Dark City (1998)
Australië / Verenigde Staten
Thriller / Sciencefiction
100 minuten / 111 minuten (director's cut)
geregisseerd door Alex Proyas
met Rufus Sewell, Jennifer Connelly en William Hurt
John Murdoch wordt alleen wakker in een hotel. Hij is z'n geheugen kwijt, en wordt gezocht voor een aantal bizarre moorden. Terwijl hij probeert om z'n verleden te achterhalen komt hij er achter dat er een groep wezens is die de gehele wereld om hem heen controleert. Zij kunnen de wereld en de personen hierin naar wens aanpassen.
Trailer
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,6 / 188502)trailer (YouTube)filmscore (MusicMeter)iTunes: € 7,99 / huur € 2,99Google Play: € 8,99 / huur € 2,99Veel potentie, niet helemaal gerealiseerd, maar toch een sfeervolle prent die het kijken waard is.
Geloof mij, als je van SF houdt is dit een film voor jou!

Een pareltje in zijn categorie.
Prima plot, meerdere sterke karakters, alleen af en toe wat falende SFX.
Deze film verdiend over 10 jaar een remake. *4.0

Zowel Connelly als regisseur Darren Aronofsky beweerden pas achteraf van de gelijkenissen op de hoogte te zijn.
Je wou beweren dat Connelly alzheimer heeft en zich de scene niet meer kon herinneren, toen ze op de set stond van Requim of a dream? Heel merkwaardig.
Hopelijk komt deze film snel op blu-ray daar komt zo'n film als deze vast en zeker tot zijn recht.

Maak je daar geen zorgen over

De film zelf is nog steeds een prachtige SF-noir met opvallende raakvlakken met Blade Runner en Metropolis.
Sterk verhaal, goed acteerwerk en een verrassende twist maken dit tot een topper die nog altijd niets aan kracht heeft ingeboet.
Eén van de betere SF-films uit de jaren '90.
'Sleep......now!'
Fantastische neo-noir. Het verhaal is geweldig en op een fantastische manier verteld door Proyas. De visuals zijn verbluffend mooi. Camerawerk is erg goed. De belichting en gebruik (of het tekort daaraan) is erg mooi.
Acteerwerk van allen is zeer sterk.
Een fantastische mix tussen film-noir en sci-fi. Een film die meer verdiende toen het voor het eerst uitkwam maar gelukkig zijn publiek uiteindelijk toch nog heeft gevonden.
Cijfer: 6,5 / 10
Geweldige sf-film.
Eigenlijk nauwelijks gedateerd.
Lekker duister sfeertje. (ook dat 'duistere' wordt duidelijk in de film)
Niks op aan te merken.
Chapau !!!
Rufus Sewell vertolkte een prima hoofdrol en William Hurt was ook goed als de detective. Kiefer Sutherland speelde wel goed, maar de manier waarop hij praatte (voortdurend buiten adem) werd op een gegeven moment erg irritant. Jennifer Connelly is natuurlijk altijd fijn om te zien.
Dark City is een geniaal bedachte en zeer creatieve Sciencefiction film. De film combineert op een geslaagde manier Film noir met Cyberpunk tot het zogenaamde Tech noir. Prachtige jaren '30 architectuur en mooie donkere designs. De Strangers vond ik ook erg gave figuren, zo'n beetje hoe cenobites eruit zouden zien als Terry Gilliam ze ontworpen zou hebben. Ze deden me een beetje denken aan de Nosferatu-variant van de Vampier, wat nog niet zo gek is als je bedenkt dat het dode lichamen zijn met een buitenaards ras erin.
Het verhaal zit vol symboliek en cryptische aanwijzingen. Toch is het niet echt een plottwist dat de Strangers alle de herinneringen van alle mensen inplanten, dat had op zich spannender gekund. De film is duidelijk een grote inspiratie geweest voor The Matrix; de alternatieve realiteit en de mensen van het systeem die de hoofdpersoon uit willen schakelen. Ik heb de director's cut gezien en dat is een absolute aanrader, gezien in de bioscoopversie het hele verhaal meteen al verpest wordt door de uitleg van Kiefer Sutherland's personage.
De schaalmodellen die voor de stad zijn gebruikt waren prachtig gemaakt en verder is het hele production design van zeer hoog niveau. Tijdens de finale werd de CGI aan de matige kant, maar dat zie ik makkelijk door de vingers. De film is mooi opgenomen en duidelijk goed gestoryboard. De stijl van filmen doet heel erg denken aan de Film noir, met name de belichting en camerahoeken.
Er valt nog zoveel toe te lichten over de details van het plot en de ontwerpen, maar je moet het gewoon zelf gaan zien. Dark City is een bijzonder originele en mooi opgenomen Sciencefiction-film met een production design waar je U tegen zegt.
Prima verhaal...
Prima acteerwerk...
Bekende jonge acteurs William Hurt, Rufus Sewell en
Kiefer Sutherland...
En ook een bekende actrice Jennifer Connelly...
Mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Prima achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
Prima camerabeweging...
Ik ken alleen de DC, dus ik weet niet zo goed wat de verschillen zijn. Volgensmij mist de originele versie een gedeelte van het einde.
Dat de film in medias res begint, zorgt ervoor dat de verwarring meteen de overhand neemt. Gaandeweg slaagt Proyas er niet in om zijn plot op een heldere en subtiele manier uit de doeken te doen, waardoor Dark City op het einde een typische uitlegfilm wordt. Daarnaast zijn de acteerprestaties gewoon belabberd, met Sewell en Connelly voorop, terwijl Sutherland een wel heel irritant toontje moet aanhouden.
Die elementen verpesten een (on)aangenaam donker neonoirsfeertje en enkele knappe grafische vondsten. Kortom, matig.
Gisteren voor het eerst bekeken en ik was zeker niet teleurgesteld, maar echt pakken kon de film mij ook niet. Normaal gesproken niet zo'n liefhebber van sciencefiction en het noir sfeertje is ook niet echt voor mij weggelegd.
Er zat genoeg spanning in de film, dat was prima. De acteerprestaties zijn ook niet geweldig, maar heb ik mij verder niet aan gestoord.
Het plot is leuk..
Overall een bovengemiddeld filmpje, maar niet meer dan dat. 3 sterren en dat is aan de hoge kant.