• 8.844.288 stemmen

Tess (1979)

Drama / Romantiek | 186 minuten / 168 minuten (dvd)

Genre: Drama / Romantiek

Speelduur: 186 minuten / 168 minuten (dvd)

Oorsprong: Frankrijk / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Roman Polanski

Met onder meer: Nastassja Kinski, Peter Firth en Leigh Lawson

Releasedatum: 31 januari 1980

Plot Tess

"She was born into a world where they called it seduction, not rape. What she did would shatter that world forever."

Boer Durbenfeld hoort van een pastoor met interesse in genealogie dat hij nog afstamt van de adellijke d'Urbervilles. Hij denkt dat zijn dochter Tess een betere opvoeding kan krijgen als ze zich op het landgoed van de d'Urbervilles vervoegt, maar hij weet niet dat de mensen die er nu wonen die familienaam gekocht hebben.

Tess Durbeyfield

Vicar of Marlott

Reverend Mr. Clare

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

18 maart 2013: Blu-ray release.

avatar van Wouter

Prachtfilm. Voorlopig vier sterren, met kans op meer.

avatar van Movsin

Movsin

Polanski heeft ontzettend veel oog voor beeld en fotografie - en deze is dan ook indrukwekkend - in deze melodramtische film, waarin zonder twijfel Nastassja Kinski de absolute blikvanger is.

Geen meesterwerk in zijn genre maar uitstekend vezorgd en meer dan behoorlijk.

avatar van Spetie

Ik ben het wel eens met de meesten hier, die vinden dat het een iets te lange film is geworden over een vrij simpel verhaal.

Polanski komt er echter mee weg, omdat is de film er qua cinematografie echt erg mooi uitziet. Erg mooie plaatjes van het groenrijke landschap en daarnaast is de aankleding ook mooi en verzorgd. Het eerste half uur is inkomen. Daarna volgt een dik uur dat erg boeiend is, waarna in het laatste uur blijkt dat alles toch ietwat te langgerekt is.

Het acteerwerk is naar behoren, maar ook niet meer dan dat. Nastassja Kinski is zeker een plaatje om te zien en dat onderdeel zorgt er al grotendeels voor dat haar rol erg geloofwaardig is. Ze is echter nogal eigenwijs en op dat gebied had ze hier en daar wel wat meer pit in haar rol mogen leggen. De laatste vijftien minuten waren overigens wel vrij sterk. Ik zag niet aankomen datze Stokes zou vermoorden en had ook geen slecht einde verwacht. Overigens paste dat er wel goed bij.

Verder zie je hier gewoon dat Polanski een goed en kundig filmmaker is. Alleen inhoudelijk weer hij er hier bij lange na niet het maximale uit te halen.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Blu-ray review: Criterion, 4K.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Zijn hier verschillende cuts van? Weet iemand hier meer over?

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Deze Victoriaanse liefdestragedie was best een lange zit. Polanski neigt visueel naar Kubrick's Barry Lyndon; de ene mooie naturalistische frame na de andere ... van het harde boerenleven eind 19e eeuw wordt veel getoond; Polanski stak duidelijk heel veel inspanningen in het scheppen van zijn rurale Engelse tijdsbeeld van de jaren 1880. De details zijn verbluffend : het tikken van oude klokken, de modderige straten en mossige huizen, de kostuums.

Een goede sfeerschepping is één ding, een sterk verhaal is een ander. Drie uur is veel en er zijn heel wat momenten waar de film in onnoemelijke saaiheid vervalt, niet in het minst door het stijve acteerwerk van Kinski, die ik eigenlijk helemaal niet goed vond, en de houterige dialogen. Zoals andere users ook al gezegd hebben is er uiteindelijk te weinig om drie uren te vullen.

avatar van dvdcrusher

dvdcrusher

Dit soort romantische kostuumdrama's is niet echt mijn cup of tea maar Tess vormt hierop een uitzondering,

Prachtige beelden en camerawerk van grootmeester Polanski en Nastassja Kinski met haar onschuldige reeenogen in de rol van haar leven, jammer genoeg heeft ze dit peil nooit meer gehaald nadien. Polanski weet het leven eind 19de eeuw goed te schetsen en de kostuums zijn verbluffend,

Een van de grootste filmklassiekers aller tijden en dus een dikke 5 sterren

avatar van Film Pegasus

Tussen kunst en kitch. Of beter tussen classic en soap. Je hebt vast wel eens op een vlooienmarkt zo'n schilderij gezien, prachtig geschilderd op doek. Iets wat je nooit zelf zou kunnen maken, mooi om te zien, maar ook geen Van Gogh natuurlijk.

Ik heb het soms moeilijk met dit genre van films. Lange historische drama's die vallen en staan met de juiste sfeer en detail voor geschiedenis. Zo hou ik wel van Gone with the wind, Doctor Zhivago, Jean de Florette, Manon des sources, L'été meurtrier, ... Maar niet helemaal van Novecento, Out of Africa of La Meglio Gioventù. Tess zit er wat tussen in, zoals Barry Lyndon. Films van puur vakmanschap, maar zonder dat ietsje meer.

Polanski doet zijn best en heeft oog voor sfeer en detail. Wat je ziet is heel mooi gedaan. Het acteerwerk is wel iets minder. Nastassja Kinski is mooi en heeft wel wat charisma, maar acteert verder alsof ze de hele tijd stoned is. De film draait rond haar, dus had ik toch wat meer pit willen zien. Het verhaal achter de schermen is op zich boeiender dan de film zelf. Polanski maakte de film voor z'n vermoorde vrouw Sharon Tate (door Manson) die hem het boek tipte. Het lijkt wel romantiek, moest het niet zijn dat bij het maken van deze film Polanski al een keer was betrapt met een minderjarig meisje en hij ook nu weer een relatie had met de minderjarige Nastassja Kinski. Uit sympathie moet je de man z'n films niet zien.

Los daarvan is het vooral genieten van de mooie beelden. Kinski overtuigd niet, maar doet het ook weer niet slecht. Een aangename film dus, maar je merkt dat er meer uit te halen viel.

avatar van Henpaden

Henpaden

Zeker is dit een lange film, maar dit zorgt bij deze film juist voor een meerwaarde.

Ik vond het een prachtfilm.

De kritiek op het acteerwerk van de hoofdrolspeelster, dat het lijkt alsof ze constant high is, kan ik niet delen. Haar manier van acteren klopt volledig met het verhaal.

avatar van Baboesjka

Baboesjka

Mooie film. Fijne, rustige sfeer en goed acteerwerk. Wel vind ik het verhaal niet bijzonder boeiend. Ik vind Nastassja Kinski/Tess erg mooi en een redelijk interessant personage. De andere personages hebben weinig indruk op mij gemaakt. Een prima film om gezien te hebben, maar de sfeer en het verhaal sleepten mij niet totaal mee. 3,5*

avatar van jono

jono

Verfilming van Thomas Hardy's roman Tess of the d'Urbervilles uit 1891. Het boerenmeisje Tess (een prachtige rol van Nastassia Kinski) leert van haar vader dat ze afstamt van de adellijke familie d'Urberville. Omdat hij denkt dat Tess een beter leven kan krijgen stuurt hij haar naar het landgoed van de d'Urbervilles, maar hij weet niet dat het geslacht inmiddels is uitgestorven en de mensen die er nu wonen die familienaam gekocht hebben.

Tess is een mooi, traag kostuumdrama en je moet er even voor in de stemming raken. De beelden zijn prachtig geschoten en regisseur Roman Polanski weet het leven van eind 19de eeuw mooi te schetsen. Een prima film dus, al vond ik het met een lengte van ruim drie uur wel een lange zit. 3,5*

avatar van baspls

baspls

Een uitstekend kostuumdrama van Roman Polanski. Nastassja Kinski speelt een sterke hoofdrol en de beelden en de muziek zijn werkelijk schitterend. Sommige scènes hebben akelige associaties als je je bedenkt welke misdaden Polanski zelf op zijn geweten heeft (we hadden het eigenlijk wel kunnen weten) en sommige dingen in het plot waren een beetje problemen om niets, maar uiteindelijk vond ik de film erg genietbaar. Mooi tijdsbeeld en goede verfilming.

avatar van joost1964

joost1964

De 13de film die ik zag van Polanski, maar voor mij de minste (van een briljant regisseur). Het is echt een lange zit. Het is dromerig en dat blijft het heel de film door, zelfs tijdens de verschillende dramatische gebeurtenissen. Kinski heeft meestal maar 1 gezichtsuitdrukking, een mooie weliswaar, maar toch.....Ze blijft er ook altijd net uitzien ondanks wat haar overkomt. Het tekent haar gezicht/lichaam blijkbaar weinig. Ongetwijfeld was het boek waarop de film is gebaseerd een topper in zijn tijd.....maar een hedendaagse schrijver zou, zelfs al gaat het over de 19de eeuw, anders schrijven...….Nu goed, slecht is ie zeker niet!

avatar van Basto

Basto

Bloedmooi

Dat geldt zowel voor Nastassja Kinski als voor de fotografie. Die laatste is echt van Barry Lyndon achtige schoonheid.

Ik had de film ooit eerder gezien op dvd, weet nog dat ik er toen minder van onder de indruk was. Maar met de nieuwe 4k restauratie, uitgebracht op blu ray door BFI, werd ik er vanaf de eerste minuut ingezogen. Elk plaatje is als een 19e eeuwse meester op zichzelf. Maar ook de tragische en romantische belevenissen van Tess konden mij de volle speelduur prima boeien. Ben ook wel een sucker voor onbeantwoorde liefdes.

Verhoogd naar 4,5

avatar van Flavio

Flavio

Mooie film, die ondanks de lange speelduur niet verveelt. Geloofwaardige rol van Kinski die de juiste combi van natuurlijke schoonheid en stuurse trots heeft die de rol van Tess van haar eist. De al vaak genoemde fotografie is inderdaad oogstrelend, er is kennelijk veel geschoten met dat mooie namiddaglicht wat alles zo veel fotogenieker maakt. Mooi ook die kentering halverwege als Tess steeds dieper in de ellende komt en de grazige weiden en de stralende lucht plaats maken voor modder en een grijs wolkendek. Ik had nog wel verwacht dat er nog iets zou gedaan worden met de adellijke titel en het bezit van de d'Urbervilles maar dat past wellicht beter bij een Dickens-verfilming.

Vond overigens het tijdsverloop wat onduidelijk, afgaande op het verhaal had ik toch wel verwacht dat er minimaal een jaar of vijf verstreken was maar de broertjes en zusjes van Tess leken geen spat veranderd in al die tijd.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Ik kan bovenvermelde recensie van Flavio alleen maar onderschrijven. Fijne film, maar hij mist voor mij net dat tikkeltje om hoger te scoren. Aan de mooie Kinski heeft het alvast niet gelegen. Kwijt zich uitstekend van haar rol, deels onderdanig vanuit haar armzalige achtergrond, maar eveneens goed wetend waar ze voor staat.

Prima kleurgebruik en belichting waarbij vele scènes tableautjes lijken. Qua tijdsverloop of montage werden er soms wel hele grote sprongen genomen zoals haar zwangerschap (er leek precies een scène in verwijderd te zijn) of het feit dat een paar minuten later het kind al een aantal jaar bleek te zijn.

Een prima film die knap verfilmd is door Polanski. Drie uur vond ik echter een vrij lange zit voor dit gezapig kostuumdrama. Maar het loont wel de moeite om hem eens gezien te hebben.

avatar van BBarbie

BBarbie

Naar verluidt heeft Roman Polanski deze film gemaakt op verzoek van zijn later vermoorde vrouw Sharon Tate, aan wie de film in de openingscredits is opgedragen. Het is een van de vele verfilmingen van het tranentrekkende boek van Thomas Hardy over de tegenspoed van een eenvoudige boerendochter in Engeland in de tweede helft van de 19e eeuw. Een mooi melodrama, dat met gemak kan wedijveren met de andere versies van "Tess of the D'Urbervilles."

avatar van wezli

wezli

Ik kon hier niet veel mee. Ik geloofde niks van de liefde tussen Tess en Angel. De slotscene is nog wel aardig.