Dark City (1998)
Genre: Thriller / Sciencefiction
Speelduur: 100 minuten / 111 minuten (director's cut)
Australië / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Alex Proyas
Met onder meer: Rufus Sewell, Jennifer Connelly en William Hurt
Plot Dark City
"A world where the night never ends."
John Murdoch wordt alleen wakker in een hotel. Hij is z'n geheugen kwijt, en wordt gezocht voor een aantal bizarre moorden. Terwijl hij probeert om z'n verleden te achterhalen komt hij er achter dat er een groep wezens is die de gehele wereld om hem heen controleert. Zij kunnen de wereld en de personen hierin naar wens aanpassen.
John Murdoch
Det. Eddie Walenski
Karl Harris
Officer Husselbeck
FisherKing
haha, Ja best wel gelachen. Maar dat was niet de bedoeling van de film, geloof ik.
neo
Blijkbaar was er niks mis met Trevor Jones, want ik hoor je er (nog) niet over
FisherKing
Oh ja, dat was ook behoorlijk mis, de muziek klonk alsof ik naar een befaamd epos zat te kijken, buitengewoon misplaatst dus.
Ook niet mijn stijl/smaak van filmmuziek.
rondjerondje
leuke film , goede vondst, film-noir SF met een een lekkere dosis Kafka.
Van Keifer was ik idd wat minder te spreken, maar na een tijdje neemt het verhaal het wel over en probeer je als in de droom erachter te komen wat er toch in godsnaam aan de hand is en als het duidelijk wordt door de onwillige massa heen de zwemmen.
het lijkt me moeilijk dan een goed plot te maken -zoals het in de matrix dus volledig onderuit ging in deel 3- maar ze komen er wel mee weg. Het tunen wordt wel een beetje een lapmiddel om het plot te bereiken. Zal wel een schrijver zijn die het niet meer wist.
persoonlijk hou ik er wel van om niet alles meteen weg te geven in een verhaal, dus daarom krijgt deze film een redelijke score.
De soundtrack is wat merkwaardig, maar vond het wel goed aansluiten en ik heb geen 80ies-achtige wanklanken vernomen die bijvoorbeeld Ladyhawk verstoren.
Best wel leuk om te zien, goede sfeer.
Kan je hem zien , zou ik het wel doen.
aimane
best wel mooi maar niet erg mooi de film is niet echt serieus
euroburger
Ik vind het stemmen op deze film erg moeilijk. Het budget is er niet naar om er een wereldfilm van te maken, maar met de gegeven situatie hadden maar weinigen het beter gedaan. De special effect refereren naar een decennium geleden, en de make-up voorraad liet het ook wel eens afweten, maar zeer sterk gefilmd, beetje voorspelbaar soms, maar de originele verhaallijn ontlast de zapduim.
Zwart kijker
Ik heb me absoluut vermaakt met deze goede film .
Spannend en geniaal gebracht .
Prudh
Fijne noir, sci-fi en, in iets mindere mate, thriller. Lekker naargeestig sfeertje in de stad waar de zon niet schijnt. De mooie decors vormen samen de locatie waar je niet wilt wonen. Helaas voor Sewell en consorten is dat nu nét hun lot. De uitgang van de film (de vreemde wezens in een noire setting) is goed gevonden, de rest is hier aardig omheen gebouwd.
De karakters zijn, om mee te beginnen, wat de film misschien wel het beste maakt. De vals beschuldigde held, de vastberaden detective, de damsel in distress en de lichtelijk krankzinnige/misvormde doctor. Alle ingrediënten lijken aanwezig voor een noir verhaal, of mis ik nog iets? De bad guys natuurlijk, yes... Freaky bleke mannetjes zonder emoties, die ook nog eens de wereld naar hun hand kunnen zetten...
Verder ziet de film er prachtig uit. Groezelig sfeertje in de nachtelijke stad met morzelige gebouwen, maar een typische jaren '30 sfeer had de film niet misstaan. Een mild puntje van kritiek. De climax, helaas, viel wel erg buiten de toon. Nodeloos bombastisch, en ik had eigenlijk geen happy ending verwacht. Het was een beetje makkelijk scoren in de verder goed doordachte film.
Een ander bombastisch element is de muziek van Trevor Jones. Gelukkig goed genietbaar en lekker herkenbaar.
Dark City is een puike film, yes... 3,5*
Mc
- 2092 stemmen
Wat prachtig mooi ziet het er allemaal in deze film, de belichting is werkelijk heerlijk en ondanks dat het maar donker blijft en blijft gaat het niet snel vervelen. Grootste voordeel van de donkere sfeer gedurende de hele film is dat het uiteindelijke happy-end, waarbij de zon opkomt werkelijk magisch is. Het verhaaltje is nou niet echt hoogstaand, maar daar kon ik wel mee leven. Grotere problemen waren de muziek, die van tijd tot tijd echt veel te bombastisch is, en het acteerwerk van Sewell, een totale miscast, en bovendien een slecht acteur. Gelukkig wordt dit nog enigzins gered door een briljant optreden van William Hurt en Jennifer Connely, en de enigzins irritante, maar toch prima acterende Sutherland.
Ik heb me vermaakt. 3,5*
Mc
- 2092 stemmen
Ik heb me vermaakt. 3,5*
Ik heb me absoluut vermaakt met deze goede film .
Spannend en geniaal gebracht .
ja wat een zeer geniaal verhaal en zo spannend ik heb me erg vermaakt
Goodfella_90
Slap aftreksel van vele andere films. Quasi stoere mysterieuze dialogen, matige acteerprestaties en een voorspelbaar plot. Alhoewel onderdeel van het script irriteerde het me ook mateloos dat de zon niet schijnt en het dus altijd donker is. Zodoende was ik zelfs blij met de slotscènes die al van ver te voorspellen waren. Het eindgevecht was al even slap, ik had liever gezien dat de held wat spierballen zou tonen in plaats van wat gemindfuck over en weer.
Ik zal zodadelijk de posts erop nalezen op zoek naar redenen voor deze zeer hoge score. Ik werk er in ieder geval niet aan mee. 2.5* voor de extreem sexy Jennifer Connelly.
Horror-Maniac
Wat een k*t film
je moet gewoon een film maken wat echte realiteit kan zijn...
Dit dus niet....
2,5 ster
lykathea
Wat is dat voor een idote stelregel...?
Terwijl hij The Bride of Chucky 5 sterren geeft...
Wat een k*t film
je moet gewoon een film maken wat echte realiteit kan zijn...
Dit dus niet....
2,5 ster
dat kan niet echt met sf en horror he
Goodfella_90
Natuurlijk wel. Daarnaast gaat het niet op, aangezien het geen verplichting is deze genres toe te passen.
Oscarwinnaar
Een film noir. Je moet er van houden of niet. Ik houd er niet van.
Op de een of andere manier kon de film mij niet blijven boeien en dat lag niet aan de acteurs. Er zaten wat mij betreft teveel hiaten in het verhaal, het kwam wat ongeloofwaardig over.
sofripa
Vond het destijds een mindblowing film! Laatst weer gezien. Is en blijft 1 van mijn favorieten. 4,5 *
Scifi
Ik ben het grotendeels eens met de beschrijvingen van Prudh en Mc.
Overigens ik vond het einde wel goed. De angst dat ze niet meer op elkaar verliefd zouden zijn, omdat een deel van hun geheugen gewist was bleek onterecht. Als je persoonlijkheid, uitstraling, gevoel etc. niet beïnvloed is door in dit geval de buitenaardse wezens, kun je mijn inziens, perfect verliefd worden op dezelfde persoon.
Ik vond de film in het begin een beetje te zwart en te wazig, maar naarmate de film vorderde begon ik er meer van te snappen en vond ik het uiteindelijk best een goede film.
Ik kom op 3*
veron35
Briljante film. De op 1 na beste SF film die ik heb gezien. Echt meesterlijk. Goed geacteerd, goed plot, goede special effects, goede film noir sfeer en goed in beeld gebracht einde. Top 10 werk.
The Matrix is gewoon een vieze Ripp Off van verschillende films waaronder voor een groot deel deze die veel te veel gehyped is.
Zuzuu
Dit is inderdaad een briljante actie science fiction. Ik heb er helemaal van genoten, dat waren één van mijn best verspilde 100 minuten ooit. Het verdient zeker een hogere rating zoals op IMDb.
Deze film bevat gewoonweg alles. Goed acteerwerk, bizar en goede special effecten, ze hebben een unieke verhaal, zoals het hoort, uniek uitgebracht
Inland Rabbit
Mooi donkere, goed gestileerde scifi film. Erg goed bedacht en uitgewerkt verhaal ook. Wel hadden beweegredenen achter de verschillende handelingen wat beter uitgewerkt kunnen worden, maar juist doordat dat niet gebeurde, kreeg het ook wel wat extra's.
De visuals zijn, zeker voor die tijd, erg goed.
Acteerwerk is zeker niet super te noemen, maar ik heb me er binnen de setting van de film niet aan gestoord. Vooral Jennifer Connelly en de acteur die John speelde vond ik het nog wel goed doen. De proffessor wat minder,
Enige echte minpunt is het gevecht op het eind, wat ik er een beetje matig vond uitzien. Het einde zelf was dan wel weer erg leuk.
Omdat ik het visueel en qua verhaal gewoon erg leuk uitgewerkt vond, krijgt deze film toch nog het hoge cijfer van 4.5*, al is dat voor de door mij aangehaalde punten misschien niet helemaal correct, statistisch gezien. So be it.
Miss Sway
Ik had het niet beter kunnen verwoorden.
Skrean
Erg mooie film die goed omgaat met de filosofieen die o.a. ook in de matrix zitten. heb deze sinds lang geleden weer eens gezien en werd opnieuw erg verrast door o.a. het einde.
Mochten er in de toekomst maar meer van dit soort hoogstandjes komen.

Lock, Stock and Two Smoking Barrels
Misdaad / Komedie, 1998