The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 143 minuten / 150 minuten (extended dvd version)
Alternatieve titel: De Kronieken van Narnia: De Leeuw, de Heks en de Kleerkast
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Andrew Adamson
Met onder meer: Georgie Henley, William Moseley en Skandar Keynes
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 21 december 2005
Bekijk via Disney+
Plot The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
"The beloved masterpiece comes to life."
Vier Britse kinderen worden naar het buitenhuis van een professor gestuurd, waar ze veilig zullen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vinden een magische garderobe, waarmee ze in het mysterieuze land Narnia kunnen komen. Het land wordt overheerst door een slechte heks en om haar te kunnen verslaan, moeten de kinderen leeuwenkoning Aslan vergezellen.
Peter Pevensie
Prof. Digory Kirke
Mr. Beaver (stemrol)
Mrs. Beaver (stemrol)
soom
Nee, er is niets christelijks aan. Een magische klerenkast, mythen?
De schrijver was dan wel een christen, zegt hij, maar toch hielden de mythen en het heidendom hem erg bezig. Dat kan je niet doen, als je oprecht gelooft dat God bestaat, vind ik. Dan ben je daar niet mee bezig. Dan belijd je dat God de ware levende God is, en houd je je niet bezig met allerlei rotzooi die je geest kan vervuilen.
Hij was erg bezig met de mythen, inderdaad. De heidense en verlokkende werelden, die hem meer aantrokken dan de ware leer van Christus.
Ik weet dat ik nu erg bezig ben met dat wat ik nu eigenlijk niet wilde doen...
Zeggen, dat het een verkeerde film is. Dat moet ieder voor zich beslissen, en het boeit eigenlijk ook niet echt wat ik ervan vind.
Ik wilde alleen aangeven dat het helemaal niets te maken heeft met het verhaal van Jezus. Het offer dat Aslan zal gaan brengen, heeft absoluut niets te maken met wat ons is verteld in de kerk.
Dat mag wel zo zijn, maar dat betekent niet dat de kerk erachter staat.
Alles is te betwisten, maar dat wil ik nu juist niet doen. Ik wil niet met een strak vingertje wijzen en zeggen: 'Deze film is verkeerd, jullie zouden er niet heen moeten gaan.'
Maar waar ik wel op wilde wijzen, is dat de kerken er in feite niet echt achter staan.
Niet de kerk waar ik vandaan kom.
Het is ook niet zo, dat men me verbood om er naar toe te gaan, maar ze willen gewoon waarschuwen tegen de gevaren die het kijken ervan met zich mee brengt.
soom
Omdat het een film is die gericht is op jonge kinderen. Die kunnen niet echt een beeld vormen van wat goed en kwaad is. En bovendien is het nog een onwaar verhaal ook. Ik wil, nogmaals, niet zeggen dat je er niet heen moet gaan, maar het is gewoon een verkeerd beeld dat er word geschetst. Omdat het helemaal niet zo gegaan is als er word getoond.
Hiermee ben ik het zeker ook niet eens.
Wat is er goed aan om goed tegen kwaad te bestrijden? Ik vind dit echt een beetje stom, en ik kan er echt een beetje kwaad om worden...
Goed tegen kwaad, okee. We weten allemaal dat dan het goede zal overwinnen, maar het kwaad dat je te zien krijgt, is ook echt te erg voor woorden.
Ik vind het helemaal niet goed dat er zoveel aandacht aan heksen en pratende leeuwen word geschonken. Dat is zo occult als maar zijn kan.
Mug
Film met expliciet geweld is erg goed voor jonge kinderen... En dan volg ik je niet meer, heeft iemand beweert dat dit verhaal waargebeurd is?
Bij welke kerk ben je in godsnaam aangesloten? Pure interesse, geen aanval.
Nee, er is niets christelijks aan. Een magische klerenkast, mythen?
Ook de Bijbel houdt zich met het heidendom bezig.
Jouw geest is dus vervuild, aangezien je deze film gezien hebt?
Hij was erg bezig met de mythen, inderdaad.
De mythen? Welke dan?
Ik geloof dat je je iets meer in de man moet verdipene, eer je zo oordeelt.
Lewis was zo gelovig als het maar kon en heeft een verhaal geschreven waarin hij er vanuit ging dat er een andere wereld zou kunnen bestaan. Hij vroeg zich af wat er zou gebeuren als Jezus daar - in een andere gedaante - zou verschijnen.
Dat mag wel zo zijn, maar dat betekent niet dat de kerk erachter staat.
Lees er dan eens wat over.
Misschien dat jij een hele strenge kerk kent, maar internationaal heeft Lewis veel - heel veel - gelovige fans.
Niet de kerk waar ik vandaan kom.
Jeetje. Dan ben ik benieuwd wat ze van Harry potter vinden.
paradoxa
Soom klinkt als zeer hervormd of gereformeerd, maar dat moet hij of zij maar zeggen.
Ik heb moeite met zijn argumenten, wat is er mis met mythen en sagen? Omdat die voort komen uit andere geloven? Het zijn mooie verhalen en literair interessant, vandaar dat Tolkien en Lewis erdoor geboeid waren. Dan het argument dat het verhaal 'onwaar' zou zijn... daar kun jij helemaal niets over zeggen. Het is een fantasy verhaal en geen mythische versie van de bijbel! Dat heeft Lewis ook nooit gezegd, er zit symboliek in en daar blijft het bij. Oh en dan over kinderen, WIJ volwassenen zijn ons gevoel voor goed en kwaad verloren. Kinderen voelen dit ontzettend goed aan, voordat ze afgestompt en verpest worden door deze wereld. Mijn zusje, nichtjes en oppas kinderen voelen haarfijn hoe het zit in de boeken.
Wat ik zo mooi vind aan Narnia is dat het een hele oprechte eerlijke wereld is. Moed, verantwoordelijkheid, vreugde, verbazing spelen de hoofdrol in de boeken. Ze zijn om van te genieten en naar te verlangen.
Oh nog 1 ding, wat is er mis met fantasie an sich? Je bedenken dat er pratende leeuwen zouden kunnen zijn etc heeft helemaal niets met occultisme te maken. Van christen tot christen, kijk naar de schrijver om de boeken te beoordelen. Lewis zou meer bezig zijn geweest met heidense zaken dan het geloof? Wie ben jij om dat te zeggen? Alleen God zelf mag hierover oordelen. Lewis was oprecht christen en vulde dit op zijn manier in. Jij mag het daar niet mee eens zijn, net als ik het niet eens ben met jou oordeel over hem. Kijk eens wat verder dan je neus lang is en de preek van je dominee, je hebt een verstand gekregen om zelf na te denken niet om na te praten.
Bovendien heeft God ons creativiteit gegeven om zulke mooie dingen te visualiseren.
Goed, excuses voor een erg duidelijke mening, maar ik kan er slecht tegen zulke kortzichte meningen.
paradoxa
hahaha dankjewel Wouter! Je gaat in op zijn exacte formuleringen, goede zaak. Hierin staan wij heel wat meer op 1 lijn.
soom
Dit is de derde keer dat ik voor een jongen word aangezien, denk ik.
Waarom denken mensen toch dat ik een jongen ben?
Maar weer terug op de film...
Jullie hebben inderdaad gelijk... Wederom schaam ik me diep. Ik heb heus wel verstand, en dat verstand heeft me afgelopen zondag verteld dat het misschien wel waar kon zijn wat de predikant heeft gezegd over deze film.
Ik volg helemaal niet zo strikt de meningen die hij zei, maar hij waarschuwde dat het niet helemaal waarheidsgetrouw is.
IQ-belasting
Een film heeft meestal niet de bedoeling om een band met God te kweken. Meer voor vermaak. Als iemand vind dat een film in strijd is met zijn bijbelsgestuurde geweten of zijn band met de schepper, dan kijkt hij niet naar die film. Als iemand beweerd dat het onverstandig is om naar een film te kijken wegens toonbare redenen uit de bijbel, dan kan de ander zelf bepalen wat hij/zij ermee doet. Niet iedereen wil de bijbel als maatstaf gebruiken (jammer genoeg).
Donald duck is een pratende eend,
Madam mikmak is een heks,
christenheid bemoeid zich met politiek,
waar trek je de grens en waarom daar...
Angrod_Pallanén
Dat is normaal, als je iemand niet kent en alleen een naam ziet. Dan gok je er gewoon op of het een man of een vrouw is, bij sommige gok je het goed, bij andere fout....boeit verder toch vrij weinig...
Maar dat gezeur of het christelijk zijn van deze film, wat maakt dat uit?
We weten wat Lewis heeft gedaan, wat de overkeenkomsten zijn wat de achtergrond is, dan hoeft er verder toch geen discussie over te bestaan of de film christelijk is of niet?
Het blijft een film die je goed vind of slecht, daar gaat het volgens mij om..
Hij zei: "In het echt kunnen leeuwen niet praten!"?
Welke waarheid?
soom
De predikant had het over de gevaren die het kijken van Narnia had.
Hij waarschuwde ook dat het, hoewel het op het verhaal van Jezus gebaseerd was, niet de waarheid is, die ons verteld word in de kerk. En dat betekent niet dat het verboden is om ernaar toe te gaan, maar dat je wel weet, als gelovige, dat het niet een goede film is qua waarheid.
frisodekker
wat een onzinnige discussies hierzo, god is toch net zo goed een mythe als deze film dat is?
catweasel
Dat is jouw mening.
aegron
niet voor iedereen
dus iets meer respect svp?
eminemin
niet voor iedereen
dus iets meer respect svp?
Nou ik ben het ook met hem eens (onzinnige discusssie) en ik heb de film zelf gezien zoals eerder gezegd gaat het niet over katholieken of christennen of islamieten het is gewoon een kinderfilm en nog niet eens zo een goede ook.
Ik kom hier om recencies te lezen over de film en niet voor een discussie over het geloof en weet ik nog meer wat daar zijn andere forums voor dus aub on topic blijven graag !!!!!!
De predikant had het over de gevaren die het kijken van Narnia had.
Toch benieuwd welke gevaren dat zijn. Die arme Christen Lewis zal toch wel geweten hebben waar hij de tere zieltjes aan bloot stelde?
Dat pretendeert ook niemand. Geloof ook niet dat iemand dat denkt.
Welke waarheid?!
Dat is on topic. De schrijver heeft zijn chritselijke ideeen nooit onder stoelen of banken gestoken en bij het uitbrenegen van de film werd de associatie met de kerk niet gevreesd.
gNoLEm
Overkill Wouter. Wat is je probleem? Het is allang duidelijk dat soom geen poot meer heeft om op te staan. Als je met de predikant van soom in discussie wilt gaan, misschien is soom zo vrij je het adres van haar kerk te geven. Ga nou niet doorhameren op onzinpunten.
Ik ben van mening dat dit allang niet meer ontopic is. We hebben het nu immers over overéénkomsten tussen de film en de bijbel (wat overigens een gigantische spoiler ansich is .. deze jongen kan nu ook wel raden wat er met de leeuw gebeurd zonder de film ook maar 1 seconde gezien te hebben). Vervolgens zouden we bij iedere film die zich afspeelt in de ghetto's van Amerika het over het Amerikaanse zorgstelsel, onderwijs, Bush en het drugsbeleid kunnen hebben. Zouden we bij "The Green Mile" uren over rassenkwesties kunnen debateren en bij Donnie Darko over de relativiteitstheorie en tijdreizen. Het feit dat de maker van de film zijn Gristelukheid niet onder stoelen of banken stak, hoeft niet te betekenen dat wij hetzelfde moeten doen.
Wat ik graag zou willen zien hier; uitdieping van karakters. Acteerkwaliteiten. Zit de verhaallijn goed in elkaar? etc. etc.
DAT IS ON TOPIC.
Scratt
verhaal spreekt me niet aan maar die beesten zijn zo VET afgewerkt dat je het bijna niet meer geloofd !!
Ik zou daar voor pleiten.
gNoLEm
Ik zou daar voor pleiten.
Daar zijn andere sites voor. Wellicht slim om lid te worden van een politieke partij, mits je dat nog niet bent (dat is geen vraag, voordat hier weer op wordt gereageerd).
Aan de andere kant ben ik geen moderator, maar het lijkt me niet dat dat de bedoeling is van deze site.
Oneens. Film is meer dan alleen shots en acteerprestaties. Een van de goede dingen van film is dat het bepaalde discussies uitlokt. Als die hier niet meer zouden mogen, zou ik het een arme site vinden.
streeter
I love the Chronic WHAT cles of Narnia, pass the Chronic WHAT cles of Narnia
Dit was hier zaterdagavond laat op TV, en nu al heeft iedereen het erover:
schopenhauer
Volgens mij heeft soom nog altijd niet gezegd door welke fundamentalistische sekte ze geindoctrineerd is. Dat zou ik toch graag willen weten, een (niet-amerikaanse) kerk die waarschuwt voor kinderfilms slaat me toch met enige verstomming. Ik zou nog haast blij moeten zijn dat de protestantse kerk in belgië geen voet aan de grond heeft gekregen. Ook lijkt het me vrij kinderachtig om te geloven in een strijd tussen goed en kwaad. Wat ik vind is goed en dat is voor andere mensen ook zo. Puur subjectief dus.
schopenhauer
sorry dat dit weer niet over de film ging, ik zag hem zelfs nog niet, maar extremistische meningen boeien me wel en ik had niet verwacht er op dit forum een tegen te komen
lazaroni_86
Wat een discussie... Het is gewoon een film in een apart wereldje met aparte figuren. Een lekker sprookjes sfeer dat is wat ik heb gezien... Meer is het niet 4.0 ster
feanaro surion
Wat is er dan in godsnaam gevaarlijk aan het kijken van een film?
soom
Wat is er dan in godsnaam gevaarlijk aan het kijken van een film?

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader
2010

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
2008

Alles wat we weten over Greta Gerwig’s nieuwe ‘Narnia’-film voor Netflix

Netflix is bezig met een reboot van 'The Chronicles of Narnia' met 'Barbie'-regisseur Greta Gerwig aan het roer

Fantasy / Avontuur, 2009

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
Fantasy / Avontuur, 2011

Titanic
Romantiek / Drama, 1997
saving the worldbroer of zus relatieheksgebaseerd op boekself sacrificewintercupboardbeaver leeuwsprookjeepischsurrealismestrijdgebaseerd op een kinderboekfantasy worldduringcreditsstingerjaren 40high fantasythawisekai gebaseerd op een jongvolwassen romanfaun good versus eviladmiring