Genre: Misdaad / Komedie
Geregisseerd door: Shane Black
Met onder meer: Robert Downey Jr., Val Kilmer en Michelle Monaghan
Releasedatum: 15 december 2005
Plot Kiss Kiss Bang Bang
"Sex. Murder. Mystery. Welcome to the party."
Wanneer kruimeldief Harry Lockhart (Robert Downey jr.) op de vlucht slaat na een mislukte overval, loopt hij per ongeluk bij een casting voor een misdaadfilm naar binnen. Zo wordt hij meegenomen naar Hollywood voor een echte screentest en wordt daar door zijn producer voorgesteld als het nieuwste 'snoepje van de maand'. Ter voorbereiding op de screentest moet Harry meelopen met privé-detective Perry van Shrike (Val Kilmer), door de meesten Gay Perry genoemd vanwege zijn homoseksuele geaardheid. Als crimineel die zich voordoet als acteur die zich voordoet als detective komt Harry in contact met Harmony Faith Lane (Michelle Monaghan). Via deze weinig succesvolle actrice raken Harry en Gay Perry betrokken bij een moordzaak die hun eigen levens wel eens in gevaar zou kunnen brengen.
Harry Lockhart
Pink Hair Girl
Flicka
Harry Age 9
leidsehoodie
Inderdaad geweldige film dit!
Heel inventief script met een achtbaan aan verrassende wendingen. De humor is sarcastisch en Robert Downey Jr. is fenomenaal.
De film is een parodie op misdaadfilms, film-noirs en Hollywood.
Val Kilmer met dik hoofd a la Travolta is ook erg geestig hier.
Michelle Monaghan, nooit van gehoord, maar die wil ik wel vaker zien.
De laatste 20 minuten zakt het verhaal teveel in. Er gebeurt wel veel, maar het gaat eigenlijk nergens meer over.
Dikke 4 sterren
Niks aan toe te voegen, maar dat doe ik toch, alhoewel het eigenlijk niks toevoegt:
Die Michelle Monaghan mag er inderdaad wezen
Hectometerpaal
Heerlijke film met een dosis geweldige humor. Nooit geforceerd, maar bij vlagen toch echt briljant. Strak script en een geweldig plot vol nonsens. Robert Downey Jr. is werkelijkwaar briljant en Val Kilmer mocht er ook zeker zijn. Samen weten ze geweldige dialogen vol met onzin te produceren, prachtig gewoon. Monaghan is een lekker wijf trouwens en past precies in het plaatje wat mij betreft. De scene dat Downey over dat wijf heen pist in de douche is briljant; ik heb echt slap gelegen van het lachen. Soms komt het allemaal een beetje rommelig over, maar over het algemeen is dit toch een prima film die echt in een supersnel tempo voorbij vliegt.
Klopt als een bus! Ook die scene waarin Jr Russisch roulette tracht te spelen vond ik hilarisch.
The One Ring
Heerlijke film. Echt eentje van het soort waar ik altijd wel naar op zoek ben. The Big Sleep is één van mijn favoriete film-noirs en daarmee ook een van mijn favoriete films allertijden en ik vind het vaak jammer dat ik geen eigentijdse films kan vinden die vergelijkbaar zijn, maar dan in een modern jasje. Kiss Kiss Bang Bang is echter wel zo'n film. 2005 was schijnbaar een topjaar voor de neo-noir: Brick vernieuwde The Maltese Falcon en Kiss Kiss Bang Bang volgde meer de route van The Big Sleep.
Geforceerd hip is een term die bij deze film nog al eens valt, of anders dat het een film zou zijn die te intelligent probeert te doen voor zijn eigen goed. Ik snap de kritiek op zich wel maar ik vraag me af of The Big Sleep in zijn tijd misschien ook wel zo over kwam. Kiss Kiss Bang Bang is zoals het een moderne film betaamd nog zelfbewuster dan een jaren '40 film, dus de film verwijst veel naar populaire cultuur en ook naar zichzelf. Je moet er van houden en het werkt ook niet altijd, maar ik kan het zeer waarderen. Alleen als de personages elkaar grammatica gaan verbeteren vind ik het wat minder.
Het is overigens geen probleem als een dialoog of one-liner niet werkt, want een van de grootste kenmerken van The Big Sleep is hier ook overgenomen: de sneltreinvaart van de dialogen en het absurd ingewikkelde verhaal waarin ze verstopt zitten. Pogingen om alle plottwists bij te houden zijn voor niets, maar wie kan het verhaal werkelijk wat schelen? Bij dit soort films is het toch gewoon niets anders dan een kapstok voor de dialogen en maffe gebeurtenissen.
Naast de heerlijke dialogen en de frisse filmstijl vallen ook de uitstekende acteerprestaties op. Downey Jr. is toch wel een erg fijne acteur, wat me al opgevallen was in Chaplin en Iron Man. Hopelijk zorgt die laatste film ervoor dat hij wat meer in de verdiende schijnwerpers terecht komt te staan. Michelle Monaghan kende ik alleen van naam, maar blijkt naast een zeer knappe verschijning ook gewoon een goede actrice te zijn. Ze kreeg ook opvallend veel scènes, terwijl ik dacht dat het een verwaarloosbare bijrol zou zijn. Ze heeft zelfs meer schermtijd dan Kilmer, die overigens ook eens echt goed is. Het is tegen mijn verwachtingen in geen duo-film, maar meer een trio-verhaal.
Als ik een kritiek mag leveren op de film is dat het hele buddy-gegeven tussen Downey Jr. en Kilmer niet helemaal lekker verloopt. Er is nergens een moment dat je voelt dat ze echt goede vrienden worden. Je weet het wel omdat je meer van dit soort films gezien hebt, maar verder blijft dit element wat onbelicht en wordt er meer tijd gestoken in de overigens vrij fijne relatie tussen Downey Jr. en Monaghan.
4 sterren voor deze onterecht wat onderbelichte film.
maxcomthrilla
De voice - over die zich terstond even richtte tot het publiek en de New Yorkers even apart toesprak om van de gordijnen af te blijven, opdat ze het verhaal niet meer zouden begrijpen, was echt geweldig.
Zo heerlijk cynisch als deze opmerking was, bleek niet de hele film dit hoge niveau vast te kunnen houden. De vele plotontwikkelingen konden mij niet deren, dat er geen touw aan vast te knopen viel was overkomelijk en hield alles gedurende de film interessant. Net zo als de lijken die op willekeurige plekken op leken te duiken voor vele komische noten bleven zorgen.
Verder had ik een beetje last van het ' afglij systeem '. Het was allemaal wel aardig om te zien, maar dankzij het hoge tempo maakte alles nooit echt een blijvende indruk in mijn vizier, terwijl ik ook nooit werd meegenomen alsof ik in een rollercoaster was beland, daarvoor was het hoge tempo niet consequent genoeg. Wel een film, die bij herziening wat meer plezier zou kunnen ontketenen bij mij. 3,5*
sinterklaas
Zalige actiefilm dat ook veel plaats heeft voor een potje heerlijke cynische, harde en scherpe humor. Val Kilmer en Robert Downey jr zijn een perfecte onhandige duo samen met nog zo'n vrouw der bij.
Ook leuk is hoe deze film verteld word: Het is dan een soort film in een film met zo af en toe wat pauzes erin en terugspoelingen met de voice overs van Harry Lockhart. Val Kilmer is ook weer terug met een prachtige rol van Perry Shrike alias Gay Perry.
En samen maken ze van deze onzinnige harde buddyfilm een compleet feest en dan die Harmony nog op sleeptouw derbij. Deze film heeft eigenlijk iets weg van The Big Lebowski, Analyze This, Lethal Weapon en uiteraard Pulp Fiction. Het heeft ook een beetje van alles in zich: Actie, vlijmscherpe humor en een vleugje drama. Gewoon helemaal mijn ding.
Fun van de bovenste plank.
Mr. Olaf
Schitterende film! Geweldige humor, ijzersterke rol van Downey jr. en goede actie. Klikt enorm goed tussen Downey jr en Kilmer.
hannes64
- 1926 berichten
Dàt bedoel ik nou.....een goed snel comment.
Ik denk er precies `t zelfde over.
Leuke , harde met humor overspoelde actiefilm.
Downey op z`n best...eveneens Kilmer.
Je kunt echt zien dat ie van de hand van shane black is.( trouwens ook nog z`n eerste regie )
Doet me een beetje denken aan lethal weapon...kerst...actie ....en aparte humor.
Deze was ècht leuk....leuke scene, als ie even naar de wc moet en per ongeluk over `t lijk heen pist van de schrik..
en natuurlijk die vinger.
Een dijk van een film!!!!!
Bebowebdesign
Hij kon mij niet zozeer boeien. Toch heb ik soms erg kunnen lachen om de domme humor en vage scenes:)
dus toch 3.5 *
gauke
Een cynische klucht, las ik in een recensie. Een juiste typering. Bedrieglijk, luidruchtig, patserig, maar nooit helemaal overtuigend.
Dutchero
Film die traag op gang komt, maar daarna best wel leuk is. Vooral het eerste half uur is simpelweg saai. Daarna begint de film redelijk op stoom te komen, Kilmer is best grappig en Downey af en toe ook. Maar de film wordt nooit echt beter dan 'aardig' en het best wel grappige plot voegde ook niet heel erg veel toe. De humor is soms goed, soms net te stompzinnig.
Al met al een best wel grappige film, maar een voldoende net niet.
Hankieh
Gelukkig heb ik deze eerder gezien!
Anders was het vanavond een moeilijke keuze xD
Rosicky
wat? zit na het kijken echt nog met het gevoel dat ik maar een halve film heb gezien... was het verhaal simpeler dan ik wil geloven? Maar goed, heb me wel vermaakt hoor, Downey jr. speelde heel goed en Val Kilmer idem dito. Af en toe heel grappig, maar vooral heel ongeloofwaardig als Gay Perry toch nog gewoon leeft maar ook dat is natuurlijk een satyre.
GinolaEHV
Heerlijke misdaadcomedy.
Het verhaal steekt leuk in elkaar, de humor is erg goed en er wordt uitstekend geacteerd.
Van Robert Downey jr. heb ik wel gehoord, maar ik kan geen enkele andere film opnoemen waarin hij heeft gespeeld. Ik kan dus ook niet zeggen dat het een comedy-acteur pur sang is, maar hij doet het in deze film erg goed. Komt heel natuurlijk over.
De film bestaat eigenlijk uit een aaneenschakeling van gekke momenten. Kan niet zeggen dat er een saaie scène tussen zat, alhoewel natuurlijk niet alles even grappig was.
Ik heb me uitstekend vermaakt: 4*.
Ietwat chaotisch en vreemd filmpje die de vaart er enigszins inhoud. Met sterke rollen van Downey Jr. en Kilmer en doorspekt met leuke humor. De dialogen zijn soms hilarisch. Goed.
Gitarist187
ik heb me zeer vermaakt met deze film en idd ik had ook het gevoel dat ik maar een halve film gezien had.
ik moet zeggen dat je behoorlijk op moet letten bij deze film, maar als je er goed in zit is die echt zeer vermakelijk
xaboetje
Deze film vond ik (in de juiste volgorde):
- bizar
- soms heel leuk
- warrig
maar ik heb me goed vermaakt en soms belachelijk gelachen
Nivo
wat een geniale film, goed geacteerd door beide acteurs. echt vanaf het begin in een deuk gelegen (het meisje dat doorgezaagd word en onmundig begint te schreeuwn) tot het uiteindelijke einde.
AC/DC
Heb me echt goed vermaakt. Vond die scéne heel komisch toen Harry Lockhart Russische roulettewou nadoen
Uitstekende film, 4,0*
thunderball
Deze film gisteren op gezet vanwegen de goede recenties destijds en ook nu weer in de TV gids.
Tja, ik heb het ca 20 minuten volgehouden en toen keek ik mijn vriendin aan en ik zag aan haar gezicht dat ze zich -net als ik- kapot zat te vervelen.
Ongeloofelijk saai, vreselijk hip en cool bedoeld en pretentieuze onzin.
Downey Jr werkte zoals gewoonlijk binnen 5 minuten op mijn zenuwen.
Afgezet en een pas echt goede film opgezet: Pulp Fiction!
AddictedToMovies
Leuke misdaadkomedie met af en toe echt geniale momenten de russische roulette, Abraham Lincoln, etc.
Einde vond ik wat flauw.
Co Jackso
- 21924 berichten
Ongeloofelijk saai, vreselijk hip en cool bedoeld en pretentieuze onzin.
Downey Jr werkte zoals gewoonlijk binnen 5 minuten op mijn zenuwen.
Downey Jr werkt absoluut niet op de zenuwen en bewijst hier ongelooflijk komisch talent en timing te hebben.
Jammer dat je de woorden vernieuwend en grappig niet noemt, hoewel de vergelijking een beetje vreemd is, maar de dialogen en humor in deze film doen mij een beetje denken aan een opgestofte Pulp Fiction. Vreemd dat je dat een geweldig film vindt en dit maar matig, terwijl ze beide vergelijkbare "slimme" humor en dialogen hebben.
stephan73
Ik ben niet gek op nieuwere Hollywoodfilms, die proberen cool en hip te zijn. Zo was ik bijvoorbeeld niet te spreken over Running Scared.
Maar blijkbaar bestaan ze nog. Grotere Hollywoodfilms, die op een leuke (en originele) manier actie, misdaad en humor weten te mixen.
Kiss Kiss Bang Bang (die ik toen hij in de bioscoop kwam verwarde met de Italiaanse Kiss Kiss Bang Bang uit 1966), is zo'n film. Leuke humor, goede actie, spanning en twee goede hoofdrolspelers.
Vooral dat laatste zal voor mij doorslaggevend zijn geweest, omdat zonder Robert Downey Jr. en Val Kilmer de film misschien minder geslaagd zou zijn geweest.
Nou ik deze leuke film heb gezien, hoop ik iets vaker dit soort films op mijn pad te treffen.
Co Jackso
- 21924 berichten
Zonder twijfel kan ik je dan In Bruges aanraden. Andere acteurs en setting, maar humor en verhaal zijn qua stijl vergelijkbaar.
AddictedToMovies
Pulp Fiction is toch echt wel veel en veel beter...
stephan73
Die heb ik ontweken vanwege de lelijke poster en Colin Farrel (die ik een vreselijke acteur vindt). Weet niet of ik heb dan moet gaan zien!
thunderball
Daar vond ik dus ook al niet veel aan. Blijkbaar niet mijn soort van humor en Downey Jr werkt echt altijd op mijn zenuwen. Ik kan hem niet uit staan. Ieder zijn mening.
aardige film appart verhaal en goed acteerwerk
soms wat lastig te volgen
3,5 ster
ILDIB
Heerlijke film, lekker onderkoeld, enig minpuntje, hier en daar wat rommelig. Maar wat een lekker tempo en sfeertje. En echt mega goede oneliners en woordspelingen. Dont give up your gay job....Wat mij betreft ondergewaardeerd.

Lock, Stock and Two Smoking Barrels
Misdaad / Komedie, 1998