Genre: Actie / Avontuur
Geregisseerd door: W.S. Van Dyke
Met onder meer: Johnny Weissmüller, Neil Hamilton en Maureen O'Sullivan
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Tarzan the Ape Man
"Mothered by an ape—he knew only the law of the jungle—to seize what he wanted!"
Jane, de dochter van een expeditieleider, reist af naar de jungle van Afrika om herenigd te worden met haar vader. In het oerwoud vinden ze een niet-engelssprekende verwilderde man die haar meeneemt naar zijn wereld, die van het oerwoud.
Tarzan
Ape (onvermeld)
Riano
Bird Creature (onvermeld)

speedy23
Deze originele film van Tarzan met Olymisch zwemkampioen Johnny Weismuller in de hoofdrol doet wat stijfjes aan, maar is nog steeds de moeite waard dankzij de fraaie productie en de levendige sfeer. Dit was de eerste geluidsfilm van Tarzan en het legendarische 'Me Tarzan, You Jane' is afkomstig uit deze prent...

Queto Yurlunyur
De mythe schrijft dat citaat toe aan deze film, ja, maar het schijnt er niet letterlijk in gezegd te worden. (net al het beruchte Play it again, Sam)

speedy23
Het wordt er zelfs verschillende malen in herhaald. Hij slaat eerst op zijn borst en daarna op die van Jane, telkens herhalend: Me Tarzan you Jane, en dit tot het bij Jane echt pijn begint te doen...

BoordAppel
Zitten lachen bij deze film en dat lijkt me niet helemaal de bedoeling. De film heeft de tand des tijds niet weten te doorstaan en er zitten een aantal belachelijke dingen in (trapezenstokken in de jungle, apen die soms op mensen in pak lijken en soms gewoon chimpansees zijn, een oerkreet slaken terwijl je met je kop in t water ligt), maar wel leuk om een x gezien te hebben. T lijkt ook wel of ze vroeger moeite hadden om met bewegende camera's te werken, dat gebeurt namelijk maar heel af en toe en dan ziet het er heel houterig uit. 2*

speedy23
Inderdaad, maar niet vergeten dat het pas in de beginperiode van de geluidsfilm was, 1932, een eeuwigheid geleden...

chrissie
Klopt dus niet. Ze hebben eerst een "discussie" met de woorden "Me" en "You" en daarna één met de woorden "Tarzan" en "Jane", maar nooit wordt er gezegd "Me Tarzan, You Jane".

speedy23
Jullie hebben gelijk, heb de film gauw een keertje opgezocht. Het gaat gewoon van Tarzan, Jane, Tarzan, Jane, telkens elkaar met de hand op de borst slaande...

chrissie
blijft natuurlijk wel een mooi stukje nostalgie
kloppen doet het evenwel van geen kanten: er wordt over de Ganges gesproken en wat later zie je een landkaart waarop oa Cameroen staat, Jane die pas gilt als ze bijna aan de boomhut is maar ervoor geen kreet slaakt, Jane die in heftig huilen losbarst maar als ze het hoofd opheft kurkdroge ogen en wangen heeft, en zo kan je nog lang doorgaan
toch blijf ik dit graag bekijken
Zou er eigenlijk nog iemand in leven zijn van de cast van de eerste Tarzan films?

Baggerman
Weismuller blijft toch de enige èchte Tarzan......
Toendertijd moet zo'n film geweldig zijn geweest!

niethie
Heb dat hele tarzan verhaal altijd ontzettend leuk gevonden en heb er vroeger dan ook een hoop films van gezien maar dit is toch echt nog steeds de beste.
Echt een heerlijke film vol met een paar memorabele scenes, leuk acteerwerk (weismuller is echt de ultieme tarzan) en een paar prachtige massale avontuurlijke scenes die er voor zijn tijd en eigenlijk nog steeds prachtig uitzagen.
Kortom vond het als kind al prachtig, ik vind hem nog steeds ontzettend goed/leuk echt zo'n oude klassiker die veel en veels te weinig aandacht krijgt (zie het belachelijk lage gemiddelde). Ik vond het in ieder geval prachtig 4 sterren

don pedro
Heb em nog gezien toen ik een jaar of 8 was.
Was een heerlijke film om naar te kijken.
Nostalgie....Weismuller ìs gewoon Tarzan.
Pure top....toen.
Als ik em nu weer zie, zal ik wel denken....heb ik hiernaar gekeken?????

Error_2009
nu te zien op duitse zender. heb stukje gezien best wel vaage film

Ramon K
Maar ondanks de knulligheden is het wel vermakelijk! Ik heb ook flink gelachen met al die zwart geschminkte kleine mensen die een gast in gorillakostuum aanmoedigen die aan het vechten is met Tarzan. Haast surrealistisch!

Poisonthewell
Dierenleed en racisme kwetsen de kijkbaarheid van deze klassieker toch wel behoorlijk, maar bij oude films moet je dit soort dingen gewoon ontzien, anders is het einde zoek en gaat de lol er wel heel snel af. Verder is het gewoon een geweldige avonturenfilm, met een hele fijne erotische ondertoon (zowel deze als de volgende, Tarzan and His Mate, zijn pre-Code). Het schijnt overigens dat de aap die in deze film heel even te zien is als baby-chimpansee, en die vanaf de derde film de rol van Cheeta overnam, nog in leven is, en op 76-jarige leeftijd door het Guiness Book of Records als oudste niet-menselijke primaat wordt erkend!
4* voor de film.

Legan
Ondanks alle knulligheden een uiterst vermakelijke avonturenfilm. Het beginstuk is wat saai, maar zodra Tarzan zijn intrede doet begint het grote avontuur. Vooral de stukken met de echte levende dieren, zoals de gevechten, zijn top. De decors zijn prima en het acteren best aardig. Natuurlijk zijn er verscheidene dingen die nog te wensen overlaten (mensen verpakt als gorilla's, trapezes, de krokodillen, neppe olifantenoren, …) , maar vergeet niet dat dit een bijna 80 jaar oude film is.

jumpstylemovie
Tarzan the Ape man vind ik nét iets minder dan Tarzan and his Mate. Wel is dit een erg vermakelijk film en de dieren zijn goed getraind. Vooral voor die tijd is het een film met aardige kwaliteit en een leuk verhaal. Mocht iets korter.

- 19150 berichten
Destijds was dit overal ter wereld een bioscoopsensatie van jewelste.
De eerste Tarzan geluidsfilm ook. (Al was er een eerdere film met geluidseffecten, met Frank Merrill in de hoofdrol)
In de Nederlandse bioscopen draaide de film een tijd lang in een Duits nagesynchroniseerde versie!
(ik bezit de krantenknipsels als bewijs hiervan)
Weissmuller, die al wereldberoemd was als Olympisch zwemkampioen, vergaarde met deze film nóg meer faam.
Hij was zeer overtuigend in de rol van primitieve aapmens, ook al strookt die versie van Tarzan niet met het origineel, bedacht door schrijver Edgar Rice Burroughs.
Deze had overigens contractueel laten vastleggen dat alleen de namen van de beide hoofdpersonen (Tarzan en Jane) uit zijn Tarzan romans in de MGM film(s) gebruikt mochten worden.
Verder mochten er geen personages of overeenkomsten uit zijn boeken overgenomen worden.
Dat had te maken met het feit dat Burroughs de rechten van verfilming van zijn verhalen al aan andere filmmaatschappijen verkocht had.
Dat zou hem overigens nog zuur opbreken, want de Weissmuller filmversie van Tarzan zou die van het originele personage veel schade berokkenen in de navolgende jaren.
'Tarzan The Ape Man' maakte rijkelijk gebruik van natuuropnamen uit 'Trader Horn'.
Ook de muziek die tijdens de begincredits van de film te horen is is daaruit afkomstig.
De filmcrew bestond louter uit MGM top-personeel.
En de combinatie Weissmuller-O'Sullivan bleek een gelukkige greep. De chemie was perfect.
Overigens was Weissmuller niet de eerste keuze voor de Tarzan rol in deze film.
Herman Brix, eveneens een Olympisch kampioen, was al gecontracteerd, maar brak zijn schouder tiidens de opnames voor een andere film, en was niet bijtijds beschikbaar.
Brix zou enkele jaren later alsnog zijn kans krijgen in 'The New Adventures of Tarzan', waarin hij de rol speelde zoals schrijver Burroughs, en de echte Tarzan fans, het graag zagen.
Maar origineel of niet, Weissmuller stond door deze film aan het begin van een lange en succesvolle carrière als de jungleheld.
Voor zijn volgende, en nog iets betere film, 'Tarzan and his mate', zou hij overigens nogal van uiterlijk moeten veranderen.
De regisseur vond hem te slank, en er moesten meer spieren en gewicht aangekweekt worden, hetgeen duidelijk te zien is in de tweede film.
En bovendien moest Weissmullers dikke neus, met een plastische chirurgie ingreep, even verbouwd worden.
Eveneens duidelijk te zien in de latere film.
Jammer dat er bijna geen gebruik van muziek gemaakt werd voor de film, dat had het geheel nog wat meer cachet gegeven.
Maar het blijft een amusant geheel, met een aantal indrukwekkende scènes.
Het gevecht met de reuze-aap aan 't eind zag er voor die tijd huiveringwekkend uit.
Ik vind het ook nu nog effectief.
En ook de scènes met de olifanten maken indruk (ondanks de nep-oren van de olifanten)
Een groot aandeel in het succes van de film hadden ook de vele stunt doubles die het gevaarlijke werk voor Weissmuller opknapten.
Zelf deed hij bijster weinig op dat gebied.
Het slingeren aan de lianen(trapezes) werd door een destijds beroemde circus luchtacrobaat gedaan, en voor de gevechten met wilde dieren werden eveneens circusmensen ingeschakeld.
Overigens is de hierboven gebruikte poster een 'advance publicity'poster.
Het was namelijk aanvankelijk de bedoeling van de filmmakers om Weissmuller te kleden in dezelfde outfit als zijn Tarzan voorgangers.
Maar daar werd al gauw van afgeweken, en Tarzan zou vanaf deze film alleen nog maar een lederen lendendoek dragen, i.p.v. een luipaardhuid kledingstuk.
Er zouden later nog twee remakes van deze film gemaakt worden, één in 1959, met Denny Miller en Joanna Barness als Tarzan en Jane, en een in 1981, met Miles O'Keeffe en Bo Derek in de hoofdrollen.
Maar geen van beide films kon in de schaduw staan van het origineel, ook al zagen Miller en O'Keeffe er heel wat beter uit dan Weissmuller.

IcU
Mooi verhaal Brix. Leuk dat je interessante wetenswaardigheden over deze film in je bericht hebt verwerkt. Daarom is het ook na het zien van deze film leuk om te lezen. Mijn complimenten!
Verder is dit een geweldig stukje cinema. Laatste tijd gaat mijn interesse uit naar oude hollywood films, waar deze prent niet in mocht ontbreken. Alles steekt goed in elkaar, en de beelden zijn hier en daar indrukwekkend te noemen. Vooral de gevechten met leeuwen en andere wilden dieren. Leuk om te weten dat er heuse trapezes in het oerwoud groeien. De film had een lekkere vaart en keek makkelijk weg. De sfeer is geweldig 'klassiek' (ook door de sound bite van de Tarzan schreeuw, die voortdurend langs komt.) Het is jammer dat het lastig is om aan zulke films te komen. Ga nu zeker naar 'Tarzan and his mate' zoeken.

Ahoeaaa!
Dank voor het mooie kompliment!
Erg aardig van je.
Overigens zijn de (eerste zes)Tarzan films van Weissmuller in een dvd box uitgebracht hier in Nederland, door Warner.
Nog wel te vinden hier of daar (let wel op de grote prijsverschillen!)
De 2e set van 6 films is hier niet uitgebracht helaas (zal ook niet gebeuren volgens Warner) maar wel in de USA, Duitsland, en Engeland.
Misschien nog leuk om te weten: er is een nieuwe Tarzan film in de planning, onder regie van Stephen Summers ('The Mummy') en verhaal van de hand van de schrijvers van 'Pirates of the Carribean'. Sensatie gegarandeerd!

movie acteurs
Eerste klassieke Tarzan verilming. Vooral casting is goed. Weissmuller paste precies bij deze film. Niet alleen qua formaat maar ook hoe hij zijn rol hier presenteert. Volgens mij was dit destijds een indrukwekkende film. Zeventig (bijna tachtig) jaar oude film die nu nog steeds bekend klinkt. Toch knap een 3,5.

simonvinkie
Vandaag maar eens het eerste deel van de oude klassieke Tarzan reeks gekeken. Leuk om te zien, al voelden sommige dingen wat verouderd aan. Zo waren de special effects, en het camerawerk niet perfect. Maar aangezien het natuurlijk 1932 was, reken is de film er niet erg op af. Al bijna 80 jaar geleden was dat trouwens zeg.
Johnny Weissmuller vertolkt de rol van Tarzan. Wat hij best aardig doet. Niet echt een briljante acteur, maar hij kan dit soort rollen prima spelen. Jane wordt gespeelt door Maureen O'Sullivan, die ik soms wel een beetje irritant vond. De film vermaakt de hele speelduur, en ik ben dan ook zeker van plan om verder te gaan met deze reeks.
Sommige dingen waren dat wat gedateerd, maar ondanks dat oogt de film heel fris, en is Tarzan the Ape Man erg vermakelijk.

Vinokourov
Ooooeeewoeoeoeoeoehooeeee
Zo'n bioscoopsafari moet in de jaren '30 razend populair geweest zijn, nu is het niet meer dan een amusant filmpje, dat her en der uit de bocht schiet. Het heeft een behoorlijke status, maar eigenlijk stelt het niet zo heel veel voor.

BBarbie
Op zoek naar films uit het pre-Hays Code tijdperk, ben ik min of meer bij toeval op deze eerste geluidsfilm over Tarzan gestuit. Het kan wel bijna zestig jaar geleden zijn dat ik deze film voor het laatst gezien heb in onze plaatselijke jeugdsoos. Ik weet nog wel dat deze stoere man, die zich bijna naakt door het oerwoud slingerde en met leeuwen vocht, tijdens mijn prille tienerjaren per direct mijn held werd. Het is dan ook pure nostalgie, dat ik dit zoveel jaren na dato nog steeds een mooie film vind. Het ziet er eigenlijk allemaal redelijk primitief uit; de settings, de mensapen, de pygmeeën, de manier waarop de blanke ivoorjagers met hun zwarte dragers omgaan, enz. enz. Maar mede gelet op de beschikbare middelen toentertijd heeft regisseur Woody Van Dyke (bij mij vooral bekend van zijn Thin Man-cyclus) echter een alleszins aanvaardbare avonturenfilm in elkaar gedraaid, die destijds een spectaculair bioscoopsucces was en ook nu nog best veel mensen aanspreekt. Ik hoor daar ook bij, al moet ik toegeven dat ik soms op de verkeerde momenten in de lach geschoten ben, zoals bij ten tonele voeren van de “broer van King Kong”. Dus… snel op zoek naar het vervolg: Tarzan and His Mate.

mr rumson
In mijn jeugdjaren deze film ooit eens gezien .
Dus werd het weer eens de hoogste tijd om deze film te herzien.
Ik hou wel van die oude avonturen films en Tarzan mag daar dan ook niet aan ontbreken.
En hoewel dit al echt een oudje is wist deze film mij prima te vermaken.
Al mag het soms duidelijk te zien zijn dat sommige dingen nep zijn.
Of wat voor trucs ze toe passen om Tarzan door de jungle te laten slingeren.
Ik vind daar moet je niet te zwaar aan tillen de film draagt een prettige sfeer uit en zit vol met actie.
Voor mij is dit dan ook een geslaagde Tarzan film .
Over een tijdje de volgende Tarzan film maar eens gaan bekijken.

krosnicky
Kheb deze net gezien en hij was beter dan verwacht het verhaal kon beter dat wel maar ik zat naar sommige scenes te kijken en ik dacht van how the ....... ????? Hebben ze dat klaar gespeeld stukken beter dan deel 2 waar het allemaal nogal fake overkomt maar bij deze bijna Nieksop aan te merken.
En dat voor een film van meer dan 80 jaar oud

Metalfist
Darling, that's quite a sentence
Ik was al langer eens van plan om eens iets van de Tarzan cyclus te gaan zien. Ik had me als kind altijd vermaakt met de Disney versie en het was eigenlijk pas met de laatste nieuwe telg in het oeuvre van de in de jungle slingerende atleet, dat idee eindelijk eens een start kreeg. The Legend of Tarzan is voor mij, in tegenstelling tot de meesten blijkbaar, tot nu toe één van de beste films van 2016 en ik nam me voor om echt eens meer films rond dit personage te zien. Ik stootte een paar dagen geleden op de MGM box met de volledige Weismuller/O'Sullivan reeks en natuurlijk meegenomen.
En logischerwijs gestart met het eerste deel en dat is deze Tarzan the Ape Man. Een ietwat bevreemdend filmpje vanwege het dierengeweld en het overduidelijke racisme (ook nog geen Hays code dus de film krijgt bovendien ook nog een wat rare erotische ondertoon) maar wel eentje dat na al die jaren nog altijd vermakelijk is. Het helpt wel natuurlijk dat ik sowieso wel fan ben van dit soort films waar ze een acteur in een pak steken in de hoop dat het geloofwaardig lijkt en de climax met de dwergen is geweldig gewoon. Verder steken hier wel wat de gebruikelijke pijnpuntjes op (die projectie aan het begin met de verschillende stammen moet er zelfs in 1932 al enorm fake hebben uitgezien. Wel was het waarschijnlijk een goedkope zaak voor regisseur W.S. Van Dyke aangezien hij gewoon de beelden uit zijn eigen film, Trader Horn, kopieerde) en lijkt de film halverwege wat te gaan slepen. Gelukkig brengt de vele spielereien tussen Tarzan en Jane nog wel wat leven in de brouwerij.
Want Johnny Weissmuller doet dit wel erg leuk. Onvoorstelbaar eigenlijk hoe snel hij de rol zich eigen weet te maken, hij komt pas na een goed halfuur op de proppen maar direct weet je: dit is hem gewoon. Mooi meegenomen ook dat de chemie tussen hem en Maureen O'Sullivan ook vanaf de eerste seconde spettert. O'Sullivan is niet echt meteen de beste actrice (dat wordt zelfs pijnlijk duidelijk in de scène waar ze tranen met tuiten schreeuwt, je ziet gewoon niets) maar dit doet ze verder wel vermakelijk. Neil Hamilton is een vermakelijke Harry Holt die als mogelijke love-interest van Jane alles op alles zet en C. Aubrey Smith maakt het geheel af met een degelijke vertolking van Jane's vader.
Wat hekelpuntjes dus en toch heb ik me hier wel goed mee geamuseerd. Het nodigt in ieder geval wel uit voor de vervolgen, al is het wel even goed opletten dat ik het juiste deel kies aangezien deel 2 & 3 zijn omgewisseld in de volgorde op de schijfjes..

clubsport
De humor uit de latere delen ontbreekt hier maar dat is zeker geen struikelblok .
de film is zeker een stuk serieuzer ingezet als de delen erna , de ontmoetings scenes tussen Tarzan en jane zijn mooi om te zien en maken de film de moeite waard om te kijken .
Technisch is het allemaal nog niet van het niveau van de latere delen maar ok het was het begin van de geluidsfilm .

joolstein
"Tarzan, Oh, Tarzan, Niet doen"
Curiositeit uit een langvervolgen tijd! Tarzan was de creatie van schrijver Edgar Rice Burroughs en voor deze film waren er al zes verfilmingen geweest. Echter deze is het meest iconisch omdat het personage Tarzan zoals iedereen dat vandaag de dag kent hier vorm kreeg! Deze film bevat namelijk de legendarische zin `Me Tarzan, you Jane' Maar ook Tarzan’s ‘jungleroep’ en de aap Cheetah zorgde voor een onmiddellijk groot succes. Helaas bevat de film ook veel ruwheden als gevolg van de tijd waarin hij is gemaakt. Men kan duidelijk de geschilderde jungle-landschappen zien en scènes met stockbeelden van dieren en inheemse stammen waarbij de acteurs voor een scherm zijn geplaatst. (gebruikte beelden uit de film Trader Horn uit 1931) In 1932 was het slechts vijf jaar na de komst van geluidsfilm, dus de film mist ook een muziekscore en de geluiden (dieren en de roep van Tarzan) zijn hoorbaar achteraf erin gepast. Daarnaast is er een neerbuigende raciale koloniale visie op Afrika en zijn bevolking. Johnny Weissmuller is de perfecte aapmens maar opvallend is Maureen O'Sullivan als Jane hier de echte ster. Het is ook pre-code wat de film een opvallende erotische ondertoon opleverde. Samen met de voor zijn tijd prima actiescenes maken het een plezierig avonturenfilm.

Tarzan and the Mermaids

Tarzan Escapes
1936

Tarzan and His Mate
1934

Moeder 'Euphoria'-acteur Angus Cloud over moment dat ze hem dood aantrof, Vrouw Bruce Willis betwijfelt of hij ziekte zelf doorheeft: 'Het is zwaar' | MovieMeter Recap

Taika Waititi's langverwachte voetbalfilm 'Next Goal Wins' met Michael Fassbender krijgt hartverwarmende nieuwe trailer

Chevy Chase denkt bijna nooit aan 'Community' en is niet betrokken bij aankomende film: "De show was niet grappig genoeg voor mij"

Geboortedag Olivia Newton-John (1948): haar vijf best beoordeelde films

Mutiny on the Bounty
Avontuur / Historisch, 1962

The Champ
Drama / Sport, 1979
afrikagebaseerd op boekexpeditionhippopotamustarzanjunglepre-codechimpanzeeape man stampedeelephant stampede buitenlandse films in de sovjet-unie
Realtimes | Publishing Network
Social media