Genre: Fantasy / Drama
Releasedatum: 9 maart 2000
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Plot The Green Mile
"Paul Edgecomb didn't believe in miracles. Until the day he met one."
Nu Paul Edgecomb zijn dagen slijt in een bejaardentehuis, kijkt hij terug op zijn leven als gevangenisbewaker. Jarenlang heeft hij dienst gedaan in de 'Dodengang' van de Cold Mountain gevangenis. Paul denkt vooral terug aan 1935. Ten tijde van de Grote Depressie ontwikkelde Edgecomb een bijzondere band met één van de gevangenen. De zwarte reus John Coffey werd beschuldigd van de verkrachting en de moord op twee kleine meisjes. Er was alleen iets heel bijzonders met hem aan de hand...
- Trailer (YouTube)
- The Green Mile (BoekMeter)
- The Green Mile (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Arlen Bitterbuck
Percy Wetmore
'Wild Bill' Wharton
Dean Stanton
Van een film? Nou Festen. Effectief hoor net als deze. Maar ook daar denk ik (of zou kunnen) goh goh wat schrijnend allemaal zeg. Net zo goedkoop.
Schrijnend is (in mijn optiek) een stuk complexere emotie dan zielig. Al ben ik ook geen fan van Festen, maar dat is natuurlijk wel een veel gelaagdere film. Zo'n beetje het tegenovergestelde van TGM.
- 19752 berichten
Alleen bij Festen kreeg ik een soort gelatenheid. Zo van rare familie, ze zoeken het ook eigenlijk maar lekker uit ook.
Bij TGM voel ik oneerlijkheid. Toch wel een sterke emotie die het bij mij goed doet.
mikey
Maar Festen is qua benadering (Docu/home movie stijl) veel inventiever.
Ik hou ook niet van Festen, geef het geloofik een 1,5. Maar dat komt omdat de stijl me irriteert. Maar ben wel de eerste om toe te geven dat het knap en origineel in elkaar is gezet. En al zeker niet stuurt op de makkelijke traan. Dat is waar ik om vroeg als voorbeeld.
mikey
Gemakkelijke traan of een gemakkelijk verontwaardiging.. anyway Het gaat mij niet om de traan, het gaat me er om over 't gemak waarmee een film de kijker een gevoel wilt geven.
yeyo
Een film die een dergelijk gevoel van onrecht oproept bij de kijker vind ik al snel vrij manipulatief.
- 19752 berichten
Ja maar elke film maakt toch een bepaald gevoel los bij de kijker?
Dat kan haat zijn, medeleven, jaloezie, oneerlijkheid en weet ik veel wat meer. Dan is bijna elke film toch manipulatief? De manier waarop kan je misschien wel tegenstaan ja, dat begrijp ik. TGM is een grote aaneenschakeling van gevoelens proberen op te roepen. Als dat manipulatief overkomt is het natuurlijk een boutflm 1e klas. Ik heb er niet zoveel moeite mee.
yeyo
Ik vind het positiever als een film objectief registreert, zonder een duidelijk oordeel te vellen. Deze film probeert een duidelijke statement te maken m.b.t. tot onrecht. Zoiets vind ik meestal nogal gemakkelijk.
mikey
Objectief registreren bij een film met geschreven script?????? Niet alleen de maker ook de beschouwer kan onmogelijk objectief zijn.
yeyo
Er is toch een duidelijk verschil. Een film als The Woodsman bijvoorbeeld handelt over pedofilie, maar is nergens een aanklacht. Het is aan de kijker om er zelf over te oordelen. Deze film maakt echter een duidelijk verschil tussen 'goed' en 'kwaad', mede door de ontzettende zwart-wit verhoudingen.
mikey
Maar dat is niet objectief. Dat is een doelbewuste keuze. En de film doet ook wel erg hard zijn best om geen zwart/wit beeld te schetsen. MEt een bepaald doel natuurlijk.
kuk
Deze film niet zwart-wit? Het is toch overduidelijk wie goed en wie kwaad zijn. Ik snap yeyo wel dat dat vrij gemakkelijk is.
Nee, maar die film geeft de kijker zelf de ruimte om zijn mening te vormen, hier is het over, over, over, overduidelijk. Niets mis mee als het om actie gaat, maar om daar nu drie uur saai drama voor in te zetten.....
Boenga
...hier is het over, over, over, overduidelijk....
Niks mis mee; dat is toch bij àlle jeugdfilms zo...?
Ik zeg ook dat er niet perse iets mis mee is. Als de rest van de film maar genoeg leuks biedt heb ik er vrede mee. Hier is dat niet het geval. Zoals ijk schreef. Drie uur saai drama om op te bouwen naar een traan is niet mijn ding.
- 19752 berichten
De muziek is gelukkig wel erg goed en mooi. Neemt toch hier en daar wat saaiheid weg uit de langdradige stukken. Het gaf de film een extra injectie met fantasy.
TrickySmalls
Drie uur saai drama om op te bouwen naar een traan is niet mijn ding.
Het is gewoon op een manier gebracht met zowel een lach als een traan. Dit drama verhaal is toegankelijk voor zowel ouder als jonger publiek, maar is alles behalve kinderachtig. Wellicht wordt hier snel naar geoordeeld vanwege de simpele 'zwart-wit' registratie.
Toegankelijk is nu niet bepaald een kwalificatie waar ik enthousiast van wordt.
Ontoegankelijk is toch ook niet alles?
Klinkt direct interessant.
Montorsi
Misschien thematisch niet kinderachtig, de doodstraf leent zich nou eenmaal niet voor een kinderfilm, die afweging kunnen kinderen gewoon nog niet maken denk ik. De uitwerking echter des te meer, kinderlijk contrast, infantiel moralistisch en sentimenteel. Ik denk zelfs dat de gemiddelde (Europese) jeugdfilm minder belerend omgaat met 'zware' onderwerpen.
De alternatieve titel had wat mij betreft ook zomaar "Disney's The Green Mile" kunnen zijn, had ik het ook geloofd
- 19752 berichten
Frank Darabont zou er toch een klein nat droompje van krijgen als hij ziet dat hij gewoon op nummer 1 en 3 staat hiero.
Toch wel netjes gedaan denkt die dan.
mikey
Ook ekt wel keigoeie films!! Echt niet infantiel
Misschien moet je inderdaad eerst maar leren films kijke met Europese jeugdfilms. vet

Toch wel netjes gedaan denkt die dan.
Vooral gek dat hij zo weinig films van de grond krijgt. Met 5 films in meer dan 20 jaar.... Al hoor je mij niet klagen, vind het meestal niks.
- 19752 berichten
Ja maar hij zoekt gewoon de juiste boeken uit om te verfilmen.
Ook een talent.
yeyo
Ja en hij blijft wel erg uit de spotlight. Ik zou totaal niet weten hoe de man eruit ziet, laat staan door welke films hij zoal geïnspireerd is.
FAQ - Veel gestelde vragen
Welke Academy awards heeft The Green Mile gewonnen?
- Beste mannelijke bijrol (Michael Clarke Duncan) - Beste film - Beste geluid - Beste scenario
Wat is de speelduur van The Green Mile?
189 minuten

Klassieker 'The Green Mile' van Frank Darabont is binnenkort te zien op Netflix

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

'The Green Mile' is straks niet meer te streamen: 'Eerste film ooit waarbij ik traantjes voelde prikken'
Iconische dramafilm 'The Green Mile' keert binnenkort terug op Netflix

The Shawshank Redemption