The Descent (2005)
Geregisseerd door: Neil Marshall
Met onder meer: Shauna Macdonald, Natalie Mendoza en Alex Reid
Releasedatum: 2 februari 2006
Plot The Descent
"Scream your last breath."
Een groep jonge vrouwen met dezelfde hobby, namelijk speleologie, gaat op onderzoek uit in een diepe grot. Maar al gauw raken ze in de problemen en moeten alles in het werk stellen om weer levend uit de grot te geraken.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- The Descent (MusicMeter)
Sarah Carter
Paul Carter
Jessica Carter
Crawler - Scar
Rodehaan
Waarom werd er in de film ingezoomd op die pillen die dat mens innam???
Ik vond de film erg voorspelbaar. Maar al met al een redelijke film om je avond eens mee door te brengen. Ik begrijp niet waarom er mensen zijn die deze film zo rete eng vinden, maar mss dat dat aan mij ligt.
Ik geef de film 2,5*
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Vond het juist niet voorspelbaar aangezien het voormij niet zo
bekende acteurs waren en ieder kon het volgende slachtoffer zijn dit
in tegenstelling tot bekende acteurs die meestal wel het einde halen.
Ik denk wat de film zo eng maakt is de dingen die je niet ziet
maar wel hoort.
over deze film is echt nagedacht niet zoals bijvoorbeeld bij Slachtnacht een camara pakken en als een kip zonder kop door de gangen heenlopen en dan maar hopen dat mensen het eng vinden.
Anouk.
Gave film! Je ziet niet vaak een film met vrouwen die zichzelf zo verzetten, meestal is er een hoop panisch gegil en gesnik. Hierin ook wel, maar ook een paar vrouwen die er lekker op los slachten.
Ik schrok me helemaal dood van de Crawler in de scène met de camera!
Minder vond ik dat het allemaal zo donker was (wat dan weer wel goed was voor de sfeer), een ietwat vergezocht verhaal (is het niet een beetje het opzoeken van problemen als je een onbekend grottenstelsel ingaat?).
Toch wel een aardig geheel, dus drie sterren.
Co Jackso
- 21924 berichten
Ik had zeer gemengde gevoelens bij het zien van The Descent. Enerzijds is zijn er mooie en verzorgde beelden. Ook goed is het eerste deel van de grotscènes. Het claustrofobische gevoel is daar zeer aanwezig en als kijker kreeg ik het zelfs behoorlijk benauwd.
Helaas voor deze film zijn de minpunten talrijk:
-slechte acteurs vertolken zwakke personages
-zeer matig screenplay, waarbij het verhaal achter het centrale personage in principe overbodig is. Dit is niet alleen omdat het karakter van Sarah een irritante toevoeging is aan de film. De flashbacks etc. voegen werkelijk niets toe aan de film en toont alleen knulligheid van het script.
-de tweede helft van de film is het aantal schrikmomenten talrijk en daardoor steeds minder van impact
-grootste zwakte is de onderlinge wrijving tussen de vrouwen. Volledig overbodig en tegen het einde aan zelfs zeer ongeloofwaardig
The Descent is duidelijk een gemiste kans. Het is jammer dat de regisseur en zijn actrices niet de kans hebben gegrepen om dit verhaal inhoudelijk boven een gemiddelde horror te krijgen.
Helaas voor deze film zijn de minpunten talrijk:
-slechte acteurs vertolken zwakke personages
Gemiste kans
Neil Marshall heeft toch een prima werkje afgeleverd met een vrij eenvoudig verhaal .
mensen verdwalen in een grot en komen monsters tegen kun
je op 100 manieren filmen en daar is Neil Marshall zeker
niet over 1 nacht ijs gegaan.
De Acteurs waren goed gekozen en kwamen wat mij betreft geloofwaardig over en waren zeker niet bang voor een nat pak.
Tevens waren er genoeg rustpunten in de film en de schrikmomenten waren goed gedoseerd.
Co Jackso
- 21924 berichten
Gemiste kans
mensen verdwalen in een grot en komen monsters tegen kun
je op 100 manieren filmen en daar is Neil Marshall zeker
niet over 1 nacht ijs gegaan.
De prestaties van de acteurs waren vrij slecht, normaal zie ik dat amper maar in deze film was het niet missen. Voor de rest had ik ook de hoop dat het een eenvoudig verhaal zou zijn, zoals jij hierboven schetst. Helaas zet regisseur Marshall het totaal overbodige karakter van Sarah centraal. Dit brengt vervolgens de nodige spanningen tussen de vrouwen. Van mij had dit allemaal niet gehoeven, en het komt daarnaast zeer ongeloofwaardig over door de slechte acteurs en script.
Rodehaan
Ik weet niet wat er zo slecht aan was en en als het zo
zou zijn dat is het me niet opgevallen en heeft Neil Marshall dit in de montage goed kunnen camoufleren.
Hij had ook voor huisvrouwtjes kunnen kiezen die gilllend
door een grot rennen.
Kijk deze film zou ook geen oscar krijgen voor
het beste acteerwerk maar daar gaat het ook niet om bij
deze film , waar het wel om gaat is een geslaagde Horror
film te maken en dat is zeker gelukt.
Shinobi
Op zich wel een vermakelijke horror met een - soort van leuke - twist op het eind. Hiermee doel ik op dat Sarah erachter komt dat Juno een relatie met Paul had en zo kom je er weer achter waarom Paul aan het begin zo afwezig is. Wat ook wel leuk was, is dat Sarah hallucineert dat ze ontsnapt, maar uiteindelijk zichzelf weer terug in de grot vind te midden van al die monsters waar haar waarschijnlijk een pijnlijke dood wacht.
Verder is het acteerwerk op zich wel aardig, de sfeer zit er ook wel goed in. Alleen ik moet zeggen dat ik in eerste instantie toch niet zo schrok van die monsters.
Maar al met al toch wel een boven gemiddelde horror, nipt 3, 5 sterren.
Madecineman (moderator films)
Beste mensen, het noemen van de aanwezigheid van de wezens in de grotten is een serieuze spoiler bij deze film! Heb het geloof ik de afgelopen dagen wel in een stuk of 10 berichten aan moeten passen. Let hier aub op.
K@i
het is een horror film plus op de de achter kant van het dvd hoesje staan ze ook al vermeldt dus hoezo is het een spoiler
ILDIB
Deels aangenaam, deels vreselijk. De intro is super, maar het pseudo gegiebel, de emotieruzies en stoedoenerij van de dames in het uur daarna is echt tenenkrommend, qua script maar ook qua acteren.. Als de actie echt losbreekt gaat het niveau rap omhoog al is het jammer dat het zo ontzettend donker is dat je maar weinig ziet van die spannende beelden. Blair witch meets predator meets alien.
Wat betreft voorspelbaarheid, die is zwaar aanwezig. De verhouding tussen juno en de man van sarah is na 2 seconden in defilm al zichtbaar, mensen die dat neit in de peiling hebben moeten serieus een bril kopen. Dat sarah het dan nog neit weet is tot daarentoe. Ook het feit dat men het vreemd vindt dat ze juno vermoord is mij een raadsel. Dat mens is 1 jaar lang volledig van het pad, slikt pillen en is haar totale leven kwijt en wordt achtervolgd door 100 creepers. Als je dan hoort dat je beste vriendin met je vent hebt lopen kezen en ook nog eens een andere vriendin vermoord (ze wist niet dat het een ongeluk was) lijkt het me bijzonder voor de hand liggen dat je even doorslaat. Het 2e uur van ze deze film is gewoon zoveel beter als het 1e. Dat is alleen maar door te komen omdat je weet dat het niveau omhoog zal gaan. Ik kan me ook niet voorstellen dat mensen het 1e uur beter vinden dan het 2e. OVerigens is het wel zo dat je het op een gegeven moment wel hebt gehad met weer een rollebolscene met zon creeper.
Madecineman (moderator films)
Dat het een horrorfilm is zegt natuurlijk nog niets en dat iets achter op de DVD hoes staat geeft absoluut geen garantie dat het geen spoiler betreft... Wat daar soms op te lezen is
Norma
Je kunt je niet voorstellen dat er mensen zijn die het eerste uur beter vinden dan het tweede? Nou ik ben er zo eentje. Niet dat ik het eerste uur om over naar huis te schrijven vond, maar daarin vond ik nog enige spanning die me tot de verbeelding sprak (geen hand voor ogen zien en door te nauwe gangen moeten kruipen terwijl je niet weet of iets doodloopt of niet….brrr) Maar zodra die wezens te voorschijn kropen had ik de tv beter uit kunnen zetten want alles wat daarna gebeurde…..op mijn beurt vind ik het me erg moeilijk voor te stellen dat mensen dat oprecht eng, spannend of in wat voor opzicht dan ook een positieve toevoeging vinden. Ook de conclusie dat de gebeurtenissen uit het eerste kwartier eigenlijk verder totaal niet essentieel zijn voor het verhaal vond ik erg zwak. Bovendien was het allemaal zo donker dat ik op een gegeven moment niet meer zag wie wie was en wat er gebeurde. Niet dat me dat na anderhalf uur nog veel kon schelen want mijn belangstelling was inmiddels tot het 0-punt afgedaald. Ik heb hem afgezien in de hoop dat het einde nog een lichtpuntje zou brengen maar meer dan een "tsja" riep het echt niet meer op.
ILDIB
Ik kan me voorstellen dat men het zonder creepers beter vindt als zonder, maar niet dat je het goed vindt. Het niveau is echt abominabel. Los van de begin 5 minuten. Een hoop geschreeuw en gedoe om niks. Stoer gedoe van vrouwen onderling, pseudo emotionele gesprekken, o kijk mij een de popi uithangen en half diepgaande onderlinge relaties. Echt om te kotsen hoe slecht en oppervlakkig. Het feit dat ze op een spannende locatie zitten vergoedt nog een beetje, maar het is echt tenenkrommend script en acteerniveau. Echt zon pseudo vlotte reclame voor stoere dames die inlegkruisjes gebruiken, dat niveau.
Norma
Uhhh....da's ook een manier om het te omschrijven ja. Dan ben je met je 3,5 nog best mild geweest denk ik
Ik ga verder wel mee in je commentaar, behalve dan dat de ontwikkelingen van het tweede uur het voor mij dus nog erger maken i.p.v. beter.
ILDIB
Als de film na 1 uur was afgelopen had ie vanwege de openingsscene nog een 1 gehad. Ik vond de spanning in 2e deel heel goed. In het eerste deel allemaal heel voorspelbaar, afbrekende dingskes, spleten in de vloer etc. En dan komt daar nog dat stoere vrijgevochten vrouwen gedrag bij, het valt mee dat er niet eentje zei: "pam, je haar danst".
Ja er komen alleen maar dames voor en dat
komt voor sommige nog al als een shock die denken meteen
aan feministen met meer haar onder hun oksels
dan op hun hoofd .
En als vrouwen onder elkaar praten en je denkt alleen
aan een inlegkruisje dat is pas eng.
ToNe
De film heeft juist een goede balans.
Het zou de film niet goed doen als ze de hele speelduur op de suggestieve toer (of tot de verbeelding overlatend) gingen.
Je houdt de grote verrassing/ revelatie (wie/wat is het) tot het einde en in de tussentijd zit je opgescheept met 'slachtvee'.
De karakters (en acteurs) zijn te zwak om de kijker geïnteresseerd te houden.
Bovendien heb je grote kans dat het resultaat een variant van Alien of The Thing in een grot wordt.
De keuze die Marshall maakt is de beste van twee werelden.
Eerst de spanning en zodra de duivel de doos uit is, kan de aandacht gericht worden op actie en gore.
Ja er komen alleen maar dames voor en dat
komt voor sommige nog al als een shock die denken meteen
aan feministen met meer haar onder hun oksels
dan op hun hoofd .
En als vrouwen onder elkaar praten en je denkt alleen
aan een inlegkruisje dat is pas eng.
Nee hoor, maar wel al ze overdreven happy doen en kijk ons eens stoer en vrolijk zijn. Overigens had dezelfde ellende ook bij mannen kunnen zijn of een mix. Cabin fever heeft dat ook.
Kevin13
bij mannen was het al in Dog Soldiers en wat mij betreft een uitstekende keuze van Marshall om in deze vrouwen centraal te laten staan.
xx-leon10
geweldige film
het enige wat ik jammer vond was dat het einde een beetje vaag was
Slaapverwekkend en zonde van mijn tijd.
Als je dit slaapverwekkend vindt, kun je volgens mij beter geen film meer uit de horrordoos kijken!
sinterklaas
Mooie tweede film van Neil Marshell dat net zoals Dog Soldiers ook net te veel heeft gekost en is net zoals Dog Soldiers weer een soort survival film. Film begint met een blik in het leven van die meidengroep en de dood van de man en kind van Sarah en dan de hele survivaltocht in de rotsen een jaar later en lijkt het nog een mooie vakantie te worden, totdat ze vastzitten in de grot en die holbewoners tegen komen. moet dan toch wel helaas zeggen dat de film nogal traag op gang komt want de holbewoners/mutanten komen pas in de laatste kwartaal van de film. Daarvoor is er gewoon nog een spannende survival tocht in de rotsen. Eng was de film ook niet echt maar wist wel te blijven boeien. Wat nog wel soms verwarrend is is de dromen en de werkelijkheid die nog wel eens doormekaar worden gegooit. Ook kon ik de acteurs niet echt bijhouden en wist ik maar niet wie wie is. Al moet ik trouwens zeggen dat die scene aan het einde van de film dat die overlevende(?) meid met der auto in de berm staat en dat er dan ineens zo'n enge witte geest naast der zit, dat ook wel ff voor kippevel zorgt. Uiteindelijk word ze dan toch wakker in de grot en blijkt dan dat die beesten ook besmettelijk waren waardoor die meid aan het eind 1 van hun wordt
Maar verder wel weer een geslaagde film die Non-Amerikaans is zonder dappere helden. Zeker de kijken waard voor de fans.
WalterB
Snap niet waarom deze film in de categorie "horror" thuis hoort want er was -voor mij althans- niet veel engs aan. Terwijl ik normaal toch wel wakker hoor te liggen van dergelijke films. Er zaten maar een aantal schrikeffecten in waardoor je af en toe weer wakker werd geschud omdat het te saai begon te worden. Ook het einde snapte ik niks van, eerst droomt ze het en dan ben je blij voor der, en het andere moment lijkt het dus een droom te zijn en is ze er nog steeds... :S
Vond er niet veel aan: 2*
Kippie.
Prachtige film, origineel idee. Het zal wel zijn dat Sarah op het eind niet dood is, want er komt een tweede film van waarin Sarah aankomt bij een tankstation. Wat ik ook jammer vind is dat ze op het einde Juno vermoordde, en waarom Juno Beth niet meenam toen ze haar per ongeluk een mes in haar keel stak. De monsters vind ik knap gemaakt, en ik vond dat er voor Rebecca wel een iets langere dood had mogen plaatsvinden. Verder prachtige film, ik verheug me op de tweede!
Michaelpitt
Superfilm. Soms werd je gewoon kwaad op de personages omdat ze zulke stomme dingen deden, bijvoorbeeld dat Juno Beth liet liggen toen ze haar per ongeluk vermoord had.
Er zaten ook een paar heel goede schrikmomenten in, vooral die ene waarbij de camera langs de vrouwen draaide en er ineens een creeper achter iemand stond.
Verder was het verhaal origineel en redelijk goed geacteerd.
Wel een minpunt was dat er téveel echte 'vechtscénes' met de creepers waren. Alsof de vrouwen hun kracht konden meten met de creepers. Het was beter geweest als de creepers gewoon sterker geweest waren.
Alles bij elkaar was het toch wel een erg goede horror. 4*!
John Movie
Het blijft voor mij de grootste miskleum Horrofilm in alle tijden.
Zo Saai.zo donker,de minste film die ik ooit heb gezien.
Is geen Horror in mij Ogen.

SubzeroX
best wel saaie film er was bijna geen horror te vinden in deze film
'n film van deze tijd had veel beter kunnen zijn
Fingquality
Matige horrorfilm. Het is allemaal wel op redelijk spannende wijze gefilmd, maar daar houdt het ook wel mee op. Lekker simpel verhaaltje wel, maar niet echt hoogstaand ofzo. Verder aantal ergernissen. Zo is het gezeik van de vrouwen onderling vreselijk vervelend en is het überhaupt vervelend dat er alleen vrouwen zijn.
Het eerste uur vond ik nog goed en de eerste onmoetingen met de creepers vond ik erg eng. Maar daarna gaat het bergafwaarts. De onoverwinnelijke monsters, die überhaupt niet echt origineel zijn, blijken al gauw toch niet zo onoverwinnelijk meer en sowieso loopt het aantal schrikmomenten te veel op waardoor je juist niet meer schrikt. Ook iets teveel geschreeuw en gekrijs naar mijn mening op het eind.
Toch van een redelijk simpel script een wel vermakelijk filmpje gemaakt, maar vaker dan 1 keer kijken lijkt mij hier niet bevorderlijk voor de filmervaring. 3*

The Descent: Part 2
2009