The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 143 minuten / 150 minuten (extended dvd version)
Alternatieve titel: De Kronieken van Narnia: De Leeuw, de Heks en de Kleerkast
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Andrew Adamson
Met onder meer: Georgie Henley, William Moseley en Skandar Keynes
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 21 december 2005
Bekijk via Disney+
Plot The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
"The beloved masterpiece comes to life."
Vier Britse kinderen worden naar het buitenhuis van een professor gestuurd, waar ze veilig zullen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vinden een magische garderobe, waarmee ze in het mysterieuze land Narnia kunnen komen. Het land wordt overheerst door een slechte heks en om haar te kunnen verslaan, moeten de kinderen leeuwenkoning Aslan vergezellen.
Peter Pevensie
Prof. Digory Kirke
Mr. Beaver (stemrol)
Mrs. Beaver (stemrol)
Angrod_Pallanén
Dat is nogal vreemd. Het zou logischer zijn als pratende bevers logischer zouden zijn aangezien je als kind wordt opgevoed met sprookjes en verhalen over pratende beesten. Sterker nog, in vele films en tv-series voor kinderen praten dieren. Vind je die dan ook slecht?
Ronnievb
goede film. lijkt vaak op lord of the rings. maar dat komt omdat de schrijvers vrienden zijn.
Nee , dat komt omdat WETA digital de special effects voor beide films heeft gedaan.
ZonNiels
Ik heb deze in de bios gezien, normaal niet echt mijn genre, maar toch vond ik het niet erg om naar te kijken, lekker voor de zondagmiddag zo`n film weet je wel !
Aletta
Een goede kinderfilm is ook leuk voor ouderen, dit is dat dus niet..
mister blonde
Welke dubbele bodem, de flauwe verwijzingen naar het Christendom? En snappen kinderen die dubbele bodem dan wel? Vreemd argument in een discussie over een geslaagde kinderfilm.
donnie darko
Ik ben hem aant downloaden. Ik heb het eerste deel al helemaal en het tweede deel voor 2/3e dus het zal niet meer lang duren of hier staat een bespreking. Maar verwacht maar niet te veel positiefs
Sorry hoor, maar info over hoever je download staat mag achterwege blijven.
donnie darko
Ik heb hem dan dus ook gezien en hij viel eigenlijk nog wel mee. Veel mooie landschappen en sommige scenes redden de boel echt wel.
Vooral het acteerwerk had ik veel slechter verwacht. Alleen Lucy was irritant, maar de oudste jongen speelde eigenlijk echt wel goed en Tilda Swinton was heerlijk als the White Witch. Ze zorgde meestal ook voor de beste scenes.
Het walgelijk melige einde zorgt ervoor dat de beoordeling niet meer wordt, maar toch 3*
TimD
Neppe film, met pratende dieren die er heel nep uitzien. Vond het verhaal ook helemaal nergens op slaan en er werd ook niet geweldig geacteerd. Ik hou het maar op Harry Potter, dat is wel leuk.
Afwisselend knullig en meeslepend, in ieder geval zeer onevenwichtig. Bij vlagen mooi gemaakt, maar veel te netjes en te braaf. Mist diepgang en magie. Het begin wordt mooi opgebouwd en tegen het einde is er degelijk spektakel, maar het hele middenstuk is weinig interessant. Jammer, hier had veel meer ingezeten met een betere regisseur aan het roer.
deppfan
vreselijke film, het boek schijnt heel goed te zijn dus ik ging er heen met best wel hoge verwachtingen, maar het viel behoorlijk tegen. Ik ergerde me het meeste aan die leeuw, sowieso omdat leeuwen niet horen te praten (met uitzondering van De Leeuwenkoning natuurlijk) maar ook omdat zijn gezicht er teveel bij fronste en dat vond ik heel erg nep. Tilda Swinton acteerde heftig goed, daarentegen, echt de White Witch. Toch nog 2*
BlueSword
wat verwachte je dan?
en nee, je hebt gelijk, leeuwen horen niet te praten.
xcaliber
Zeer leuk mooi verfilmd, en tja men kan wel zeggen dat de leeuw niet behoort te spreken in een film. Maar deze film hoort thuis in het genre fantasy.
The Soldier
Slechte film had meerdere slagvelden verwacht. De slagveld op het eind van de film duurde ook te kort
JoeyGuno
verwacht je dan? film van 5 uur? lekker realistisch! dan gaan mensen weer beginnen dat de film langdradig was/is ...
mja, ik vond de film een 4,5* waard! ik hou van sprookje/comics, dus die hebben altijd een streepje op mij voor! verder leuke uitgewerkte film, op naar het volgende deel
The Soldier
Nou ja dan kijk ik liever naar de Gremlings ofzo
want Narnia is echt een kinderfilm
pompoen
De pratende dieren zijn zo nep, vooral die bevers.
En wat doet de kerstman in vredesnaam daar?!
Fijn zo'n kerstman die wapens uitdeelt aan de hoofdpersonen. Vrede op aarde...
Spineglass
met enkele goede verwachtingen ben ik deze film gaan kijken maar heb de film met moeite afkunnen kijken (wat me overigens wel gelukt is)
kleine 2*
Witch-king
Het is inderdaad Feniks in het nederlands, in het Engels is het pheonix.
Ik ben geen muggenzifter, maar hier moet ik even iets corrigeren.
In het Engels is het phoenix.
Ramon K
1 van de grootste draken die ik in tijden heb gezien. Niets werkt in deze film. Tenenkrommend acteerwerk, vals en geforceerd sentiment, vreselijke cgi, lame verhaal, vreselijke muziek. Dik verdiende 0,5*
LittleBox
Fijn zo'n kerstman die wapens uitdeelt aan de hoofdpersonen. Vrede op aarde...

Inderdaad een ontzettende flutfilm. 2* vanwege de haren van de leeuw.
Thomas
leuk voor kinderen onder de 14 jaar... niets meer niets minder... leuke voor 2e kerstdag...
D-ark
Mooie maar naar een tijdje saaie film.

3,0 plus een half punt voor de leeuw
Witch-king
Schitterende film, ik keek er een beetje 'open-minded' naar, omdat ik de reacties hier een beetje vond tegenvallen, maar ik vond het een hele mooie film.
Het enige stuk dat ik een beetje van LotR weg vond hebben was dat ze verscholen zaten in de grot (toen de kerstman kwam en ze dachten dat dat de heks was). Het eindgevecht vond ik er niet zoveel van weg hebben.
En de kerstman speelt ook een redelijk belangrijke rol, want het was al 100 jaar winter en nog geen kerst, dus toen de kerstman kwam, kon je weten dat de White Witch haar kracht aan het verliezen was.
***zeker 5 sterren***
mister blonde
Tja, die scène met de kerstman. Weet nog steeds niet wat ik daar van vind. Aan de ene kant een belachelijke scène, die niets toevoegt en ook nog eens misplaatst is in de (fantasieloze) sprookjeswereld van Narnia (de kerstman die in een fictieve wereld opeens komt opdraven, vind ik echt een teken van ideeenarmoede). Aan de andere kant een practical joke waar ik de humor van in kan zien. Ik weet alleen niet of het zo bedoeld is, bij deze erg humorloze film.
predator
- 1954 stemmen
De "light"-versie van Lord of the Rings, niks meer en niks minder. Leuk vermaak, maar niet heel bijzonder.
TOR
Op zich een leuke film, alleen film heeft 1 groot minpunt! De belabberde special - effects!
Ik heb me er tijdens dat grote gevecht dood aan geërgerd.
Toch geef ik de film 4 sterren

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader
2010

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
2008

Alles wat we weten over Greta Gerwig’s nieuwe ‘Narnia’-film voor Netflix

Netflix is bezig met een reboot van 'The Chronicles of Narnia' met 'Barbie'-regisseur Greta Gerwig aan het roer

Fantasy / Avontuur, 2009

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
Fantasy / Avontuur, 2011

Titanic
Romantiek / Drama, 1997
saving the worldbroer of zus relatieheksgebaseerd op boekself sacrificewintercupboardbeaver leeuwsprookjeepischsurrealismestrijdgebaseerd op een kinderboekfantasy worldduringcreditsstingerjaren 40high fantasythawisekai gebaseerd op een jongvolwassen romanfaun good versus eviladmiring