• 9.376.931 stemmen

Genre: Misdaad

Alternatieve titels: Mario Puzo's The Godfather / De Peetvader

Geregisseerd door: Francis Ford Coppola

Met onder meer: Marlon Brando, Al Pacino en James Caan

IMDb beoordeling: 9,2 (2.199.629)

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Latijn

Releasedatum: 18 januari 1973

Plot The Godfather

"An offer you can't refuse."

Don Vito Corleone staat aan het hoofd van een maffia familie in New York. Als een gangster van een andere familie besluit drugs te gaan verkopen in heel New York, ontstaan er problemen. Don Vito is tegen de handel in drugs en laat dit ook blijken. Dit leidt tot een poging om hem te vermoorden. Daarna wordt één van Don Vito's adviseurs gekidnapt, om zo z'n zoon te dwingen de drugsverkoop goed te keuren.

Don Vito Corleone

Captain McCluskey

Jack Woltz

avatar van Schuco

Schuco

Alsof je zelf in de maffia zit als je deze film kijkt. Een fenominale film.

Discussie over top 250 notering verwijderd. Zie de opmerking bij het berichtveld.

avatar van mrmedieum

mrmedieum

0nno schreef:

Ik snap echt niet dat deze film op nummer 2 staat in de top 250, en dat iedereen deze film een 5 geeft.Volgens mij zou de uitdrukking ''de kleren van de keizer'' hier goed van toepassing kunnen zijn.

Na een paar recensies te hebben gelezen, ben ik de film gaan kijken.Met heel veel moeite kon ik de film afkijken.Oké,de muziek is fantastisch, en Marlon Brando en Al Pacino zijn fantastische acteurs.Daar is voor mij dan ook alles mee gezegd.Ik lees ook overal dat de sfeer zó geweldig is, en dat ze zich helemaal in de film kunnen in leven.... Tjah, het is maar net waar je van houdt.

Echt een zwaar overgewaardeerde film, die veels te lang duurt.

Dit is het bewijs dat er mensen bestaan die GEEN verstand hebben van films.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Jij bent dan ook het levende voorbeeld van de andere kant.

avatar van Humphrey

Humphrey

The Godfather reeks zijn films die het altijd zullen blijven doen en steeds de moeite zullen lonen te bekijken.

Meesterlijke acteurs.

4,5

avatar van Roowland

Roowland

Prachtig mooi

4,5 *

avatar van Kingz

Kingz

Alles is prachtig aan deze film

avatar van Samiro0o0

Samiro0o0

Hmm .. de bovenstaande gebruiker heeft dus wel een zeer ongeargumenteerde mening maar behalve dat heeft die ook wel weer gelijk .

Sfeer is prima,acteerprestaties zijn in orde en dus ook echt alles

avatar van mrmedieum

mrmedieum

Goodfella_90 schreef:

Jij bent dan ook het levende voorbeeld van de andere kant.

Dank je!

S04Mauro

Geweldige film, 5*

avatar van ReMyTje86

ReMyTje86

Yes ik heb er gisteren tijd voor gemaakt om deze film te kijken (pas gekocht) met 2 en 3 moet noch kijken -.-

En ik moet toe geven het is echt een vette film ik zou niet zo snel weten wat er mis is aan de film

avatar van XanaX

XanaX

Heb de film nu in bezit, orgineel nog wel

Buitengewoon meesterwerk, de film verveeld geen moment! 5 *

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

Mijn favoriete film met Al Pacino (samen met GF2).... Hij speelt niet zo'n echte tough-guy, maar echt een kille maffioso (evenals Brando natuurlijk), erg indrukwekkend. Deze film kun je 100 keer kijken zonder dat 'ie verveelt...

avatar van Vince-O

Vince-O

De beste mafiafilm die er is, maar voor mij veel te veel verhaal. 4 sterren.

avatar van movie*freak

movie*freak

Of te veel dialogen

avatar van Drazenko

Drazenko

PaulieWalnuts schreef:

Deze film kun je 100 keer kijken zonder dat 'ie verveelt...

Volkomen mee eens.

avatar van Roowland

Roowland

nou.. je kan overdrijven.. na 2 keer hoefde ik hem toch echt niet meer te zien..

avatar van movie*freak

movie*freak

Hij wordt juist elke keer beter als je hem ziet.

avatar van nightbreed

nightbreed

Geen verder commentaar nodig, ik kom alleen even om de film een 5 te geven om zo mijn respect te tonen voor deze briljante film.

Cijfer: 5

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

Menig persoon vraagt zich af waarom deze film vaak op MM de volle 5 krijgt. Vaak wordt ook gesteld dat MM'ers meelopers zijn en dit soort films, net zoals the Shawshank Redemption, een 5 geven.

Maar ik heb deze film al tig keer gezien en nu voor het eerst durfde ik er op te stemmen. Steeds opnieuw raak ik geboeid door deze film en hij raakt me ook.

Ik vind het gewoon een fantastische film, die inhoudelijk een van de beste maffiafilms. Maar naast organisatiestructuur/dilemma's gaat deze film ook op je gevoel in. Het begint allemaal rooskleurig met een bruiloft, met respect en flappen van zo'n 20 a 30.000 dollar. Deze scenes laten de macht zien van de Godfather en ze laten ook het leven van sommige Italianen in Amerika van de vorige eeuw zien. Het is daarnaast is een thematiek van respect.

Mijn persoonlijk favoriete scene is toch wel de scene in het restaurant met de afrekening van Sollozo. Geweldig dat stuk waar Michael even weg droomt, terwijl op de achtergrond de wielen piepen van de tram, waarna Michael de grote omschakeling maakt in zijn leven en afrekent. Daarna loopt hij verdwaasd weg.

Het rare gevoel dat ik van deze film krijg is dat je toch een soort band/sympathie krijgt met het maffia familie. Je ziet van de ene kant het mooie familiegebeuren, van de andere kant zie je de smerige praktijken van diezelfde familie, voortkomend uit macht en angst om ten onder te gaan.

Ik kan er nog uren over door gaan, het is gewoon de hele sfeer die het hem doet.

Bij deze krijgt hij van mij ook de volle 5!

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Jammer dat een hoop mensen nog steeds denken dat het hip en gedurfd is om één van de beste films (zoniet de beste film) af te kraken: "Whoehoe kijk mij eens tof doen en deze film een halve ster geven". Nergens voor nodig natuurlijk, want inderdaad... dit is een topfilm die terecht zo hoog staat. Heeft niks te maken met het meelopen met de massa ofzo.

De sfeer, de muziek, Marlon Brando, de intriges

avatar van Eazyfan

Eazyfan

Géniale film, vandaag gekocht, zelfs beter dan Scarface. Al Pacino neemt hier zijn vader's taak over en sterft niet op het einde , geweldig gewoon. Alles klopt aan deze film: Erg sterk en goed verhaal, acteerwerk geweldig, alles er op en er aan. Ik kan niet anders dan 5* geven, in het begin is het beetje verwarrend om alle namen enzo bij te houden maar ik ga later zeker nog eens gewoon herkijken. Ik kijk er naar uit om deel 2 te zien.

avatar van by_the_way

by_the_way

Eazyfan schreef:

zelfs beter dan Scarface.

Er zijn honderden films beter dan 'Scarface'.

avatar van Sander2

Sander2

Inderdaad, maar blijkbaar denkt hij daar anders over.

avatar van joostie

joostie

ik vind dat deze films na jaren wat slechter worden maar nog steeds goed 4 sterren

avatar van Eazyfan

Eazyfan

Scarface heeft voor mij gewoon een persoonlijke waarde Dat was de eerste film die ik hier zag die in de top10 zit (van de top250), Ik zag die toen ik nog in het lager zat en was gewoon géniaal in mijn ogen, is dat nog steeds eigenlijk, mijn favoriete film na deze.