• 9.369.458 stemmen

Dark City (1998)

Thriller / Sciencefiction | 100 minuten / 111 minuten (director's cut)

Genre: Thriller / Sciencefiction

Speelduur: 100 minuten / 111 minuten (director's cut)

Oorsprong: Australië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Alex Proyas

Met onder meer: Rufus Sewell, Jennifer Connelly en William Hurt

Plot Dark City

"A world where the night never ends."

John Murdoch wordt alleen wakker in een hotel. Hij is z'n geheugen kwijt, en wordt gezocht voor een aantal bizarre moorden. Terwijl hij probeert om z'n verleden te achterhalen komt hij er achter dat er een groep wezens is die de gehele wereld om hem heen controleert. Zij kunnen de wereld en de personen hierin naar wens aanpassen.

John Murdoch

avatar van Twister

Twister

Tune this ...4 sterren!!

Flipman

5 Sterren, deze film is geweldig, omdat je je aandacht er gewoon bij MOET houden! Je word steeds op een zijspoor gezet en pas aan het einde van de film weet ej of je vermoedens bewaarheid worden.

Ik wilde de film vooral zien omdat hij geregisseerd is door Alex Proyas, die, vind ik tenminste, FANTASTISCH werk had geleverd met The Crow. Proyas is hiermee een van mijn favoriete regisseurs geworden. Ik moet I, Robot nog wel zien, het schjint dat de meningen daarover verdeeld zijn.

Jordy schreef:

leuk ook dat er in deze film een EXACT identiek shot zit wat ook in A REQUIEM FOR A DREAM zit (Connoly op een zonnige pier)

regisseur van REQUIEM zegt deze film niet gezien te hebben voor het maken van de film, toeval dus

Ik weet dat deze quote al wat ouder is, maar ik heb de film pas begin dit jaar gezien. Dat identieke shotwat ook in RFAD zit, was mij ook opgevallen!

avatar van Devastation HCT

Devastation HCT

Dat van RFAD was het eerste wat bij mij opkwam toen ik die scène zag. En ik zag the matrix ook heel vaak terug. Alleen, Dark City was, in mijn mening, beter dan the matrix.

Flipman

Ja en Dark City kwam ook een jaar voor The Matrix. Hobbes zei al dat dit was wat The Matrix probeerde, maar niet kon zijn. Daar ben ik het grotendeels wel mee eens.

Het is waar dat The Matrix ook een zeer mooie sfeer met zich meebrengt en héél misschien is het verhaal in die film wat dieper, maar de vervolgen van die film (althans Reloaded, Revolutions heb ik nog steeds niet gezien) verzuipen nogal in de actie, naar mijn mening. Ook in het eerste deel is die actie natuurlijk volop aanwezig, hoewel in iets mindere mate dan in deel twee. Maar het knappe is dat Dark City het helemaal zonder al die Kung-Fu kan!

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Flipman schreef:

Dark City het helemaal zonder al die Kung-Fu kan!

the Matrix ook, the Matrix maakt gebruik van Wire-Fu.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Net EINDELIJK gezien.

Prachtige film.

Ik had al wel verwacht de vergelijking met The Matrix hier aan te treffen.

4* zonder moeite.

Naomi Watts schreef:

the Matrix ook, the Matrix maakt gebruik van Wire-Fu.

Yeah, Whatever !

aSMoDeuS schreef:

Net EINDELIJK gezien.

Prachtige film.

Ik had al wel verwacht de vergelijking met The Matrix hier aan te treffen.

4* zonder moeite.

Ja, maar als het over Onbewuste Controle gaat, is dat ook niet moeilijk natuurlijk...

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Nee, dat niet.

Ze waren wel eerder en beter!

avatar van maurice74

maurice74

Onderschatte film in het gerne. Erg smaakvol.

avatar van cempaka

cempaka

Mezelf weer eens in dit boeiende avontuur getuned, tenminste... dat denk ik me te herinneren. Heerlijke duistere sfeer, lekkere muziek, prachtige beelden en het einde is ook helemaal oké. Na zo'n hoge snelheid en zoveel onzekerheid voelt een zonnige, rustgevende pier erg aangenaam.

Flipman

Joh, je verraadt teveel over 't Einde!!!

avatar van remorz

remorz

Geinige, creatieve film. Het uitgangspunt is goed gevonden, maar hier en daar wat slordig uitgewerkt. Daarnaast heeft de film een erg goede, grimmige sfeer, met dank aan het constante donker en het mooi decor van de stad. De special effects waren af en toe niet om aan te zien (met uitzondering van de 'veranderingen aan het stadslandschap' ), maar werden wel goed gedoseerd. Het eindgevecht was een beetje overdadig naar mijn gevoel, het enige echte punt waar de plank misgeslagen werd. Voor de rest is er erg weinig mis met deze inventieve, kundig gemaakte, sfeervolle, maar vooral gewoon vermakelijke film. 3,5*

avatar van remorz

remorz

Binnen een paar dagen herzien, dat wil meestal zeggen dat een film mij niet los kan laten en ik toch iets bijzonders te pakken heb. Ik blijf bij alles wat ik gezegd heb, al kan ik het aanvullen met dat bij herziening pas opvalt wat voor nauwsluitend en zorgvuldig onthuld geheel de film is. Meer dingen vallen op hun plek en/of is pakkender dan de eerste keer (klein voorbeeld: hoe in de begin voice-over 'this world' wordt gezegd, op subtiele wijze de term 'earth' oid. vermijdend). Ik verhoog naar 4*

avatar van frosty

frosty

Onlangs deze film toch maar aangeschaft. Zeer geslaagde scifi met een aardig verhaal/uitgangspunt

Zal niet iedereen aanspreken maar toch de moeite waard

avatar van Anatolia

Anatolia

Prachtig thema, maar vaak gaf de film me het gevoel dat het uiteindelijk een gemiste kans is. Vooral de kinderachtige tuning-battle op het eind, zorgt voor de nodige puntenaftrek.
Heerlijke sfeer verder: 3, misschien 3,5*.

Flipman

Hetgeen bij jou voor de puntenaftrek zorgt, kan ik me nog wel indenken, Anatolia. Maar ik blijf erbij dat deze Film zijn eerder zo veraankerde positie in de Top-250 (op plaats 220, meen ik) verdiend heeft! Laat hem dar weer staan, AUB!

Dat laatste is tegen Users in 't algemeen, trouwens !

avatar van Floris22

Floris22

Ik hou niet echt van dit soort films, maar deze heeft wel wat. Einde valt mij persoonlijk tegen. 3.0*

avatar van LittleBox

LittleBox

Prachtfilm en z'n tijd vooruit. Geweldige kijkervaring en verrassend einde. Meer hiervan aub!!

avatar van Diesel

Diesel

Visueel overdonderende science fiction over een leger Hellraiser figuren met buitenaardse krachten. Rufus Sewell is geknipt voor de rol van John Murdoch en ook William Hurt en Kiefer Sutherland spelen memorabele rollen. Toch is het Jennifer Connelly die hier de show steelt als Emma Murdoch. Haar magische verschijning is een puur genot om naar te kijken.

Dark City is donker, creatief en bovenal uiterst vermakelijk.

avatar van Avitas Sibannac

Avitas Sibannac

Aangenaam verrast door deze film die ik gisteren voor het eerst zag.

Verhaal zit goed, ook het acteerwerk mag er zeker zijn (al vond ik Sutherland wel minder).

Ik las hier al enkele keren dat het budget voor deze film niet al te groot was, maar dit is er dan toch niet aan te zien, het zijn erg knappe effects!

En ja.. deze film doet me dus ook wel denken aan The Matrix. Dan is er ook nog die identieke Requiem for a Dream scène met Jennifer Connelly :d

Zeker de moeite om is gezien te hebben!

avatar van JB.

JB.

Sutherland z'n stem was irritant, het einde was te makkelijk. Ik had me op deze film verheugd, maar het viel me zwaar tegen.

Toch heb ik de eerste helft van de film wel genoten.

avatar van aegron

aegron

Op zich wel grappig, maar te veel dingen die niet kloppen om echt leuk te zijn. 3 *

avatar van rupie

rupie

valt me echt zwaar tegen deze film!

veel te hoog gewaardeerd.

misschien was deze film wel zijn tijd vooruit, daarom jammer voor mij dat ik deze misschien te laat zie dan...

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Heb hem nog niet eens zo lang geleden gezien, maar er is vrij weinig blijven hangen, eigenlijk staat alleen de rol van Kiefer Sutherland als de dokter me nog bij.

avatar van otherfool

otherfool

Mooie, donkere sfeerfilm, zonder *echt* opvallend te zijn. 3*.

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Fantastisch! Lang geleden dat ik nog zoiets heb mogen aanschouwen.
Het viel mij trouwens op dat vele elementen uit deze film, voorkomen in andere films: De pier is misschien het beste voorbeeld, verder moest ik bij de beginscène in het bad meteen denken aan Saw(maar da's misschien persoonlijk), en nog enkele anderen

De cinematografie was echt wel machtig, met als hoogtepunt: de opengemokte muur met erachter het heelal.

Van ondergewaardeerd gesproken!!!

En dan zeggen dat ik eerst terugdeinsde om de film te zien (The Crow vond ik echt vreselijk). Alles dus dik in orde, uitgezonderd tune-battle op het einde dat een beetje overkwam als een doorsnee Dragon Ball Z aflevering.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ik heb zelden zoiets slechts gezien, de verhaallijnen (als ze er al waren) de belachelijke acteursprestaties, zelfs Kiefer kan dit drama-stuk nauwelijks redden, de idiote prestatie van William Hurt (hoe kan ie uberhaupt in zo'n stuk gaan zitten, moet wel erg veel geldgebrek gehad hebben) maar het allergrootse gebrek is toch wel de uiterst charmante Rufus Sewell. Never heard of him, en wat mij betreft wel terecht, hij zet een ongeloofwaardig pak natte kranten neer.

Het grootste drama vind ik nog wel dat dit hier 3.59 gemiddeld staat

"ik kan "tunen" maar ik gebruik het nooit". Dan nog hieraan gekoppeld de meest verschrikkelijke hollywood-cliché's die je maar kunt bedenken, maken dit tot een wanstaltige productie.

Dat ik dit ooit gekocht heb, DVD gaat meteen in de verkoop .

(ik verbaas me huizenhoog dat hier nog geen 0.5* bij staan)

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Wat is dit ongelooflijk slecht! Zo slecht, dat het meer dan eens lachwekkend is. Verhaal, acties, acteerwerk, dialogen, niks heeft ook maar een schijn van logica, waar juist SF veel behoefte aan heeft om het kijkbaar te maken.

Ik heb een zwak voor Kiefer Sutherland, maar hij kan in zijn eentje in een bijrol de film echt niet dragen, daar heeft ook hij goed acterende collega's voor nodig.

Snel vergeten, dit broddelwerkje. 0,5*

avatar van tovenaar

tovenaar

Leuk he, hoe je elkaar kan aansteken?