Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)
Alternatieve titel: Harry Potter en de Vuurbeker
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Avontuur / Fantasy
157 minuten
geregisseerd door Mike Newell
met Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint
Harry gaat samen met zijn vrienden Ron en Hermelien naar het WK Zwerkbal. Helaas loopt dit evenement mis doordat een groep volgelingen van Voldemort, ook wel Dooddoeners genoemd, door het veld paradeert. Er zijn gelukkig geen gewonden of doden, maar de kans dat Voldemort gaat terugkeren wordt wel steeds groter... Op Zweinstein is er een ander evenement; het Toverschool Toernooi. Hierin moeten drie kampioenen van drie verschillende toverscholen drie gevaarlijke opdrachten voltooien om de Toverschool Trofee te winnen. Deze drie kampioenen worden door de Vuurbeker gekozen. Hij kiest Fleur Delacour van Beauxbatons, Viktor Krum van Klammfels en Carlo Kannewasser van Zweinstein. Echter, de Vuurbeker spuwt nóg een naam uit; Harry Potter...
TRAILER
Het is natuurlijk waar dat het boek wel omvangrijk is om te verfilmen, en dat er daarom geschrapt moet worden. Dat GOED doen is een kunst (en een hele verantwoordelijkheid). De keuzes die in deze film gemaakt zijn, doen geen recht aan het boek, en dat is jammer.
Als ik dan de vorige erbij neem, is dat WEL heel succesvol gedaan. Daar blijft een film overeind staan die goed werkt.
Zo te zien heb je erg weinig verstand van boekverfilmingen.
Ik heb deze al vaak gezien, maar verveeld niet...
4***
Nog steeds heel vermakelijk, maar de magie is hier officieel dood.

Dacht van wel, al is ze wel wat lastig herkenbaar ja.

klopt ik heb hem al vaak gezien maar blijft leuk.
voor mensen echt een aanrandster

Zo te zien heb je erg weinig verstand van boekverfilmingen.
Genoeg om me er een mening over te vormen

Prachtig effect gemaakt...
Uitstekend camerawerk...
Uitstekend acteerwerk...
Uitstekend achtergrond muziek/geluid (DTS)...
Prachtig HD kwaliteit...
Prima vervolg...
Zo zeven jaar geleden, keek ik nog een herzien...
Heerlijk genoten!
Natuurlijk is er ook weer vanalles uit het boek weggelaten wat niet essentieel is voor het verhaal, maar ik mis het wel. Het is extra kleur in het geheel.
Ik denk dat deze film veel leuker is als je het boek niet hebt gelezen.
Hier kijken toch geen volwassenen naar, hoop ik. Wat een kul!
Datgene wat The Goblet Of Fire voor mij echt leuk maakt, is dat het een leuke variatie is op de dagelijkse gang van zaken op Hogwarts. De opzet van het toernooi vind ik erg leuk gedaan en ziet er ook vrij spectaculair uit. zeker die draken zien er erg tof uit en biedt een goede dosis spanning. Ook de resurrectie van Voldemort is tof gedaan. Qua verhaal is dit absoluut het leukste en meest fantasierijke deel .
Voorlopig is dit ook mijn favoriete verfilming uit de Harry Potterreeks, al zal dat niet direct blijken uit de waardering die ik gegeven heb. De kritiekpunten die ik als eerste genoemd heb, zijn ook hier van toepassing. Daarbij blijf ik erbij dat het acteerwerk soms niet bepaald sterk is. Ik snap wel dat het altijd een risico is met kind acteurs. Het is altijd even afwachten hoe zij zich ontwikkelen en natuurlijk is dat vrij wisselend. Ik ga er niet van uit dat we Ron Weasley ooit nog in een grote film terug gaan zien. Het is natuurlijk wel een vermakelijke reeks, maar het genre moet je ook wel liggen. Het is alleen wel zo dat men ook hier een slechte balans vindt tussen fantasy en puberdramatiek. Dat laatste begint vanaf deze film duidelijke vormen aan te nemen, al is het in de boeken nog erger. Ach, het zal toch al nooit mijn favoriete reeks worden.
4,5
Plus Robert Pattinson pre-Twilight is nog wel leuk

*4.5
xoxoxoxoxoxoox de dochter van deze accountmensje

xoxoxoxoxoxoox de dochter van deze accountmensje
Harry en co zijn een jaar of 14 en zodus moeten hun puberkwesties aandacht krijgen. Godzijdank levert dat een paar komische momentjes op. Vooral Ron met zijn onderdrukte gevoelens voor Hermelien doet wel eens een grijns tevoorschijn komen.
Verder is het toernooi best leuk, maar heeft het eigenlijk geen bal te maken met het overkoepelende plot met Voldemort, tot de laatste opdracht. Dat gebrek aan samenhang steekt me ook wel wat tegen. Harry en Voldemort hebben toch wat gemeen en personages als Sirius Zwarts en professor Sneep hebben het potentieel om geweldige ondersteunende karakters te zijn, maar feitelijk wordt elke film hetzelfde gedaan: een wedstrijd/ opdracht/ queeste/ ... en op het einde een (weinig indrukwekkende) onthulling over Voldemort.
Hier is de onthulling best goed met de wedergeboorte van Voldemort, maar de clash tussen Harry en hem stelt me toch wat teleur.
Van de vaste cast weet ik ondertussen wat te verwachten, dus is het uitkijken naar de nieuwe namen. Hier is het vooral Brendan Gleeson die een opvallende rol neerzet. Ralph Fiennes is behoorlijk theatraal als Voldemort; eng helaas niet.
Over Michael Gambon zal ik wellicht niet tevreden worden, daar hij veel te veel als een overjaarse hippie ipv een wijze tovenaar overkomt.
De grootste vooruitgang is geboekt op vlak van special effects, waarbij vooral de draak waartegen Harry moet vechten zowel qua design als CGI de show steelt.
Verder is Zweinstein weer sfeervol als vanouds en het is het muzikaal weer wat ingeperkt. Mike Newell zit qua aanpak een beetje tussen Chris Columbus en Alfonso Cuarón in, maar slaagt er niet echt in een eigen stempel te drukken.
"Ey, Hermione, you're a girl.."
"Very well spotted!"