• 9.377.366 stemmen

Genre: Misdaad

Alternatieve titels: Mario Puzo's The Godfather / De Peetvader

Geregisseerd door: Francis Ford Coppola

Met onder meer: Marlon Brando, Al Pacino en James Caan

IMDb beoordeling: 9,2 (2.199.629)

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Latijn

Releasedatum: 18 januari 1973

Plot The Godfather

"An offer you can't refuse."

Don Vito Corleone staat aan het hoofd van een maffia familie in New York. Als een gangster van een andere familie besluit drugs te gaan verkopen in heel New York, ontstaan er problemen. Don Vito is tegen de handel in drugs en laat dit ook blijken. Dit leidt tot een poging om hem te vermoorden. Daarna wordt één van Don Vito's adviseurs gekidnapt, om zo z'n zoon te dwingen de drugsverkoop goed te keuren.

Don Vito Corleone

Captain McCluskey

Jack Woltz

avatar van Miron

Miron

Weet iemand of deze film de komende maanden nog in een of ander filmhuis te zien zal zijn?

Ik krijg er ineens zin in.

avatar van antonino

antonino

Gisteravond gekeken. Heb genoten!

weet iemand welke rol Robert Duval had in deze film?

• 19752 berichten

Je hebt gekeken, maar je weet niet welke rol Robert Duval had

Anyway Tom Hagen aka stiefbroer aka Consigliere.

avatar van stfuympos

stfuympos

lol

avatar van harm1985

harm1985

Hij herkende em vast niet met haar

Sorry... toupet

avatar van marcjeb

marcjeb

jeroen079 schreef:

echt een slechte film acteur`s zijn wel aardig maar de film is bagger

Jammer dat mensen express een 0,5 score geven om te irriteren en de score laag te houden.

avatar van free_jk

free_jk

had er eerlijk gezegd veel meer van verwacht.

ben toch blij dat ik hem heb gezien. maar spreekt me niet aan om zijn opvolgers te bekijken!

avatar van Naamloos

Naamloos

Mijn eerste bericht op mm dus die moet gaan over de beste film ooit. (geldt trouwens ook voor deel II) waarom staat deel II dan niet in mijn top 10 omdat ik niet 2 plaatsen aan de Godfather wil besteden.

De Godfather is denk ik de enige film van bijna 3 uur die mij geen moment verveelt. Wat ik denk ik nog het beste aan de film vind is de sfeer, die is simpelweg uniek. Daarbij komt natuurlijk ook nog het beste personage ooit verschenen in een film " Vito Corleone."

Het enige minpunt aan de film is eigenlijk dat Vito Corleone dood gaat en daarom niet in deel II zit (tenminste niet geacteerd door Marlon Brando)

avatar van intezar

intezar

Naamloos schreef:

Lijkt me toch wel slimmer om allebei de films in je top 10 te zetten.

avatar van Naamloos

Naamloos

intezar schreef:

Lijkt me toch wel slimmer om allebei de films in je top 10 te zetten.

Voor mij telt de nummer 1 in mijn top 10 voor de gehele trilogie (iig voor I & II) dus dan blijven er nog maar 7 films over om te plaatsen dat vind ik zonde...snappie

83Utreg!

Ik heb precies het zelfde. Ik heb Gf 2 op 1 staan, omdat ik dat denk ik de beste vind, maar als ik de trilogie als geheel had kunnen kiezen had ik het gedaan.

avatar van qwertzu

qwertzu

Echt de beste film allertijden.

Vind het een spannende en heel goed geacteerde film.

Heb de film al wel een keer of 6 gekeken en hij blijft boeien.

Vind het ook heel appart dat je zoveel sympathie voor de "bad guy" krijgt, is een teken dat de film subliem in elkaar zit!

Ook deel 2 is helemaal geweldig en deel drie ook, zij het iets minder, maar je moet hem kijken om het verhaal af te sluiten.

Een film die in je hoofd blijft zitten!

avatar van CyrusII

CyrusII

Waarschijnlijk al over 10 keer gezien.

Maar ik blijf het geweldig vinden.

Het liefst kijk ik alle 3 delen achter elkaar.

Soms heb ik niet door dat ik naar een film zit te kijken, de acteurs zijn zo goed dat ik gewoon denk dat het gewoon echt gebeurd is.

Applaus voor Marlon Brando en Al Pacino.

Helaas kan ik geen 6 sterren geven, dan maar 5.

avatar van rep_robert

Een van de weinige films in de toplijst die ik nog moest zien, heb persoonlijk altijd al tegen the Godfather aangehikt, omdat dit niet mijn favoriete genre is.

Ook the Godfather is voor mij geen meesterwerk. Ondanks dat de cast er echt alles uitperst mis ik toch een bepaalde emotie in de film. Het sleept mij gewoon niet mee, misschien als de soundtrack iets memorabeler was dat ik dan makkelijker meegesleept kan worden, iets waar Leone bv. wel in slaagt.
Zoals ik al zei is de cast wel fenomenaal, Pacino, Brando, Caan en Duvall.... stuk voor stuk giganten. Vond vooral Caan erg verrassend. Had hem nog nooit in zo'n rol gezien. Ook erg leuk dat er ook gewoon Italiaans wordt gesproken. Verhoogt de geloofwaardigheidsfactor wel enorm.
De vrouwen waren overigens wel een storingsfactor, die konden er vrij weinig van. Vooral die zus Connie is niet echt getalenteerd.

Maar toch mis ik iets.
Ik zit eigenlijk naar een maffia verhaal te kijken wat veel te lang duurt en een boel onnodige scenes bevat die de speelduur erg rekken. Bijvoorbeeld het tripje van Pacino naar Sicilië, erg onnodig eigenlijk en ondanks dat ie daar trouwt met een meisje voegt het eigenlijk geen reet toe. Het lijkt haast wel puur om even die tieten van die Apollana in beeld te brengen, meer heeft zij namelijk niet gedaan in de film. Normaal gesproken heb ik niet veel tegen dit soort aftakkingen van het verhaal, maar het zorgt gewoon niet voor meer diepgang in Pacino's karakter. Dan kan ik gewoon niet zeggen dat het wat toevoegt. Ondanks dat de plaatjes wel fantastisch geschoten zijn.

Ook de muziek viel flink tegen, had echt memorabele muziek verwacht. Maar de soundtrack is behoorlijk anoniem en de momenten dat ie naar voren kwam was het ook redelijk anoniem. Gemiste kans en best belangrijk bij een grote film wat mij betreft.

Net zoals het hele verhaal eigenlijk, het is net even te basic en soms zelfs te simpel. Zoals de quote van Don(Vito) Corleone, die zegt dat degene die een afspraak tussen Michael en Barzini regelt de verrader is. Nog geen 5 minuten later komt er iemand op hem af om die afspraak te regelen.
Ik had eigenlijk liever gezien dat er wat meer tijd overging of dat ze het op een andere manier aan de kijker laten zien. Nu wordt het wel erg simpel allemaal.

Zo vind ik de afhandeling van die Carlo bijvoorbeeld wel weer erg geslaagd. Je wordt er een uur later nog even aan herinnerd dat hij ook nog gepakt moest worden, dat levert wel weer een voldaan gevoel op.

Zo heb ik heel veel van dit soort pieken en dalen gehad. De ene keer was ik onder de indruk, de andere keer nietszeggend.

Leuk, vermakelijk en her en der sfeervol. Maar geen klassieker, het weet me emotioneel niet mee te nemen. Iets wat wel een vereiste is in een groot epos voor mij.
Overigens wel meer vertrouwen in het 2e deel, over de jeugd van Vito Corleone. De kindertijd(coming of age) in films spreken mij toch het meeste aan vaak.

avatar van H1DD3

H1DD3

Maar... The Godfather heeft een van de mooiste soundtrack allertijden! En door dat hele gedoe in Sicilie is Michael Corleone wel veranderd hoor, maar dat zie je beter in de volgende twee films.

83Utreg!

Het is ook niet zomaar een onnodige scene, maar hij is daar heen gevlucht nadat hij die dubbele moord pleegde. Wel opletten.

verhaal ......

En jij noemt jezelf een filmkenner zei je laatst?

Nee 3,5 is echt laag voor dit meesterwerk. Denk dat je hem ook iets van 5 keer of zo nog moet gaan bekijken. Zie je steeds weer meer dingen erin.

avatar van ehs21

ehs21

rep_robert schreef:

Dit klopt volgens mij niet hoor, pas op de begrafenis komt Tessio naar hem toe en daar zit dus minstens een week tussen. Kan wel zijn dat het in de film maar 5 min is maar dat maakt niet uit . Verder kwestie van smaak, soudtrack is zeker goed vind ik maar idd niet zo goed als Leone/ Morricone.

83Utreg!

Vond ik ook frapant, dat meneer zich voordoet als een soort authoriteit op filmgebied, en vervolgens the Godfather nog niet eens had gezien.

83Utreg! schreef:

Je moet natuurlijk niet alles geloven wat er gezegd wordt. Moviemafketel ouwehoert maar wat. Misschien dat ik het op het forum een keer voor de grap heb gezegd. Ik pretendeer nergens beter dan iemand te zijn.

83Utreg! schreef:

Goh dat snap ik ook wel natuurlijk. Het gaat er mee om dat die hele fequentie op Sicilie gewoon inhoudsloze beeldvulling is. Waar sloeg die trouwerij met dat meisje ook op. Vooral omdat er geen chemie is. Even later is het opeens een jaar later en is Pacino opeens een Don. Allemaal behoorlijk oppervlakkig. Wat is er bv. met Pacino en de familie van dat meisje gebeurd na die autobom

avatar van H1DD3

H1DD3

Hoe bedoel je met dat hij 'opeens' een Don wordt? Vito voelt zich niet gezond genoeg meer en Santino is deud en bovendien was hij niet geschikt genoeg om Don te zijn, dus dan wordt Michael de Don sinds hij nu ook een rol heeft in de 'familiezaken'. En dat allemaal gebeurde niet opeens.

avatar van rep_robert

Zoals ik het zeg, de Sicilië frequentie wordt gevolgd door een scene in Amerika(volgens mij de 6 families bijeenkomst) en die scene daarna zie je Pacino opeens weer in New York, waar hij Kay opzoekt om te zeggen dat hij van haar houdt. Hier regelt hij opeens alle zaakjes van de familie en voor de rest weet je ook niet hoe het op Sicilië verder gegaan is en wat daarna is gebeurd. Heb gewoon het gevoel dat ik een gedeelte van de film mis op dit stuk. Het voelt niet 'af' aan.

• 19752 berichten

Kijk deel 2 nou maar snel. Het is gewoon erg belangrijk dat je ook de roots van de familie Corleone leert kennen. Het was ook weer "veilig" genoeg in Amerika en eigenlijk veiliger dan op Sicilie, zoals je wel zag aan de moordaanslag waar hij zijn vrouw verloor. Je zit deze klassieker trouwens wel op relatief onbelangrijke dingen af te kraken. De muziek vind ik wel 1 van de meest pakkende, maar dat is persoonlijk natuurlijk. Sicilie gaat nog genoeg in beeld komen in deel 2 en 3

avatar van rep_robert

Mwoah, als ik de muziek vergelijk met Morricone/Leone, waarvan ik vorige week nog de twee once upon's heb gezien, voel ik hier totaal geen emoties bij. Gewoon mooi en vakkundige muziek, maar wordt er niet ontroerd van. Overigens heb ik dat maar bij bar weinig films hoor, alleen van de nummer 2 in de toplijst verwacht ik wel iets meer

Tuurlijk is het veilig genoeg, maar ik snap het gewoon niet. Qua plaatjes vond ik Sicilië echt prachtig. Ik mis alleen een persoonlijke ontwikkeling daar, waar ik zoiets eigenlijk wel zou verwachten. Achteraf heb ik gewoon naar niets zitten kijken. Ene moment ontploft de auto met zijn vrouw erin en even later staat ie bij een andere vrouw op de stoep om zijn liefde aan haar te betuigen. Moet niet gekker worden.

Ga zometeen maar deel 2 kijken denk ik, heb daar wel meer zin in eigenlijk!

avatar van ehs21

ehs21

Ik vind het ook wel iets te makkelijk. Bij de ene scene vind je dat het allemaal veel te simpel is en al na 5 min weer terugkomt wie de verrader is. Vervolgens wil je van een andere scene die je sowieso al overbodig vindt nog weer extra beeld. Mss had er ff een shot van Michael die op het vliegveld aankomt in kunnen zitten, maar van te voren was al bekend dat ie maar voor een bepaalde periode naar Sicilie zou gaan. Bovendien was dat omdat het daar veilig zou zijn wat het na die aanslag uiteraard niet meer is.

rep_robert schreef:

. Moet niet gekker worden.

Het wordt knots knetter waus gekker. Ga nu maar deel 2 kijken en kom alleen met 5 sterren je recensie daar neerplanten. Ik ga pitten, dus lees het vast morgen wel weer. Ben benieuwd, filmbarbaar

avatar van rep_robert

Daarom vind ik de film ook wisselvallig, op de momenten dat ik het niet wil weten wordt het simpel voorgekauwd(wie is de verrader)en op de momenten dat ik een reactie verwacht(autobom dus) wordt het droog genegeerd voor de rest van de film alsnog het nooit was gebeurd. Lekker als je vrouw zo doodgaat en ze wordt doodgezwegen

Nogmaals, de reden waarom Pacino daar zit is duidelijk zat. Ik vind alleen de afwerking gewoon erg slordig. Van het ene op het andere moment is de hele Sicilië sequence gewoon voorbij.

moviemafketel schreef:

Shyamalan hater!

83Utreg!

Het is inderdaad geen film die je snotterend achterlaat. Maar het geeft wel een erg realistisch beeld een mafiafamilie. Daarbij is de film ook erg sfeervol en intrigerend. Dat het jouw perse emotioneel moet raken snap ik niet zo goed. Verder kan je jouw kritiekpunten op verschillende manieren belichten. Dat stuk op sicilie vond ik wél wat toevoegen in de zin dat je meer te weten komt over de werkwijze en het karakter van Michael Corleone. Dat die verrader zich zo kort naderhand openbaard was juist een erg sterk voorbeeld van de strategische intelligentie van Vito Corleone die hij vervolgens doorgaf aan zijn opvolger. Die daar op zijn beurt direct profijt van heeft.

Kijk de rest van de trilogie, en begin dan eventueel overnieuw. Je zult daarna je kritiek op deze film met het schaamrood op je kaken teruglezen.

Dit en deel 2 zijn absoluut een van de beste films ooit gemaakt.