Genre: Drama / Komedie
Met onder meer: Ewan McGregor, Robert Carlyle en Ewen Bremner
Releasedatum: 5 september 1996
Plot Trainspotting
"Choose life."
Trainspotting vertelt het verhaal van de werkloze Mark Renton (Ewan McGregor) die samen met zijn zogenaamde vrienden het alledaagse leven in Edinburgh kleur probeert te geven. Hun leven bestaat voornamelijk uit bier drinken, uitgaan, drugs en voetballen. Dat is hun manier om de jaren 90 door te komen. Door verschillende gebeurtenissen besluit Mark te kiezen voor een nieuw leven dat hij los van zijn verleden op wil bouwen in Londen. Als één van zijn vroegere vrienden, Begbie (Robert Carlyle), in Edinburgh in moeilijkheden komt, zoekt hij onderdak bij Mark. Wanneer ook de anderen naar Londen komen, lijkt Mark onder de druk van zijn Schotse vriendenclub al snel zijn oude levensgewoontes weer op te pakken.
- Trainspotting (BoekMeter)
Renton's Father
Renton's Mother
Allison
JDSsmetje
Ah ja zo, dus toch beter een dvd met Nederlandse ondertiteling kopen...
Heb net interesse geleverd bij een 2 dehands zoekertje voor Trainspotting en A Clockwork Orange.
Roel Bogers
Ah ja zo, dus toch beter een dvd met Nederlandse ondertiteling kopen...
Ja, dat zal ik wel doen. Anders is er geen beginnen aan...
Tenzij Schots je 2e nationaliteit is.
canciser
Erg sterke film, vol met geweldige personages, dialogen en een Schots accent. Ook de stukjes waar Mark gek werd en begon te hallucineren zaten goed in elkaar en kon ik zeer waarderen, erg uniek. 4*
DB10
Vermakelijke film. Ik had vooraf een iets serieuzere film verwacht, maar ik vond het toch meer komedie dan drama, zeker met zo'n personage als Begbie. Daardoor kan de drugsproblematiek op een luchtige manier worden weergegeven, zeker met het wegzakken in het tapijt en de afkickverschijnselen vond ik dat origineel gedaan. Verder een erg sterke rol van Ewan McGregor, het Schotse taaltje maken het zeker de moeite waard.
0o.
94 minuten lang zie ik gemiste kansen. Situaties en dialogen duiken geen moment de diepte in, pakken geen rust wanneer dat juist zou moeten. Voor mij blijft het hier door bijzonder oppervlakkig.
Kortom een
Uitermate
Teleurstellende
film
Justinw
Ik kon niet echt slapen en zat wat na te denken over films. Toen dacht ik welke films wil ik nog zien die ik thuis had. Ik had trainspotting gekocht en nog niet gezien. Ik wist niet of ik het nog zo laat moest doen, omdat als ik moe ben hem nog wel eens afzet.
En dat heeft al eens een goeie film wat verpest. Maar toch begon ik eraan. En maar goed ook.
Had hoge verwachtingen en die zijn uitgekomen. Ik mag Ewan McGregor wel en the island waar hij in speelde vond ik ook een leuke film. Er zaten wat Hallucinerende scenes in zoals in Fear and Loathing in Las Vegas. Wat ik mag aangezien F&L in me top 10 staat genoteerd. Soms lag ik dubbel bijv. Het sollicitatie gesprek van Spud, en wanneer Tommy express wil missen met poolen.Ook had ik het niet meer toen Begbie naast hem opdook onder de lakens
. Het werd in een aardig vlot tempo verteld en de korte speelduur maakt hem makkelijk weg te kijken.
De personages waren goed vooral Spud en Begbie. Acteerwerk was prima in orde. Muziek was echt goed. Plot voelde je aankomen maar dat stoorde me weinig. Zijn vrienden hebben hem nooit echt geholpen.
De film is net niet perfect al weet ik niet echt minpunten te noemen. Gewoon een film die je een keer moet zien.
Sideshow Bob
Oppervlakkige film en zeker niets bijzonder aan. Makkelijk te volgen, ook voor mensen die daar normal gesproken moeite mee hebben. Deze film staat in mijn top 10 van overrated.
Stop drugsgebruik in een film en mensen vallen over elkaar heen om de artistieke hoogstandjes, de achterliggende diepere gedachten en de symboliek te roemen. En daar is weer een nieuwe cult-film geboren.
Positieve noot:
De film was ook weer niet echt vaag of onaangenaam om naar te kijken, er zaten ook een klein handjevol grappige momenten in (idd die momenten die Justinw ook noemt: sollicitatiegesprek, poolen en de hallucinatie onder het laken) en er bestaan absoluut slechtere films.
de kracht van de film zit toch totaal niet in het drugsgebruik? Het is gewoon een heerlijk fris filmpje over de hilarische beslommeringen van een groepje Schotse jongeren. Het drugsgebruik geeft wel aanleiding tit een paar geweldige scenes. Daarnaast droeg de film ook bij aan de jaren 90 hype van de Britpop. Daar zit de cult meer in dan un de drugs van heroinwe is al uit sinds de jaren 70...
Wat het verder met moeilijk te volgen of begrijpen te maken heeft snap ik niet helemaal.
fastpulseboy
Choose Freakin' images
Choose Leftfield
Choose lager lager lager
Choose shouting shouting shouting
Choose everything from Britpop to rock 'n roll to clubthumpin' electro-beats
Choose waking up in the morning next to someone you don't know in a puddle of puke
Choose a party
Choose Merleyn!
21.00 Open
21.30 Film
23.00 Party!
Trainspotting Party at Merleyn (Nijmegen) on 16 Jan 2010 – Last.fm
SnakeDoc
Heb deze film gisteren gekocht en gelijk maar even bekeken.
Erg vermakelijk en goed in elkaar gezet!
Lengte van de film is prima, de acteurs doen goed hun best en het verhaal zit lekker in elkaar!
Zeker een topper en terecht dat hij in de top 100 staat!
Aanrader voor een ieder die hem nog moet zien.
In de winkel ligt nu overigens een uitgebreide versie van Trainspotting. Met 2 dvd's (een hoop extra s dus) een boekje en een poster!
SnakeDoc
@ SnakeDoc welke winkel dan?
FreerecordShop heb ik hem gisteren gehaald.
Hij viel onder "2 voor 12 euro"
Het hoesje is Oranje! Best veel extra's op die 2e DVD!
Voor 6 euro dus een aanradertje!
Roel Bogers
Ik heb ook dat oranje doosje ja. Erg mooie cover en hele toffe content. Zeker een pakketje dat z'n geld waard is!
goongumpa
Dit soort films zijn echt niet aan mij besteed. Die zwartgalligheid ligt er zó dik op dat het op mij het omgekeerde effect heeft. Ik voelde helemaal niets. Niet grappig, niet schokkend, niet ontroerend, niet entertainend... Niets.
De laatste 20 minuten zijn beter dan het voorgaande, maar kunnen de film niet redden.
Flipman
Wat jammer! Want ik vind het juist een perfecte combinatie van zwartgalligheid, humor, vriendschap, verraad, muziek en pure lol! OK, het een is meer vertegenwoordigd dan het andere, maar toch.
De film doet me niet echt ervaren hoe het is om heroïne of andere drugs te gebruiken maar geeft daar wel redelijk goeie voorbeelden van. Destijds had een Amerikaanse senator Trainspotting tijdens zijn campagne beschuldigd van de verheerlijking van drugsmisbruik terwijl hij later toegaf deze niet eens te hebben gezien. Wat een kul argument! Ik vind zowel het boek als de film fantastische documenten die laten zien waarom mensen het doen maar ook wat de verschrikkelijke gevolgen ervan zijn.
En hoe kun je zoiets doen en dan ook nog eens hilarische, kleurrijke personages hebben die het verhaal vertellen? Dat vind ik echt een unicum! Een junk met gewetenswroeging, een 'scammer', een loser, een niet-gebruikende goedzak en een psychopaat. Heerlijk!
Voeg aan al deze humor en tragiek nog eens een heerlijke soundtrack toe en je hebt Trainspotting, een 'voorlichtingsfilm' als geen ander!
Joakiem
Geweldige film, qua sfeer en personages deed hij me enigzins denken aan Clockwork Orange. Maar wat een film zeg! Met name de scene dat de baby dood word gevonden, wat een impact heeft dat
Een beetje een melodramatische film, er komt niet veel 'actie' in voor, de film dobbert gewoon een beetje door maar op zo'n geniale manier. Een aanrader voor iedereen!
Peter Ho
Vermakelijke film
Goed muziek ook, past wel bij bepaalde scenes
had trouwens wel een oscar mogen winnen
Wist trouwens later pas dat Ewan McGregor de hoofdrolspeler was.
Hij lijkt zo anders
Vinokourov
Aparte cultfilm met unieke sfeer. Wel aardig om eens te zien.
who the fuck are you?
-YAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!
ASman
'That lassie got glassed and no cunt leaves here till we find out what cunt did it'
Justinw
In a word: pleasure. It's like, my pleasure in other people's leisure.
Hakunamatafaka
Als dat gevecht aan de gang is en de stoelen en glazen door de lucht gaan, zie je dat mark een stukje glas in zijn vinger krijgt, en aan zijn vinger gaat zuigen, best droog.
Hakunamatafaka
Boek gelezen, binnenkort herzien kijken of hij op 5sterren blijft.
ASman
Gister ook herzien. Komt mooi op 5 sterren. NOG een extra halfje erbij voor Begbie.
Tharoy
Wat een briljante film. Het hele gestoorde sfeertje met de gestoorde, keiharde humor en de briljante scènes waarin Mark hallucineert zijn echt briljant. Ik heb tijdenlang gewacht op een film als deze, en eindelijk is ie gekomen. Eindelijk een film met tempo, een geniaal hoofdpersonage, belachelijk originele zijpersonages(Bagbie, wat een geniale vondst, z'n asociale gedrag is zo overdreven, maar o zo geweldig), scherpe one-liners(vooral als Mark het over zijn schotse afkomst heeft) en leuke(alhoewel harde) grappen. Vooralsnog 4,5*, maar 5 sterren zitten er aan te komen, want ik ga 'm snel herzien.
Nee, wacht, ik zet de film gewoon in mijn top 10. De quotes uit Trainspotting die ik zojuist weer las zijn gewoon zo meesterlijk, confronterend maar o zo geniaal.

T2 Trainspotting
2017

Klassieker 'Trainspotting' met Ewan McGregor wordt vanavond (17 juli) uitgezonden op televisie

De tien best beoordeelde films van de jarige Ewan McGregor (53)

Ewan McGregor dacht dat hij te 'urban grunge' was voor rol van Obi-Wan in de 'Star Wars'-prequels

Pulp Fiction

The Usual Suspects
Thriller, 1995

Fight Club
Komedie / Thriller, 1999
londen, engelandschotlandgebaseerd op boekdrugsverslavinganti herodrugsdealernachtclubjunkieheroïnecold turkeyedinburgh, scotlandmodern societyhallucinatievriendschapmonologuesurrealismedonkere komediestealingdrug rehabilitationdrug dealingdrugscultfilmschoolgirlrecovering addictillegale drugssocial realismaggressivedrug culture sex with a minorantihero complexlive actionirreverentprovocativefull frontal female nudityhairy vaginahairy trianglefull frontal male nudity