The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 143 minuten / 150 minuten (extended dvd version)
Alternatieve titel: De Kronieken van Narnia: De Leeuw, de Heks en de Kleerkast
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Andrew Adamson
Met onder meer: Georgie Henley, William Moseley en Skandar Keynes
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 21 december 2005
Bekijk via Disney+
Plot The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
"The beloved masterpiece comes to life."
Vier Britse kinderen worden naar het buitenhuis van een professor gestuurd, waar ze veilig zullen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vinden een magische garderobe, waarmee ze in het mysterieuze land Narnia kunnen komen. Het land wordt overheerst door een slechte heks en om haar te kunnen verslaan, moeten de kinderen leeuwenkoning Aslan vergezellen.
Peter Pevensie
Prof. Digory Kirke
Mr. Beaver (stemrol)
Mrs. Beaver (stemrol)
love-power
Mensen doe chill. Iedereen heeft toch zo zijn eigen mening. Nou zo vind de ene het wel een mooie film en de ander niet.
Ik heb het wel met lola eens. Die kinderen zijn echt geen amateurs.
Ik vond op somige plekken dat de kinderen het wel beter hadden kunnen doen. Maar ik vind dat Andrew Adamson het goed voor elkaar heeft gekregen zo'n film te maken.
Als ik ook zo naar al dat bonus materiaal kijk heeft hij er ook heel veel tijd in gestopt die kinderen goede acteer prestaties te laten leveren. En dat vind ik heel wat.
Ik vind dat die kinderen het goed hebben gedaan, niet uitstekent, maar wel goed.
mister blonde
grote mond, maar klein brein
Vast. Jij stelt dat de film het boek evenaart. Ik vond de film slecht, dus zal ik het boek in dat geval ook wel niet veel vinden. Eerst eens logisch nadenken voordat je wat blaat.
Lola3
Niet omdat je 1000 stemmen meer hebt, dat je jezelf de grote man moet gaan voelen.
mister blonde
Waar slaat dit in godsnaam nu weer op? Waar komt deze frustatie vandaan en wat heeft het ermee te maken dat ik de film niet goed vond?
Mijn 1100 stemmen (waar ongetwijfeld e.e.a. aan ontbreekt) staat in schil contrast met een aantal andere users hier, trouwens....
Lola3
wat trouwens...? Gewoon ik snap niet waarom de users eht niet kunnen waarderen dat deze film goed is, ook al is hij gebaseerd op een kinderlijk boek.
Angrod_Pallanén
Dat heet smaak, jongen, dat is bij iedereen anders. Face it zonder dat je Tom daarvoor afzeikt.
Akkoord. Peace mister blonde
D-ark
verlaagd naar een 3,0 naar tweede keer kijken viel in het midden in slaap..........
Siemen
Heb gisteren Kiran Shah uit deze film ontmoet in Rijswijk. Was leuk!
Pieter Montana
Eerdere geruchten blijken te kloppen. The Chronicles of Narnia: Prince Caspian zal pas in de zomer van 2008 verschijnen, een half jaar na de oorspronkelijk voorziene release van 14 december 2007. Een tactische zet zo blijkt, want rond diezelfde datum verschijnt The Water Horse, een nieuw fantasy epos van Columbia Pictures. Beide films zijn in productie bij Walden Media en ze gelijktijdig uitbrengen zou dus negatieve gevolgen hebben voor de verkoopcijfers.
In anders nieuws heeft Buena Vista Home Entertainment aangekondigd dat de eerste Narnia film de bestverkochte dvd van 2006 is. Meer dan 11 miljoen exemplaren gingen over de toonbank.
---------
bron@Disneyinfo
gmaster
ik vond het geen slechte film. Het was wel langdradig en voorspellig, maar toch zeker niet slecht.
Witch-king
Ik ben nu bezig in het boek, maar die raast er een stuk sneller door het verhaal dan deze film doet. Tot nu toe vind ik de film beter...
Dat vond ik ook, daarom vind ik de film ook beter dan het boek.
turksoldier_61
mooie film ,aangrijpend verhaal en het was langdradig dus dat vond ik beetje minder
HVG007
Zo...een heftige discussie over meningen....Lastig.
Ik vond de film vermakelijk en leuk om te zien. Niet uitzonderlijk goed, maar vermakelijk. Heerlijk voor op de zondag...je hoeft er niet bij na te denken...en dat is wel prettig voor op een zondag.
Mijn stem een 3...
*Chrissie*
Na eerst de boeken te hebben gelezen wou ik de film ook nog wel bekijken. De boeken waren vlot te lezen en voor mij idee echt voor kinderen geschreven.
De film was leuk om een keer gezien te hebben, maar er komt geen herbekijking. Soms zaten er wel onzinning dingen in de film, zoals de kerstman waarvan ze eerst dachten dat het de witte heks was en er dus voor wegrende, mijn broertje en ik moesten en smakelijk om lachen. De muziek sprak mij erg aan, en daar was ik ook zeer over te spreken.
Tenslotte geen flop maar ook geen topper.
3 sterren.
Hannibal
Niet zo'n beste film dit.
Het acteren van de kinderen is bedroevend, de special effects die zo fantastisch zouden moeten zijn vielen me ook zwaar tegen. (ik hou sowieso niet zo van films waar overdreven veel computeranimatie zit)
Het enige leuke (grappige) in de film vond ik het beverechtpaar.
Tilda Swinton, oftewel de White Witch, vond ik ongelofelijk slecht. Het was net Cruella de Vil uit de 101 dalmatians. Hoe ze aan het eind met haar zwaard stond te zwaaien was gewoon lachwekkend.
Deze film is echt voor een kleine doelgroep. Niet voor kleine kinderen, niet voor volwassenen, maar kinderen tussen de 12 en 14 jaar zullen hem fantastisch vinden.
1.5* voor de bevers.
waidman
Een echte Disney kinderfilm, maar voor volwassenen ook wel te pruimen. De film werd groots aangekondigd en de verwachtingen waren hoog, die worden naar mijn mening niet helemaal ingelost, dat ligt vooral aan het trage begin en aan een aantal kleine onvolkomenheden in het scenario. De speciale effecten variëren van goed tot matig. Op sommige momenten was het net of Ray Harryhauen weer uit zijn pensioen was gehaald.
In het begin van de film stoorde ik mij verschrikkelijk aan de kleine Lucy, ik vond het irritant acteren wat ze in het begin deed, vooral de scène in de grot tijdens het theedrinken met de faun vond ik tenenkrommend. Later verbetert haar spel. Tilda Swinton speelt wel een prachtige rol als de ijs heks, daarnaast waren de bevers zeer grappig.
Dat het een Disney film is blijkt gedurende de hele film, al te schokkende scènes worden achterwege gelaten. Na het trage begin gaat de film over in een vlot tempo en dat doet de film goed. De scène rond de stenen tafel is naar mijn mening de sterkste uit de film, nog nooit is er een grotere verzameling van mythische en duivelse monsters getoond op het witte doek. Narnia is niet de top film geworden zoals die werd aangekondigd, maar is ook niet slecht en zeker het bekijken waard
Trip Fontaine
Mijn nichtje vindt dit een geweldige film. Zelf zie ik het niet zo, maar ach, de jeugd kijkt met hele andere ogen...
Mierelier
Vond het een mooie film, keek lekker weg, en idd niet alleen maar voor kinderen

3,5 *
Sir Odolf III
Ik blijf me erover verbazen hoe ze al die dieren hebben leren praten.
Lola3
Ik blijf me erover verbazen hoe ze al die dieren hebben leren praten.
Maak je nu een grapje, of besef je niet dat deze met de computer gemaakt zijn???

Sir Odolf III

Tss, malle pietje... doe niet zo gek. Alsof computers kunnen praten. En zelfs als dat zo was, dan lijkt het me stug dat ze die computers in die dieren hebben gestopt.
Lola3
Ik bedoel dat de beelden met de computer gemaakt zijn, en geen dieren uit de zoo genomen hebben en ze leren praten, slimmerik!!
sombogywogy
Serieus ingaan op zulke opmerkingen
altijd lachen.
De film viel me eigenlijk een beetje tegen.
Ik vond de wezens en gevechten wel prachtig gemaakt, maar had wel snel het idee dat de film al uuuren bezig was, erg langdradig dus.
Moviemeisj
Leuke film hoor
al vond ik dat ze die kerstman beter weg hadden kunnen laten, maar ondanks die kerstman toch nog een 5
ps= die William Moseley is niet verkeerd

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader
2010

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
2008

Alles wat we weten over Greta Gerwig’s nieuwe ‘Narnia’-film voor Netflix

Netflix is bezig met een reboot van 'The Chronicles of Narnia' met 'Barbie'-regisseur Greta Gerwig aan het roer

Fantasy / Avontuur, 2009

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
Fantasy / Avontuur, 2011

Titanic
Romantiek / Drama, 1997
saving the worldbroer of zus relatieheksgebaseerd op boekself sacrificewintercupboardbeaver leeuwsprookjeepischsurrealismestrijdgebaseerd op een kinderboekfantasy worldduringcreditsstingerjaren 40high fantasythawisekai gebaseerd op een jongvolwassen romanfaun good versus eviladmiring