Genre: Mystery / Komedie
Alternatieve titels: Herrie om Harry / Maar Wie Heeft Harry gedood?
Geregisseerd door: Alfred Hitchcock
Met onder meer: John Forsythe, Edmund Gwenn en Shirley MacLaine
Releasedatum: 4 januari 1957
Plot The Trouble with Harry
"The UNEXPECTED From HITCHCOCK!"
Wat is er met Harry aan de hand? Voornamelijk dat hij dood is, waar niemand echt rouwig om is, maar verschillende mensen voelen zich verantwoordelijk voor zijn dood. Na veel gesol met het lijk en verliefdheid tussen de hoofdrolspelers komt de ware toedracht aan het licht en kan Harry's lijk niemand meer in de problemen brengen.
Capt. Albert Wiles
Millionaire
Tramp
Dr. Greenbow
neo
erg goeie hitchcock film.erg komisch en tegelijkertijd ook wel spannend,om te zien wat er allemaal met dat lijk van Harry gebeurt.vooral de fantastische manieren waarop er oplossingen wordt gevonden voor het lijk zijn erg leuk.deze was was trouwens een tijdje niet te verkrijgen net als een paar andere hitchcock films.
mazdalfa
Niet te vergelijken met de top-thrillers van Hitch.
Maar wel degelijk een zeer interessante en vooral leuke zwarte komedie, die toch nogal wat typische Hitch-karakteristieken kent.
Zet films als The Birds, Marnie, Strangers on a Train of Vertigo gewoon even uit je hoofd.
Goodfella
Hoewel het verhaal even op gang moet komen is dit een erg leuke film. Veel komische momenten, mooi gefilmd en prima geacteerd. Ik moest trouwens erg lachen om die kastdeur die steeds open ging... Kortom, de perfecte zondag-middag film!
3,5 sterren (edit: verlaagd met half punt)
Ik vond het vooral erg flauw. Het verhaal en de dialogen kwamen niet echt uit de verf.
De herfstbeelden, muziek en de oudere Captain waren de enige positieve puntjes.
narva77 (crew films)
Aparte Hitchcock komedie. Shirley MacLaine
zag er leuk uit!
Tonyvdb
Dit was een grote ontgoocheling voor mij.
Ik vond het heel erg flauw (de dokter in het bos die al lezend rondloopt), stroperig (de schilder die zijn schilderijen weggeeft) en ongrappig (haha, een dubbel bed ...)
Het deed mij meer denken aan amateurtoneel dan aan een film van één van de beste regisseurs uit de filmgeschiedenis.
*' 1,5 op 5 *'
empirekees
Niet echt als Hitchcock herkenbaar, veel leuke elementen, maar sommige deeltjes vielen wel wat tegen, maar over het algemeen een goede feel-good-movie....3,5*
tovenaar
Leuk om ook een keer een 'andere' Hitchcock te zien, maar bijster speciaal was het nou ook weer niet. Op sommige momenten grappig, maar op de meeste momenten toch echt te flauw.
Die dokter die in het bos rondloopt met zijn boekje was wel hééél erg flauw.
Sparkle
't Is niet omdat het een heel ander genre is van Hitchcock en dat dat me stoort, maar deze film kon me amper boeien. 1.5*
EmDee
Begon op t laatst meer op een klucht te lijken.
Verwachtte op elk moment John Lanting uit één van de deuren
Freud
Lang geleden, maar ik vond hem toen heel verfrissend en amusant. Hitchcock noemde deze altijd als zijn favoriete film werd gevraagd, maar dat kan ook om te lachen geweest zijn. Nee, ik vond hem echt meer dan geslaagd, en een van de betere films van Hitchcock (in elk geval pakken beter dan de misbaksels Torn Curtain en Family plot om maar iets te noemen)
Freud
Zou best kunnen, maar ik heb het gewoon niet voor dat soort films. Ik heb een tijdje alles wat ik maar van Hitchcock tegenkwam bekeken, en het heeft te lang geduurd voor ik doorhad dat ik eigenlijk helemaal niet hou van 'suspense' films. Hitchcock heeft wat mij betreft vijf goede films gemaakt: Rear Window, Psycho, Vertigo, The birds en deze hier. En Frenzy vond ik ook nog wel meevallen, maar de rest zeggen mij even weinig als de eerste Bond-films, ik kan daar ook niet aan doen. Ik ben wel gestopt ze te huren, dus dit is meteen de laatste keer dat ik er nog over zaag.
speedy23
Alfred Hitchcock is goed op dreef in deze heerlijke zwarte komedie vol excentrieke personages. Aanvankelijk werd deze prent neergesabeld door de kritiek, maar in de loop der jaren groeide de waardering. Dit is ook de debuutfilm van Shirley MacLaine...
Poisonthewell
Ik vond deze film juist heel leuk. Niet bepaald Hitchcock's beste, maar kwam toch ruim boven mn verwachtingen uit. Ondergewaardeerd, naar mijn mening. 4*
robertinho
Waarom was het nou nodig om Arnie dat lijk opnieuw te laten vinden?
En wat was er zo grappig aan dat tweepersoonsbed?
Ik vond het een aardige film maar had er toch wel wat meer van verwacht, weinig momenten waar ik moest lachen, eigenlijk vrijwel geen. Leuk verhaal dat wel en best aardige plaatjes met de herfst achtergronden. ***
Capo_Vincent
Een van de meest ondergewaardeerde werken van Hithcock, een heerlijk frisse komedie met leuke karakters. Kan zich niet meten met een film als Rear Window natuurlijk, maar zeker beter dan zijn meeste suspense-films.
Guyke
Het schijnt dat Hitch wel hield van deze film. Commercieel is het echter nooit een echt succes geworden.
We verwachten dan ook van Afred H. spannende thrillers en geen komedie. Als komedie valt de film trouwens nogal mager uit. Het heen en weer gesleur met een lijk is niet bijster interessant en zeker niet altijd komisch. De in zijn boek verzonken dokter is compleet ongeloofwaardig. Het ontbreekt aan ritme en vaart om er een geweldige komedie van te maken.
Boven de middelmaat maar zeker niet meer.
mister blonde
ben het niet helemaal met je eens, maar dat je de film ongeloofwaardigheid verwijt vind ik vreemd. de film is bedoeld als een ongelofelijke en bizarre klucht.
Guyke
Ik vond de film niet ongeloofwaardig (voor een komedie) maar heb wel moeite met dat ene rare personage dat in een boek verzonken doorheen de natuur loopt, zonder te merken wat rondom hem gebeurt. Er over is er over.
mister blonde
deze hele film is erover. blijf het een vreemd argument vinden bij een dergelijke film.
Tenshinhan
Eén van de mindere Hitchcock die ik gezien heb, ik zou het zelfs een slechte durfen te noemen. Het schijnt een comedie te zijn, maar ik kon er maar niet om lachen en spannend is die ook niet.
The One Ring
Matige Hitchcock. Ik las in het bij de dvd geleverde boekje dat Hitchcock met deze film wou kijken of mensen al klaar waren voor zwarte humor en lachen met de dood. Daarbij wilde hij met conventies spelen en verplaatste hij daarom de moord naar een bijzonder lichte locatie in plaats van de donkere locaties waar gewoonlijk moord mee geassocieert wordt.
Het resultaat is helaas niet echt boeiend. Ik vind de film eigenlijk helemaal geen zwarte humor bevatten, maar meer kluchtige humor met toevallig een dode erin. Maar wat mij het meest stoorde was het er-is-niets-aan-de-hand-sfeertje. Alles ging zo rustig en gemakkelijk en niemand lijkt zich druk te maken. Alles ging te goed dus, en dat maakt de film minder interessant. Alles en iedereen is goedaardig, verschrikkelijk naïef en eigenlijk helpt het zonlicht ook niet mee voor de sfeer. De grappen waren voornamelijk flauw.
Gelukkig weet de film zich tegen het einde nog te herstellen. Om de latere scènes kon ik wel lachen. En kijk eens: in deze scènes doen de hoofdfiguren wel alsof ze een probleem hebben. Conclusie: vrolijke, vriendelijke mensen zonder problemen zijn geen bijster interessante personages. Een film waarin alles te gemoedelijk verloopt is niet veel waard.
Nipte 3*
Apster
Beetje flauwe film, waarbij Hitchcock iets nieuws wilde proberen met zwarte komedie, maar het pakt niet goed uit. Het verhaaltje rondom Harry's lijk werkt geen moment op de lachspieren en bij vlagen zelfs erg saai. Dieptepunt is eigenlijk nog wel de jonge Shirley MacLaine, schijnbaar nog geen acteerlessen genomen en vreselijk irritant als je op haar lichaamstaal gaat letten. Enige hoogtepunt van de film is de het briljante shot van Harry's voeten in close up, met daarachter het kind dat hem vind.
Drs. DAJA
Erg leuke Hitchcock film.
Net zoals Rear Window is deze film erg sfeervol. Het schitterende landschap en het pitoreske stadje geven al een heerlijke onbekommerde gezellige en vrolijke sfeer. Daarbij komen ook nog eens de in eerste instantie zorgelooze karakters kijken. En tata ze vinden een lijk.
Het is een heel erg vermakelijk geheel en de film kijkt heerlijk weg. Maar er zit ook niet meer in. Dit is alles, een beetje humor, een beetje suspense en een heerlijke sfeer.
Het is een goede film, en een goede film geef ik:
3,5 *
tsjidde
Verrukkelijke zwarte komedie met prachtig geschoten plaatjes. De dialogen zijn meesterlijk en vooral in het begin zijn de grappen bijna niet bij te houden, haast vergelijkbaar met Arsenic and Old Lace, of misschien zelfs His Girl Friday. Vooral fijne, subtiele grapjes, waarin je de Britse afkomst van Hitchcock zo duidelijk kunt herkennen.
boerenpummel
Boven verwachting.
Zwarte komedie die misschien wat buiten de rest van zijn oeuvre valt, maar toch wel een hele duidelijk handtekening van Hitch heeft meegekregen.
matthijs_013
Het was inderdaad een zwarte komedie. Heel het verhaal, waaronder de nuchterheid die iedereen bleef houden nadat ze van de dood van Harry afwisten was zo vreemd en onwaarschijnlijk, dat het min of meer leek alsof het in een andere wereld plaatsvond. Shirley MacLaine's eerste rol trouwens.
Madecineman (moderator films)
Nou vind dit ook niet Hitch z'n beste werkje. Op zich zijn er wel mooie plaatjes geschoten maar het verhaaltje en de personages vond ik toch niet bijster interessant. 90 minuten Harry die onder en boven de groene zoden wordt uitgehaald gaat een beetje tegenstaan vooral als iedereen het ook maar zo gezapig over zich heen laat komen en er verder niet koud of warm onder worden.
De humor was ook soms te flauw (die dokter
) Nee, dan vind ik de subtiele humor die de man in zijn niet komische films weet te stoppen vele malen leuker.
Wel grappig om te weten dat er ooit een tijd is geweest dat het woord "tweepersoonsbed" tot gegiechel en rode oortjes leidde

Videoland verhoogt per 3 maart 2026 opnieuw de abonnementskosten

Roger Waters: Us + Them
Muziek / Documentaire, 2019

Roma
Drama / Komedie, 1972
gebaseerd op boekkleine stadjachtvrouwblack humorleaveschilderenmoorddead bodyverliefd wordenjachtvermontautumnfemale corpsemoord mysterieexhumationsudden death dark humorpre-unix