Genre: Drama / Romantiek
Gesproken taal: Engels, Nederlands en Spaans
Releasedatum: 10 oktober 2002
Bekijk via Videoland
Plot Volle Maan
De film vertelt het verhaal van zeven schoolverlaters die op een kruispunt in hun leven staan. Na het eindexamen gaan ze tijdens een zeiltocht op zoek naar een geheime Full Moon Party. Stuk voor stuk nemen ze belangrijke beslissingen, die hun leven zullen veranderen.
Treesje Waanwolf
Esmé
Natasja
Luc
Waarom en hoe ?
Plat dialect wordt meestal niet gesproken door de meest maatschappelijk succesvolle mensen, zo ook in A'dam. Hoe die wat afwijkende e en de manier waarop ze de z uitspreken (als s) arrogant kan klinken, snap ik niet. Nu lopen er een boel mensen in Nederland rond met een soort minderwaardigheidscomplex jegens alles wat randstandelijk is en bij Amsterdam lijkt dat dubbel te gelden. Ik vraag me af of die lieden wel het verschil kunnen horen tussen Amsterdams, Utrechts, Haags of Rotterdams, trouwens. Zoals zoveel Amsterdammers het verschil niet kennen tussen Limburgs, Brabants of Vlaams.
FisherKing
[quote]
Echt plat? Of hoor je gewoon waar ze vandaan komen?
Tja. Het is een dialect.
Zou ik best willen, maar ik merk doorgaans anders.
Lieden is keurig Nederlands, hoor.
Het zegt vooral dat ze het zelden horen en omdat het wat verder van hun eigen straatje ligt, wordt het snel een pot nat voor ze.
Hobbes
pure nonsens. Ik heb gewoon een gevoel bij een dialect en ik stoor me dan ook enorm aan een infantiele uitspraak over het feit dat het dan wel een provinciaalse uitsrpaak zal zijn.
Ik lig echt niet wakker van het feit dat Nederland voor de meeste mensen ophoudt bij de randstad. en 't kan me verder ook niks interreseren dat mensen amsterdams plat praten of niet. Jos gaf aan dat ie twents verschrikkelijk vond (of i.d.) en ik gaf mijn mening over andere dialecten.
grappig vind ik vooral dat er geconcentreerd wordt op het feit dat het 'een provinciaalse uitspraak is met een minderwaardigheidscomplex over de randstad' terwijl ik toch expliciet het limburgse accent erbij haal. (wellicht een meerderwaardigheidscomplex vanuit de randstad?)
overigens voegen jouw opmerkingen helemaal niks toe aan de discussie die nota bene al lang was afgelopen.
Jos2
Nieuwsgierig. Waar woon jij?
Jos2
Dan was Wouters uitspraak niet eens zo gek. Hij raadde wel waar je vandaan kwam.
A'dam.
Hobbes
dus? het is nog steeds een debiele uitspraak.
omdat hij in de eerste plaats mijn MENING afdoet als lariekoek. dat kán helemaal niet. Het is namelijk mijn mening. Ik zeg niet dat Amsterdammers irritant zijn, ik vind het accent arrogant klinken.
daarbij komt hij met een ongefundeerde uitspraak: 'een typische provinciaalse uitdrukking'
hij kent mij niet, hij kent niet alle 'provincialen'. die uitspraak is generaliserend en bovendien denigrerend. daarbij gaat hij er vanuit dat provincialen een minderwaardigheidscomplex hebben. waarom zou ik in vredesnaam jaloers zijn op de randstad? wij hebben hier ook riolering en kabeltelevisie (mocht je dat eventueel betwijfelen
ook vond ik het nogal onnodig dat die reaktie van wouter kwam, hij voegde namelijk niks toe en nam enkel jouw argumenten over.
anywho. ik heb mijn argumenten nu al een paar maal verdedigt en ik ben 't wel een beetje beu nu
had ik trouwens al es gezegd dat ik 't twents accent enorm stompzinnig en dullig vind klinken? of is dat dan een typisch randstedelijke uitspraak?
Leenos
Zou dit het niveau zijn van de gemiddelde VM-liefhebber?
Hoezoo?
narva77 (crew films)
'randstandelijk' is zeker ook Amsterdams?
Voorderest vind ik dit een uitermate zinloze discussie (die ik ook amper heb gevolgd)...
dus? het is nog steeds een debiele uitspraak.
Ik constateer dat je dan vast uit de provincie komt en dat kom je. De constatering bleek dus juist en ik zie niet in hoe die dan debiel kan zijn.
Meningen kunnen ook lariekoek zijn.
Ik zeg dat dat dat onzin is. Wedden dat je Amsterdammers gewoon arrogant vindt? Hoe je in hemelsnaam hun accent an sich arrogant kunt vinden klinken ontgaat me volledig.
Ik wist niet eens waar je vandaan kwam en wat blijkt....?
Hoeveel Amsterdams pratende mensen ken jij?
Waarom moet ik nu aan Theo Maasen denken? "Wij hebben ook een eredivisieclub en een Anne Frankhuis'.
anywho.
Anywhat?
Zou dit het niveau zijn van de gemiddelde VM-liefhebber?
Hoezoo?[/quote]
I rest my case.
'randstandelijk' is zeker ook Amsterdams?
Moet 'randstedelijk' zijn. En nee, dat is niet enkel Amsterdam.
Hobbes
a) leer het verschil tussen feiten en meningen
b) ik ging er van uit dat jos2 uit amsterdam kwam en verdomd ik had ook gelijk,,pak de slingers 't is feest..
c) als je niet weet waar 'anywho' uit is dan weet je niet wat goede TV is.
narva77 (crew films)
'Anywho', zei Bill McNeal (Phil Hartman) dat niet regelmatig in 'Newsradio'? Of bedoel je nu iets heel anders
Die ken ik. Feiten zijn waarheden. Meningen kunnen lariekoek zijn.
Ik heb niets gelezen dat je feestje rechtvaardigd. Ik schreef: dan zal je wel iemand uit de provincie zijn. Jij schreef; wat een onzin. En toen bleek dat je daar wel degelijk vandaan kwam.
c) als je niet weet waar 'anywho' uit is dan weet je niet wat goede TV is.
Zou kunnen. Ik kijk zelden TV.

bijna goed.
laatste reactie:
letterlijke betekenis van een feit: een controleerbaar gegeven. als ik zeg dat er in nederland 500 miljoen mensen wonen is dat een feit. het is een onjuist feit maar toch een feit want je kunt het controleren.
mensen hebben de betekenis van een feit verbasterd tot: een feit is een gegeven wat waar is.
een mening daarentegen is NIET te controleren en daarom ook niet af te doen als een feit.
als ik iets vind kan niemand daarvan zeggen dat het niet klopt, dat het onjuist is. je kunt van mening zijn dat het onjuist is, dat is compleet iets anders.
Sorry, maar dit is regelrechte lariekoek. Provinciaals geleuter.
jij doet mijn mening af als een feit en dat kan niet. jij kan het onzin vinden maar je kan nooit stellen dat het onzin IS.
Phooze
Kijk, Hobbes heeft hier een goed punt.
Een feit is een feit, dat is een feit.
Een mening is een mening, dat is een feit.
supertrui
wat een bladiebladiebla...
wat maakt het nou uit waar je vandaan komt of wat voor dialect je spreekt... een dialect is iets dat je wordt aangeleerd door je omgeving en heel veel mensen hebben het daar moeilijk mee als ze later een goede baan proberen te vinden. het feit dat je een dialect spreekt zegt nog helemaal niks over je intelligentie of maatschappelijke positie.
Wedden van niet....?
Volgens mij is dit onzin en is een feit enkel een feit als het controleerbaar is en klopt.
Taal leeft. Dit is dus de huidige betekenis.
Klopt. Maar dus wel te bestempelen al lariekoek. Wouter heeft gelijk.
Men kan wel degelijk zeggen dat je mening nergens op slaat, derhalve lariekoek is.
jij doet mijn mening af als een feit
Onzin.
Van Dale:
Feit:
Gebeurtenis of omstandigheid waarvan de werkelijkheid vaststaat.
Die 500 miljoen van jou is dus geen feit.
Stoffeltje
Verplaats dat gezever over dialect en niet dialect en over randstedelijk (zullen we maar zeggen) gewoon naar het forum ofzo. Ik wil een fatsoenlijke review van de film en ik kom alleen maar geziek tegen over Amsterdamse taal. Al het Nederlands wat we spreken is dialect dus verplaats het maar naar het forum of hou op met het geneuzel.
Jos2
Verbeter de wereld en begin bij jezelf.
Al het Nederlands wat we spreken is dialect
Lariekoek.
Jordy
ja moeilijk of die dialect-discussie hier nou hoort of niet... op zich wel (dialect is een balangrijk onderdeel van deze film blijkbaar)
sorry stoffeltje, de forums onder de films zijn bedoeld voor discussies, niet alleen voor meningen/recensies. Als het echt off-topic gaat verplaatsen de boel, maar dit is dus een twijfelgeval...

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'

Van God Los