Genre: Mystery / Komedie
Alternatieve titels: Herrie om Harry / Maar Wie Heeft Harry gedood?
Geregisseerd door: Alfred Hitchcock
Met onder meer: John Forsythe, Edmund Gwenn en Shirley MacLaine
Releasedatum: 4 januari 1957
Plot The Trouble with Harry
"The UNEXPECTED From HITCHCOCK!"
Wat is er met Harry aan de hand? Voornamelijk dat hij dood is, waar niemand echt rouwig om is, maar verschillende mensen voelen zich verantwoordelijk voor zijn dood. Na veel gesol met het lijk en verliefdheid tussen de hoofdrolspelers komt de ware toedracht aan het licht en kan Harry's lijk niemand meer in de problemen brengen.
Capt. Albert Wiles
Deputy Sheriff Calvin Wiggs
Millionaire
Tramp
Dr. Greenbow
het verhaaltje en de personages vond ik toch niet bijster interessant. 90 minuten Harry die onder en boven de groene zoden wordt uitgehaald gaat een beetje tegenstaan vooral als iedereen het ook maar zo gezapig over zich heen laat komen en er verder niet koud of warm onder worden.
Dat eerste is een running gag. Ik vond m wel effectief. Het tweede punt behoort tot de stijlelementen van een zwarte komedie. Ik vond het wel geestig dat ze er zo koud over doen. Da's nou juist de clue van deze humor. Zie bijvoorbeeld ook Kind Hearts and Coronets.
Madecineman (moderator films)
Mja, een running gag die 3/4 van de film beslaat vind ik dan weer een beetje te veel van het goede.
Ik weet ook niet zo of dat onderkoelde echt een stijlkenmerk is van een zwarte comedy trouwens. Zo gaan er bv in Very Bad Things (waarin het ook gaat om geklooi met 'n dooie) een hoop personages compleet zwaar over de riedel. Zwarte humor draait vooral toch ook om de wat bitterzoete nasmaak. Het probleem met Harry is eigenlijk dat het dan ook niet echt als zwarte humor overkomt op mij, het is meer (zoals The One Ring ook al aangaf) als een vrijdagavond TROS blijspel. Nergens heb ik het idee dat er een bepaalde grens wordt opgezocht, misschien voor 1955 wel? Maar dat vind ik moeilijk om over te oordelen aangezien humor veel meer plaats- en tijds- en zelfs persoonsgebonden is dan andere kenmerken waarop je een film kan beoordelen. Daarbij vind ik deze film voor een Hitchcock nogal gewoontjes en zijn de personages ook niet zo'n sterk uitgedachte karakters. Ondanks dat deze film niet alleen maar kommer en kwel is, weet ik gewoon dat Hitch het veel en veel beter had kunnen doen.
PS. Zie trouwens dat Kind Hearts and Coronets in de pakketservice zit, dus die zal ik binnenkort ook eens gaan aanschouwen
Ja humor, da's lastig oordelen he, als het sowieso je type humor niet is. Dat is ook erg persoonlijk.inderdaad.
Zwarte komedie kent inderdaad meerdere varianten. Maar goed, het is maar een label, weet ook niet of filmhistorici het ook zo noemen. De film is in elk geval niet bedoeld als serieus drama. The Trouble with Harry heeft ook wel wat meer te bieden dan een TROS blijspel.
De vorm is wat afwijkend voor Hitchcock, maar dat vind ik juist leuk als regisseurs eens wat anders proberen.
Madecineman (moderator films)
Vind het heel logisch zelfs als je in 51 jaar tijd 52 films weet te maken (wat op zich al een opzienbarende prestatie is) dat je ook eens buiten de gebaande paden om wil, gewoon eens iets anders uitproberen. In dat opzicht siert het Hitchcock ook dat hij dit soort dingen heeft gemaakt aan de andere kant zal hij zijn eretitel "Master of Suspense" niet voor niets hebben verdient.
Chainsaw
Aardige zwarte komedie, met een paar overduidelijke Hitchcock momenten. Een paar geinige visuele momenten, een paar geestige dialogen en de acteurs hebben er ook duidelijk zin in. Jammer genoeg blijft het daar ook wel een beetje bij, de film wordt nergens bijzonder grappig of leuk. Tuurlijk was het toendertijd misschien erg gewaagd en gedurfd, maar dat neemt niet weg dat het nu wel erg braaf en flauw is.
3 sterren.
mjk87 (moderator films)
Naarmate het einde kwam werd de film beter en kon ik de humor er van inzien, al was het lang niet goed. Had hier de Monty Python cast neergezet (of van welke Britse aard dan ook), iets absurder en over the top, dan had ik dit wel gepikt, vanaf minuut 1.
Daarnaast wel mooi geschoten (dat de film al 50 jaar oud is, is niet te zien).
niethie
Een beetje een eigenaardige film in Hitchcock's oevre maar daarom niet minder goed, heerlijke zwarte humor die geen moment verouderd overkomt, hier en daar nog wat typische Hitchcock elementen, leuke vertolkingen van de gehele cast en voor zijn tijd een behoorlijk gewaagd en orgineel verhaal.
3,5 sterren
klute89
Dacht dat ik hier wat had geplaatst, schijnbaar niet.
Anyway, Trouble with Harry is een sfeervolle Hitchcock film, mooie beelden en goede acteurs en wat Niethie zegt een apart en gewaagd verhaal voor z'n tijd.
Ik ga hem denk eens herkijken.
Mooie, sfeervolle, zwarte komedie van Hitchcock. Is een visueel feest voor het oog. Originele en goede film.
klute89
je geeft de Hitchcocks die hebt beoordeelt allemaal ( op Family Plot na) 3 sterren. Ik ga er toch vanuit dat je de een (net iets) beter vind dan de ander??
@ Klte89: Dan heb je niet goed opgelet
Dial M For Murder, Rear Window en Vertigo krijgen veel hogere cijfers en er zijn nog meer Hitchcocks dan Family Plot die van mij een lager cijfer krijgen.
erg leuke zwarte komedie en zelfs kleur voor die tijd (echt ?) of ingetekend ?
acteren was goed en verhaal zeker oke
erg leuke zwarte komedie en zelfs kleur voor die tijd (echt ?) of ingetekend ?
acteren was goed en verhaal zeker oke
Technicolor. Hitchcock was er niet altijd even blij mee en liet o.a. bij Rope de acteurs zo weinig mogelijk gekleurde kleding dragen vanwege het heftige Technicolor-effect. Hier heeft hij duidelijk gekozen voor een andere benadering
Vriendelijke groet.
zelfs kleur voor die tijd (echt ?) of ingetekend ?
12 jaar oudere kleurenfilm:
Kleur is er al sinds 1934 als ik me niet vergis.
ja ook met films opnemen in kleur ?
dus dat zou betekenen dat niet elke regisseur voor kleur koos
wibro
Kleur is er al sinds 1934 als ik me niet vergis.
"Becky Sharp" van Rouben Mamoulion uit 1935 was de eerste Technicolorfilm. Althans, volgens IMDB.
ik heb paar jaren 30 films gezien maar alleen zwart/wit.
en zelfs uit 53 zwart/ wit
tsjidde
[..] dus dat zou betekenen dat niet elke regisseur voor kleur koos
Dat gebeurt toch nog steeds?
Goodfella_90
Was het toen natuurlijk wel iets logischer om die keuze te maken, het kostte nogal wat. Tegenwoordig gebeurt het enkel vanuit artistiek oogpunt.
niethie
ja ook met films opnemen in kleur ?
dus dat zou betekenen dat niet elke regisseur voor kleur koos
ja dat bedoelde ik ook
®Tc
Hitchcock in een ander jasje. Daarom slecht? Niet echt maar goed kun je dit ook niet noemen.
De grootste handicap van Hitchcock komt hier meer tevoorschijn dan ooit: Een enorm slechte soundtrack die geen enkele toevoeging geeft aan de film en zelfs irritatie opwekt.
Spanning? Neen
Komedie? Neen, al kwam op sommige momenten wel een glimlach op men gezicht zoals bv. met die kastdeur of dat ze hem weer eens gaan opgraven.
Mysterie? Vond ik ook niet echt.
Film mislukt dus in zijn doelen, nooit echt positief te noemen. Wel positief is zeker de decors. Leuke herfstsfeer hangt in de vol. Zeker een pluspunt als het buiten ook z'n weertje is.
Dat dit van de man van Psycho & North By Northwest komt is toch even schrikken. Hopelijk zijn To Catch A Thief, Vertigo en Rear Window terug van die makelij.
Simon Smith (crew films)
De soundtrack? Die vind ik juist prachtig! Hitchcock zelf overigens ook, hij vond dit de beste soundtrack uit de samenwerking met Bernard Herrmann.
En de film, tja, je moet ervan houden.
Baggerman
Het gedoe en gezeul met het lijk doet een beetje denken aan zo'n John Lanting-revue! Hangt af en toe tegen het flauwe aan...
Maar het geheel is toch nog wel vermakelijk, alhoewel ik wel iets meer suspense had verwacht.
wwelover
Opvallende film, en helemaal niet a la Hitchcock. Maar toch heb ik echt genoten, het is echt mijn humor. Het is zo'n absurd verhaal en eigenlijk zo onmogelijk, dat het gewoon hilarisch is. Ik vraag me ook echt af hoe ze dit verhaal hebben kunnen bedenken.
Leuke cast, vooral Edmund Gwenn is geweldig, wat een heerlijke man. Was het maar mijn opa, charmante ouwe knar. En ook John Forsythe is erg goed, kende hem alleen een beetje van Dynasty.
Ook een leuke soundtrack
GinolaEHV
Heb een kleine Hitchcock-avond gehouden: eerst Vertigo gezien, nu deze.
Moet zeggen dat dit wel een erg vreemde film is. Gaat eigenlijk enkel over het verbergen van een lijk.
Film is nergens hilarisch grappig, maar wel erg onderhoudend. De film tovert het grootste deel van de speeltijd een al dan niet brede glimlach op m'n gezicht.
Heel wat minder dan Rear Window (4,5*), tikkeltje minder dan Vertigo (3,5*)... maar toch nog voldoende: 3*.
Huggy Bear
Voor mij persoonlijk één van de minder geslaagde Hitchcock films.
Ik miste de spanning die typisch is voor vele films van Alfred Hitchcock.
Af en toe probeerde de film ook 'n beetje kluchtig te zijn , maar slaagt daar niet echt in.
Voor mij een film die niet meer dan 'n 2,5 verdient.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Vertigo

Roger Waters: Us + Them
Muziek / Documentaire, 2019

Roma
Drama / Komedie, 1972
gebaseerd op boekkleine stadjachtvrouwblack humorleaveschilderenmoorddead bodyverliefd wordenjachtvermontautumnfemale corpsemoord mysterieexhumationsudden death dark humorpre-unix