- Home
Geregisseerd door: Travis Knight
Met onder meer: Art Parkinson, Charlize Theron en Matthew McConaughey
Releasedatum: 24 augustus 2016
Plot Kubo and the Two Strings
"Be bold. Be brave. Be epic."
Kubo leeft een rustig, normaal bestaan in een klein dorpje, totdat een geest uit het verleden zijn leven op zijn kop zet door een eeuwenoude ruzie op te rakelen. Kubo wordt nu achternagezeten door goden en monsters. Om te overleven moet hij op zoek naar een magisch harnas, ooit gedragen door zijn overleden vader, een legendarische samoerai-krijger.
Kubo (stemrol)
Monkey / Mother (stemrol)
Kameyo (stemrol)
Moon King (stemrol)
Beetle (stemrol)
Minae (stemrol)
Shinobi
"If you must blink, do it now."
Van LAIKA heb ik tot nu toe enkel 'The Boxtrolls' gezien die best te doen was. Maar door de vele positieve berichten die er rondom deze titel zijn verschenen, ben ik met te hoge verwachtingen deze film ingegaan.
Qua narratief wil men namelijk te veel iets episch neerzetten, terwijl het de zoveelste vertelling is over een jongeman die tegen alle verwachtingen in zich moet wapenen tegen een kwaadaardige vijand. Het begin schept weliswaar iets mysterieus waarbij je als kijker gretig naar meer verlangt. Hierbij wordt er leuk ingespeeld op de Japanse mythologie door zelf iets origineels te creëren.
Helaas lukt het 'Kubo and the Two Strings' niet om je echt te grijpen, omdat het verhaal van hot naar her gaat; laat staan dat er enige logica/motivatie in is te vinden. Bovendien hapert de pacing op momenten door bepaalde scènes die ellenlang door te lijken gaan. Op deze manier komen de vele plotgaten al gauw om de hoek kijken, waar deze eigenlijk gemakkelijk te maskeren zijn.
De prachtige stop motion techniek - waar naar verluidt vijf jaar aan is gewerkt - redt het geheel, wat geregeld voor verbazing zorgt. De film ademt simpelweg één en al sfeer. De personages zijn levendig, hoewel de pogingen tot humor enigszins geforceerd overkomen. Dat de moralistische boodschap er tegen het einde aan dik bovenop ligt moet je dan ook maar voor lief nemen.
Al met al een aardige animatiefilm, alleen jammer van de vele vrijheden in het script.
3,0 Sterren.
arno74
Prima film voor kinderen, al vind ik het persoonlijk voor volwassenen tekortschieten. Het is een stop-motion animatie met vooral een avontuurlijk verhaal. Het verhaal, de magie en fantasie vond ik te simpel, geldt overigens ook voor de haast afwezige moraal. Dit is de vierde van Laika die ik zie en Coraline (2009) blijft met kop en schouders op alle fronten bovenuit steken. The Boxtrolls (2014) vond ik vooral vermakelijk en wederom mooi gemaakt. En tot slot The Little Prince (2015) had veel meer inhoud dan deze.
Kubo and the Two Strings probeert indruk te maken met een verhaal op z'n Japans dat echter veel te eenvoudig en rechtlijnig is waardoor je vooral op de techniek gaat letten, en na drie Laika's is dat ook niet bijzonder genoeg om alleen/vooral daarmee te scoren. Als eenvoudige avontuurlijke kinderfilm geef ik het een magere 3*, het simpele verhaal is de zwakke schakel. De Japanse kant hoeven ze niet op te gaan, in die stijl zijn ze qua verhaal, magie en fantasie duidelijk niet sterk genoeg.
Alathir
Ja, visueel is deze film een ware pracht, jammer genoeg bleef het daar voor mij wel bij. De film is niet grappig, kent een simpel verhaal en is gewoon te gericht op kinderen. Het verhaal voelde maar heel gewoontjes aan.
Ik denk wel dat ik deze film een 15 jaar geleden wel goed zou gevonden hebben, het is een fantasierijk avontuur en daar kickte ik vroeger wel op. Ik moet echter vaststellen dat ik die periode precies ontgroeid ben. Het eindgevecht was ook maar behoorlijk matig tegenover de gevechten tegen de zussen. Dat had het hoogtepunt van de film moeten zijn, maar werd het niet. Na het zien van de film blijf ik ook met een leeg gevoel, had er meer van verwacht. Ik denk dat het script beter had gekund, met meer humor erin, maar nu bleef ik wat op mijn honger zitten.
Brabants
Visueel een heus pareltje maar inhoudelijk een draak van een film. Karakterstudie is hier geen begrip maar is het -waarschijnlijk onbedoeld- wel gelukt ze een karakter mee te geven. Zeer onsympathiek en absoluut niet kind waardig. De hele sfeer die deze film uitstraalt is agressief en ontoegankelijk voor jong en oud. De animatie is perfect, echt subliem, chapeau. De inhoud schaam jezelf, ben blij dat ik mijn kinderen niet heb laten meekijken. Had ze anders niet in bed durven stoppen!
Filmkriebel
Zag er uit als het resultaat van monnikenwerk en grafisch ziet het er prachtig uit. Echter vond ik dit verhaal meer geschikt voor een iets ouder publiek. Kinderen zullen imo de achterliggende symboliek moeilijker vatten. Dat is misschien ook het probleem waarom de film niet het gewenste succes boekte. Zelf vond ik het bijzonder origineel. Een heldendicht op Oosterse wijze, met origami en waarin het verhaal van een grote samoerai nog een staartje krijgt. Een legende dat opnieuw tot leven komt. De zoektocht naar het harnas is veruit het kroonstuk van de film, maar daarnaast kon ik ook de lekker droge humor waarderen tussen de aap en de kever.
Heeft hier wel de nodige kritiek omdat het afwijkt van andere animes door meer vertellend te zijn. Toch eens proberen zou ik zeggen. Ik weet echter niet of ik dit een film voor kinderen vind.
coumi
Geweldige animatie, echt de overtreffende trap van wat we tot dusverre gewend waren(en dat was al goed), benieuwd of dit in de toekomst nog beter kan worden. Verhaalinhoudeliijk had ik een paar keer een gevoel van herkenning uit andere films, in dat opzicht is het wel zo prettig dat dit verhaal in Japan is gesitueerd in plaat van de USA, geeft dan toch weer een beetje afwisseling in de wereld van herhalingen die je vaak bij animatiefilms tegen komt. Word ook wat te veel in de film gestopt, niet iedere verhaallijn word bevredigend afgerond, waardoor je na afloop toch met een paar vraagtekens blijft zitten. In totaliteit ruim voldoende, in elk geval een van de betere uit dat genre van dit jaar ondanks dat hij minder geschikt is voor de kinderen. Zal ook vast en zeker een oscarnominatie krijgen en dat is ook wel terecht.
Laika, wisselvallig als altijd.
Coraline en The Boxtrolls vond ik erg fijne films, ParaNorman een stuk minder. Jammer genoeg mag deze Kubo zich bij ParaNorman nestelen. Een moedige poging die voor een aantal redenen wel de moeite waard is een keertje te kijken, maar globaal gezien niet goed genoeg is.
Visueel viel het me sterk tegen. Ik ben een liefhebber van stop-motion, maar die roep naar vloeiendheid (iemand zei al dat het bijna CG lijkt) begrijp ik niet zo. Waarom zou je 5 jaar spenderen aan iets wat je in een fractie van de tijd uit een computer kan laten rollen? De charme is grotendeels weg, ondanks toch wel enkele mooie setpieces.
Het Oosten door de ogen van Amerika is ook zelden aantrekkelijk, ook Kubo kan het niet waarmaken. Wat leentjebuur spelen bij wat duisterdere werkjes, maar het wordt allemaal wat braafjes en kinderachtig gebracht. Actie kan ook niet overtuigen en de humor is pijnlijk. Mede aan de grondslag de voice acting die traditiegetrouw kil en levensloos overkomt.
Toch moet gezegd dat deze veruit de interessantste was uit m'n Amerikaanse animatie week. Het is een verademing in vergelijking met films als Finding Dory of The Secret Life of Pets. Het is ook niet dat Laika het niet kan, alleen missen ze soms een beetje de juiste visie, of een echte goeie regisseur die met het genre aan de slag kan.
Kubo is een allegaartje van dingen waarvan er maar zelden echt iets werkt. Toch is het wel een interessante mislukking, maar het is duidelijk dat het zoveel meer had kunnen zijn.
MDRAIJER
En ik ben totaal niet teleurgesteld. Ten eerste is dit een betere animatie dan menig Disney/Pixar-animatie, sowieso al vanwege de stopmotion, houd ik namelijk wel van en ook heeft het een heerlijk grimmig sfeertje. Ook de humor vond ik beter dan gewend. En het verhaal is daarnaast ook nog eens prima inclusief de leuke, redelijk originele personages. Met als kers op de taart: While My Guitar Gently Weeps tijdens de aftiteling!
Valt een beetje te vergelijken met Coraline, welke ook wat aan de duistere kant valt t.o.v. doorsnee animaties.
4*.
Schitterend vormgegeven en verrassend grappige animatiefilm uit de Laika-studio, die ons eerder Coraline, Paranorman en The Boxtrolls bracht. Dit is hun beste film tot nu toe, met een mooi plot, leuke personages en heerlijk onderkoelde humor. De animatie is van zeer hoog niveau en ook qua kleurgebruik en belichting is dit een feest voor het oog. De uitstekende stemmencast maakt het tenslotte helemaal in stijl af. Vooral de rol van Matthew McConaughey is erg leuk.
DVD-T
Kun je je herinneren toen je Beauty and the Beast of Spirited Away voor het eerst zag, en helemaal mee ging in de magie? Kubo komt daar af en toe heel dichtbij.
Af en toe. Kubo is de gehele film echt op zoek naar wat het echt wil zijn en daardoor voelt de balans wat "off". Als de film wat meer steady was geweest, was de film nog beter geweest dan dat hij nu is. Dat neemt echter niet weg dat het genieten is met deze film. Het verhaal is best leuk en datzelfde geld ook voor het avontuur wat daarop volgt. Dat zorgt voor enkele magische momenten. Erg leuk hoe ze de origami er in hebben verwerkt. Verder is het natuurlijk vooral weer een erg Amerikaanse kijk op het Verre Oosten. Enkele personages zijn helemaal geweldig. Vooral de zusjes en Beetle.
De voice casting is best goed. Al komen sommige personages, dus ook de acteurs, wel erg weinig aan bod en leggen sommigen er net wat te weinig ziel in. Vooral Theron en Fiennes. Maar daar krijgen we dan wel een fantastische McConaughey voor terug. Hij begrijpt zijn personage echt helemaal.
Qua animatie natuurlijk geweldig. Wat een kwaliteit levert Laika hier af. De animaties zijn af en toe echt heel vloeiend. Er worden echt geweldige dingen gedaan met de stop-motion techniek, al vergeet je zo af en toe wel even dat het stop-motion is doordat het soms wel erg CGI lijkt.
Ondanks wat minpunten wel enorm genoten van Kubo and the Two Strings. Jammer dat deze film niet de aandacht kreeg die het verdiende.
Visueel echt fantastisch gemaakt en enorm sfeervol te noemen door zowel beeld en geluid, maar inhoudelijk deed de film me weer veel minder. Beetje hak op de tak verhaal, rommelig en pas richting het einde weer redelijk boeiend. Alleen had ik het toen al wel een beetje gezien. Ik heb er niet echt humor in kunnen ontdekken, maar emotioneel pakte de film me ook niet echt. Eigenlijk lijkt de film nooit echt een richting in te gaan waar ze iets op hebben kunnen bouwen.
Het verhaal van Kubo is in de sfeer van de betere kinderboeken. De betere tijdloze kinderboeken nog wel. En simpel maar mooi verhaal met niet al te veel randfiguren en de eeuwige strijd tussen goed en kwaad. Geen liefdesverhaal of irritante figuurtjes om de 'moderne jeugd' tevreden te stellen, maar dat zorgt wel dat het tempo wat lager ligt dat we gewoon zijn. En dat is net het mooie ervan.
De film zelf is mooi gedaan met de origami als grote troef. Al gaat men soms wel te ver in het perfectioneren van de beelden zodat de chemie wel wat weg is. Het is dan wel stop motion, maar het is een 3D film wat ik nog altijd eerder een nadeel vind aan een film dan een meerwaarde. En de film mist nog net dat ietsje meer. Feit dat ik met mijn 38 jaar wel wat oud ben voor een jeugdfilm als dit, zal hier ook wel meespelen. Wel veruit de beste animatie van dit jaar. Ik moet nog wel La tortue rouge zien, die ik op voorhand als betere kanshebber zie.
mjk87 (moderator films)
Nee, dit werd het hem niet voor mij. Ik ben geen uitgesproken liefhebber van stop-motion, maar hier was die techniek nauwelijks zichtbaar en leek eerder op cg waardoor dit goed te kijken viel. Daarnaast soms best mooi geanimeerd, vooral de achtergronden en lichtinval. Maar inhoudelijk kon ik hier weinig mee, vooral als na de introductie in het dorp (best nog wel heel aardig) het verhaal een kant opgaat waar ik niet in mee kon gaan. Die wereld kon ik niet geloven en het geheel werd aldoor maar minder interessant. Daarnaast hielp hete wat chaotische ook niet mee. Stemmenwerk is ook erg matig, vaak zonder enige emotie ingesproken. 1,5*.
IH88
Kubo and the Two Strings
Fantasievol en origineel is Kubo zeker. De animatie ziet er schitterend uit en de film heeft veel humor en op het laatst een aardige emotionele impact. De personages Monkey en Beetle hebben de beste momenten, en Theron en McConaughey weten met hun stemmen al erg veel te bereiken. Het verhaal is soms wat rommelig en de film springt veel van de hak op de tak. Familievetes, monsters, draken, magie etc. Alles komt in een sneltreinvaart op je af en je moet er de aandacht zeker bijhouden. Maar het einde is perfect.
TMP
Zeer behoorlijke en fantasierijke animatiefilm. Het verhaal is aardig en best origineel. De animatiestijl is prima evenals de voice acting, met name de stemmen van Charlize Theron en Matthew McConaughey passen goed bij hun personages. Naar het einde toe wordt het - qua verhaal - iets minder, maar het blijft de moeite waard.
Jmmm
Najaar 2016 deze film in de bioscoop gezien met 2 kleinkids, toen 5 en 7 jaar oud. Beide relatief ervaren filmkijkers...hahaha! Alle 3 hebben we (soms meer dan) aandachtig gekeken. Na afloop sprongen de kids niet meteen op zoals bij andere films. De oudste keek mij aan met duidelijk een brok in haar keel..... net als bij mij (opa!!!). Toen we een week later weer wilden gaan was de film helaas weg. Kennelijk heel slechte marketing. Prachtige film als je bereid bent om je te laten meeslepen! 5*
Decec
Uitstekend animatie/avontuur/familie/fantasie film...
Mooi en uitstekende verhaal...
Super mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Uitstekend mooi gemaakte animatie...
Uitstekend achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
Zou maar 3d bekijken, misschien nog mooier...
Top film...
LOTR-lover
Aangezien ik de andere werken van deze studio echt geweldig vond (met name Coraline en Paranorman) begon ik met hoge verwachtingen aan Kubo and the two strings. En ja hoor: het werd weer genieten. De geweldige stop-motion stijl is fenomenaal en adembenemend. Ik lees in sommige reviews dat het gebrek aan humor afbreuk doet aan de film. Daar ben ik het niet mee eens. Genoeg kleine grapjes tussendoor en dit verhaal heeft geen slapstick nodig om de aandacht van de kijker vast te houden. Het verhaal had hier en daar wel nog iets meer diepgang mogen hebben maar dat mag de pret zeker niet drukken. Gewoon puur genieten de hele speelduur lang, dat is wat je moet doen.
8/10 (IMDB)
mrklm
Kubo [Art Parkinson] is een jongen wiens vader spoorloos is verdwenen en wiens moeder dusdanig door verdriet is overmand dat Kubo eigenlijk meer voor haar moet zorgen. Kubo weet haar soms op te vrolijken door mystieke verhalen te vertellen die hij, met behulp van zijn magische gitaar (met twee snaren, vandaar de titel) letterlijk tot leven weet te brengen met origami figuren. Dat maakt hem ook geliefd bij zijn dorpsgenoten, maar wanneer een tragische gebeurtenis hem dwingt om het dorp te ontvluchten en op zoek te gaan naar een mystiek object, moet hij tevens leren Monkey [Charlize Theron] en Beetle [Matthew McConaughey] te vertrouwen. Samen moeten ze namelijk de nodige gevaren overwinnen.
Fraaie combinatie van CGI-animatie en animatronics (waarvan je tijdens de aftiteling een korte making-of ziet) levert een prachtig gemaakte film op die echter wat te zwaar op de hand is voor de jeugd. Het verhaal kent ook niet zoveel verrassingen, maar de film is vanaf het begin een lust voor het oog. Opvallend zijn de ingetogen, subtiele stemvertolkingen van McConaughey en vooral Charlize Theron die juist vanwege haar zachte stem een uiterst effectieve rol neerzet. Het gebrek aan slapstick is een verademing.
Hannibal
Ik vond hem prachtig. Een mix van avontuur, spanning en humor (de kever was echt een hilarisch personage) en oh, wat ziet het er allemaal mooi uit zeg! Als je met een gezin met kinderen een film zoekt die voor iedereen geschikt is (dat is bij ons regelmatig een dilemma) dan is Kubo echt een aanrader.
Shadowed
Prima.
Ondanks het hoge gemiddelde is dit me gemiddeld bevallen. De animatie is natuurlijk schitterend, maar het verhaal lag me al wat minder. Gelukkig is het uiteindelijk geen ramp geworden, maar ik kan de boodschap gewoon niet zo serieus nemen hier.
Vooral als er een moment inzit die serieus moet zijn moet ik de hele tijd lachen om het gezicht van de aap. Dat is vast niet eens de bedoeling. De animatie is natuurlijk wel mooi gedaan en dat is het grootste element dat opvalt hier. Maar voor de rest niet heel bijzonder uiteindelijk.
Vervelende voice acting soms, maar ook de zeer matige slotfase deden niet bepaald wonderen. Veel te zoet en je zit inderdaad met nog iets te veel vragen om het zo af te kunnen sluiten. Kinderen zullen dit nog behoorlijk spannend vinden, maar uiteindelijk was het niet zo heel eng.
Er zit genoeg avontuur in om geboeid te blijven, maar de film laat op sommige momenten echt punten liggen. Een betere slotfase hadden de film wonderen gedaan.
K. V.
Deze animatiefilm eens bekeken en vond het een echte aanrader. Zeer mooi gemaakt en ook het verhaal was wel boeiend en avontuurlijk. Toch nog redelijk spannend en misschien zelfs wat eng voor jonge kinderen. De film mag zeker gezien zijn en is ook heel geschikt voor volwassenen.
Misschien een minder bekende bekende animatiefilm, maar hij had toch nog een bekende stemmencast: Charlize Theron, Matthew McConaughey, ...
Een dikke aanrader!
De filosoof
Prima film die mooi is getekend en leuke humor bevat. Het verhaal is vermakelijk: het lijkt een variatie op de Odyssee, waarin Kubo via een omzwerving zichzelf vindt, en dat een typisch Amerikaanse dus christelijke invulling heeft waarbij het kwaad wordt verslagen en (wereldse) liefde en verbeelding magischer blijken dan (goddelijke) macht en onsterfelijkheid.
Boneka
Buitengewoon mooie film met een hele fijne structuur zoals die prachtige oude bomen. Ook onder water zijn de plaatjes waanzinnig mooi getekend. De typische vooral rode elementen komen ook fantastisch naar voren zoals het gewaad van Kubo en de Torri (rode poort) In de film vind ik naast Kubo vooral die oma erg leuk en het sneeuwaapje vond ik erg grappig. Veel minder vond ik het verhaal. Beetje onduidelijk gebracht vond ik. Mulan vond ik verhaal technisch beter. Kubo is mooier verfijnder gemaakt. Daarom een 5 voor de uitstraling en een 2 voorziet verhaal. Die kever vond ik trouwens too much. Vergeet die waanzinnig sisters nog. Ja die vond ik ook heerlijk hard te keer gaan. Duidelijk niet voor de kleinste kids.
Film
3,0
Beeld (4K) 5,0
Geluid 5,0

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

Coco

The Jungle Book
Avontuur / Drama, 2016

Ma Vie de Courgette
Animatie / Familie, 2016
japansamuraimagieforgivenessstop motionstorytellingorigami feudal japanmoeder zoon relatie