• 9.396.315 stemmen

Met onder meer: Wagner Moura, Carlos Francisco en Tânia Maria

Gesproken taal: Portugees

Releasedatum: 12 februari 2026

Plot O Agente Secreto

In de jaren 70 lijdt Brazilië onder de militaire dictatuur. In de hoop zich met zijn zoon te herenigen en zijn gewelddadige verleden te ontvluchten, trekt de universiteitsdocent Marcelo naar Recife. Daar ontdekt hij echter dat hij vanuit São Paulo gevolgd werd. Ontsnappen aan het corrupte systeem blijkt niet zo eenvoudig als aanvankelijk gedacht.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 12 februari 2026 in de bioscoop (Imagine Filmdistributie)

avatar van Film Pegasus

In Nederland moet de release nog volgen, maar in Vlaanderen was de film al te zien op het grote doek. En daar kan je best de film ook gaan bekijken want het is visueel een pareltje. De film duurt meer dan 2u en een half en dat is soms iets te lang. Maar veel scènes doen het wel en het oogt enorm mooi. De uitstraling van de jaren 70 in Brazilië is heerlijk neergezet. Het was trouwens de laatste film met Udo Kier die in november 2025 overleed.

mcdaktari

Naar deze film kijk ik echt uit. Ik kwam "O Agente Secreto" al tegen online maar daar is de film nog niet ondertiteld. En aangezien ik geen Braziliaans versta heb ik er nog maar niet naar gekeken. Ik wacht wel tot de ondertitels beschikbaar zijn, of hij moet hier in de buurt ergens in de bioscoop draaien.

John Milton

Maar ik versta wel uitstekend Engels, en die subs waren er wel. Visueel inderdaad erg fijn, en prima vertolkingen. Prachtig om Udo Kier nog even zoveel indruk te zien maken. Maar stiekem werd ik niet zo gegrepen als ik had gehoopt, waardoor een echt hoge waardering uitblijft.

Ainda Estou Aqui (2024) is voor nu de betere film, wat mij betreft. Al scheelt het ook weer niet vreselijk veel.

Die schietpartij iets na 2 uur en een kwartier vond ik wel bijzonder goed gedaan. Dat zie je niet vaak op deze manier. Het komt wat traag op gang, maar de laatste akte van de film is wel een stuk grijpender.

avatar van schumacher

schumacher

Hoge scores hier maar ik vond het echt saai en sleepte me helemaal niet mee.

avatar van TMP

TMP

• 1907 berichten

Een film waarbij ik na ruim een uur nog niet echt wist waarnaar ik aan het kijken was. De vertelstructuur is onnodig ingewikkeld, een lineaire verhaallijn was beter geweest. Maar ook dan was het een niet al te boeiend verhaal geweest. Voor een film die ruim tweeënhalf uur duurt is er verrassend weinig diepgang in het plot. Diverse plotlijnen worden totaal niet uitgewerkt. De bedoeling van de scènes met dat been was ook wat onduidelijk, maar waarschijnlijk zegt dat iemand die beter bekend is met deze periode uit de Braziliaanse geschiedenis wel wat meer. Verder wel goed in beeld gebracht, best veel kleurrijke scènes, en het acteerwerk is ook niet verkeerd. Wagner Moura zie ik graag acteren, maar ik vind zijn personage hier uiteindelijk niet echt interessant. Kortom, een nogal teleurstellende film die zijn lange speelduur niet rechtvaardigt.

John Milton schreef:

Ik heb inmiddels ook de Engelse subs gevonden John. Heb nog maar een half uur gekeken maar ga de film vanavond helemaal kijken. Ik vind het trouwens wel echt heel mooi en goed gemaakt zoals ze de jaren 70 in beeld hebben weten te brengen. Ik begrijp ook wel dat niet iedereen van dit soort films houd, zoals ik hier ook op de site kan zien, maar ik zie graag dit soort arthouse movies of hoe noem je die.

John Milton schreef:

Trouwens bedankt voor de tip, deze film kende ik niet. Ga er zeker naar kijken.

mcdaktari schreef:

Trouwens bedankt voor de tip, deze film kende ik niet. Ga er zeker naar kijken.

Is wel ook een 'ga er maar eens even goed voor zitten film' hoor. Kwaliteit, maar bouwt langzaam op en vraagt wel de nodige aandacht.

John Milton schreef:

Ja dat dacht ik al. Ben wel benieuwd.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Hinderlijk. Zonde van m'n tijd.

John Milton schreef:

Prachtig om Udo Kier nog even zoveel indruk te zien maken.

Indruk? Hoe?

aSMoDeuS schreef:

Hinderlijk. Zonde van m'n tijd.

Indruk? Hoe?

Als je dat niet voelde, gaat een tekstuele uitleg van hoe het op MIJ overkwam het niet verduidelijken, vrees ik. Zeker niet met 1*. Maar ik vond bijvoorbeeld de scène met het stem verheffen en shirt open doen wel indruk maken. Commanding the room. En de ogen ondersteunden het.

Just my two cents.

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Mooie film, met veel oog voor details, de jaren zeventig sfeer is erg knap gedaan. Alleen had de film met gemak een half uur korter gekund.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Toch wel een erg knappe film. Ik zeg onlangs ook het thematisch verwante I’m Still Here, eveneens een sterke prent, maar ik vond The Secret Agent toch iets uniekere cinema.

Net als in I’m Still Here wordt de Braziliaanse sfeer in de jaren ‘70 op indrukwekkende wijze neergezet. De coole vibe en de kleurrijke beelden zijn heerlijk, de joie de vivre spat er vanaf. Maar tegelijkertijd voel je de zwaarte van de dictatuur wegen op de mensen en heeft de sfeer soms iets loom.

Waar I’m Still Here een vrij rechtlijnig verloop kent en erg zwaarmoedig wordt, kiest Filho voor een eigenzinnigere aanpak.

Ook hier komen verschillende tijdvakken aan bod en wordt er gespeeld met herinneringen. Maar The Secret Agent is frivoler, er worden verschillende genres in de blender gestopt en het resultaat voelt voor mij frisser aan. De film ademt meer, er is meer ruimte voor humor en het geheel deed me bij momenten zelfs denken aan een misdaadfilm van Tarantino. Ook de geweldige soundtrack en knappe cinematografie scoren punten.

Beide sterke films, maar deze The Station Agent vind ik de betere. Prachtige rol ook van Moura.

avatar van mrklm

mrklm

Het is 1977 in Brazilië en het zijn roerige tijden. António [Licínio Januário] is onderweg naar Recife, waar hij zich onder een pseudoniem schuil moet houden tot hij een mogelijkheid ziet om naar het buitenland te vluchten. De redenen voor zijn geplande vlucht worden geleidelijk duidelijk in deze indrukwekkende reconstructie van de jaren 70 in een corrupt land. Het zwartkomische eerste hoofdstuk schetst de cultuur op even schokkende als hilarische wijze en de ontknoping in het derde hoofdstuk is buitengewoon spannend. Wat zich daartussen afspeelt, is door de grote hoeveelheid personages en hun complexe onderlinge relaties niet altijd even goed te volgen. Wie desondanks de concentratie op kan brengen, wacht een indrukwekkende cinematische ervaring.

avatar van joolstein

joolstein

Traag, weinig lonend en had makkelijk korter gekund. De openingsscène bij het benzinestation trok me meteen aan, maar uiteindelijk begon de film lichtelijk te vervelen omdat het een eeuwigheid duurt voordat het zich ontwikkelt. . Wat ook niet meewerkt is dat plots blijkt dat studenten cassettebandjes met Armando's verhaal te zitten uitschrijven, het maakt de film onsamenhangend. Terwijl een film waarin het hoofdpersonage wordt achtervolgd door huurmoordenaars toch redelijk wat spanning had kunnen opleveren. Maar nee...de film dwaalt steeds maar af om het leven onder de dictatuur van het Braziliaanse regime van de jaren zeventig te laten zien. De cinematografie is goed, en zonder voorkennis lijkt het een plausibele weergave van Brazilië midden jaren 70. Niet alles is slecht: er zijn een paar scenes met dieren die voor opleving zorgen en naar het einde werd het spannender. Er zijn ook prima acteerprestaties en het is prachtig om naar te kijken, maar het duurde veeeeeel te lang en af en toe iets interessants is te weinig.… als verveling een film was, dan kwam dit denk ik in aanmerking. Niet verwonderlijk dus dat de filmprofessionals kwijlen over deze film. (gekeken i.v.m. een challenge op Letterboxd; Watch a movie you are expecting to loathe)

avatar van De filosoof

De filosoof

De film wordt hooggepezen door de critici en de film is ook erg goed: de opening met het lijk bij het benzinestation en de corrupte politieagenten zet meteen de toon en de film sluit keurig af met de opmerking van Fernando dat zijn nachtmerries over de film Jaws op basis van de filmposter pas stopten toen hij de film had gezien waarmee wordt geïmpliceerd dat Brazilië alleen de nachtmerrie van het dictatoriale regime in die tijd – de echte horror – die joeg op linkse personen zoals Armando van de film te boven komt c.q. kan verwerken door die nachtmerrie onder ogen te komen en te registreren zoals hedendaagse onderzoekers maar ook deze film doen. Doordat Armando op de vlucht moet slaan en huurmoordenaars achter zich krijgt maakt de film ook spannend. Kortom, het is welhaast een volmaakte film ware het niet dat de film episch en/of een soort tijdsdocument wil zijn en eindeloos veel personen en subplotjes presenteert die de film nodeloos gecompliceerd, verwarrend en lang maken.

avatar van Thomas83

Thomas83

Het lijkt wel alsof bijna elke Oscargenomineerde film uit Zuid-Amerika die ik zie zich afspeelt in de jaren zeventig. Zal wel komen doordat dit een politiek zo roerige tijd was en de Academy een voorliefde voor historische settings heeft. Mendonça gaat in deze film nog een stapje verder door van zijn verhaal een zweterige en spannende politieke thriller helemaal in de stijl van Hollywoodthrillers van die tijd te maken, zo een met van die personages met heel memorabele koppen. Al voegt hij er wel zijn eigen artistieke tintje aan toe met surrealistisch scènes en sprankjes humor.

De film voelt mede door zijn lengte en de manier waarop het verhaal verteld wordt ook vrij groots. En aangezien beide films gaan over het (collectieve) geheugen van Brazilië over de dictatuur is een vergelijking met Ainda Estou Aqui misschien wel onvermijdelijk. Die film wist me wel wat meer te raken en heeft ook mijn voorkeur, ook al bevat ook deze een hoop memorabele scènes. Daarnaast is Moura ook echt uitstekend als Marcelo. Hij speelt zelfs nog een totaal ander personage als zijn zoon. Dat had ik ook niet gelijk door. Heel de cast is imponerend trouwens.

avatar van ghostman

ghostman

Goede film . Visueel en filmisch erg sterk . De sociaal‑maatschappelijke en economische thema’s rond corruptie , migratie , racisme en dergelijke , en de manier waarop deze in beeld worden gebracht , deden me af en toe denken aan de films van John Sayles . Tegelijkertijd is deze film wel wat trager en eerlijk gezegd ook wat saaier dan het werk van Sayles .

**** / *****

Fransman

Bewierookte film die het zeker tot een Oscarnominatie zal brengen. Prima, is Brazilïë ook een keer aan de beurt. Maar ik kon er niet zo veel mee. De acteerprestaties zijn prima en de film heeft een warme uitstraling maar het verhaal vond ik nogal onsamenhangend, de personages niet zo interessant en het duurde veel te lang, zonder dat er nou zoveel gebeurt. Wat het verhaal nou precies met de militaire dictatuur van de jaren zeventig te maken heeft is me ontgaan. Ja, alles en iedereen is corrupt, maar dat is nu nog zo in Brazilië. En verder hebben joolstein en TMP het prima verwoord en daar kon ik me helemaal in vinden. Maar al die Kevertjes die er toen rondreden vond ik wel leuk.

avatar van Thiver

Thiver

Fransman schreef:

Bewierookte film die het zeker tot een Oscarnominatie zal brengen.

Die zijn een poosje geleden al bekendgemaakt, hoor.

avatar van Mr_Marty

Mr_Marty

Ik ga het meteen verklappen: er zit geen enkele geheim agent in deze film en ook het liedje, dat elke keer als ik de Engelse titel lees in mijn hoofd komt, staat niet op de soundtrack. Maar de tekst daarvan is wel heel toepasselijk voor de hoofdpersoon:

There's a man who leads a life of danger

To everyone he meets he stays a stranger

With every move he makes

Another chance he takes

Odds are he won't live to see tomorrow

Secret agent man, secret agent man

Het is 1977 en onze niet echt geheim agent Marcelo (Walter Moura), is op weg van Brasilia naar Recife, de voormalige Nederlandse kolonie (grappig genoeg zit er ook Nederlands geld in deze film) op de neuspunt van Brazilië, en tevens haaienaanvalhoofdstad van Zuid-Amerika. Dat laatste speelt nog een rol in de film. Als Marcelo stopt bij een tankstation, ligt daar een lijk onder een stuk karton. Het blijkt een dief die is neergeschoten door de nachtwaker. De politie is gebeld en doet er niets aan. Of toch? Want ze komen er net aan met loeiende sirenes. Maar dat blijkt te zijn om Marcelo af te persen; het lijk kan ze niets schelen. We leren wel dat Marcelo erg op zijn hoede is en hij blijkt later inderdaad een soort dissident tegen wil en dank te zijn.

Ondertussen arriveert in Recife zelf de kleurrijke chef (nooit meneer!) Euclides (Robério Diógenes), die de functies van hoofd van de plaatselijke politie en georganiseerde misdaad combineert, rechtstreeks vanaf het carnavalsfeest (tot nog toe 90 doden, maar ze gaan de 100 wel halen) met zijn zonen bij het oceanografische instituut. Er is namelijk een been gevonden in een haai die gevangen is. En ver weg, in de deelstaat São Paolo, gooien een huurmoordenaar en zijn hulpje annex stiefzoon een lijk in een stuwmeer.

Het duurt even voor dat al deze elementen en nog veel meer samen komen in O Agente Secreto. Kleber Mendonça wilde voor zover ik begrepen heb een eerbetoon brengen aan films uit de jaren 70 en zijn stad Recife. De film is ook opgenomen met vintage lenzen (maar wel duidelijk digitaal). En dat hele idee van een thriller met heel veel lijntjes en heel veel locaties en personages, soms maar gebruikt in één scene, is natuurlijk erg jaren zeventig. Denk aan films als Day of the Jackal, Le Clan des Siciliens of het begin van Sorcerer.

Maar Mendonça zit niet vast van aan de thriller als genre. Er zitten komische elementen in de film, maar ook grote Robert Altman-achtige stukken, die vooral drijven op de losse sfeer en kleurrijke karakters. Er komt nog een stukje exploitatie horror(komedie) voorbij en op een gegeven moment gaat het meer richting iets als The China Syndrome als er complotten worden gesmeed om baanbrekende uitvindingen te stelen door dichtdraaien van de geldkraan van een universiteit. En het klikt op de een of andere manier allemaal naadloos in elkaar.

Ook gebeurt er dus lekker veel en net als bij One Battle after Another en No Other Choice is de speelduur van dik 2,5 uur eigenlijk nooit voelbaar. Er moet gewoon 2,5 uur film in 2,5 uur zitten in plaats van dat het voelt als een opgerekte 90-minuten film om zo een lange film te laten werken.

Met verve genrehoppen door de jaren zeventig, van wie kennen we dat nog meer? Oh ja, Quentin Tarantino. En er zijn ook wel overeenkomsten tussen O Agente Secreto en vooral Once Upon a Time in Hollywood, wat natuurlijk ook heel erg een eerbetoon is aan de seventies. Maar Tarantino is toch meer van de stijl en actie, terwijl Mendonça een veel warmere en ook wel betere (ik houd van Tarantino, maar Once… is verre van zijn beste film) over menselijke banden onder een dictatuur en de stad van zijn jeugd heeft gemaakt.

Tip: kijk even naar de kaart van Brazilië voor je de film gaat zien. Dit is zo een film waar het handig is als je weet waar je bent als er een locatie wordt genoemd.

Gezien in Filmhallen

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Ik ken Kleber Mendonça Filho al van zijn debuut en dat is al jaren een van mijn favoriete films. Vooral hoe hij de camera gebruikt (ook met veel opvallend gebruik van de zoom) is geweldig. Maar de films erna vertoonden slechts sporadisch momentjes van die klasse. Ook deze film weer. De film is op momenten goed maar als geheel weet de film onvoldoende indruk te maken. Vorig jaar wist Ainda Estou Aqui wel een snaar te raken over hetzelfde onderwerp. Mede door de structuur is deze O Agente Secreto een film die niet direct werkt op dat niveau en hij lijkt eerder op het brein dan op het hart te spelen.

De film duurt lang maar verveelt niet en die 161 minuten gaan opvallend soepel voorbij. Op een zekere manier is dit een aangename film om te zien die ergens onder de opervlakte wel borrelt zoals dat met dictaturen ook is. Aan de oppervlakte is de vrolijke carnaval maar er is altijd kans dat er iets mis gaat. Alleen blijft dat borrelen ook wel iets te veel op de achtergrond. In de openingsscène is dat er wel en op momentjes daarna ook, maar over het geheel te weinig. Goed gespeeld verder, sfeervol en interessant maar ook een film die me nergens greep. 3,5*.

Thiver schreef:

Die zijn een poosje geleden al bekendgemaakt, hoor.

Sorry! Zat deze erbij?

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Fransman schreef:

Sorry! Zat deze erbij?

Ja. Vier nominaties. Beste film, best buitenlandse film, beste mannelijke hoofdrol, beste casting.

mjk87 schreef:

Bedankt! Dat is nogal wat zeg. Afwachten maar. Totdat ook hier Trump gaat bepalen wie er een Oscar krijgt. In Amerika is alles mogelijk.