• 9.386.909 stemmen

Met onder meer: Jeff Bridges, John Goodman en Julianne Moore

Gesproken taal: Engels, Hebreeuws, Spaans en Duits

Releasedatum: 14 mei 1998

Plot The Big Lebowski

"Times like these call for a Big Lebowski."

Jeffrey Lebowski, die bij voorkeur en doorgaans 'The Dude' genoemd wordt, krijgt bezoek van twee onbehouwen en niet al te snuggere mannen die hem hardhandig vragen waar 'het geld' is. Ze denken dat hij de miljonair is met diezelfde naam, en wiens jonge vrouw grote schulden heeft; ze urineren zelfs op zijn zeer geliefde tapijt! Hij besluit de miljonair Lebowski op te zoeken om geld te los te peuteren voor een nieuw tapijt, maar dat heeft vergaande gevolgen...

avatar van Wouter

kiriyama schreef:

mij zijn ze wel joods,.

avatar van Zwart kijker

Zwart kijker

Ik vond het maar een vervelende film .

Ik heb hier en daar wel een glimlach te voorschijn zien komen maar das alles .

2 sterren voor de moeite .

avatar van Dridge

Dridge

Carefull man , there's a beverage here!!

Beste comedie ooit wat mij betreft

avatar van Sander2

Sander2

De naam Coen lijkt dan ook verdacht veel op de Joodse naam Cohen...

Zwart kijker schreef:

Ik vond het maar een vervelende film .

Ik heb hier en daar wel een glimlach te voorschijn zien komen maar das alles .

2 sterren voor de moeite .

forget it, Zwartkijker.

You're out of your element.

avatar van soom

soom

gideonvdb schreef:

forget it, Zwartkijker. You're out of your element.

Hoezo?

avatar van Art

Art

Een variant op een quote uit de film, zou je moeten weten

soom schreef:

Hoezo?
there's no fucking reason--here's my point, soom--there's no fucking reason--

avatar van Zwart kijker

Zwart kijker

forget it, Zwartkijker.

You're out of your element.

Hoezo ?

Ik vind de humor in Garfield 2 gewoon veel leuker dan het pissen op een tapijt in een woonkamer van een zeker niet grapeg sukkeltje dat het niet kan hebben als zijn auto wat al een wrak is steets verder word gesloopt .

En terweil de auto helemaal is ondergepist gaat hij er ook gewoon nog ff een stukje in toeren .

Plas en poep humor die ik niet slik .

Wat ik nog meer haat is de austin Powers shit .

Dat ga ik meteen al niet kijken hahahahahha

Geef mij maar Garfield 2

Das mijn soort of humor .

Wees blij dat ik het nog 2 sterren geef pffff

avatar van Prudh

Prudh

Austin Powers shit. Poep en plas humor. Zucht.

Zwart kijker schreef:

Hoezo ?

Plas en poep humor die ik niet slik .

Wat ik nog meer haat is de austin Powers shit .

Dat ga ik meteen al niet kijken hahahahahha

Geef mij maar Garfield 2

Das mijn soort of humor .

Wees blij dat ik het nog 2 sterren geef pffff

Yeah well, that's just, ya know, like, your opinion, man.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Onlangs herzien en ik blijf bij dezelfde positieve en de negatieve punten.

Een pacifistische hippie in de hoofdrol genaamd ' the dude ' is eigenlijk helemaal niet zo relaxt. Hij loopt zich constant op te winden en probeert zijn makker Walter telkens in het gareel te houden.

Geef mij dan maar het karakter van Walter, fantastisch uitgewerkt en bijna constant grappig. Dat komt doordat hij zich vaak in het nauw gedreven voelt en vlucht door telkens weer een onmiskenbare en volstrekt buiten de context geplaatste opmerking over zijn Vietnam - tijd te maken.

Wat ik het meeste mis, is een consistente sfeer. Dat komt vooral doordat sommige personages grappig uitgewerkt zijn ( Bunny, Walter, Donny en Jesus ook wel ) terwijl sommige personages nogal overbodig overkomen ( The dude, de barman, Maude Lebowski ).

Natuurlijk waren alle karakters in Fargo ook niet passend voor het verhaal, maar daar waren ze vaak zo super droog dat deze bijpersonages humoristisch werden. Ze voegden wat toe aan het verhaal en gaven de film een gemoedelijke sfeer mee. Daar waar Fargo een gemoedelijk sfeertje uitstraalt met een venijnige ondertoon, schippert deze film telkens tussen het in beeld brengen van een extravagante luie levensstijl en een wat geforceerd aandoende zoektocht, waarbij de hoofdpersoon zich constant laat beïnvloeden door andere personen en eigenlijk nooit voet bij stuk houdt om zijn luie leventje veilig te stellen.

Vaak werkt de humor wel, vooral de over the line! scène en het moment met de rode auto waren heel grappig. Maar soms wringt de schoen en lijkt het alsof de zoektocht naar het geld boven de humor verheven is.

Een hele kleine 4* blijven staan. Met de nadruk op 3,5*

avatar van Karl Hungus

Karl Hungus

Euh... is dat niet net één van de bedoelingen van deze film? Zoveel mogelijk consistentie en logica onderuit halen? Dat de dude zich, als pacifistische hippie, laat leiden door zijn geldzucht is toch net een van de kernpunten van het verhaal en de film. Een groot deel van de humor spruit net hieruit voort.

De humor in deze film zit hem in verschillende dingen, niet alleen in de voor de hand liggende momenten, maar vooral in de krankzinnige personages en het absurde verhaal. Geen enkel personage reageert immers écht logisch (of toch niet op een manier die in de logische lijn ligt van zijn/haar personage).

Je kan deze film op dat vlak dan ook niet vergelijken met Fargo. De overbodige en krankzinnige personages zijn een wezenlijk onderdeel van (de humor van) de eigenheid deze film - Fargo streeft een heel ander doel na. Ik denk niet dat de Coens ooit de intentie hadden om met TBL een consistente film te maken, integendeel...

avatar van arjan656

arjan656

haha ik heb deze film een paar jaar geleden gekocht. 1 keer gezien, vond em wel grappig maar verder niets. niet ik al deze berichten lees lig ik al helemaal in de scheur van het lachen. ga hem vanavond zeker kijken IPV voetbal...

avatar van Peojuzi

Peojuzi

hehe ik hou van deze film

ook leuk, een f*cking short version. hier tellen ze hoevaak het woord "fuck" wordt gebruikt:

avatar van Jules [NL]

Jules [NL]

Peojuzi meesterlijk filmpje!

btw we moeten deze film nog een x kijken dan samen hij lijkt me vol vet...

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Heb deze in bestelling bij de Boudisque al meer dan 2 weken. weet nie waarom het zo lang duurt.

Geweldige komedie. Lekker je een potje druk gaan lopen maken over een tapijt! YAY

In Nijmegen bij de pubquiz waar ik weleens aan meedeed is een team die zich Fuck It Dude, Lets Go Bowling noemt.

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

Jon Polito, John Turturro en Steve Buscemi zijn zeker vaste prik bij Coen brothers....?

avatar van DTM79

DTM79

Prudh schreef:

Austin Powers shit. Poep en plas humor. Zucht.

This violence will not stand man. It is all black around those dudes who do not turn their sound on.....As black as a black steer's tukos on a moonless prairie night...

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

Ik vind deze film trouwens wel een beetje overgewaardeerd. Zo geweldig was 'ie nou ook weer niet. Het is wel een redelijke film, door de goede regie. Maar toch een vrij standaard komedie voor het grootste deel naar mijn mening.

3,0

avatar van Gizza

Gizza

Ik snap niet dat deze film zo hoog gewaardeerd is. ik heb me zowat de hele film zitten ergeren aan het woord 'dude' en er zat totaal geen humor in de film, behalve hele flauwe. kortom: SAAI!

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Pfoei,

De boekhouder onder de komedie's, een net pak maar ongeloofelijk saai.

Ik kan deze film helaas niet anders beschrijven dan saai, ongeloofelijk saai en een ongelimiteerd hoge factor aan verveling. Soms zelfs tenenkrommend (ik doel op de feminist (ik kon haast wel janken). Typisch Coen Brothers, de film ziet er keurig uit, goed licht, redelijke decors, goede acteurs, maar een saai verhaal en een dosis humor die gelijk staat aan de lol die er te beleven valt op een begravenis. Deze film bevestigt me in ieder geval dat de Coen brothers absoluut niet mijn soort films maken.

Voor de nette uitstraling;

avatar van Wouters

Wouters

je bedoelt zeker een nihilist ? Tja wat kan je er over zeggen, het is humor die je moet liggen, is 1 van mijn favoriete komedies en kijk hem vaak met vrienden die hem eigenlijk altijd kunnen waarderen. Zitten veel geniale scene's in en ontzettend grappige dialogen. Dat je echt helemaal niks leuks eraan vind kan ik moeilijk geloven. Dan heb je wel een heel raar gevoel voor humor.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Ik heb ook een bijzonder raar gevoel voor humor. Ik lig vaak in m'n eentje op m'n kamer te lachen om dingen die me te binnen schieten.

Drs. DAJA schreef:

SAAI oke. Begrijpelijk! maar aan gezien wat jezelf zegt dat je een raar gevoel voor humor hebt, zeg ik bij deze kijk hm gewoon nog een keer en nog een keer. ps. alleen het stukje met die in en out burger en die had ik dus pas door toen ik ook alleen op mn kamer zat. meest onderschatte stukje cinema allertijden,vind ik? of wat dacht je van deze"tring tring.. dude here, who is this dude the bag man,"ach fuck it Drs. DAJA lets go bowling.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

gideonvdb schreef:

ach fuck it Drs. DAJA lets go bowling.

I don't roll on Shabbos!

avatar van Wouters

Wouters

over the line !

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Nobody Fucks With The Geeezuss!

avatar van DTM79

DTM79