• 9.372.317 stemmen

Dark City (1998)

Thriller / Sciencefiction | 100 minuten / 111 minuten (director's cut)

Genre: Thriller / Sciencefiction

Speelduur: 100 minuten / 111 minuten (director's cut)

Oorsprong: Australië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Alex Proyas

Met onder meer: Rufus Sewell, Jennifer Connelly en William Hurt

Plot Dark City

"A world where the night never ends."

John Murdoch wordt alleen wakker in een hotel. Hij is z'n geheugen kwijt, en wordt gezocht voor een aantal bizarre moorden. Terwijl hij probeert om z'n verleden te achterhalen komt hij er achter dat er een groep wezens is die de gehele wereld om hem heen controleert. Zij kunnen de wereld en de personen hierin naar wens aanpassen.

John Murdoch

Inspector Frank Bumstead

Dr. Daniel P. Schreber

Det. Eddie Walenski

Karl Harris

Officer Husselbeck

avatar van gimli f

gimli f

Toch maar even gekeken, ook omdat de TV-krant sprak over een "film die overloopt van de bijzondere ideeen en waar je nog over zult nadenken...".

Nu, dat klopt wel, want al na enkele minuten bekroop mij ernstig het gevoel dit al eens eerder te hebben gezien (die lijkbleke "mensen", de freaky rol van Sutherland met dat Duitse van hem (elke zin eindigen met ..., yes?), dat tunen. Maar: wanneer hem ik hem gezien? Hoe?

Nu de film: inderdaad een donker, erg mooi, sferisch gefilmd stukje werk. Intelligent ook wel, maar vooral erg sferisch. Duister en beklemmend, met veel donkerbruin en (donker)groen getinte beelden.

Qua beelden en sfeer deed het mij regelmatig denken aan het eveneens donkere The Seventh Sign of aan Jacob's Ladder. Ook het donkere, beklemmende Die Todliche maria van Tom Tykwer had diezelfde sferische donkerbruine en groene beelden...

Zeker mijn smaak: duister, beklemmend, mysterieus. De film zat m.i. erg goed in elkaar, pas na een paar minuten kwam ik er achter dat in principe elk shot, elke uitgesproken zin "raak" was, waardoor alles zich in supersnel tempo lijkt af te spelen.

Sutherland heeft een sterke rol, maar die Sewell kan er ook wat van. Ik las eens iets over hem in een of andere tv-gids ("met die donkere wenkbrouwen van hem komt hij vaak wat mysteieus over", of zoiets...). Nu weet ik dat dat ook mede op deze film sloeg...

Nu iets anders: dat dit een ietwat onbekendere (Hollywood?)productie is, kan nog. Maar dat de meeste gidsen en kranten de kwaliteit van deze film niet (h)erkenden, is gewoon schrijnend te noemen. Zelfse de Vara-gids, die toch vaak goed in staat is onbekendere, kleinere of kwalitatief sterke films te herkennen, kwam aanzetten met een erg kort, nietszeggend verhaaltje. Andere gidsen (geloof de KRO en AVRO) gaven zelfs twee sterren (op 5!).

Alleen de Tv-krant (de goedkoopste, notabene) herkende hierin kwaliteit met het juiste aantal sterren en een interesse opwekkend verhaal.

Schrijnend, als dat de manier is om films aan de man te brengen...

Als laatste nog een tip voor Dark City-fan Agony: jij houdt van mysterieus, duister, beklemmend en hebt Jacob's Ladder (wanneer kan ik die nou eindelijk weer eens zien...?) nog niet gezien? Dan zou ik maar heel snel naar de (cult-)videotheek rennen als ik jou was... is wel nog een stuk beklemmender, hallucinerender dan Dark City!

Intelligente, sterke film, met voor mij prima mysterieuze, donkere sfeer, dit Dark City!

avatar van pjotr

pjotr

De VPRO-gids was ook positief over Dark City hoor......Superieure sci-fi film van het duo Proyas en cinematograaf Dariusz Wolski (The Crow) combineert verbluffend kundig een futuristische film noir als Blade Runner met het Duitse expressionisme van Metropolis.........Proyas bewijst dat intelligente cinema in dit genre wel degelijk mogelijk is.

• 1985 berichten

Dank voor de tip Gimli F. Die film ga ik zeker effe zoeken.

Veronica gids waardeerde de films overigens ook met 4 uit 5 sterren.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

tovenaar schreef:

als die opper-stranger zijn mes naar John gooit en hij dat tegenhoudt d.m.v. tuning

De Wachowski brothers kunnen dan wel al fijn hun script 10 jaar hebben laten liggen, een paar aanpassingen kunnen ze zo wel maken en voor de beschreven scene lijkt het me wel dat ie gewoon gejat is. Toch vind ik The Matrix iets beter dan deze omdat er niet zo vaak iets uitgelegd moet worden. Maar het sfeertje van deze film is echt geweldig, de special fx ook en het acteerwerk ook. 4*.

avatar van Sjan

Sjan

Ik hou m'n stem op 4.5. Lang niet gezien en nog steeds even mysterieus, donker en origineel als toen ik 'm een paar jaar geleden zag.

avatar van EmDee

EmDee

Origineel, beklemmend, donker, visueel verbluffend!

Ook ik heb af en toe aan The Matrix en Requiem for a Dream moeten denken.

Ht einde vind ik iets over the top, jammer.

avatar van Justice4All

Justice4All

Is dit de Proloogg van Matrix 1?

avatar van Hobbes

Hobbes

Hobbes schreef:

avatar van neo

neo

avatar van starbright boy

Openingsscene is volgens mij een citaat uit Metropolis (ook al heb ik die film nog nooit gezien).

Verder ziet deze film er fraai uit, ondanks de beperkte financiele mogelijkheden en is het gegeven erg boeiend. Wat maakt een mens nou een mens?

Helaas doet de film zich ongelofelijk te kort met een enorm flauw B-film einde. Ik voelde me een beetje beetgenomen daardoor. Het laatste kwartier vond ik zeer tegenvallen.

Door dat einde overheerst de teleurstelling. En is mijn waardering een stuk lager.

starbright boy schreef:

Dat moet je me toch eens uitleggen dan. Ik vond het eind nl. prima bij de film passen.

avatar van starbright boy

Ik vind het zonde dat een film met een mooi filosfisch verhaal als "hoogtepunt" een cliche matig gevecht heeft dat zelfs veel slechter is gefilmd dan de rest van de film. Verder worden er nogal wat eindjes open gelaten. Als sommige kanten van het verhaal op het einde wat meer uitgewerkt waren was het me een stuk beter bevallen. De laatste scenes waren niet onaardig, maar ik kreeg wel een "is that all there is" gevoel.
Een intelligente film met een dom einde.

Dionysos

Mooie film, met interessant filosofisch uitgangspunt.
Het deed me wat die filosofie betreft lichtjes denken aan Star Trek: The Next Generation, waarin men met dezelfde vraag speelt rond de androïd Data. Daar legt men echter de nadruk op emotie, in Dark City op herinneringen.

De decors waren schitterend, vooral de ruimte waar de Strangers zich ophielden. Zeer duister en claustrofobisch gedaan. De special effects waren naast erg mooi om te zien, zeer functioneel in het verhaal verwerkt. Geen overbodig gemasturbeer met visuele hoogstandjes, maar echt doelgericht toegepast.

Het visuele aan de film was wel enigszins overdonderend, waardoor ik soms moeite had om mijn aandacht bij het verhaal te houden. Iets wat nodig is, want er zit veel in en het tempo ligt vrij hoog. Misschien wat storend, maar het draagt natuurlijk wel bij aan de lange houdbaarheid van de film.

Bij het einde had ik wat gemengde gevoelens direct na het kijken, maar achteraf zie ik niet hoe het anders had kunnen/moeten lopen. Het scenario is zo geschreven dat het in ieder geval geen ruimte biedt voor een held-redt-de-hele-mensheid-einde, en dat beviel me wel. Erg tof hoe Murdoch zijn krachten gebruikt om zijn eigen herinneringen "realiteit" te laten worden, hij kon verder ook weinig anders.

Aanradertje, Dark City. Een mooi voorbeeld van hoe een film eye-candy kan zijn en tegelijk iets om over na te denken.

• 1985 berichten

Mooi gesproken Dionysos, alleen ik vind je 3,5 wat magertjes. Toch nog maar een keer herzien voor een opwaardering

Dionysos

Hehe, ik hou er nogal een wat onorthodoxe manier van stemmen op na, geloof ik .

Drie t/m vier sterren zijn goede tot zeer goede films in mijn boekje, dus Dark City zit wat dat betreft goed, hoor.

Maar ik ga hem zeker nog eens zien ja, wellicht dat-ie dan naar een vier klimt .

avatar van willum

willum

De film begint veel belovend. De sfeer in de film spreekt mij enorm aan. Beetje 'film noir'-achtig. Vooral in het begin, de badkamer met de groene tegeltjes. Maar tegen het eind vindt ik het toch iets missen zodat het, wat mij betreft althans, toch geen super film is. Ik kan het verder ook niet verklaren (misschien hadden ze Keanu Reeves en Laurence Fishburne moeten casten) maar ik kom niet verder dan 3 sterren.

Ik moet wel zeggen dat ik Kiefer Sutherland erg goed vondt in de rol van misplaatste scientist/doctor, hij was helemaal 'tuned in' met de sfeer van de film.

willum schreef:

Wat mis je dan? Ik vind de film over de hele lijn subliem! Ik zou niet kunnen bedenken hoe ze het verhaal anders/beter hadden kunnen laten verlopen.
nou die mis je zeker niet. Met alle respect voor genoemde acteurs, maar die 2 die je noemt zijn nu niet de grootste talenten. Bovendien had The Matrix er zonder deze film m.i. op sommige punten er anders uitgezien.
maar ik kom niet verder dan 3 sterren.
jammer, de film verdient meer!

en vergeet niet de mooie Jeniffer Connely. Zeer goede actrice!

Na de eerste tien minuten in de film had ik me volledig ingesteld op een prachtige parodie. Geflipte 'Duitse' dokter, man die z'n geheugen kwijt is, Connely als barzangeres (i) en die pinheads zonder pins.

Bleek het dus eigenlijk een serieuze film te zijn, en had ik blijkbaar een paar keer voor niks onder de tafel gelegen.

Zowat het enige wat ik over de film kan zeggen is dat hij redelijk consequent gestyleerd is. Mooi da's een heel ander verhaal natuurlijk. De decors zijn redelijk leuk, maar de cameraman had wel iets meer lumineuze ideeën kunnen gebruiken. Verder heeft de film een enorm dramatisch en bombastische score, die ongeveer continue aanwezig, iets wat zwaar om m'n zenuwen begon te werken na een tijdje.

Het verhaaltje is run of the mill, met iets teveel sprookjeselementen, maar credit where credit is due, de makers van de Matrix mogen toch een deel van hun centjes afstaan lijkt me.

In het kort. Een film die ik zeer leuk zou gevonden hebben op m'n twaalfde, maar waarvoor ik toch iets te oud geworden ben. Guur, dark en gritty ? Nah, ik denk het niet. 1*

avatar van Ramon K

Ramon K

Leg uit. Beetje neerbuigend naar de mensen toe die de film wel leuk vinden lijkt me......

Deed me eerlijk gezegd denken aan films als The Never Ending Story, maar dan wat donkerder. Vond de sfeer absoluut niet 'echt' donker, en eerder een wat flauw probeersel. Verder keek ik rond m'n twaalfde naar alles wat er maar freaky uitzag. Hellraiser, Braindead, The Never Ending Story ... was allemaal wel goed, zolang het niet realistisch was.

Dus dit zou er zeker zijn ingegaan toen ik twaalf was. Nu spreken andere dingen mij aan, niet zozeer meer dat vreemde op zich, maar stijl is uitermate belangrijk geworden. Deze beviel me op dat gebied niet.

Vandaar dus.

Dionysos

Als je stijl zo belangrijk vind, kun je dan niet beter buiten gebouwtjes gaan bekijken, in plaats van films als deze zo gruwelijk te kort te doen?

avatar van pjotr

pjotr

Ik moet zeggen dat ik me wel in Onderhonds mening kan vinden.

Het ziet er allemaal wel mooi uit maar de sfeer in de film heeft het allemaal nèt niet.

En de stijl is denk ik wel één van de hoofdingrediënten van de film (niet het verhaal in ieder geval).

Dus Onderhond....samen gebouwtjes kijken dan maar?

Deal pjotr

avatar van V

V

Zojuist voor de tweede maal gezien. Wat een visueel spektakel en fantasierijk verhaal. Hoe komt die Proyas erop?! Ik vind de (duistere) sfeer in de film juist heel sterk aanwezig en mede daarom is deze film een juweeltje. Dark City heeft mij ruim anderhalf uur op het puntje van mijn stoel laten zitten en met wat er vandaag de dag allemaal voor vullis wordt uitgebracht is dat een verademing.

Zoals Hobbes reeds eerder kenbaar maakte:

Volledig mee eens.

avatar van Phoenix

Phoenix

Het is allemaal al wel gezegd. Spannend, boeiend verhaal, prachtig gefilmd, special effects die perfect de balans vinden tussen overdone en matig (=goed dus ). Alleen het einde vond ik ook wat minder. Het leek Dragonball Z wel. Toch 4* hoor! En ik vind die gozer meer op Ray Liotta lijken eigenlijk.

avatar van GFM

GFM

starbright boy schreef:

Eens...... Was ook zeer teleurgesteld in einde, alle lofuitingen hier vind ik wat overdreven......... Blade meets the Matrix 3*

avatar van De Vries

De Vries

Het verhaal was duidelijk wel aantrekkelijk maar de uitwerking viel me een beetje tegen.

Er had veel meer mee gedaan kunnen worden maar het bleef naar mijn mening op het einde gewoon hangen.

Het tunen was trouwens wel erg goed inelkaar gezet

Wie weet een leuke remake of een deel II en dan met veel geld opstarten, maar ja het orginele is er dan wel een beetje af en dat was nou juist het sterke.

Nee niet meer dan 3 Sterren

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Geweldige duistere sfeer die je geen enkel moment uit zijn greep laat. Goed uitgewerkt verhaal omgewikkeld in mysterie. 4,5*