The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 143 minuten / 150 minuten (extended dvd version)
Alternatieve titel: De Kronieken van Narnia: De Leeuw, de Heks en de Kleerkast
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Andrew Adamson
Met onder meer: Georgie Henley, William Moseley en Skandar Keynes
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 21 december 2005
Bekijk via Disney+
Plot The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
"The beloved masterpiece comes to life."
Vier Britse kinderen worden naar het buitenhuis van een professor gestuurd, waar ze veilig zullen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vinden een magische garderobe, waarmee ze in het mysterieuze land Narnia kunnen komen. Het land wordt overheerst door een slechte heks en om haar te kunnen verslaan, moeten de kinderen leeuwenkoning Aslan vergezellen.
Peter Pevensie
Prof. Digory Kirke
Mr. Beaver (stemrol)
Mrs. Beaver (stemrol)
Witch-king
Tja, die scène met de kerstman. Weet nog steeds niet wat ik daar van vind. Aan de ene kant een belachelijke scène, die niets toevoegt en ook nog eens misplaatst is in de (fantasieloze) sprookjeswereld van Narnia (de kerstman die in een fictieve wereld opeens komt opdraven, vind ik echt een teken van ideeenarmoede). Aan de andere kant een practical joke waar ik de humor van in kan zien. Ik weet alleen niet of het zo bedoeld is, bij deze erg humorloze film.
In het boek wordt de komst van de kerstman beter uitgelegd, dat konden ze blijkbaar niet in de film stoppen omdat de film anders te lang werd.
Miss Daisy
Ik ken het verhaal van het boek niet. Waardoor ik niet weet of sommige verhaalwendingen in het boek voorkomen of toegevoegd is door de regisseur.
Op zich vond ik het geen slechte film. Sommige acteerprestaties vielen tegen.
Het in beeld brengen van het verhaal was goed gedaan en sleepte me helemaal mee.
rondh
Veel negatieve verhalen over deze film, wat ik niet echt snap.
Ik vond het een erg leuke film. Tuurlijk is het een familiefilm, maar dat mag zeker de pret niet drukken.
Je moet hem zeker niet gaan vergelijken met LOTR. Dit is meer een sprookje voor kinderen. (Ook voor volwassenen hoor, maar dat zijn sprookjes meestal wel.)
Een aanrader voor mensen die van sprookjes houden.
Lola3
Echt een ontroerende, verniewende film, en het acteerwerk is zeker niet min van de kinderen. Ik snap trouwens niet waarom de reacties overwegend zo negatief zijn.
SzJoowNiejCah
Leuke familie-film idd. Toen ik ´m zat te kijken zat ik echt met ´t idee ´hoeveel vervolgen komen er nog op deze?!´ *zucht* Maar goed, zie nog wel of ik die ga zien of niet natuurlijk.. 3,5* Omdat ´t gewoon een vermakelijke film was! En tuulijk gaat mijnheer de leeuw niet dood *zucht* x2
mister blonde
Dan hadden ze zijn aanwezigheid helemaal weg moeten laten.
pompoen
Kleine SPOILER!
Op de cover staat ......+12...?
Maar een persoon van ongeveer 15 is al te groot voor deze kleuterfilm.
De bevers? mr bever?
Origineel!!!

Dit kan ik ook geen fantasy of sprookjes film noemen.
eerder cliché voor mensen die nog nooit een film hebben gezien.
Chainsaw
Tja, dit is wel een beetje wat je er van kan verwachten: visueel allemaal best, maar inhoudelijk weinig boeiends. Beetje Wizard of Oz-achtig (deed me wat denken aan de animatieserie uit de jaren 80). Effecten, kostuums en make-up zijn allemaal in orde, maar daar heb je nog geen Lord of the Rings mee. Het was mij allemaal iets teveel voor de kleintjes. Iets meer duisternis en iets minder kinderlijk geneuzel had al veel gescheeld, had het voor mij naar een wat hoger niveau getild. Het einde voelt erg afgeraffeld en de vier jonge hoofdrolspelers wisten geregeld het bloed onder mijn nagels vandaan te trekken. Hier en daar zit zeker vakwerk, maar tegelijkertijd is dit niet iets wat ik me over een paar jaar nog zal herinneren.
3 sterren.
Jorick
Een redelijke film. Ik had er alleen meer van verwacht. Het is echt een kinderfilm en moet het vooral hebben van de fantasierijke en sfeervolle scenes. Ik heb me wel vermaakt, maar voor de rest is de film niet erg bijzonder.
3 dikke sterren.
Witch-king
Er zijn 7 boeken uitgekomen, maar ik weet natuurlijk niet of ze alle 7 verfilmd worden (ik denk het wel) , maar nu zijn ze met het 2e deel bezig
Escobar
Viel mij iets tegen. In de trailer al de leukste stukje gezien en dat vind ik altijd jammer. Ben het met chainsaw eens dat de kinderen irritant ouderwets waren. Geen innemende kinderen. Dat maakte de film wat afstandelijk.
Ik heb een 2.5 gegeven
Witch-king
Net voor de 3e keer deze week gezien en hij blijft schitterend.
Lola3
Net voor de 3e keer deze week gezien en hij blijft schitterend.
toch nog iemand die deze film fantastisch vind, want ik vind het gemiddelde en de reacties maar aan de negatieve kant
Witch-king
Ik vind de reacties ook aan de negatieve kant.
Ik ben blij dat er nog iemand is die deze film ook kan waarderen.
BlueSword
Ik vind de reacties ook aan de negatieve kant.
Ik ben blij dat er nog iemand is die deze film ook kan waarderen.
zelfde hier, had echt verwacht dat er meer positieve reactie's zouden komen maar dat valt dus heel erg mee.
ik zelf vond de film helemaal niet zo kinderlijk.
Lola3
ik zelf vond de film helemaal niet zo kinderlijk.
Wel een kinderlijk verhaal, maar de graffics waren niet voor kinderen beneden de 8. Lotr is eigenlijk ook een kinderlijk verhaal, maar het staat wel in de top, dus als ze dit argument gebruiken vind ik het ook maar laag...
love-power
Ik vond de film erg goed. Ik heb hem vandaag voor het eerst gezien. En ik moet zeggen dat ik zeer te spreken ben over deze film. Ik vond het verhaal erg goed.(denk dat ik het boek maar is ga lezen). De special effects waren wel oké. En het acteren vond ik ook wel oké. Het was soms wat nep en kon ik me niet echt inleven. Maar het was niet bovenmaten irritant. wel een beetje maar niet heel erg.
Het verhaal is erg kinderlijk maar dat vond ik juist wel leuk. Ik vind het daarom ook vaag dat mensen hem daarom zo'n slecht cijfer geven. want dat kan je verwachten van zo'n verhaal.
En ook over dat die kinderen irritant waren. Ik zou dan wel graag willen weten waarom. Want ik kon dat er niet uithalen.
Ik geven hem een 4...
Rianneke_Dan
Ik waardeer deze film zeker wel!!
Maar toch kan ik niet aan die kidneren wennen.
Op de een of andere manier vind ik ze niet passen, weet niet of meer mensen dat hebben....
Het is inderdaad ook een beetje LOTR voor kinderen.
De veldslag vond ik onwijs mooi, elke keer dat ik die luipaarden zie rennen naar de vijand krijg ik kippervel
Dat vond ik zeker wel een van de mooiere scene's in de film!
Maar in totaal toch echt mooi verhaal!
Lola3
Het was juist een zeer goeie film die verhaald is van een boek vb. Harry potter, deze is zeker zo goed. En de acteerprestaties ook naar de leeftijd van de acteurs te zien, behalve misschien van de oudste jongen, maar het bleef toch een uitstekende film.
mister blonde
Ik ben ook niet kapot van HP, maar dat terzijde. Omdat een film gebaseerd is op een bekend boek, betekent het niet automatisch dat het ook goede film is.
Ik vond alle (vooral de jonge acteurs idd.) kleurloos, saai en geen charisma hebben. Talentloze wezens, ik denk werkelijk als je de gemiddelde toneelschool in loopt er heel wat meer talent te aanschouwen valt...
Lola3
Ik had nog nooit gehoord van het boek narnia voor de film, jij wel. zo bekend was het nu ook weer niet. En ik denk wel dat ze meer acteertalent hebben dan de doorsnee toneelschoolganger
mister blonde
Natuurlijk wel. Een erg bekend boek, hoor. Maar jij begon (om onduidelijke reden) over het boek. Wat wil je nu eigenlijk zeggen? Dat het knap is van een onbekend (wat dus niet zo is) boek, een slechte film te maken?
Dat was duidelijk, ja. Ik denk het niet.
Lola3
nee van een, zo te horen, bekend boek een even sterke verfilming te maken. En wat is er zo slecht aan de acteerprestaties, geef een eens paar voorbeelden uit de film
mister blonde
Zet een willekeurige scene op zou ik zeggen. Wat moet ik verder nog uitleggen aan charismaloos, talentloos en saai? Leg jij maar eens uit waarom ze wel goed waren.
mister blonde
nee van een, zo te horen, bekend boek een even sterke verfilming te maken.
Ik heb het boek niet gelezen, maar dat ga ik ook maar niet doen dan.
Lola3
Ik heb het boek niet gelezen, maar dat ga ik ook maar niet doen dan.
grote mond, maar klein brein

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader
2010

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
2008

Alles wat we weten over Greta Gerwig’s nieuwe ‘Narnia’-film voor Netflix

Netflix is bezig met een reboot van 'The Chronicles of Narnia' met 'Barbie'-regisseur Greta Gerwig aan het roer

Fantasy / Avontuur, 2009

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
Fantasy / Avontuur, 2011

Titanic
Romantiek / Drama, 1997
saving the worldbroer of zus relatieheksgebaseerd op boekself sacrificewintercupboardbeaver leeuwsprookjeepischsurrealismestrijdgebaseerd op een kinderboekfantasy worldduringcreditsstingerjaren 40high fantasythawisekai gebaseerd op een jongvolwassen romanfaun good versus eviladmiring