging met Sollozzo's offer van 50,000. Ik snap d'r niets van.

avatar van mister blonde

mister blonde

hij moest gewoon infiltreren bij Sollazo. Sollazo had dat door en vermoordde hem. nothing more.

avatar van johny

johny

willum schreef:

Waarschijnlijk waren mijn verwachtingen te hoog gespannen toen ik deze film zag. Ik vindt het niet terrecht dat deze op 1 staat in de top 100.

Ik vindt vergelijkbare films als scarface, en goodfellas toch beter.

Ik geef hem 2*

Kerel!!Ik bedoel, ik vind Scarface (naar mijn mening de beste film ooit) en Goodfellas top!Maar dan de Godfather slechts 2 sterren geven, vind ik zeer onbegrijpelijk. Een topfilm als Godfather is minimaal 3 sterren waard! Ik heb 'm net weer ff gedraaid, maar hij is gewoonweg super! Alleen al die heerlijke stem van Brando (doet mij zeker denken aan Mondello haha ). Geweldig!

_o_ _o_ _o_ _o_ _o_

avatar van Juultjuh

Juultjuh

Wat is er zow geweldig aan deze film?

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Zie alle berichten..

avatar van Yekezzez

Yekezzez

Gewoon duh vorige pagina's lezuh.

silent bob

over het spel the godfather waar EA mee aan de slag gaat, gaan ze waarschijnlijk met de stem van robert de Niro werken.

avatar van jassonn

jassonn

Juultjuh schreef:

Wat is er zo geweldig aan deze film?

Weinig

avatar van DaaaNtje

DaaaNtje

jassonn schreef:

Weinig

idd...vond het niet echt boeind..mjah..zal wel aan mij liggen..