• 9.386.568 stemmen

Met onder meer: Jeff Bridges, John Goodman en Julianne Moore

Gesproken taal: Engels, Hebreeuws, Spaans en Duits

Releasedatum: 14 mei 1998

Plot The Big Lebowski

"Times like these call for a Big Lebowski."

Jeffrey Lebowski, die bij voorkeur en doorgaans 'The Dude' genoemd wordt, krijgt bezoek van twee onbehouwen en niet al te snuggere mannen die hem hardhandig vragen waar 'het geld' is. Ze denken dat hij de miljonair is met diezelfde naam, en wiens jonge vrouw grote schulden heeft; ze urineren zelfs op zijn zeer geliefde tapijt! Hij besluit de miljonair Lebowski op te zoeken om geld te los te peuteren voor een nieuw tapijt, maar dat heeft vergaande gevolgen...

Komop, lijkt me nogal duidelijk dat de Coens joods zijn (niet dat dat belangrijk is overigens).

avatar van TimD

TimD

Vandaag voor een euro gekocht op video. Wel een goede aankoop als ik de reacties hiero bekijk . Binnenkort eens kijken of ik het ermee eens ben.

TimD schreef:

your entering a world of pain, a world of pain

tovenaar schreef:

Is een goed plan, dan squishen we hem ook , maar ik denk dat Empirekees toch geen shit about the fucking marmot geeft

Far out

this aggression will not stand man

avatar van iGeO

iGeO

Had deze film toendertijd gezien en kon er toen niet veel waardering voor op brengen.

Vriend van me had hem laatst voor het eerst gezien en was er zeer positief over.

Aangezein het voor mij al enige tijd terug was kon ik mer er ook niet meer zo heel veel van herrinneren.

Dus nu nog maar es bekeken met een frisse blik en ik moet zeggen, dat mijn eerste waardering van 1,5* zeker ongegrond is.

De dialogen zijn heerlijk en het verhaal, wat eigenlijk nergens op slaat, is best komisch te noemen.

Goeie rollen voor Goodman, Bridges, Turturro, Stormare en Buscemi... eigenlijk dus voor allemaal

avatar van JJ_D

JJ_D

kos schreef:

Waaruit leidt je dat af? Ik geloof echt niet dat er hints in hun films verscholen zitten, zoals Walter hier. Daarvoor zijn ze te weinig serieus, de Coens...

gideonvdb

hebt nu ook een plekje in mn top tien.

avatar van AGE-411

AGE-411

Niet echt een bekende film ( denk ik toch aangezien niemand in mijn omgeving hem kende).

Hier werd de komedie heruitgevonden. De laatste keer dat de mensen nog eens konden lachen was met monthy phyton.

5,0 en een plaatsje bovenaan in m'n top 10.

avatar van kiriyama

kiriyama

AGE-411 schreef:

5,0 en een plaatsje bovenaan in m'n top 10.

Misschien niet in jouw omgeving maar algemeen gezien is dit toch een vrij bekende film.

avatar van Blokland

Blokland

GRAPPIGSTE FILM OOIT

Ik scheurde destijds in de biscoop een borstspier van het lachen. Weet niet meer PRECIES wanneer, maar had bij any of these moments kunnen zijn:

- "Get up and walk, you phony!"

- "He's a pederast, dude..."

- "This is what happens when you fuck a stranger in the ass, Larry!"

- You're entering a world of pain, Smokey!"

- "Let me tell you something, pendejo. You pull any of your crazy shit with us, you flash a piece out on the lanes, I'll take it away from you, stick it up your ass and pull the fucking trigger 'til it goes 'click'."

En natuurlijk de aanblik van Arthur Digby Sellers in zijn IJzeren long ("He has health problems"). En de geheimzinnige notitie die Jackie Treehorn maakt waarvan the Dude via een beproefde detective truc weet vast te stellen dat het om een tekeningetje van een vent met een paardenlul ging. Erg geestig!

Moderators, is het niet mogelijk om deze film bij hoge uitzondering zes sterren te geven ipv vijf?

avatar van tuureluur

tuureluur

zeker super droge flauwe humor dikke 4,5 *

avatar van JorritS

JorritS

Gisteren herzien, en blijf uiteraard bij mijn vier sterren. Gewoon ontzettend grappig

"Yeah, well, you know, that's like your opinion, man"

avatar van Strudllkanudll

Strudllkanudll

You're out of your element, dat zinnetje nooit meer uit mijn hoofd gekregen !! Dat is zeker wel een 4* waard.

avatar van veron35

veron35

Leuke film en goed geacteerd door John Goodman en Jeff Bridges .4*

avatar van *the dude*

*the dude*

Ik had hem een paar jaar geleden 's avonds laat bij de publieke omroep gezien, maar had toen geen faluw idee welke film het was. toen heb ik hem op dvd aangeschaft en heb hem nu al zo vaak gezien, maar hij blijft briljant. geweldig...die diaglogen en droge opmerkingen. heerlijke soundtrack van bob dylan (the man in me) overigens

dikke 5 sterren!

avatar van silhoupin

silhoupin

Kan een film nog hilarischer, nog grappiger, nog lachwekkender zijn... prachtig, wat een humoristisch meesterwerk van de Coen broers.

Het trio Bridgess, Goodman en Buscemi is uitmuntend gecast, zo blijkend als ik naar de film kijk. Ik heb hem al twee keer gezien, en nog blijft deze film zalig grappig, zo grappig dat ik nog lach als ik aan bepaalde scenes denk.

'It's the dude. You can also call me the duder, his duderness or...el duderino...' Meesterlijk!!!

De film zit ook zeer leuk in elkaar, scene na scene is leuk om te volgen. Dit genre is een genre op zich dat de Coen broers zich welverdiend toegeïgend hebben.

Het is allemaal zo sarcastisch, zo humoristisch, maar toch niet belachelijk, alhoewel, dat valt te zien hoe je het bekijkt. We kunnen zeggen dat het zo belachelijk is dat het goed is.

Een zeer origineel humoristisch meesterwerk zou een zeer gepaste benaming zijn voor deze film.

4 sterren voor the big lebowski.

avatar van mr grieves

mr grieves

The Big Lebowski. Ik heb alleen maar goede herinneringen aan deze film . Zeer grappig maar niet overdreven. Het verhaal en vooral de personages op zich is/zijn erg lachwekkend. Deze moet ik na de examens nog eens van onder het stof halen denk ik zo .

avatar van Koos

Koos

Net in de US geweest, en enkele HEERLIJKE (!!) White Russians (Of Caucausians zoals The Dude ze ook wel liefkozend noemt) gedronken. Aangezien The Dude er negen drinkt in de film is dit toch zeker een onderdeel van zijn geweldige karakter. Zeker aan te raden om eens te drinken. 5*, zeker nu ik weet dat een White Russian zeer goed te drinken is !

Man!, They peed on my rug!

avatar van Van Nunen

Van Nunen

Na TBL 4 keer gezien te hebben is ie van 2 naar 2,5 (2keer) en nu naar 3 sterren gegaan.

Ik ga deze gewoon net zo vaak kijken tot ik 'm minimaal 4 sterren waard vind.

Volgende beoordeling over een aantal maanden..

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

Geniale film. Dit is de enige film die ik ken waar ik door simpelweg te denken aan een bepaalde scène nog steeds in een deuk lag.

Dikke 5 sterren en grote concurenent voor mijn nr 1 plek in mijn top tien.

avatar van jannemann

jannemann

net die nixonbowlingposter besteld... moet hem hebben als fanboy... grinnik

avatar van tims

tims

Werkelijk hilarische film. Kwam de afgelopen week bij videoland om hem weer eens te huren....Welke film zegt u? Nooit van gehoord! Nou...doe dan Fargo maar....Ook een topper. Welke film zegt u? Fargo? Hebben we ook niet meneer.

Tsjonge tsjonge...Videoland. 's Lands grootste videotheek-keten.

avatar van Koos

Koos

tims schreef:

Tsjonge tsjonge...Videoland. 's Lands grootste videotheek-keten.

Tja, dat is wel heel erg treurig.. Welke film heb je meegekregen, American Pie 4? Attack Force?

avatar van thegoodfella

thegoodfella

avatar van gotti

thegoodfella schreef:

wat een slechte humor net als de monthy python series na mijn mening

Wat komt er na jouw mening?

avatar van jasha

jasha

En nu we toch bezig zijn, is er ook iets voor jou mening?

thegoodfella schreef:

wat een slechte humor net als de monthy python series na mijn mening

(maude)do you like sex mr. lebowski?

(dude)excuse me?

(maude)sex. the physical act of love. coitus. do you like it?

(dude) i was talking about my rug.

(maude) you're not interested in sex?

(dude) you mean coitus? gewoon nog een paar keer kijken, best comedy ever.

avatar van parvus_flamma

parvus_flamma

onwijs gave film! Toen ik hem na een hele tijd opnieuw keek vond ik hem meteen weer geweldig. ook bij het einde met het uitstrooien van het as, geweldig! een dikke 5

avatar van soom

soom

Wat een perfecte, heerlijke film ! Word nu wel een beetje vervelend, omdat ik het zo vaak zeg, maar ik ben weer helemaal onder de indruk. Mijn 2e Coen-film, geweldige, droge humor, maffe typetjes. I'm not Lebowski, I'm the Dude, man. !

Jeff Bridges vervult deze rol met erg veel plezier. Ik ben om. The Big Lebowski is wat komedie hoort te zijn, subtiele humor, waar ik erg van hou. The Big Lebowski is echt een prachtige film. Hulde!