• 9.377.185 stemmen

La Marche de l'Empereur (2005)

Documentaire | 85 minuten

Met onder meer: Charles Berling, Romane Bohringer en Jules Sitruk

Gesproken taal: Frans en Engels

Releasedatum: 22 december 2005

Plot La Marche de l'Empereur

"In the harshest place on Earth, love finds a way."

Elke winter gaan de keizerpinguïns in Antarctica op een lange reis. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming begint de paring, waarna de vrouwtjes een ei leggen. Daarna keren de vrouwtjes terug naar de oceaan om aan te sterken. De mannetjes blijven achter om de eieren uit te broeden en na twee maanden komen de eieren uit. Wanneer de vrouwtjes terugkeren om de kuikens van eten te voorzien, draaien de rollen om: de moeders blijven achter, terwijl de mannetjes terugkeren naar de zee om eindelijk te kunnen eten. Zodra het warmer wordt, keren ook de vrouwtjes met de kuikens terug naar de zee en leren de kuikens te overleven.

Pingouin père

Pingouin mère

Pingouin bébé

Narrator (Italian stemrol)

Narrator (English stemrol)

avatar van Nomak

Nomak

Weet er iemand of er in de Fame een import versie ligt van deze film. Misschien met de stem van Morgan Freeman of iemand anders?

Ik wil hem graag zien, maar met die Urbanus erin ga ik zo een veelbelovende film zeker niet kijken.

ik heb de versie met morgan freeman gezien.

ik vond het een fascinerend verhaal, met fascinerend mooie beelden, maar op de duur ook ietswat saai. je moet er van houden denk ik.

toch een 3,5.

avatar van 88Fabian

88Fabian

Een hele mooie docu dit,zeker een aanrader.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Gisteren op tv gezien. Prachtige beelden en mooie muziek, maar iets te langdradig. Ook Urbanus' commentaarstem past hier niet echt bij. Als komiek is Urbanus hilarisch, maar voor een serieuze documentaire als dit is zijn stem echt niet gepast.

avatar van berrege

berrege

Heb na het bekijken van deze film heel veel respect gekregen voor de pinguins. Had wel liever de originele versie gezien want de stem van Urbanus past niet echt bij een film als de deze.

avatar van gizzegiz

gizzegiz

Prachtfilm, maar ik sluit me bij de meeste meningen aan: Urbanus kan dit echt niet.

avatar van brielen

brielen

Heel mooi. Wat is Gods schepping toch prachtig ! 4.

avatar van AGE-411

AGE-411

Ik vond het wel wat saai en onvolledig...

avatar van KarinV

KarinV

Ik vond hem heel mooi. Soms grappig en soms ook heel zielig.

AGE-411, waarom onvolledig?

avatar van lucdecoster

lucdecoster

AGE-411 schreef:

Ik vond het wel wat saai en onvolledig...

Fantastische documentaire. De mens is in feite niets waard als je die vogels bekijkt. Temperaturen van -60 tot -80°C. kan dit beest het overleven in de winter, ongelooflijk !!!. Puur natuur.

avatar van AGE-411

AGE-411

KarinV schreef:

Ik vond hem heel mooi. Soms grappig en soms ook heel zielig.

AGE-411, waarom onvolledig?

Ik vond bepaalde delen niet goed uitgelegd.

Zo heb je bijvoorbeeld de vogels die hun ei verliezen: keren die direct op hun eentje naar de zee terug of blijven die ff wachten? Of hoe oud wordt zo'n pinguin? Wat is de overlevingskans: van 100 eieren naar X aantal kleintjes?

En saai zal ik natuurlijk ook verklaren vooraleer daar iemand vragen begint over te stellen: het antwoord is nogthans simpel: lage amusementswaarde. Was er iets anders op TV, had ik wellicht gezapt. Ik ben dan ook niet zo aangedaan door de 'schattige, zielige beestjes'. Een Pinguin is voor mij een Mus.

En Urbanus als verteller...

avatar van djelle

djelle

De Nederlandse komiek Najib Amhali maakte ooit een grapje over pinguïns die me altijd is bijgebleven. Het ging over het gegeven dat mannetjespinguïns alleen maar een simpel geluidje hoeven te maken om een wijfje aan de haak te slaan. Luc Jacquet toont met La Marche de l'Empereur nog eens aan dat dat inderdaad zo is, en dat keizerspinguïns zelfs de luxe hebben om te kunnen kiezen uit een overaanbod aan vrouwelijk gevogelte. Je zou bijna willen ruilen met die geluksvogels, ware het niet dat La Marche de l'Empereur ook aantoont dat die beesten een onzettende lijdensweg moeten afleggen voor én na het paringsritueel.

Het leven van een keizerspinguïn op Antartica is hard maar o zo bewonderendswaardig en facinerend, en Jacquet doet dan ook erg zijn best om het op eenzelfde manier in beeld te brengen. Mooie luchtopnames, intense close ups en geweldige onderwatershots zijn onder andere de troeven hiervoor, en blazen de documentaire ook effectief het nodige leven in. Toch heb ik niet echt het gevoel dat ik iets gezien heb dat ver boven de kwaliteit uitsteekt dan wat bijvoorbeeld het National Geographic kanaal dagelijks te bieden heeft. Het wordt allemaal wat meer op een 'filmische' manier verteld, maar behalve het rijkelijke slowmotiongebruik worden er eigenlijk amper technieken toegepast die niet te zien zijn in het gemiddelde natuurprogramma.

Over de verhalende voice over moet ik het ook niet hebben, want met het onnozele piepstemmetje van Urbanus zit men er zo naast dat zelfs Frans Bauer een betere keuze was geweest. Naar het schijnt zou de originele versie beter zijn op dat vlak, maar daar zit men dan weer met mama, papa & baby stemmetjes waar ik ook mijn zware twijfels over heb. Wellicht is de Engelse versie met de warme stem van Morgan Freeman het meest aangewezen alternatief, en ik hoef maar enkele clipjes op Youtube te bekijken om te constateren dat dat inderdaad het beste werkt.

Doorslaggevender is dan wel weer de fraai getimede en leuk gebruikte muziek, hoewel de kwelerige intermezzo's met het filterdunne stemmetje van Emilie Simon soms een beetje bij het haar getrokken zijn.

Uiteindelijk slaagt Jacquet redelijk goed in zijn opzet, en weet hij met La Marche de l'Empereur een interessante, maar vooral erg sympathieke documentaire af te leveren over het verbluffende voortplantingsritueel van facinerende beestjes die weinig mensen koud zullen laten. In elk geval heb ik geleerd dat Pinguïns dan toch niet het geweldige seksleven hebben als ik dacht, makkelijk versiertrucje of niet.

avatar van Rio Negro

Rio Negro

Stem verhoogd nu ik hem met commentaar van Morgan Freeman heb gezien.

avatar van dave

dave

[Dit is zo'n film die je niet te vaak moet zien, anders gaat die ontzettend vervelen. Als ik nu nog maar het woord 'pinguïn' hoor, krijg ik het al op m'n zenuwen ]

In België (Vlaanderen) wordt hij ingesproken door Urbanus, wat hij keurig doet.

Verder toont deze prent schitterende beelden van landschappen en dieren, die je ademloos doen versteld staan.

avatar van The Scorcher

The Scorcher

Indrukwekkende documentaire, terecht bekroond met een karrenvracht prijzen.

avatar van Arie18

Arie18

3* voor de beelden.

4* voor de film met de geweldige stem van Morgen Freeman!

Voor de rest heel indrukwekkend...Rustig een keer op zondag kijken is cker de moeite waard.

Meneer Bungel

Helaas kon ik nergens de Freeman-versie vinden en moesten we het doen met Urbanus. Awel zunneke, dat viel uiteindelijk niet eens zó erg tegen en dat terwijl ik de voorkeur geef aan een docu van dit soort zonder vertelstem. Het voordeel van een vertelstem is aan de andere kant dat je er nog eens wat van op kan steken. Maar inmiddels is het een jaar of twee geleden dat ik hem zag en ik weet er weinig meer van qua pinguin-feitjes. De beelden blijven wat dat betreft beter hangen en dat is dan ook het sterkste punt van ''La Marche de l'Empereur''...

Al met al best aan te raden, met Freeman(ik ga er van uit dat die het beste te pruimen is) óf Urbanus als persoonlijk poolgids.

Meneer Bungel schreef:

Zeer zeker de originele Franse versie zien.

Meneer Bungel

Goeie tip, bedankt. Is die versie dan met ongeveer evenveel monoloog of juist zonder?

Geen monoloog, maar een interpretatie van verschillende stemmen van de zowat poetische gedachten van de pinguins zelf. Heel apart, maar je moet het zien om echt te begrijpen wat het is.

Meneer Bungel

Wederom bedankt, ik ben er wel benieuwd naar.

avatar van soom

soom

Amai..

Hypocriet nummer 1, hier . Want het moment dat die zeeluipaard de pinguinmoeder te pakken krijgt, moest ik echt van afschuw, vermengd met fascinatie, zeker 4 keer de bewuste scene terugzien, om te weten wat daar nu gebeurde. En ja, ik eet nog steeds vlees, dus wie ben ik om het te veroordelen? Toch vind ik de natuur niet zo fijn wat dat aangaat.

Prachtige film, verder, prachtig om te zien hoe de pinguins alles doen, en met een brok in mijn keel lag ik soms echt te aanschouwen wat ik op mijn beeldschermpje zag gebeuren. De natuur is afschuwelijk en tegelijkertijd zo mooi.

avatar van DiStefanO

DiStefanO

Survival of the fittest, only the strong survive.

avatar van Grover

Grover

Mooi gedaan. Ben toch altijd wel er van onder de indruk, hoe e.e.a in beeld gebracht wordt, het geduld wat dat met zich mee moet brengen. Het verhaal van deze penguins komt goed naar voren vanaf het begin tot het einde van de film, als de cirkel weer rond is.

De natuur regelt zich zelf.

avatar van gukker

gukker

Erg mooi gefilmde documantaire. Erg informatief en leuk om naar te kijken. Dit is zoals een documantaire hoort te zijn.

avatar van DragQueen

DragQueen

Een prachtige documantaire, die schitterende beelden bevat. zo krijg je te zien dat de natuur zijn mooie, maar ook trieste kanten kent. verder erg informatievol, en de penguins zijn vermakelijk om naar te kijken. erg intrigerende beesten. 3,5 sterren.

avatar van ®Tc

®Tc

Ik heb het altijd al voor pinguïns gehad. Die dieren hebben in mijn ogen zo een komisch gehalte met hun gangetje en dat bewegingen op de buik. Toch al een voordeel voor de docu al werd het na een uur allemaal al wat minder interessant.

Enja, knappe natuurdocumentaires vind ik altijd indrukwekkend simpelweg omdat de wonderen der natuur zo indrukwekkend is. Die pinguïns weten de situaties in te schatten, weten ze wanneer ze tussen die ijsbergen moeten gaan staan, weten ze hoe ze het ei moeten broeden. Hoe weten ze het toch allemaal ?

Knap is een mooi woord voor deze docu want de pinguïns zijn op hun best in beeld gebracht in de mooie landschappen van Antarctica. Vooral als er zon of poollicht bij te pas komt verandert het beeld in een poster die ik graag aan de muur zou hangen.

Mja als ik mag kiezen ga ik toch voor Earth. Dat ik nog mooier en interessanter (zeker door de afwisseling) vind.

***

avatar van RodneyS

RodneyS

Mooie docu, met prachtige beelden en prima gekozen muziek.

Hij heeft mij weten te boeien. Ik heb hem echter wel gezien met de stem van Urbanus...deed helaas de sfeer geen goed..

avatar van ArnoldusK

ArnoldusK

• 2060 stemmen

Met een jointje nóg adembenemender

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Haha, ik ging deze met een maat kijken en we dachten dat het een soort Ice Age was.

Het is zeker mooi om te zien, vooral de afstanden die ze afleggen ( voor één ei... ) Indrukwekkend, en ook het samenhang is mooi om te zien.

Wel is het ietsjes sirieus en je moet je aandacht er bij zien te houden.