• 9.369.872 stemmen

Tess (1979)

Drama / Romantiek | 186 minuten / 168 minuten (dvd)

Genre: Drama / Romantiek

Speelduur: 186 minuten / 168 minuten (dvd)

Oorsprong: Frankrijk / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Roman Polanski

Met onder meer: Nastassja Kinski, Peter Firth en Leigh Lawson

Releasedatum: 31 januari 1980

Plot Tess

"She was born into a world where they called it seduction, not rape. What she did would shatter that world forever."

Boer Durbenfeld hoort van een pastoor met interesse in genealogie dat hij nog afstamt van de adellijke d'Urbervilles. Hij denkt dat zijn dochter Tess een betere opvoeding kan krijgen als ze zich op het landgoed van de d'Urbervilles vervoegt, maar hij weet niet dat de mensen die er nu wonen die familienaam gekocht hebben.

Tess Durbeyfield

Vicar of Marlott

Reverend Mr. Clare

avatar van FisherKing

FisherKing

Wat mindere film van Polanski: Maar Natasja Kinski ziet er beeldig uit.

avatar van tess

tess

Heeey!!

Grappig. Moet natuurlijk wel een mooie film zijn, niet; naamgenoot, he?

avatar van FisherKing

FisherKing

Wat hebben weinig mensen deze film gezien.

Overigens was Nastassja Kinski pas 17 jaar ten tijden van de film.

avatar van jb

jb

Een paar jaar geleden heb ik deze film gezien en vond hem heel leuk. Vanavond ga ik zeker kijken en ben benieuwd of ik hem nog leuk vind.

Dan ga ik morgen punten geven.

avatar van 93.9

93.9

Een paar jaar geleden heb ik deze film gezien en vond hem heel leuk.l
Leuk kan ik de film niet noemen, wel meer dan de moeite waard!

prachtige beelden zoals we van polanski gewend zijn.

3 en halve ster

avatar van Claus

Claus

Oei.. laatste pakweg 10 minuten niet op de band. Ze gaan met de trein, hij tikt ruitje in.. maar dan?? Geen idee. Heb ik hierna nog veel gemist?

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Claus schreef:

Een ruime tien minuten. Kort samengevat: ze gaan met elkaar naar bed en worden de volgende ochtend ontdekt door dat oude vrouwtje (die eerder in de film aanbood voor hen te koken). Zij sluit discreet de deur weer, maar Angel is ervan overtuigd dat ze moeten vluchten, terwijl Tess zich al heeft neergelegd bij haar komende veroordeling en liever 'thuis' wacht op de politie. Desalniettemin neemt Angel haar mee naar Stonehenge, waar ze 's avonds laat arriveren. Tess constateert dat er geen sterren te zien zijn (n.a.v. haar opmerkingen eerder in de film dat onder een sterrenhemel je ziel tijdelijk je lichaam zou kunnen verlaten), en vraagt Angel of hij gelooft dat ze elkaar na de dood weder zullen zien. Hij antwoordt ontwijkend, zich nog steeds niet bij haar komende veroordeling neer willen leggend. Ze overnachten bij het monument, en blijken de volgende ochtend in alle vroegte al door de politie omsingeld. Angel vraagt of ze nog even kunnen wachten tot Tess uit zichzelf wakker wordt, maar zij staat al snel op en verklaart "I am ready", waarna ze zonder verzet met de politie meegaat. Een tekst in beeld vermeldt dat ze later opgehangen is.

avatar van starbright boy

Een mindere Polanski. Zoveel is zeker. De film blijft aan de oppervlakte hangen. Is te voorzichtig. Kinski is daar debet aan. Zij weet in haar matige rol van Tess niet veel meer te maken dan een oppervlakkig meisje dat volkomen gelaten de wereld in staart. Het is niet de enige keer dat Polanski zich een beetje laat leiden door zijn privé-verliefdheden in de casting van een actrice. In Frantic liep Seigner ook al behoorlijk in de weg met een slappe rol. (In het latere Bitter Moon was ze stukken beter trouwens. Kinski was weer veel beter in Wenders' Paris, Texas) Kinski is hier vooral mooi, al is dat voor de rol ook niet onbelangrijk.

De fotografie redt de film behoorlijk. Tess maakt visueel meer indruk. Elk shot is uiterst verzorgd. De film zit vol met fraaie plaatjes en komt qua klassieke schilderachtigheid soms in de buurt van Kubricks Barry Lyndon. De film verveelde me niet, maar ik ben verder niet echt onder de indruk.

avatar van Teskuh17

Teskuh17

mooie naam heeft die film..

avatar van mister blonde

mister blonde

idd. een mindere film van Polanski (de minste uit de Polanski box). natuurlijk wel weer erg mooi gefilmd en zo, maar wat een zit. erg lang en er gebeurde te weinig waar ik van onder de indruk was. redelijk goed geacteerd, maar ook dat was niet heel bijzonder. pas na dik 2,5 uur zijn er een aantal scenes die ik echt goed vond. het bloed door het plafond, waaruit blijkt dat Tess die Stokes heeft vermoord. en het trieste einde paste ook goed bij de film al met al een krappe drie sterren (wellicht mats ik Polanski wel onbewust). [edit] ik heb de 170 min. durende Franse versie gezien, wat is het verschil met de originele 190 min. durende versie? [/edit]

avatar van maurice74

maurice74

Prachtige film die je met een brok in de keel tot aan het einde blijft volgen. Dagen later blijft de film je nog achtervolgen. Ik ben een groot Polanski-liefhebber en deze film reken tot zijn 3 beste films. Laat je door het soapachtige drama en de lange duur ook niet weerhouden om dit meesterwerk op dvd te zien. De weelderige landschappen, de vertolkingen en het meeslepende verhaal grijpen erg aan.

Zoals al eerder is gezegd; de film moet het vooral hebben van de mooie plaatjes en de mooie Nastassja Kinski.

Het drama in de film is TE subtiel en te mager voor 3 uur film.

Toch werkt de film wel degelijk op het gevoel; de sfeer en de melancholie van Kinski doen me zeker wel wat.

avatar van RoD

RoD

ik werd er nogal depressief van.. maar dat is dus alleen maar goed gemaakt. Als je begrijpt wat ik bedoel. Goede film.. soms iets te traag.

avatar van Gwendoline

Gwendoline

Is geen echte Polanksi film. Maar hij heeft het boek verfilmd omdat het het lievelingsboek was van zijn vrouw (actrice Sharon Tate vermoord in opdracht van Charles Manson). Drama drama drama.

avatar van as

as

Waarom geen echte polanski film?

avatar van NIGHTWOLF_ONE

NIGHTWOLF_ONE

starbright boy schreef:

Polanski en Kubrick zijn eind jaren 70 bij elkaar geweest om over films te praten las ik ergens (weet even niet meer waar). Maar iig Polanski vond Barry Lyndon briljant en besloot Tess te maken, Kubrick vond The Tenant briljant en besloot The Shining te maken! Leuk weetje dacht ik zo

avatar van A.S.E.

A.S.E.

Fraaie plaatsjes van een Antwerpse cinematograaf !

avatar van jacom

jacom

FisherKing schreef:

Wat mindere film van Polanski: Maar Natasja Kinski ziet er beeldig uit.

avatar van Querelle

Querelle

Wat een waanzinnig goeie actrice is zij eigenlijk. De vergelijking met Ingrid Bergman dringt zich op en ja.. ze is inderdaad heel mooi.

De kleuren in deze film vond ik alleen niet zo mooi. Het leek wel of de helft van de film om 6 uur `savonds is gefilmd.

Maar de bewerking van het verhaal vond ik erg goed

avatar van Guyke

Guyke

Ik vond de film wel erg lang. Een goed simpel verhaaltje en mooie decors maken blijknzzt nog geen beklijvende film. Ik had nergens het gevoel echt mee te leven met de personages.

Kiski is daarentegen meer dan behoorlijk in deze film. Niet alleen ziet ze er geweldig uit, haar jeugdige leeftijd en haar onschuldig uiterlijk passen zeker bij het karakter dat ze gestalte geeft.

Al bij al een behoorlijke boerenfilm, maar zeker geen meesterwerk. Daarvoor mist de film originaliteit en zeker ook spanning en intrige.

avatar van Couch Potato

Couch Potato

maurice74 schreef:

Ik herinner me hem ook als een biezonder aangrijpende film, en wil hem beslist op dvd terug zien.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Mooi, maar wel een beetje langdradig. Veel wordt gelukkig goed gemaakt door Natassja Kinski O+. 3,5*

avatar van cambal

cambal

Zeg nou eens zelf , mooier als Nastassja Kinski kun je ze toch niet maken ? Niet te zuinig zeg . En over de film zelf ook niets dan alleen maar moois . Roman Polanski vind ik echt zo een begenadigde filmmaker, eens in de zoveel decennia word er zo iemand geboren uit Joods Polen.

avatar van Dronq

Dronq

Net gekeken met mn vriendin die deze prent wilde zien. Zij vond het wel leuk, ik wat minder Niet dat deze film slecht is, het acteerwerk is goed en de sfeer van die tijd goed in beeld gebracht. Voor mij is deze film gewoon te lang, te langdradig, en het verhaal trekt me ook niet.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Een erg simpel verhaaltje uitgerekt tot een veel te lange speelduur. Toch heb ik me weinig momenten verveeld door voornamelijk de mooie fotografie en de niet al te best acterende, maar erg amabele Kinski. Zeker niet Polanski's beste, maar wel het bewijs dat hij veel meer kan dan alleen maar psychologische thrillers, waar hij echter een meester in is.

avatar van Juud

Juud

Wel goede film, maar hij duurde heeeel lang, veel langer dan eigenlijk nodig was en ik vond het acteerwerk niet overal even sterk. Uiteindelijk wel met veel plezier gekeken, omdat het de verfilming is van een van mijn lievelingsboeken. Toch vind ik de nieuwste miniserie van de BBC veel en veel beter, beter acteerwerk en beter gedoseerd. Ook vond ik bij deze film dat het de hele tijd zo donker was, alsof ze telkens rond de schemering gingen filmen. Aan de ene kant gaf dat wel een depri sfeertje, wat ook goed bij het boek past (het is ook een heel dramatisch en donker verhaal), maar op een gegeven moment ging het wel een beetje ergeren. Maar uiteindelijk toch nog wel een goede film, vooral ook door de mooie beelden en natuurlijk het verhaal.

avatar van Norma

Norma

Als ik het zo lees zijn de meesten het er wel over eens: sfeervolle beelden, maar een verhaal dat niet genoeg te vertellen heeft om drie uur speeltijd mee te vullen.

Eigenlijk opmerkelijk, als je bedenkt wat een doffe ellende Tess zoal meemaakt; zwanger worden door misbruik, verlaten worden op je huwelijksnacht omdat je man dit blijkbaar geen gezellige ontdekking vond, zware arbeid verrichten om in leven te blijven en uiteindelijk ophanging voor moord. Het is alleen eerder het gegeven an sich, dan de manier waarop dit gepresenteerd wordt door Polanski, dat aangrijpt. Het komt soms wat gezapig over, je zou bijna blij worden van een nieuwe portie ellende, omdat er dan in ieder geval iets noemenswaardigs gebeurt.

Gelukkig zijn er inderdaad ook de sfeervolle plaatjes zo nu en dan, zoals de openingscène met de meisjes in de witte jurken, of het werk op de akker in de sneeuw en kou. Een fotografisch wonder vond ik het echter ook weer niet. Net aan een voldoende, vanwege de prima spelende Kinski en het treurige verhaal.

avatar van soom

soom

To Sharon.

Sharon,

ik heb je nooit gezien in een film, alhoewel ik dat wel ongelooflijk graag wil. Maar jouw verhaal, jouw leven en hoe je dit aardse leven hebt verwisseld voor het eeuwige, vind ik bijzonder triest. Ik heb dan ook gelezen over jou, via Wikipedia, en uiteindelijk kocht ik ooit Helter Skelter uit 2004, waar de gebeurtenissen werden nagespeeld uit 1969. Die heb ik gezien, en het blijft tragisch. Je was gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats, net als je betreurde vrienden en andere mensen. Vlak voordat je dood ging, zo is te lezen in de biografie van Roman Polanski, gaf je een kopie van Thomas Hardy's Tess of the d'Urbervilles aan hem. Het boek dat je had gelezen, en de rol van Tess paste bij jou. Roman en jij waren ervan overtuigd dat jullie een onvergetelijke Tess zouden maken. Je zou anders alleen maar de bimbo rollen toebedeeld krijgen.

Ik heb een paar keer geprobeerd om Tess te kijken. Alweer. Ik doe het weleens vaker, dat ik gewoon in een bepaalde stemming moet zijn om iets te kijken.. Ik keek de film die Roman maakte, ter nagedachtenis van jou. Tenminste, de 'To Sharon' spreekt voor zich. Ik heb je nooit gezien, zoals ik al zei, maar Nastassja Kinsski speelt Tess op een ongelooflijke tedere manier. Elk beeld staat in mijn geheugen gegrift. Elk beeld is vervuld van een rustigheid, een haast intens gevoeld verdriet. Tenminste, dat is hoe ik het ervoer. Ik werd nl. gepakt door de tragiek van het personage Tess, die afstevent op haar dood, en dit ook rustig accepteert. Ik kan er niets aan doen, maar ik werd vervuld van een zeker medelijden, ten opzichte van alles. Voor mij ben jij echt een ongelooflijk tragisch figuur, en jouw verhaal spreekt me zo aan. Ik weet niet of dat pervers is, want het is wel tragisch natuurlijk.

Tess drijft op de hoofdrolspeelster en de gebeurtenissen, en alles wat ik zag, maakt me stil.

Sharon, ik vond het mooi. In jouw nagedachtenis blijf ik dan ook aan Tess denken.

avatar van blurp194

blurp194

Na het bericht van Soom kan ik niks meer toevoegen. Goed moment om te breken met m'n gewoonte om voor elke film een mening op te schrijven.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

De Spaanse Blu-ray release van april j.l. is 1080i en er zijn audioproblemen.

* Bron.

Niet kopen; er loopt sinds Cannes 2012 een restauratie: bron 2.

Quote:

The masterpiece of Roman Polanski, presented at Cannes in 2012, released in theaters, DVD and Blu-ray on December 5, 2012. We have no information yet about the content that this edition. We only know that the restoration (4K) was executed by Flash Group for the image part and The Diapason for the audio portion.

PS

Schandalig lage score op MM trouwens.