Genre: Drama / Komedie
Met onder meer: Ewan McGregor, Robert Carlyle en Ewen Bremner
Releasedatum: 5 september 1996
Plot Trainspotting
"Choose life."
Trainspotting vertelt het verhaal van de werkloze Mark Renton (Ewan McGregor) die samen met zijn zogenaamde vrienden het alledaagse leven in Edinburgh kleur probeert te geven. Hun leven bestaat voornamelijk uit bier drinken, uitgaan, drugs en voetballen. Dat is hun manier om de jaren 90 door te komen. Door verschillende gebeurtenissen besluit Mark te kiezen voor een nieuw leven dat hij los van zijn verleden op wil bouwen in Londen. Als één van zijn vroegere vrienden, Begbie (Robert Carlyle), in Edinburgh in moeilijkheden komt, zoekt hij onderdak bij Mark. Wanneer ook de anderen naar Londen komen, lijkt Mark onder de druk van zijn Schotse vriendenclub al snel zijn oude levensgewoontes weer op te pakken.
- Trainspotting (BoekMeter)
Renton's Father
Renton's Mother
Allison
Donvado
Zojuist gekeken!! Film met een erg lekker sfeertje!
In de film wordt goed naar voren gebracht hoe kwellend het kan zijn om af te kicken (of iig ik denk dat afkicken zo zou voelen) en de humor hierbij is een zeer goede toevoeging. Dit houdt het geheel luchtig en erg leuk om naar te kijken!
Het beste in deze film vind ik de muziekkeuze! Briljant!
4* verdient deze zeker!
michael1992
Grimmige sfeer? Wat vind je dan zo grimmig?
tijn79
Grimmige sfeer? Wat vind je dan zo grimmig?
De stad waar het zich in afspeeld hey
Kraay
Wat mij betreft doen de beelden en muziek in de film de kleurloosheid van de saaiste stad (officieel) van het VK tekort. Locatie is vele malen grimmiger dan de film zelf. Bekijk de London montage misschien nog maar eens op Youtube.
Rosicky
Vette cultfilm die duidelijk de inspiratiebron was voor films als Fight Club, Lock Stock, Snatch en Greenstreet Hooligans. Enkele onvergetelijke scenes - soms erg grappig, soms ontroerend.
Mads Smikkelsen
Heerlijke film met idem muziek met een zeer goed acterende McGregor!! Graag meer van dit soort Danny Boyle. Heerlijke humor en goed uitgediept.
WeZet
Verhoogd van 3 naar 3,5 sterren. Trainspotting evenaart Shallow Grave bijna (debuutfilm van dezelfde regisseur) en een 3.5 is dus wel op zijn plek. Echt bijzonder vond ik het dan weer niet, maar toch zeker een 7 (3.5 dus).
JacoBaco
Een jaar of 10 geleden voor het eerst gezien en het was toen in 1 klap mijn meest favoriete film van dat moment. In een periode van 2 jaar wellicht zo'n 10x gekeken en daarna eigenlijk nooit meer. Maar ik kan de film wel dromen, dus dat scheelt.
Op te beginnen is de film als Drama / Komedie helemaal gelukt wat mij betreft. Er zitten wat harde en vrij lugubere scenes in de film maar de grappige momenten zijn ook echt grappig.
Ook is er muziek in overvloed. Haast teveel om op te noemen. Er zijn zelfs meerdere Soundstracks uitgebracht.
Goede toepasselijke nummers als: Lust for Life - Iggy Pop, Perfect Day - Lou Reed, Born Slippy .NUXX - Underworld, Atomic - Blondie enz.. enz.. enz..
De hele film lang volg je Mark Renton's gedachte, maar dat is verre van storend. Integendeel, het is zelfs boeiend, interessant en grappig op z'n tijd.
Wel kent de film echt van die type'tjes zoals: De intelligente junk, de wat simpele sullige junk, een zeer zeer zeer agressieve vriend, een vriend die juist helemaal clean is en dan Mark Rentan als .... tja.. doorsnee junk zal ik maar zeggen. Maar ze vormen samen een prachtig en vooral apart geheel.
Ik moet zeggen dat ik alle scenes met Begbie subliem vind. Iedereen zit goed in zijn rol. Sick Boy vind ik denk de minste, maar nog steeds goed.
Deze film verdient een plek in mijn top 10
J. Clouseau
Om het kort te houden: Trainspotting is een schitterende film. Aangrijpend verhaal, uitstekende acteerprestaties (McGregor is schitterend, Carlyle is schitterend en met Bremners rol kreeg ik soms zelfs medelijden!), droge humor, goeie muziek, schitterende regie en montage, heerlijke surrealistische scènes (als hij in die wc duikt...), heerlijke seksscènes (geen Amerikaans gedoe met lakentjes voor, maar lekker Europees, gewoon rechtstreeks voor the full monty), ... Trainspotting is sex and drugs and rock&roll met een uitmuntend verhaal. Trainspotting is een aangrijpend sociaal drama, maar ook een hilarische komedie, gelardeerd met fantastische dialogen in dat heerlijke Schots. Trainspotting heeft ook een uitmuntende openingsscène, misschien wel de beste ooit. Kortom, Trainspotting is een fenomenale topfilm! De film vliegt voorbij (ik had spijt toen het gedaan was! Ik wou 'm meteen nog 's bekijken!), er is geen seconde die verveelt, ieder personage is uitstekend uitgewerkt, ... Een 5 op 5 en een plaats hoog in mijn top 10. Want dit is ook nog eens een echt meesterwerk.
markie1978
Depremerende film niet leuk om te kijken. Hou meer van feeling good movies. Nu ga je met een naar gevoel naar huis.
GeertjanH
Naar mijn bescheiden menig de beste film ooit gemaakt!
Maar ik denk wel dat je je op de een of andere manier moet kunnen identificeren met één van de personages. En dat is gezien de levenswijze en onderlinge relaties tussen de karakters voor een heleboel mensen waarschijnlijk erg lastig. Daarnaast is het schotse accent voor andere mensen misschien weer een afknapper. Maar er wordt een prachtig realstisch beeld neergezet van een groep mensen zoals je die waarschijnlijk veel hebt in Edinburgh (en ook in de rest van de wereld hoogst waarschijnlijk) De manier waarop het verhaal van vriendschap, drugsmisbruik, verveling en verraad wordt verteld is werkelijk superieur aan ongeveer alle hollywood producties!
Misschien niet de meest toegankelijke film, maar ik raad iedereen aan om hem eens te kijken en een kans te geven... Het zal je verbazen... Bovendien is dit waarschijnlijk de enig(!!!) echte CULT film die er is gemaakt in voor mijn generatie (geb. 1980)
Elegy
Wat een gave film, de settings en de acteurs zijn super.
Het verhaal is lekker absurd en de karakters zijn erg interessant.
powerman
Film over een stel drugsgebruikers... dat klinkt niet erg uitdagend maar dit is zonder meer een boeiende film. De hoofdrolspelers, onder wie een geweldige Ewan Mc Gregor, worden gevolgd in hun worsteling door het bestaan. Aangrijpende scenes, zoals die met de dode baby, worden afgewisseld door humoristische (de pleescene). Het Schotse accent van de betrokkenen geeft de film een lekker exotisch tintje.
AddictedToMovies
Choose life.
Ditmaal met ondertiteling gezien, dus heb ik de film ook nog kunnen volgen. En hij beviel een stuk beter. Sterk, sfeervol drama over drugs in de 90s, met genoeg humor. Ewan McGregor speelt de hoofdrol overtuigend, net zoals de rest van de cast. De muziek van Iggy Pop en Lou Reed past er ook perfect bij. Geslaagde film.
dolby digital
geweldig goede film met coole muziek en schone beelden
ook een tof accent van die schotten
MNV2
It's SHITE being Scottish! We're the lowest of the low. The scum of the fucking Earth! The most wretched, miserable, servile, pathetic trash that was ever shat into civilization. Some hate the English. I don't. They're just wankers. We, on the other hand, are COLONIZED by wankers. Can't even find a decent culture to be colonized BY.
Wederom een film van Danny Boyle die me goed beviel. Ik heb deze film enkele jaren geleden al eens eerder gezien gehad maar ik kon me niet alles meer herinneren dus wou ik de film eerst herzien alvorens er een score aan te geven.
Wat ik zeer goed vind aan deze film is dat het verhaal op een interessante manier gebracht wordt, zo gebruikt Danny Boyle voice-overs en jaren '80, '90 popliedjes om het verhaal interessant te maken en het mag gezegd worden dat het ook effectief werkt. Zo begint de film met een voorstelling van de personages d.m.v. een voice-over met op de achtergrond Lust for Life van Iggy Pop. Maar zelfs zonder al die hulpmiddelen is het verhaal dat handelt over drugs redelijk sterk te noemen, een beetje absurd en ongeloofwaardig maar wel vermakelijk. Wat de soundtrack betreft passeren trouwens nog wel veel bands door de film, zo krijg je ook nog Blondie, Lou Reed, Blur en nog vele andere artiesten te horen. Maar Boyle bewijst ook op andere manieren waarom hij een zeer goed regisseur is, dan denk ik bijvoorbeeld aan de afkickscènes van Renton (Ewan McGregor) bij zijn ouders thuis waarbij je te zien krijgt hoe Renton helemaal doorflipt. Boyle stopt in die scènes heel wat absurde zaken die de kijker ook een deel van Renton's angst laat ervaren. Op de acteerprestaties is ook zo goed als niets aan te merken..
Er zit trouwens ook een verwijzing naar A Clockwork Orange: zo zie je Spud en Renton in een bar zitten met op de muren dezelfde witte letters als in ACO met het woord 'Voloko'.
4.0 sterren
Don MN
Trainspotting
Waanzinnige film over een loser omringt door een groter stel losers, die hem eraan herinneren en stimuleren een loser te zijn. McGregor zet een geweldig personage neer, een die vanaf het begin zijn rol goed speelt en naarmate de film vordert een meelijwekkend 'menselijk' personage wordt waar je onontkoombaar empathie voor zou moeten krijgen. Verder zijn de overige personages keurig gespeeld door hem of haar en kon ik echt geen misser ontdekken.
Daarnaast weet de film in mijn ogen met een redelijk simpel verhaal enorm veel te vertellen. Een groot pluspunt is dat de nadruk gelegd is op de manier waarop de verslaafde personages leven. Centraal staat het geluk van de hoofdpersoon, die erg ontevreden is met zijn huidige bestaan en de hoop heeft opgegeven ergens om te geven en met de rest 'meegaat'. Wanneer hij door zijn ouders met z'n neus op de feiten wordt gedrukt, beseft hij dat er iets moet gaan veranderen. Vervolgens wordt dat goede 'initiatief' om zeep geholpen door degenen waar hij vroeger mee omging. Dan zijn de oude 'mates' heel duidelijk geen vrienden meer vond ik, hoogstens personen waar hij medeleven voor voelt. Ze helpen, zoals zij alleen kunnen, alles weer om zeep. Als kijker voel je ze gewoon in de weg lopen en zou je ze het liefste de deur uit werken, geweldig gedaan. Het einde is bevredigend, vooral omdat duidelijk is dat Mark eindelijk in staat is keuzes te maken.
Visueel is de film erg strak, vooral de imaginaire en hypothetische beelden blijven lang hangen en zetten je aan het denken. Renton die graag al zijn problemen door het toilet wil spoelen en vervolgens maar kort een moment van verlichting voelt, 'een meevaller', en de afkickscène waarin hij in bed ligt en allerlei absurde taferelen plaatsvinden in zijn slaapkamer. Een vormgeving als deze zorgt ervoor dat de staat waarin het personage is en hoe hij zich voelt concreter aanwezig is dan alle andere zaken die zich op dat moment afspelen. Mede door deze manier van filmen maak je de gebeurtenissen samen met Mark mee.
Trainspotting is een film die op merkwaardige wijze laat zien dat het leven een bizarre rit vol opties is, waarin het content met jezelf kunnen zijn voorop staat en verklaart dat keuzes je definiëren.
pleiterlex
mensen de stad waar het afspeelt is toch ook grotendeels Edinburgh wat naar mijn mening een van de mooiste steden in is! over smaak valt te twisten.
Don MN
Zolang je Begbie niet tegen het lijf loopt, letterlijk en figuurlijk, zal het best een leuke stad zijn.
Roel Bogers
Wat een toffe film! Helemaal Boyle!
De afwisseling tussen lange stills en experimentele dynamische shots geeft de film iets gaafs. Past precies bij die ontzettend snelle manier van vertellen, met de stille shots die hier en daar voor wat bezinning zorgen.
Het acteerwerk vult de film uitstekend aan en maakt het een geheel. Doe daar nog eens een ontzettend goede soundtrack bij, en je hebt 4 sterren te pakken!
Deprimerend zal ik het zeker niet noemen, daar is de film ook veel te snel voor. Tuurlijk, de scene met de dode baby is erg shockerend, waarschijnlijk een van de meest shockerende scene's die ik ooit heb gezien. Toch blijft dat enkel een manier om de film te laten 'stilstaan', het heeft nooit de boventoon.
Uiteindelijk blijft het in zekere zin een komedie, en het einde liet mij niet echt met een naar gevoel achter.
Waanzinnige film!
joaquim05
Jaaa wat een mooie film gaat niet in mijn top tien maar als het een top 11 was stond deze er wel in. een film dat bijna voor iedereen leuk zal vinden ongeacht je genre en film-smaak vast ook een van de reden dat die zo hoog ziet
(en omdat die gewoon er vermakelijk is met inhoud) hoort echt in de top 100
J. Clouseau
Is de woordenschat constant even moeilijk dan in het begin ?
En wat is er dan zo moeilijk aan de woordenschat in het begin?
Roel Bogers
Is de woordenschat constant even moeilijk dan in het begin ?
Moeilijke woordenschat?
Geniale monoloog bedoel je
JDSsmetje
Nee, gewoon omdat ik de film zonder ondertiteling zou bekijken en het in het begin nogal onverstaanbaar is.
yeyo
Het is niet zozeer de woordenschat, maar eerder het Schotse accent dat moeilijk te verstaan is.

T2 Trainspotting
2017

Klassieker 'Trainspotting' met Ewan McGregor wordt vanavond (17 juli) uitgezonden op televisie

De tien best beoordeelde films van de jarige Ewan McGregor (53)

Ewan McGregor dacht dat hij te 'urban grunge' was voor rol van Obi-Wan in de 'Star Wars'-prequels

Pulp Fiction

The Usual Suspects
Thriller, 1995

Fight Club
Komedie / Thriller, 1999
londen, engelandschotlandgebaseerd op boekdrugsverslavinganti herodrugsdealernachtclubjunkieheroïnecold turkeyedinburgh, scotlandmodern societyhallucinatievriendschapmonologuesurrealismedonkere komediestealingdrug rehabilitationdrug dealingdrugscultfilmschoolgirlrecovering addictillegale drugssocial realismaggressivedrug culture sex with a minorantihero complexlive actionirreverentprovocativefull frontal female nudityhairy vaginahairy trianglefull frontal male nudity