Dark City (1998)
Genre: Thriller / Sciencefiction
Speelduur: 100 minuten / 111 minuten (director's cut)
Australië / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Alex Proyas
Met onder meer: Rufus Sewell, Jennifer Connelly en William Hurt
Plot Dark City
"A world where the night never ends."
John Murdoch wordt alleen wakker in een hotel. Hij is z'n geheugen kwijt, en wordt gezocht voor een aantal bizarre moorden. Terwijl hij probeert om z'n verleden te achterhalen komt hij er achter dat er een groep wezens is die de gehele wereld om hem heen controleert. Zij kunnen de wereld en de personen hierin naar wens aanpassen.
John Murdoch
Mr. Wall
Det. Eddie Walenski
Karl Harris
Officer Husselbeck
Openingsscene is volgens mij een citaat uit Metropolis (ook al heb ik die film nog nooit gezien).
Verder ziet deze film er fraai uit, ondanks de beperkte financiele mogelijkheden en is het gegeven erg boeiend. Wat maakt een mens nou een mens?
Helaas doet de film zich ongelofelijk te kort met een enorm flauw B-film einde. Ik voelde me een beetje beetgenomen daardoor. Het laatste kwartier vond ik zeer tegenvallen.
Door dat einde overheerst de teleurstelling. En is mijn waardering een stuk lager.
Na de eerste tien minuten in de film had ik me volledig ingesteld op een prachtige parodie. Geflipte 'Duitse' dokter, man die z'n geheugen kwijt is, Connely als barzangeres (i) en die pinheads zonder pins.
Bleek het dus eigenlijk een serieuze film te zijn, en had ik blijkbaar een paar keer voor niks onder de tafel gelegen.
Zowat het enige wat ik over de film kan zeggen is dat hij redelijk consequent gestyleerd is. Mooi da's een heel ander verhaal natuurlijk. De decors zijn redelijk leuk, maar de cameraman had wel iets meer lumineuze ideeën kunnen gebruiken. Verder heeft de film een enorm dramatisch en bombastische score, die ongeveer continue aanwezig, iets wat zwaar om m'n zenuwen begon te werken na een tijdje.
Het verhaaltje is run of the mill, met iets teveel sprookjeselementen, maar credit where credit is due, de makers van de Matrix mogen toch een deel van hun centjes afstaan lijkt me.
In het kort. Een film die ik zeer leuk zou gevonden hebben op m'n twaalfde, maar waarvoor ik toch iets te oud geworden ben. Guur, dark en gritty ? Nah, ik denk het niet. 1*
Phoenix
Het is allemaal al wel gezegd. Spannend, boeiend verhaal, prachtig gefilmd, special effects die perfect de balans vinden tussen overdone en matig (=goed dus
). Alleen het einde vond ik ook wat minder. Het leek Dragonball Z wel. Toch 4* hoor! En ik vind die gozer meer op Ray Liotta lijken eigenlijk.
remorz
Geinige, creatieve film. Het uitgangspunt is goed gevonden, maar hier en daar wat slordig uitgewerkt. Daarnaast heeft de film een erg goede, grimmige sfeer, met dank aan het constante donker en het mooi decor van de stad. De special effects waren af en toe niet om aan te zien (met uitzondering van de 'veranderingen aan het stadslandschap' ), maar werden wel goed gedoseerd. Het eindgevecht was een beetje overdadig naar mijn gevoel, het enige echte punt waar de plank misgeslagen werd. Voor de rest is er erg weinig mis met deze inventieve, kundig gemaakte, sfeervolle, maar vooral gewoon vermakelijke film. 3,5*
otherfool
Mooie, donkere sfeerfilm, zonder *echt* opvallend te zijn. 3*.
Prudh
Fijne noir, sci-fi en, in iets mindere mate, thriller. Lekker naargeestig sfeertje in de stad waar de zon niet schijnt. De mooie decors vormen samen de locatie waar je niet wilt wonen. Helaas voor Sewell en consorten is dat nu nét hun lot. De uitgang van de film (de vreemde wezens in een noire setting) is goed gevonden, de rest is hier aardig omheen gebouwd.
De karakters zijn, om mee te beginnen, wat de film misschien wel het beste maakt. De vals beschuldigde held, de vastberaden detective, de damsel in distress en de lichtelijk krankzinnige/misvormde doctor. Alle ingrediënten lijken aanwezig voor een noir verhaal, of mis ik nog iets? De bad guys natuurlijk, yes... Freaky bleke mannetjes zonder emoties, die ook nog eens de wereld naar hun hand kunnen zetten...
Verder ziet de film er prachtig uit. Groezelig sfeertje in de nachtelijke stad met morzelige gebouwen, maar een typische jaren '30 sfeer had de film niet misstaan. Een mild puntje van kritiek. De climax, helaas, viel wel erg buiten de toon. Nodeloos bombastisch, en ik had eigenlijk geen happy ending verwacht. Het was een beetje makkelijk scoren in de verder goed doordachte film.
Een ander bombastisch element is de muziek van Trevor Jones. Gelukkig goed genietbaar en lekker herkenbaar.
Dark City is een puike film, yes... 3,5*
Ik heb me absoluut vermaakt met deze goede film .
Spannend en geniaal gebracht .
ja wat een zeer geniaal verhaal en zo spannend ik heb me erg vermaakt
Goodfella_90
Slap aftreksel van vele andere films. Quasi stoere mysterieuze dialogen, matige acteerprestaties en een voorspelbaar plot. Alhoewel onderdeel van het script irriteerde het me ook mateloos dat de zon niet schijnt en het dus altijd donker is. Zodoende was ik zelfs blij met de slotscènes die al van ver te voorspellen waren. Het eindgevecht was al even slap, ik had liever gezien dat de held wat spierballen zou tonen in plaats van wat gemindfuck over en weer.
Ik zal zodadelijk de posts erop nalezen op zoek naar redenen voor deze zeer hoge score. Ik werk er in ieder geval niet aan mee. 2.5* voor de extreem sexy Jennifer Connelly.
Captain Pervert
- 2099 stemmen
Geweldige film met een unieke combinatie tussen sciencefiction en film noir. De vergelijking met The Truman Show en The Matrix is makkelijk gemaakt, maar alles is toch anders dan je denkt. Ook de afloop is goed gekozen. De special effects waren boven verwachting goed voor een film die onterecht onbekend is.
Spannende, prikkelende film die me zeker nog lang zal heugen.
4.5 sterren.
P.S. Ik heb de directors cut gezien. Geen voiceover gehoord.
dutchtuga
Om te beginnen heb ik de Director's Cut gezien wat, gezien de commentaren, de juiste keus was. Doet me een beetje aan het verhaal achter Blade Runner denken. Die had in de theatrical version ook een voice over van Ford. De studio's waren ook hier weer lekker bezig..
Dark City is een sci fi noir die er geweldig uitziet. Vond de setting behoorlijk intrigerend en geloofwaardig. Mooie plek om zo'n mystery verhaal af te laten spelen.
Hoewel het script rap wordt ontrafeld en er weinig tijd wordt gestoken in sfeerzetting voelde ik me toch meegezogen in de creatie van deze Dark City. Knap en kan me eigenlijk geen film herinneren die dat voor elkaar heeft gekregen. Blijft ook wel het idee achter dat dit in de handen van een Ridley Scott (dit met Blade Runner in het achterhoofd) een meesterwerk had opgeleverd waarschijnlijk. Desalniettemin petje af voor Proyas die een niveautje mag opklimmen die hij had behaald met The Crow, een gelijkaardige noir maar toch een beginnersproduct vergeleken met deze.
Het uitgangspunt van de film is een intrigerende en wordt perfect uitgewerkt tot ongeveer vijf minuten voor tijd waar helaas flink wat bombasme wordt gestoken in het gegeven. De rustige en intrigerende opbouw wordt teniet gedaan waar het absoluut niet nodig was. Weer moet ons een happy end voorgeschoteld worden waar alle potentie lag om een donker en poetisch eind te breien aan het geheel. Gelukkig kan bij dit climax nog wel een donker tintje gegeven worden wanneer men realiseert dat de mensheid zich liever in een waanwereld begeeft dan de harde werkelijkheid . In principe ook een uitgangspunt die niet helemaal geruststelt maar dan ben ik wel erg op zoek. Ik denk niet dat Proyas dit in gedachte had bij het regisseren van de climax.
Dark City blijft verder een zeer aangename verrassing en de beste sci fi die ik in tijden heb mogen zien. Hoewel het einde een wat kinderlijke film doet vermoeden vond ik de rest zeer de moeite waard.
Lennert
Persoonlijk vond ik het einde erg bevrijdend werken, al ben ik ook benieuwd wat een alternatief, duisterder einde zou opleveren.
Gekocht puur omdat Jennifer Connelly erin zit om vervolgens tot de conclusie te komen dat dit verreweg een van de beste science fiction films ooit is (en verreweg beter dan The Matrix), mogelijk met uitzondering van Blade Runner.
Menselijke identiteit is iets wat ons altijd zal blijven fascineren, het maakt het extra interessant door ons als te bestuderen object van een niet-menselijk ras neer te zetten. Waarom zijn wij zo uniek met wat we voelen en doen?
De special effects zijn overweldigend met prachtige shots van uit de grond schietende gebouwen en sfeervolle plaatjes van mistroostige steden, waarbij het niet duidelijk is in welk jaar de film zich uberhaupt moet afspelen.
Voor de metal/prog liefhebbers onder ons, was ik de enige die hier overeenkomsten zag met de conceptalbums van Arjen Lucassen/Ayreon?
Denden 100 Piek
Ik was even sprakeloos toen de film (Director's Cut) afgelopen was. Hoe kon ik al die jaren zo'n waanzinnig goede sci-fi over het hoofd hebben gezien? De hele stijl was flink verwarrend in het begin, maar wel prachtig, en natuurlijk kom je er gaandeweg achter waarom alles zo vreemd aanvoelt in de film. Het hele mysterie rond Murdoch en zijn verleden vormt een perfect begin voor iets dat nog véél groter is. Ik ben gek op complottheorieën, maar voor het verhaal dat Dark City brengt kan helemaal niks je voorbereiden. Het hele idee erachter brengt je ook aan het denken over wat je nou precies menselijk maakt, wat dat betreft zijn de thema's in deze film minstens net zo krachtig als die in klassiekers als Blade Runner en The Matrix. Dark City doet sowieso niet onder voor deze klassiekers, en het had meer succes verdient. De acteurs doen het goed, en het gebrek aan karakterontwikkeling bij de personages van John Hurt en Jennifer Connelly is eigenlijk heel logisch als je de boodschap van de film doorhebt. Rufus Sewell was zeer overtuigend, ook naarmate hij steeds meer te weten komt en steeds sterker wordt. De special effects waren overdonderend, zeker als je bedenkt dat deze film al 10 jaar oud is. De soundtrack is zeer goed, het past bij de film en versterkt de sfeer. Uiteindelijk vond ik het enige minpuntje van de film de climax, dat had subtieler gemogen, hij hoefde toch niet ineens superman te zijn die alles wat de strangers collectief deden makkelijk in zijn eentje kan doen? Maar verder heb ik er niks negatiefs over te zeggen.
4,5 voor een prachtige sci-fi meesterwerk met een unieke vormgeving en een origineel verhaal dat je aan het denken zet.
wwelover
Een heel interessante film, het verhaal is echt ontzettend knap bedacht en loopt ook lekker door. Science Fiction is niet bepaald mijn ding, maar deze is toch wel erg vermakelijk. Er heerst een lekkere duistere sfeer in de film, die het verhaal versterkte. Net als de score, prima uitgekozen. Het verbaasde me wel dat deze film 10 jaar oud is.
Rufus Sewell, speelde erg goed zoals hij meestal wel doet. De rest van de cast viel wat minder op. Maar dat heeft natuurlijk ook te maken met het verhaal. Want vrijwel alle 'mensen' veranderen van tijd tot tijd van wie ze zijn en dus is er vrij weinig te vertellen en te doen met zo'n karakter. Kiefer Sutherland herkende ik niet eens. Vond hem eigenlijk ook niet zo geweldig. Deed het niet slecht, maar denk dat ze beter een echte 'sulletje' hadden kunnen gebruiken.
De Special Effects waren echt verrassend goed. Het slot van de film was ook prachtig om naar te kijken zeker in combinatie met de muziek.
Halcyon
Zware teleurstelling toch. De filosofische vraagstukken die aangereikt worden, zijn op zich best interessant, al vind ik de manier waarop het allemaal wordt voorgesteld veel te simplistisch. Dat mag natuurlijk in een SF-film, maar dan kan je bezwaarlijk van een diepzinnige film spreken. Rest de vraag hoe Dark City zich dan profileert. Als filosofisch breekijzer is het allemaal veel te licht en oppervlakkig, maar ook als SF-thriller weet de film nooit te overtuigen. De decors zijn te gewoon en de effecten schaars. Het enige wat men op cinematografisch vlak uit de kast heeft gehaald is het onderdompelen van de film in complete duisternis...zonder dat daarbij het verhaal ergens duister aanvoelt. Pluspunt is de laatste scène, waar we het enige mooie shot in de ganse film te zien krijgen: Shell Beach.
Zandkuiken
Film die goed begint maar in mijn ogen gaandeweg steeds dieper ging inzakken. Aanvankelijk sfeervol en mysterieus, maar om één of andere reden gleed mijn aandacht altijd maar verder weg.
Visueel aardig maar tijdens de slotconfrontatie toch op het randje van de kitsch vind ik persoonlijk. Zo grensverleggend is het wat mij betreft niet.
Ook van de acteurs ben ik niet kapot: Kiefer Sutherland beschouw ik als één van de allerslechtste acteurs die ooit het witte doek hebben gesierd en ook hier stond ie me dik tegen. Verpest eigenlijk al heel de film. Connelly en Sewell, die ik beiden nochtans gaarne mag, konden me evenmin overtuigen.
Niet slecht, maar had er meer van verwacht.
De director's cut net gekeken, maar ik kon niet goed zien wat nu nieuw was en wat niet. Het is dan ook alweer een tijd geleden dat ik de bioscoopversie heb gezien. Misschien juist een goed teken, want ik vond wel dat alle scenes mooi pasten binnen het geheel. Op dvd valt nu pas op hoe mooi de film gemaakt is: wat een kleuren en wat een production design! Oogverblindend mooi. Tel daarbij op het ingenieuze script en je hebt een instant klassieker.
ossman1987
heerlijke sfeer, lekker mysterieus, leuke typetjes, goede opbouw, maar helaas ik ben niet vaak zo teleurgesteld geweest in een film als bij het einde van deze
Eens met bovenstaande reactie.
Het begin is echt heerlijk, de sfeer is lekker donker en de stad is werkelijkwaar fantastisch vorm gegeven. Kreeg een beetje een lichtelijk Gotham City gevoel, erg fraai!
Het verhaal begint lekker mysterieus en is op sommige momenten zelfs dankzij het surrealisme spannend. Er lopen weirde personages in rond en de acteurs vullen die allemaal op een prettige manier in.
Helaas zakt het allemaal rond het einde flink in elkaar, het mysterieuze verdwijnt en die Matrix achtige superhelden rol van het hoofdpersonage past wat mij betreft totaal niet in dit filmplaatje. Blijft jammer, want het geweldige eerste uur wordt er toch flink door teniet gedaan!
Bottleneck
De scene waarin Connelly voor het eerst zingt/playbackt heb ik even teruggespoeld, heerlijk sfeertje
Met het decor is sowieso niets mis, sterkste punt van de film. Het is verder een bizarre mix van mystery, thriller en scifi, best geinig, maar het blinkt op geen van die vlakken echt uit. Ben het eens met rep_robert; een sterk eerste uur dat langzaam wat uitdooft.
3-3,5*
Montorsi
Vrij slecht.
Ben deze gaan kijken omdat het (zo hoorde ik) veel overlap met Blade Runner kent. Klopt wel een beetje, maar de vergelijking legt vrij makkelijk bloot waarom dit niks is en Blade Runner nou juist wel.
Visueel begint Proyas aardig, goed opgelet bij Blade Runner, leuke donkere sfeer, leuke designs en aardige cameravoeringen. Maar daarna zakt het toch echt in elkaar. Veel verder dan donkere kamertjes komt Proyas niet, waar Blade Runner je keer op keer weet te verbazen met verbluffend lichtspel en contrast. Special effects zijn daarnaast behoorlijk ondermaats, zag er werkelijk niet uit als ze op het laatst boven de stad zweven. Ook die battle zelfs was behoorlijk lelijk allemaal.
Daarnaast vond ik het verhaal gewoon niks. Simplistisch puzzeltje waar bij elke bevinding een nieuw feitje wordt blootgelegd, en keurig de clou erachteraan zo na een uur. Filosofie van de koude grond waar verder ook totaal niks mee gedaan wordt, het is me dan ook om het even dat zoiets er in zit. Waar je bij Blade Runner echt een zoektocht naar identiteit krijgt voorgeschoteld, is het hier enkel een opmaat naar een climax.
En verder storen me nog een hoop kleine dingetjes, zoals een werkelijk erbarmelijk slechte prestatie van Sutherland, die designs van die mannetjes zien er echt niet uit en het feit dat halverwege de film opgemerkt wordt 'hey het is wel vaak donker hier', toen dacht ik echt "
". Ook gewoon een film waar ik nu al geen scene meer kan terughalen die ik me zal herinneren, of het moet het einde zijn waar het net wat terughoudender wordt gebracht.
Zit inderdaad ook veel in van The Matrix, Blade Runner dus ook, maar verder moest ik ook wel eens denken aan City of the Lost Children. Stuk voor stuk oneindig veel beter dan Dark City helaas.
1.5*, Proyas' zoveelste onvoldoende. Slappe hap.
Revolt
Ik ben onder de indruk hoor. Erg goede film met als sterkste punten het geweldige verhaal en een mooie duistere visuele stijl.
Acteerprestaties waren meer dan prima, alleen 'The Strangers' hadden, zoals hierboven al meerdere malen eerder gezegd, wel wat anders over mogen komen.
Zoals ik net al zei is de visuele stijl erg sterk, maar vervolgens is een ander visueel gedeelte juist weer een van de zwakste punten aan de film: Gedeeltelijk waren de effecten niet doeltreffend, geloofwaardig. Bij vlagen heb ik het gevoel dat de ambities die de makers van de film hadden gewoon te hoog waren, dat ze het visueel niet aankonden. De 'tune-effecten' op het gebied van straling vanuit het hoofd, het 'eindbaasgevecht', de zwevende stad en ga zo maar door vond ik niet erg mooi vormgegeven. Daarentegen waren andere effecten, zoals de veranderende stad juist weer piekfijn in orde.
Het zorgt ervoor dat dit geen perfecte film is, en af en toe zakte de sfeer daardoor voor mij een beetje weg, maar wat overblijft is toch zeker wel een heel sterk geheel.
En wat een einde.
8,2/10
sinterklaas
En zo eindelijk eens een keer Dark City weten te zien en hierin heeft Proyas alweer een enorme vooruitgang. Wat een fijne Sf is dit. Om te beginnen zijn de settings en de futuristische stad zo schitterend gemaakt en ook een beetje in retro-futuristische stijl. Dus een Blade Runner look met auto's etc uit de jaren 50. Eigenlijk deed het me ook een beetje denken aan City of Lost Children van Jeunet. Daarnaast is de film ook lekker donker en mysterieus en is de spanning ook regelmatig te snijden. Het word in iedergeval nooit overdag in Dark City. Rufus Sewell doet het ook uitstekend (alhoewel ik hem verder niet ken van andere films) als John Murdock die moet vluchten voor soorten inspecteur-wezens die hem verdenken voor een paar gruwelijke moorden en hij dus moet vluchten in deze mysterieuze maar visueel schitterende stad. Ook krijgen we een mooie rol van Connely voorgeschoteld en ook was William Hurt prima te doen. En Dark City staat altijd wel weer bomvol van de (visuele) verassingen. Het mooie is natuurlijk het einde, waneer we erachterkomen dat "Dark City" een stad is die zweeft in het helal. Erg mooi.
Ja, wat mij betreft is Proyas weer zeer geslaagd na de prachtige The Crow (die dus ook zo'n soort stad had). Later had ie natuurlijk ook het schitterende I,Robot gemaakt en maakte hij een fikse misser met Knowing. Wat mij betreft mag hij weer eens een keer dit soort films gaan maken. Ook wel raar dat deze nooit in de Nederlandse bioscopen is verschenen, of vergis ik me?
-aad-
Heerlijke film met een heerlijke sfeer. Vooral die sfeer doet het hem voor mij, gecombineerd met wat mysterie. Ik heb de film nu een paar keer gezien en ik kan er nog steeds van genieten. Het is jammer dat de de scene waarin Jennifer Connelly zingt playback is. De originele versie is zoveel beter. Jennifer heeft echt een heerlijke stem. (Het origineel zit in de directors cut, zoek op "Jennifer Connelly singing Dark City Director's Cut" op youtube.)
Vinokourov
Hippe mooi vormgegeven film hoor, dat Dark City. Het had wel wat weg van een Sin City of The Matrix. Paar interessante SF-concepten zijn met een redelijk verhaal door elkaar gehusseld en samen met een donkere sfeer werkt dat prima. Aanrader dus voor liefhebbers van eerder genoemde films!
K. V.
'k had de naam van deze film eens opgeschreven op m'n lijstje en gisteren eens bekeken. Ben ik aangenaam verrast door deze film. Het verhaal lijkt een beetje op "The Matrix", maar deze was eerder, dus zeker een verdienste naar deze film.
Het verhaal vond 'k boeiend en goed gevonden, de meeste leden van de cast kende 'k niet, maar dit was zeker geen minpunt, want ze brachten het er allemaal heel goed van af.
De speciale effects vond 'k heel mooi en leuk gedaan: het groeien van de gebouwen en die eettafel waren daar goeie voorbeelden van.
Ook de duur van de film was niet te lang en niet te kort.
'k heb niet echt een negatief punt kritiek voor deze film, behalve dat de film misschien wat donker is: 'k zou zeggen bekijken die handel, absoluut een aanrader.
dave
En donker was deze stad wel degelijk, laat daar geen misverstand over bestaan!
Proyas had duidelijk nog kraaienbloed door zijn aderen stromen toen hij aan 'Dark City' begon. Een zeer duister, onverlicht decor staat hier immers centraal, en de enige die het even verwonderd aanschouwt als de kijker is ene John Murdoch. Met een lui oog en een lange regenjas loopt deze warrige man door de straten, op zoek naar antwoorden. Antwoorden die zowel ikzelf als Johnny zullen teleurstellen. Want godallemachtig, zo fantastisch formidabel is de uitkomst niet. Voor mij had alles veel eenvoudiger gemogen, veel 'cooler'. Draai desnoods nog een lamp of drie uit. En geef bovenal die octopussen from outer space een schop onder de broek. Hun inkt doet meer kwaad dan goed.
Toch meer dan voldoende voor de consistente sfeer en solide vertolkingen.
3,50 (3,25)
Number23
Nooit van gehoord eigenlijk. Verrassend, want het is op zich mijn genre en het was een vermakelijke sci-fi om te zien. Goede cast ook met de prachtige Connelly, de altijd goede Hurt, prima leading-man Sewell en de lekker foute Sutherland in een rol die we niet veel zien van hem. Effecten waren goed genoeg en er was een heel onderhoudend verhaaltje.
Tot slot HET moment v/d film:
- De film zit vooral vol met mooie plaatjes, maar als hij in badkuip ligt is het extra mooi gedaan.
The One Ring
Dark City is een ambitieuze sciencefictionfilm met grootse thema's rond wat ons mens maakt en welke rol ons geheugen daarin speelt. Dit is allemaal best aardig gedaan en zet even aan het denken, maar gigantisch diep gaat het niet. Dat is niet erg, want de films beste kant is zijn uiterlijk. Erg dik aangezet als een oude Duitse, stomme film, met bijbehorende sets en een vliegende camera. De film slaat dan ook geen gek figuur op visueel gebied. De special effects zijn hier en daar wat veroudert, maar dat doet er eigenlijk geen afbraak aan, want zoals alle goede effects kan een goed ontwerp gewoon de boel redden als de tand des tijds in de weg staat en dat gebeurt hier. Favoriet waren toch wel de beelden van de veranderende stad. Er is alleen één nadeel dat ervoor zorgt dat dit geen groots meesterwerk is op visueel gebied en dat is de razendsnelle montage die ervoor zorgt dat je de beelden nauwelijks in je op kan nemen. Ik had er in willen baden, nu was het vooral opletten dat ik überhaupt geen mooie dingen miste.
Ik vroeg me sowieso af waarom de film zo'n haast had. Een mysterie als deze heeft vaak baat bij een wat meer langzame opbouw. Misschien heeft het iets met budget te maken. Het verhaaltje is boeiend en zoals gezegd met wat leuke bespiegelingen, maar het miste wat betrokkenheid bij de personages. Sewell had te weinig charisma voor de held en Sutherland vond ik vooral irritant. Alleen Hurt en vooral Connelly geven nog wat menselijkheid aan het geheel mee. Gelukkig blijft het wel spannend. Als laatste vraag ik me af of ik de enige ben die het mentale gevecht dat de climax vormt wel goed vind?
Shinobi
Een vrij slaapverwekkende film die me niet lang bij zal blijven met uitzondering van de laatste scène dan, die er echt wonderschoon uitzag.
Overigens wel een heerlijke sfeer, maar het verhaal deed me echt werkelijk niks, tegen het einde wordt het dan wel in hapklare brokjes uitgelegd. Maar ik vond er nog steeds niks aan en dan heb ik ook nog eens de Director's Cut gezien...
1,5 Sterren.

Lock, Stock and Two Smoking Barrels