• 9.376.848 stemmen

La Marche de l'Empereur (2005)

Documentaire | 85 minuten

Met onder meer: Charles Berling, Romane Bohringer en Jules Sitruk

Gesproken taal: Frans en Engels

Releasedatum: 22 december 2005

Plot La Marche de l'Empereur

"In the harshest place on Earth, love finds a way."

Elke winter gaan de keizerpinguïns in Antarctica op een lange reis. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming begint de paring, waarna de vrouwtjes een ei leggen. Daarna keren de vrouwtjes terug naar de oceaan om aan te sterken. De mannetjes blijven achter om de eieren uit te broeden en na twee maanden komen de eieren uit. Wanneer de vrouwtjes terugkeren om de kuikens van eten te voorzien, draaien de rollen om: de moeders blijven achter, terwijl de mannetjes terugkeren naar de zee om eindelijk te kunnen eten. Zodra het warmer wordt, keren ook de vrouwtjes met de kuikens terug naar de zee en leren de kuikens te overleven.

Pingouin père

Pingouin mère

Pingouin bébé

Narrator (Italian stemrol)

Narrator (English stemrol)

avatar van A.S.E.

A.S.E.

Juist de making of van de documentaire gezien. De cameraploeg moest 10 maanden lang in Antarctica blijven! De film heeft 3 miljoen euro gekost en het heeft al meer dan 100 miljoen opgebracht, waardoor het de meest succesvolle Franse film wordt, nog meer dan Amélie Poulain. Naar het schijnt moet je beter de originele Franstalige versie zien, want de Amerikaanse versie is serieus wat aangepast (minder poëtisch, eerder zakelijk).

Speel en maak kans op een unieke reis voor 2 personen naar de Zuidpool:

avatar van Reinbo

't is jammer dat Urbanus niet weet hoe je pinguïn moet uitspreken.....

De pinguïnmonoloog

Geen wonder dat de film La marche de l'Empereur (Luc Jacquet) wereldwijd een doorslaand succes is geworden. Het prachtverhaal van de keizerspinguïn gaat over moed en overgave, over nesteldrang in de geborgenheid van de poolnacht, over cocoonen in de vrieskelders van de planeet. Over de flippervogel die dagenlang door een knisperend continent waggelt om plaats te nemen in de arctische legbatterij.

Een klassieke illustratie van de struggle for survival.

Een documentaire zal ik de film van Luc Jacquet nooit noemen, want ik heb nog nooit een pinguïn horen praten, zoals in zijn film wel gebeurt. De film is van alles. Een animatie op basis van natuuropnamen, een hoorspel met beelden, een tekenfilm met echte dieren. Met eenvoudige effecten slagen de makers er in om je helemaal in het verhaal te trekken. Alles staat in dienst van dat streven. De belangrijkste effecten zijn: magistraal björkerisch sounddesign (Émilie Simon) inclusief hoorspelelementen, de rijke bewustzijnsstroom van de pinguïn en drie ontroerende stemanimaties van de pinguïnmonologen.

De film van Jacquet is een filmisch sprookje dat vooral door de stemmetjes een Disneyachtige interpretatie van de natuur biedt. Met zeer veel vakmanschap gemaakt, waardoor je wordt meegevoerd tussen pakijs en sneeuwstormen. De film is ook de volmaakte commercial om de corporate identity van Antarctica te ondersteunen. Beelden, sound en stemmen zijn prachtig georchestreerd. Het levert een cinematografisch kunststuk op - in de originele Franse versie.

Nederlandstalige kijkers vissen achter het net. Want zij krijgen een andere versie voorgeschoteld.

De film ging vlak voor Kerst in Nederlandse première. In een poging een grote naam aan het affiche toe te voegen, is Urbanus gestrikt als Nederlandstalige commentator. De verklarende verteller slaat de film morsdood. Omineus debiterend kwaakt Urbanus de filmbeelden aan elkaar. Getverpielekes. Zijn commentaar maakt het epos tot een karikatuur, tot onverteerbare slapstick. De keizerspinguïn met zijn krassende nagels op het ijs krijgt iets grotesks. Bruut ingrijpen door de filmdistributeur der lage landen veranderde het kunststuk in een praalwagen - komt dat zien - met een tractor er voor.

Jammer.

avatar van Obiwan

Obiwan

_O_

avatar van contactmaker

contactmaker

Mensen ik vond 'm echt prachtig. Vertedering en treur wisselden elkaar veel af in deze film en telkens raakte het me weer.

De angst die ik had over de nasynchronisatie van Urbanus na het zien van de trailer was absoluut ongegrond.

Wel hoop ik de orginele Franse versie (samen me deze) op dvd te mogen begroeten.

We mogen in Nederland nog blij zijn dat we de Amerikaanse (statische) versie, compleet met nieuwe score, niet in de bios hebben draaien.

avatar van Cue-X

Cue-X

de film samen met mijn oma gezien (is een grote pinguin fan), ik verwachte eigenlijk weinig, maar vond hem absoluut erg mooi!

onvoorstelbaar wat de natuur de wereld wel niet allemaal te bieden heeft, zoveel waar we totaal geen weet van hebben.

avatar van Menni

Menni

Niets nieuws (dankzij persoonlijke obsessie met de beessies in kwestie) en toch onvermijdelijke glimlach, typerend voor de lievere filmpjes.

Redlop

Prachtige en hier en daar aangrijpende 'struggle to survive'. Drie maanden lang op ijs levend zonder voedsel bij -59 graden Celsius en windkracht 200. Wat een ellende. 4*

Prachtig, prachtig .

Je wordt gewoon van de ene emotie in de andere gesleept.

Lachen als ze in het begin wat rondwaggelen en duiken
Bijna janken als er eentje achter moet blijven in de ijswoestijn
1 en al spanning als ze proberen het ei onder controle te krijgen voor ie kapot vriest

Ik moet er wel bij zeggen dat ik de Franse versie gezien heb, was perfect. Ik moet er persoonlijk niet aan denken dat ik Urbanus hier bij zou horen, lijkt me echt niks.

Redlop

Urbanus was gelukkig zijdelings aanwezig. Zijn irritante leukbedoelde stemmetje weerhield me er niet van om dezelfde fantastische film te hebben gezien zoals jij Kos.

Oke, gelukkig maar. .

Maar Is Urbanus de enige in de film? In het origineel zijn er drie stemmen, een mannelijke, vrouwelijke en die van een kind, die allemaal nogal poetisch de gedachten van de pinguins verbeelden.

Hoe werkt dit bij urbanus dan .

avatar van Mug

Mug

voice-over (geen stemmetjes).

Waar is de originele (Franstalige) versie te zien (buiten de pindakaas-versie)?

Ah, een vertellende voice-over. dat is wel even wat anders lijkt me.

De franstalige versie is te zien op de Franstalige dvd .

avatar van Jess

Jess

Fantastisch!

Een van de mooiste films die ik ooit zag!

Redlop

Ik en met mij gelukkig meerderen die tijdens de film zoiets hadden van....kap er alsjeblieft mee!

Ga lekker vissen vangen...vreet je vol....maar ga je niet meer voortplanten. Geef het slechte voorbeeld.

Als ik half juli met mijn luie ballen ergens op een strand in Spanje of Griekenland lig, dan gaan mijn gedachten uit naar die trieste penguins die op dat moment in de moordende kou hun nageslacht bewaken. Jongens...laat maar!

Ofwel...een enorm knappe film...ga dit zien!

avatar van luuk1988

luuk1988

ik snap niet dat mensen zich kunnen boeien voor een stel pinguins dat zijn toch zulke stomme beesten ! dan vind ik lars de ijsbeer nog wel leuker!

avatar van janah

janah

Goede docu met betrekking tot de ijzige natuurelementen in het Antartica-gebied en diens bewoners. Engelse versie bekeken met de stem van Morgan Freeman: 3,5***!

avatar van Spil

Spil

Prachtige docu... Schitterend gefilmd door een team wat werkelijk weer en wind heeft moeten doorstaan... Kan me werkelijk waar geen voorstelling maken hoe het voor die beesten moet zijn om maanden zonder eten met een ei in de sneeuw te moeten staan... Echt gekkenwerk!

Topkeuze ook om Morgan Freeman het verhaal te laten vertellen. Ik WIL me niet eens voorstellen hoe Urbanus dat in de NL versie doet.. Freeman is daar gewoon geknipt voor..

Een welverdiende 4 van mij..

avatar van tukker1966

tukker1966

Prachtige docu,je hoopt eigenlijk dat ze t allemaal doorstaan....helaas niet

avatar van Crazy~Dutchman

Crazy~Dutchman

Prachtige film.
Heb de film gezien met voice over van Morgan Freeman, en kan me voorstellen dat dit heel wat beter overkomt dan die belgische moppentapper.
Schitterende beelden, de eersten paar fragmenten leken wel beelden van een andere planeet.
Het onderwater camerawerk, de close-ups, alles bij elkaar een pareltje voor de ogen.
Om de kwaliteit van de geluiden nog maar niet te vergeten.
Het "gehuil " om het verlies van een jong gaat door merg en been.
Nee, het is lang geleden dat ik tijdens een film zo vaak met een stiekeme glimlach van oor tot oor gezeten heb.
Als ik er nu aan terug denk zit ik weer te grijnzen .
Ook weet de film op sommige momenten een gevoelige snaar te raken, zonder terug te vallen op bloederige taferelen. Een prachtig stuk vond ik dat Morgan Freeman vertelde dat sommige pinguins de tocht niet halen, en samensmelten met het grote witte vlak. Waarop een shot volgt waarbij de pinguin achter een stuk ijs verdwijnt, en er niet meer achter vandaan komt. Prachtige montage, wat mij betreft een mooier shot dan de opkomende heli's boven het strand in Apocalypse now.
Ik dacht dat pinguins niks anders deden als wat vissen , boven water komen, 10 meter van de rand paren en lekker easy de jongen grootbrengen.
Niets is minder waar, wat deze pinguins doorstaan gaat elk verstand te boven.
Respect zeg ik, respect voor La Marche de l'Empereur,...letterlijk en figuurlijk.
4,5 *

avatar van INCTRL

INCTRL

Hoe durven ze een natuur documentaire uit te brengen in de bioscoop? Beetje overdreven commercieel uitgemolken!

Ik zet discovery channel thuis wel aan.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Ik heb net de trailer gezien en wat een acteurs!!! Geweldig op de manier hoe ze lopen reizen in stijl (netjes in een rij) en proberen te overleven. Die pinguins hebben een hoog aaibaarheidsgehalte en zelfs als er in de trailer gevaar dreigt voor de kleine helden zit ik al vast geklampt aan het beeldscherm. J'adore Empereur, weg met die hond, Antartica here I come!

avatar van len

len

Ik heb de Freeman-versie gezien en was zeker onder de indruk.. mooie en ontroerende beelden met een vleugje humor op zijn tijd

4,5 *

Trouwens INCTRL ik snap je probleem niet :S

INCTRL schreef:

Ik zet discovery channel thuis wel aan.

't is juist jammer dat je niet meer natuurdocumantaires op het grot e doek kan zien. Ik vind dat al die prut uit Hollywood commercieel word uitgemolken.

avatar van JyG

JyG

Ook een 4,5 door mij... misschien komt het wel door de prachtige beesten. Maar verder vind ik hem ook super geregiseerd en Morgan Freeman levert (net als in Shawshank redemption) een mooie bijdrage met zn stem. Die man kan pas een verhaal vertellen!

avatar van Reinbo

Miyazaki creaturen trekken door Star Wars landschap!

Met die omschrijving doe je deze film veel te kort. De Keizerspinguïns en vooral hun jongen, zijn namelijk vele malen schattiger en fantasievoller dan welke creatie van Miyazaki dan ook. En bij het ijzige poollandschap steken de door Lucas verbeelde werelden uit Star Wars af als de knullige tekeningen van een achtjarige. Wat zijn ijsbergen toch mooi!

Met die twee ingrediënten leek de film bij voorbaad geslaagd. Voeg daar nog aan toe dat de broedcyclus van de Keizerspinguïn één van de meest ongelooflijke overlevingsverhalen op aarde zijn en het zou niet stuk moeten kunnen.

Maar is dat niet helemaal het geval. (Ik moet daarbij wel aantekenen dat het verhaal van de barre tocht en de maanden zonder eten al bij mij al bekend waren en dat ik al vele documentaires over Antarctica en het leven daar heb gezien.) Helaas voegt deze film daar weinig aan toe. Het was weliswaar prachtig gefotografeerd, maar de hele uitwerking was in mijn ogen wat te braaf. Ook de monotone obligate vertelstem van Morgan Freeman deed mij eerder in slaap sukkelen dan echt meeleven met de pinguïns. Steeds als een dramatische weg werd ingeslagen stopte de verhaallijn erg abrubt, alsof de makers ons niet met de neus op de keiharde werkelijkheid wilde drukken. Ik had tijdens het kijken van de film constant het gevoel dat het leven daar vele malen zwaarder was dan de film liet zien. Ook de grote honger en de barre tocht hadden van mij heftige in beeld gebracht mogen worden. Of het verhaal had veel harder verteld moeten worden of het had een pure visuele ervaring (met ambient muziek) moeten zijn, maar het was nu vlees nog vis.

Een soort gekuiste Disney versie (Dat was het natuurlijk ook). Prima voor de kinderen of hij of zij die het verhaal nog niet kennen, maar voor een doorgewinterde natuurfilmkijker steekt deze er nergens boven uit.

Toch nog 2,5* voor deze mooie documentaire. Maar voor wie echt mee wil krijgen hoe ongelooflijk zwaar het leven op de Zuidpool is moet maar naar de veel betere documentaire van Attenbourogh kijken.

Reinbo schreef:

Ik vind dat toch niet best hoor.

In het Franse origineel hebben de stemmen allesbehalve iets cliche's en vertellen ze echt een verhaal. Ze spreken elkaar toe, verbeelden de 'gedachten' van de pinguins en romantiseren het hele schouwspel ipv gewoon wat vertellen.

avatar van Reinbo

Eigenlijk spreken pratende Pingüins me helemaal niet aan, maar de voice-over werkte ook niet voor mij. Ik had sterk de behoefte om het geluid uit te zetten en een cdtje van Moby op te zetten.

Maar misschien moet ik de Franse versie ook maar eens de kans geven.