• 9.138.137 stemmen

Animatie / Familie | 81 minuten

Genre: Animatie / Familie

Geregisseerd door: John Lasseter

Met onder meer: Tom Hanks, Tim Allen en Don Rickles

IMDb beoordeling: 8,3 (1.093.832)

Releasedatum: 4 april 1996

Plot Toy Story

Cowboy Woody is al jaren het favoriete speelgoed van Andy. Wanneer de jongen voor zijn verjaardag de blitse astronautenpop Buzz Lightyear krijgt, wordt Woody naar de achtergrond verdrongen. De twee stukken speelgoed wedijveren om de gunst van de jongen en zetten door hun geruzie de hele kinderkamer in rep en roer. Als Buzz door toedoen van Woody uit het raam valt, krijgt Woody hiervan de schuld van de rest van het speelgoed. Hij gaat naar buiten om Buzz proberen te redden.

Woody (stemrol)

Buzz Lightyear (stemrol)

Mr. Potato Head (stemrol)

Slinky Dog (stemrol)

Sid (stemrol)

Mrs. Davis (stemrol)

avatar van killerfreak

killerfreak

Wat kan ik nog zeggen over deze zeer bekende animatiefilm van de mannen (en vrouwen) van Pixar. Zeer toegankelijke film, en tegelijkertijd schitterend uitgewerkt, waarbij het verhaal niet wordt geschuwd, en ondersteund met de nodige grollen. Is niet het beste deel van de reeks, maar heeft mijns inziens wel een tijdperk van sterke animatiefilms ingeluid! 3.5*

avatar van wihu61

wihu61

Ik heb ze alle drie nog eens bekeken en vind ze allemaal bijna even sterk, met talloze geestige vondsten en een prima verhaallijn. Mijn volgorde:

1 Toy Story 3

2 Toy Story 1

3 Toy Story 2

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Toy story is en blijft een geweldige nostalgische animatiefilm. Deel 2 en 3 liggen dit weekend ook nog (samen met de kids) op me te wachten. Toy story is grappig en spitsvondig én bevat bovendien een leuk verhaal. Ook het thema en de boodschap die erachter zit spreekt aan, zowel voor volwassenen als voor de kinderen.

De karaktertjes zijn eveneens geweldig. Woody is de grote ster, maar voelt zich bedreigd door nieuwkomer Buzz. De minder goede kantjes komen dan naar boven met alle gevolgen van dien. Gelukkig overwint berouw en vriendschap alle slechte issues. Mijn kinderen genoten van de film en keken vol verbazing naar het ronddartelende speelgoed. Benieuwd of ook zij vanavond stiekem hopen of hun speelgoed tot leven zal komen. In de leefwereld van het speelgoed zijn een aantal belangrijke mijlpalen. In deze film is dit omgaan met nieuw en hipper speelgoed. De andere delen bevatten soortgelijke thema's. Fijn uitgewerkt, mooie boodschap ook rond recycleren en zorg dragen voor je spullen. Mooi!

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Puur jeugdsentiment, waarschijnlijk één van mijn eerste bioscoopervaringen en een film die mij als groot fan van speelgoedpoppetjes altijd erg tot de verbeelding sprak. Maar wat opvalt is dat een film met computereffecten van bijna 25 jaar oud nog zo overeind staat. Uiteraard zijn bepaalde elementen verouderd, maar deze zijn wat mij betreft enkel echt zichtbaar bij de sequenties rondom Scud, de hond van Sid. De hoofdpersonages zijn stuk voor stuk enorm sterk en levendig, met een prima en passende voice-cast, die gelukkig vooral bestaat uit een paar hele sterke komieken. Toy Story is een warm en charmant product, enerzijds met een simpel maar doeltreffend verhaal en anderzijds een enorm hoge grapdichtheid met veel ruimte voor spektakel en avontuur. En dat dit anno 2018 nog werkt als een trein is een hele prestatie!

4,5 sterren.

avatar van PEN15

PEN15

Eigenlijk heb ik een broertje dood aan CGI animaties, geef mij maar traditioneel / combinatie- (the Iron Giant) of claymation / stopmotion (Coraline, Corpse Bride). Een hele tijd terug heb ik de eerste 28 min van Toy Story III gezien en niet afgekeken. Het verbaast mij hoe de zaken liggen en dat die in de top-250 staat. Ik vermoedde juist dat het deze was. Door die Robot Chicken spoofs onder andere die met "PINKO" ben ik weer een beetje in de verleiding geraakt. Liever geen CGI's (Sausage fest was de laatste verschrikking).

Ik vond het zeer goed op een paar punten na dat het sterker was geweest als al dat speelgoed in hun eigen wereldje bleven. Dat ze ook konden interacteren in onze samenleving door een afgesloten verhuiswagen te ontgrendelen of een tegen een deur duwende hond kunnen tegenhouden vrat een flinke beet uit de fantasy, dat het op die manier zou verklaren waarop speelgoed op mysterieuze wijze opduikt en ouders er met regelmaat naar moeten zoeken geeft namelijk wat om over na te denken. Dat enge vernielde gemodificeerde speelgoed was een briljant idee om oudere kijkers zoet te houden. Het zorgde voor wat koude rillingen.

cgi animations. cgi animations everywhere

toy stories. toy stories everywhere

toch maar eens een keer Toy Story III volledig zien dan..

avatar van thoyouknow1980

thoyouknow1980

Leuk

Hier begint het allemaal voor onze cowboy Woody en zijn vrienden,en dat begin is helaas wat slapjes.

Maar zeker niet slecht en bij vlagen vermakelijk.

Woody zelf vind ik ook een lastig personage om van te houden,hij heeft nogal een vreemd uiterlijk.

Al met al wel een leuke film,die je wel moet zien als je de vervolg films wilt bekijken

avatar van Shadowed

Shadowed

Leuk.

Vroeger was dit mijn favoriete animatie, nu zie je toch wel dat het oud is geworden. De animatie is vrij houterig geworden en niet echt beter geworden. Waarschijnlijk als dit in de remake gaat zal het er veel beter uitzien.

Het verhaal zelf is erg leuk bedacht en ook leuk uitgevoerd. De scenes zijn uiterst vermakelijk en leuk in beeld gebracht. De personages zelf zijn ook vrij lollig, als is die Woody natuurlijk wel wat standaard. Simpel maar oh zo leuk.

Kinderen zullen dit gemakkelijk slikken, volwassenen kunnen er makkelijk naar kijken maar de film is meer naar de eerder genoemde doelgroep gericht.

avatar van Metalfist

Metalfist

This isn't flying, this is falling with style!

In mijn herinnering was Toy Story één van de leukste Pixar films en naar aanleiding van het toekomstige vierde deel alweer, had ik besloten om de reeks nog eens te gaan kijken. Ik verwachtte op voorhand al dat ik een mengelmoes van deel 1 & deel 2 had gemaakt, dus ik was benieuwd naar hoe dit overeind ging blijven staan. Met The Mighty Ducks reeks was dat indertijd wat tegengevallen (alle goede stukken uit de films waren tot één film gekneed in mijn hoofd) en wat blijkt?

Dat is voor Toy Story niet het geval. Er zijn nog altijd stukken die ik mis zoals een Mrs. Potato Head, maar dat zal dan voor de opvolger zijn. Dat neemt gelukkig niet weg dat dit eerste deel een erg leuk filmpje is geworden. Ondertussen ken ik wat meer van de geschiedenis achter de film (de DVD bevat trouwens een interessante making-off met veel archiefmateriaal) en dan kun je dit eigenlijk nog net iets meer waarderen. Animators die schoenen aan een plank nagelen om na te gaan hoe de speelgoedsoldaten zouden moeten bewegen.. Het is een soort detail dat wel wat extra aan de film geeft. Verder is het ook gewoon een enorm goede keuze om dit niet als musical te profileren, maar meer als een buddyfilm. Woody is en blijft een ietwat geniepig personage, al heeft het er op een bepaald moment nog heel wat erger uitgezien blijkbaar, maar de combinatie met Buzz en de andere speelgoedfiguren is goud waard. Slimme zet ook om dit niet continu in de kamer/huis van Andy te laten afspelen, maar ze ook even in de buitenwereld te introduceren. Die scène met al die aliens is geweldig in al zijn eenvoud.

Ondertussen is de film alweer bijna 25 jaar oud en hoewel je dat hier en daar wel merkt, is het indertijd toch een serieus huzarenstukje geweest. De animatie is algemeen gezien nog goed overeind gebleven, maar veel van de kracht zit hem toch ook in de stemmencast. Zo is Tom Hanks de enige die Woody gestalte zou kunnen en mogen geven en heb je een fijne dynamiek met Tim Allen die de rol van Buzz op zich neemt. Ook in de bijrollen veel goeds te ontdekken met onder andere Don Rickles, Jim Varney (Ernest!) en Wallace Shawn die allemaal hun stem komen verlenen aan een speelgoedfiguur. Als er dan toch één minpunt is, dan is het toch de muziek. Vloeken in de kerk waarschijnlijk, maar de soundtrack van Randy Newman is me echt te stroperig.

Als extra op de DVD staat nog een kortfilm genaamd Tin Toy. Naar het schijnt is dat eigenlijk hetgeen waarmee het allemaal is begonnen, binnenkort ook maar eens even opzetten. Ik krijg alvast zin in het tweede deel en al helemaal in de derde film + de 2 kortfilms die ik nooit heb gezien. Zolang de kwaliteit van deze eerste film wordt behouden, dan ga ik nog een leuke tijd tegemoet.

avatar van The Oceanic Six

Nu Toy Story 4 deze maand eindelijk gaat draaien, is het wel een mooi moment om de oude delen nog eens op te zetten. Grappig genoeg heb ik dit 10 jaar terug voor het laatst gedaan, omdat toen Toy Story 3 bijna ging draaien zag ik. Lekker consequent dus. Over 10 jaar maar weer alles zien voor de release van deel 5?

Ik heb er ieder geval weer van genoten. Althans, het blijft een onderhoudende film, al is de humor wel wat braaf en zijn Woody en Buzz niet enorm interessant. Ik vond de overige leden van de groep een stuk geestiger. Verder valt op dat de film er visueel nog steeds goed uit ziet, 24 jaar na de release. Vooral de personages zien er nog heel netjes uit. De omgevingen en achtergronden ogen wat kaler en simpeler, maar dat mag ook best als je weet dat animatiefilms in 1995 nog heel nieuw waren. Toy Story blijft een mijlpaal, al vind ik de vervolgfilms wel leuker. Dat komt overigens maar zelden voor, dus het zegt ook wel wat over de kwaliteit van de franchise.

Nog altijd blijft die stabiele 3,5* staan. Op naar de andere delen.

avatar van Basto

Basto

The Oceanic Six schreef:

Animatiefilms zijn ongeveer net zo oud als het medium film. Disney had er toen al een heel imperium op gebouwd.... Het is enkel dat Pixar de computer gebruikte in plaats van de kwast.

avatar van The Oceanic Six

Basto schreef:

Wauw, boeiend. Meen je niet. Vertel me meer. Ik maar denken dat iedereen mijn tekst wel zou begrijpen.

avatar van Basto

Basto

The Oceanic Six schreef:

Je tekst is gewoon feitelijk onjuist. Maar gewoon doen alsof je toch gelijk hebt. Je lijkt Trump wel...

avatar van dutchtuga

dutchtuga

A&L doelt natuurlijk op computeranimatie. Zeg dat dan ook gewoon.

avatar van clubsport

clubsport

Als laatste nu dan het eerste deel gezien en hoewel ik deel 3 het beste deel van de reeks vind zijn de overige delen ook meer dan prima .

Eigenlijk zat ik stiekum te wachten op een moment dat er een onbesproken wet zou worden overtreden

( de wet dat geen mens het speelgoed levend zou zien ) in dit deel werd die wet op een leuke manier overtreden maar stilletjes hoop je toch een beetje dat Andy zijn speelgoed eens een keertje betrapt .

In dit deel worden de karakters geintroduceerd en dat word op een prima vloeiende manier gedaan

Het verhaal is verder ook boeiend genoeg en dit keer is het kwaadaardige buurjongetje de grote bad guy .

Beetje jammer dat dit jongetje niet iets meer diepgang krijgt maar goed het is een kinderfilm dus ook aan 1 kant wel weer een begrijpelijke keuze .

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Tijdloos vermaak, voor jong èn oud. Het is natuurlijk een kinderfilm door en door, maar er zitten af en toe toch wat verwijzingen naar andere films of woordgrapjes in die je als kleine knaap niet ziet. De animatie ziet er na 25 jaar nog steeds heel mooi en kleurrijk uit. Verouderd, ja natuurlijk, maar het zal z'n charme niet zo snel verliezen. Verder is het hele concept gewoon leuk, is het verhaal lekker kort en rechtlijnig, en zijn vooral de vele toys heel erg tof. Woody en Buzz zijn het leukste (en vooral Woody wordt echt geweldig ingesproken door Tom Hanks), maar ook de andere figuren zijn een voor een charmant. De eindsequentie is heel goed. Over het algemeen behoort het toch wel echt tot de top van de animatiefilms, zonder twijfel. 3.5*.

avatar van mrklm

mrklm

Kerstmis nadert en daarom is het speelgoed van Andy [John Morris] in grote spanning. Moeten ze vrezen voor concurrentie? En wat betekent dat dan voor hun toekomst? Andy’s favoriete speelgoed is cowboypop Woody [Tom Hanks], die zichzelf opstelt als een woordvoerder voor en leider van het speelgoed en zich zorgen maakt wanneer Andy dolenthousiast blijkt te zijn over een nieuw stuk speelgoed: Buzz Lightyear [Tim Allen], een ruimtevaarder die (denkt dat hij) kan vliegen. Woody probeert van Buzz af te komen met behulp van buurjongen Sid [Erik von Detten], die zijn speelgoed op zijn zachtst gezet niet al te zachtzinnig behandelt. Maar Woody komt daarbij in hetzelfde schuitje te zitten waardoor hij en Buzz gedwongen zijn om samen te werken om terug te keren bij Andy. Grensverleggend als eerste avondvullende animatiefilm die volledig met behulp van een computer is gemaakt, maar het zijn de kleurrijke karakters, de stortvloed aan visuele grappen, het intelligente verhaal en de perfecte stemvertolkingen (door een briljante cast) die dit werkelijk memorabel maken.

avatar van Mysterie-schrijver

Mysterie-schrijver

Een van de beste animatiefilms ooit. Vooral omdat hij ook voor volwassenen leuk is. Je voelt gewoon de emoties van de personages. Het mooiste vind ik dat de band tussen Woody en Buzz tijdens de film flink sterker wordt vanwege de slechte omstandigheden waarin ze terecht komen. Woody is wat mij betreft echt de held van deze film. Hij doet er alles aan om Buzz te helpen en dat maakt wat mij betreft goed wat hij in het begin heeft gedaan (Buzz uit het raam duwen).Het is zo mooi om hem tijdens de film te zien veranderen van een jaloerse, beetje onvriendelijke cowboy naar een lieve, sympathieke cowboy.

Ook Sid is ook echt overtuigend slecht. Ik heb wel eens personages gezien die slecht moeten voorstellen maar niet echt overtuigend waren, maar Sid is echt goed.

Hannah is ook leuk.

Ik kijk deze film al sinds hij uit is en ik ben nog niet van plan om ermee te stoppen.

avatar van Puffy81

Puffy81

Van alle Pixar films, blijft Toy Story de beste reeks.

Alle Disney Classics en Pixar Classics zijn en blijven fantastisch.....Jaar in, jaar uit!

Toy Story films top 4:

1. Toy Story 3 (2010)

2. Toy Story (1995)

3. Toy Story 4 (2019)

4. Toy Story 2 (1999)

avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

Graag gezien. Origineel concept en best wel met de juiste boodschap (koester oud speelgoed). In wezen verschilt Toy story niet zo veel van een blockbuster zoals bv Bourne franchise of Mission Impossible reeks. Er is een bad guy (dat kind van de buren), er is humor, er is de achtervolging, er is een team werking, er zijn gadgets, hoog tempo, etc. Nu ik erover nadenk, de link met MI komt niet uit de lucht gevallen.

Kwisvraag : hoeveel kliks op IMDB heb je nodig om van Toy story naar een MI film te gaan ?

Oplossing staat bij Film Forum - Films : genres en landen - Animatie - onder mijn usernaam 02/09/2023.

avatar van LLoyd Gallagher

LLoyd Gallagher

Een film die ik meerdere keren had gezien in mijn jeugd, leuk om het weer terug te zien. Ik ben 21 nu maar dit is gewoon een leuke film voor de familie. Sommige grappen zijn wel geinig en het concept is zeer origineel. De voice actors doen uiteraard ook hun werk goed. Na al die jaren weet ik eigenlijk nog precies hoe Woody en Buzz klinken. Het is dus best memorabel, het kan ook zo zijn omdat ik het had gezien toen ik jong was maar dat idee kreeg ik niet echt. Ik moet toegeven dat ik niet echt de grootste fan ben van computer geanimeerde films. Toy Story is visueel ook niet echt de meest aantrekkelijke film maar dat maakt niet veel uit voor kinderen. Het is opzich niet zo slecht maar geef mij maar films die handgetekend zijn. Dat vind ik toch echt beter eruit zien.

Toy Story is een leuke familiefilm, daar blijft het ook bij.