• 9.415.283 stemmen

Genre: Misdaad / Drama

Alternatieve titel: GoodFellas

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Robert De Niro, Ray Liotta en Joe Pesci

IMDb beoordeling: 8,7 (1.386.554)

Gesproken taal: Italiaans en Engels

Releasedatum: 2 november 1990

Plot Goodfellas

"Three decades of life in the mafia."

Henry Hill wil al van jongs af aan bij de maffia. Hij begint als loopjongen en door de jaren heen krijgt hij steeds grotere klussen. Hij valt hierbij onder de hoede van Jimmy Conway, een oude rot in het vak. Henry verdient bakken met geld en alles gaat op rolletjes. Na een paar jaar komt Henry erachter dat Jimmy buiten de maffia om ook nog wat zaakjes heeft lopen. Dan merkt hij dat hij ook een beetje voor zichzelf moet gaan zorgen als hij wil blijven overleven in de harde maffiawereld.

James Conway

Sonny Bunz

Billy Batts

Morris Kessler

Leland Palmer

Goodfellas staat zeker los van Godfather en Scarface. Ten eerste is het een waargebeurd verhaal en vind ik deze veel beter!

avatar van 606

Leland Palmer schreef:

ja klopt ook dat was ik vergeten.

maar wat ik hoorde is dat scarface ook op waarheid berust is.

heeft iemand harde feiten.

606 schreef:

ja klopt ook dat was ik vergeten.

maar wat ik hoorde is dat scarface ook op waarheid berust is.

heeft iemand harde feiten.

Scarface niet toch? Lijkt mij zeer onwaarschijnlijk..... Er zijn wel veel films waarbij het berust is op waargebeurde feiten, maar dan kan het verhaal nog wel verzonnen zijn....

avatar van 606

HarmJanStegenga schreef:

ja dat zou kunnen maar ik heb wat anders gehoord.

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

De oude Scarface (1932) gaat min of meer over Al Capone, die nieuwe is daar een re-make van.

avatar van Minotaures

Minotaures

Volgens mij is Scarface inderdaad een waargebeurd verhaal, in ieder geval, de film is natuurlijk soms wat te overdreven, maar grotendeels zal toch wel moeten kloppen?

Tevens, wil ik deze film oh zo graag zien.

avatar van Barcel

Barcel

606 schreef:

ja dat zou kunnen maar ik heb wat anders gehoord.

Scarface is een waargebeurde verhaal maar een paar scenés zijn verzonnen. Daar hou ik niet van, zodat je een scene zo geweldig vond als die echt waar gebeurd is. Dat vind ik vaak jammer.. Alleen Goodfellas is alles waar gebeurd, volgens mij...

avatar van DragQueen

DragQueen

Een erg krachtig gangster drama, met werkelijk een topcast. liotta, de niro, en vooral pesci wekken hun karakters op een verbluffende manier tot leven. het verhaal is erg sterk, en gebaseerd op waargebeurde feiten. de film bevat het nodige geweld, en een goede diepgang in de karakters. tevens is ie op een fabuleuze wijze ineen gemonteerd, zodat de film lekker wegkijkt. ook zijn er wat spannende wendingen en vermakelijke dialogen aanwezig. ik vindt het persoonlijk een van de sterkste gangster films in de omloop. en daar er ook een goed afgewogen portie drama in de film zit, doe ik hem misschien tekort als ik hem alleen omschrijf als gangsterfilm. een klasse film !!! 5 sterren.

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

Barcel schreef:

In geen enkele film is alles waar gebeurd.

avatar van Minotaures

Minotaures

W.M.J.M schreef:

In geen enkele film is alles waar gebeurd.

Dat zeg ik ook, maar ik zei dat in beide films toch heus wel iets waar moet zijn, bijvoorbeeld met Scarface werkt TM in een restaurant/snackbar eerst, wat in het echt toch ook zo was?

Minotaures schreef:

Ach....Scarface neem ik sowieso niet geheel serieus! Het is een mooie film hoor, daar niet van! Maar op veel vlakken is het gewoon ongeloofwaardig! Dat is met Goodfellas niet zo, het komt in ieder geval niet zo over en dat is al een groot verschil met Scarface vind ik.....Goodfellas is vele malen beter dan Scarface vind ik,

avatar van starbright boy

Minotaures schreef:

Om even wat misverstanden uit de weg te ruimen:

Scarface is een compleet verzonnen verhaal en voornamelijk gebaseerd op de film Scarface uit 1932, maar dan verplaatst naar de jaren '80. Tony Montana bestaat niet en heeft nooit bestaan.

Goodfellas is een verfilming van de biografie van Henry Hill en dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito

Nee maar het klopt wel dat er cubanen naar amerika kwamen, en dat er ook criminelen tussen zaten die probeerden op een criminele manier het te maken in de V.S.

avatar van gideonvdb

gideonvdb

Tommy De Vito schreef:

nou ok dan zijn de eerste 2 min. in scatface waargebeurd.

avatar van Van Nunen

Van Nunen

starbright boy schreef:

En hier dan de echte Henry Hill:

avatar van filmanalist

filmanalist

ik vond het niet echt een supergoed film maar wel ok ik snap niet waarom mensen zo overdrijven over deze film van mij krijgt die een 2,5*

avatar van Barcel

Barcel

filmanalist schreef:

filmanalist schreef:

Overdrijven? Dit is een meeslepend verhaal over echte gangsters: misdadigers die uiteindelijk, stijf van de coke, zelfs hun eigen schaduw niet meer vetrouwen. Voor een keer geen verheerlijkende, nobele gangstercodes (zoals in de uiteraard wel schitterende Godfathers), maar achterdochtige, kleingeestige kriminelen. Met hier en daar een snuifje humor en heel veel (regiseurs)flair.

Scorsese wou het achteraf nog eens in dezelfde stijl overdoen in Casino, maar die was toch een stuk minder.

Anekdote: toen de auteur (gangster) van het boek in "I love the 90ies" getuigde hoe De Niro maar blééf doorvragen (zeuren) over hoe gangsters bijvoorbeeld hun pakje cigaretten oppakten, zei die: "ik dacht bij mezelf "is this guy nuts? What a nutcase." De Niro in een van zijn laatste echt goede rollen. Hij was mijn held.

avatar van cdfk

cdfk

Goede en meeslepende film, je word zelf zowat paranoia van Henry hill.

Wat zet Ray Liotta die rol goed neer.

Een dikke 5

Leland Palmer

Goodfellas staat op nr.1 wat betreft hoevaak er FUCK wordt gezegd in een film! 212 keer! Prachtig!

Of ben ik nou de zoveelste die hier mee aankomt?

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

Leland Palmer schreef:

Valt me geen eens meer op weet je dat...

PaulieWalnuts schreef:

Valt me geen eens meer op weet je dat...

Inderdaad! Bij mij ook zo......het valt op het laatst niet eens meer zozeer op.

Leland Palmer schreef:

Of ben ik nou de zoveelste die hier mee aankomt?

Ik dacht dat The big Lebowski op 1 stond. Er staat een grappige aaneenrijging van alle fuck's uit die film op Youtube.

stefan dias schreef:

Jah, geweldig! The Fucking Short Version van The Big Lebowski! Ik weet niet of die van Goodfellas ook bestaat. In ieder geval wel van veel andere films.......Maar ik heb toch echt gelezen dat Goodfellas op stond.

avatar van donemans

donemans

haha scarface is de laatste film waar ik een waar gebeurd verhaal achter zou zoeken, alhoewel misschien was TM wel even stoer als in de film in t echt hihi

avatar van Aragorn

Aragorn

ik vind Goodfellas wel iets beter als Scarface hoor, Scarface telt alleen Al Pacino dat een noemenswaardige vertolking heeft , terwijl Goodfellas een Robert De Niro, Joe Pesci en ja ook wel een Ray Liotta heeft

En vooral de regie is honderd keer beter.

Leland Palmer schreef:

Maar ik heb toch echt gelezen dat Goodfellas op stond.

Dat geloof ik best. Met "ik dacht" bedoelde ik enkel dat ik "tot nu toe dacht". Met deze dus mooi rechtgezet. Een welgemeende "Well FUCM ME…" is hier dus wel op zijn plaats.

kos schreef:

En vooral de regie is honderd keer beter.

Leg het oeuvre van De Palma naast dat van Scorsese: een paar goede films enerzijds, puur genie anderzijds. Scorsese rules!

Aragorn schreef:

ik vind Goodfellas wel iets beter als Scarface hoor

Er zijn zoveel films beter als Scarface........