The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 143 minuten / 150 minuten (extended dvd version)
Alternatieve titel: De Kronieken van Narnia: De Leeuw, de Heks en de Kleerkast
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Andrew Adamson
Met onder meer: Georgie Henley, William Moseley en Skandar Keynes
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 21 december 2005
Bekijk via Disney+
Plot The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
"The beloved masterpiece comes to life."
Vier Britse kinderen worden naar het buitenhuis van een professor gestuurd, waar ze veilig zullen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vinden een magische garderobe, waarmee ze in het mysterieuze land Narnia kunnen komen. Het land wordt overheerst door een slechte heks en om haar te kunnen verslaan, moeten de kinderen leeuwenkoning Aslan vergezellen.
Peter Pevensie
Prof. Digory Kirke
Mr. Beaver (stemrol)
Mrs. Beaver (stemrol)
paradoxa
Als je interviews met Lewis leest en zijn eigen boeken dan merk je dat het niet zijn bedoeling is om te bekeren. Natuurlijk zit er christelijke symboliek in, hij was immers een christen en dus gebruikte hij die invloeden. Hij heeft er zeker over nagedacht dat Aslan een Jezus figuur was, maar dan in de setting van Narnia. Then again, so what? Jezus is een voorbeeld en ideaal beeld voor miljoenen mensen, ook voor niet-christenen. Daarom ook ideaal om als voorbeeld te dienen voor Aslan. Kerken maken nu dankbaar gebruik van de film om mensen te interesseren voor het geloof, prima, maar niet de bedoeling van de film. Lees maar wat de makers erover zeggen, die overigens zelf geen christen zijn. Natuurlijk komt het Disney wel goed uit dat christelijk Amerika hier zo op inspeeld, dat lijkt me duidelijk.
Lewis was boven alles een christen, zeker weten. Dat betekend niet dat zijn Narnia Chronicles niet geschikt zijn voor mensen die dat niet zijn of er niet van willen weten. Je kunt er christelijke symboliek in vinden als je ernaar zoekt, maar het dringt zich niet op. Het is een mooi verhaal. Dat bovenalles.
Als je je aan de symboliek ergert zijn de andere zes delen van de serie trouwens ook meer geschikt voor je. Dit is het enige deel waar het zo obvious is voor mensen met religieuze algemene kennis.
Tamara
paradoxa
Oh nog even een aanvulling, waar ik kribbig van word is dat mensen de film bij voorbaat afwijzen vanwege de achtergrond van Lewis en de symboliek.
Daar baal ik van omdat het een prachtig en tijdloos verhaal is dat ontzettend veel volwassenen en kinderen heeft geboeid sinds 1950. Na Harry Potter is het de meest verkochte Engelse boekenserie ter wereld.
Het zou jammer zijn om dit terzijde te schuiven omdat je niet blij bent met de symboliek van het verhaal.
Een trailer zegt natuurlijk nog weinig, dus ik zou zeggen ga openminded naar de film en beslis dan.
Op www.narniaweb.com kun je trouwens ook dingen lezen die de makers zelf over de film te zeggen hebben.
feanaro surion
Lord of the Rings niet meegeteld ofzo? Zijn ook drie boeken hoor...
Lees maar wat de makers erover zeggen, die overigens zelf geen christen zijn.
De co-producent en initiatiefnemer heel erg wel.
Angrod_Pallanén
Lord of the Rings niet meegeteld ofzo? Zijn ook drie boeken hoor...
Waarschijnlijk gaat het hier over kinderboeken.
paradoxa
Ze hebben de stiefzoon van Lewis erg bij het film proces betrokken, hij 'beschermd' de nalatenschap van Lewis. Er werd toen nagedacht over een juiste verfilming, op een manier dat Lewis gedachtengoed overeind bleef zonder te overheersen. Ik heb daar wel vertrouwen in, but then again, ik geef mensen ook graag het voordeel van de twijfel.
Lord of the Rings zijn inderdaad niet meegerekend omdat het geen kinder/jeugdboeken zijn.
paradoxa
Interessante mening over de film en niet zoetsappig.
Als het over zoetsappig of niet-zoetsappig gaat, neem ik amerikanen niet als graadmeter.
Pieter Montana
Premiere live te volgen op www.nieuwsblad.be vanaf 19.45 t.e.m 20.30.
paradoxa
hahaha je bent een heerlijk cynisch mens Wouter.. heeft iemand bij je wel eens het voordeel vd twijfel gehad? Er zijn ook al Nederlandse recensies, maar natuurlijk in de eerste plaats v fans. Vandaar de link die ik toevoegde.
Flipman
Nou, ik ben het wel eens met Wouter, dat Amerikanen wat zoetsappigheidbetreft niet op hun mening te vertrouwen zijn. Zeker als je kijkt naar schijt als "The Legend Of Bagger Vance." Zoals de titel al zegt, hij is "Bagger!"
Al die Films waarin kijkers zich afvragen: "Gaat het hem lukken? Zal hij de liefde van zijn leven vinden? Zullen ze kunnen ontsnappen? Kan ze zich hierover heenzetten en een gelukkig leven leiden?" Al die vragen hebben hetzelfde antwoord: "Natuurlijk, malloot! 't Is 'n HOLLYWOOD-FILM!!!"
Niet dat Films niet goed mogen aflopen, maar er gebeurt heel vaak gewoon té weinig om je bezig te houden, waardoor je het einde al zó snel ziet aankomen! Gelukkig bestaan er ook Films waarin ze die cliché's eel mooi wegwerken.
Maar weer effe on-topic; bij deze Film zou ik het accepteren, vanwege de doelgroep. En het is natuurlijk een sprookje.
mvanbokhoven
In de Freerecord shop zag ik de miniserie van het verhaal liggen is deze niet hetzelfde als de film die in de bioscoop komt ??
Angrod_Pallanén
Lees je vraag nog eens. Miniserie-film in bioscoop, nu liggen-nog niet in de bioscoop...
Angrod_Pallanén
Een film die naar mijn gevoel veel te snel ging, het was mooi om te zien en heerlijk om naar te kijken (jezus wat leek Aslan echt!), maar het was veel te snel afgelopen. Ik had het gevoel dat het niet met het boek maar met de invloed van Disney te maken had. dat het per se goed en snel moest aflopen.
Prachtige film, maar gewoon een die niet kan tippen aan HP of LOTR (welk boek wel?), toch ben ik begonnen met de boekenserie en het is tot nu toe erg leuk!
Naatj
Ik heb de mini serie vele keren gezien.. ( als klein Jongetje)
En ben zelf ook christen...
En ik weet niet precies wat Cs Lewis Met Narnia bedoelt heeft ..
Maar er zitten zoveel gelijkenissen tussen de karakters van Narnia en van de Bijbel...
Lewis heeft alleen andere soorten "mensen" "dieren" gebruikt..
Bijvoorbeeld voor Jezus/Leeuw...
En hij wou (denk ik) ook geen "eo" film maken...
ik denk dat dit een film is die voor kinderen een soort sprokjeswereld is...
En voor volwassenen ook vol info zit...
Ga er zoals eerder gezegt openminded naar toe..
en doe ermee wat je wil....
ik ga er zo snel mogelijk naar toe !!!!
en zal dan mijn post doen met mijn mening over deze bios film
Groetjes
catweasel
(jezus wat leek Aslan echt!)
Erg toepasselijk.
Witch-king
Ik ben niet christelijk, maar christelijke film of niet, ik ga er heen.
Het gaat om de film, en niet of het wel of geen (christelijke) boodschap heeft.
Boudewijntjuh
Angrod_Pallanén
Weer een nieuw woord geleerd
Maar dat is het niet! TCoN is echt prachtig om te zien, goed verhaal, goede cast en mooie CGI. Niet geweldig, maar verre van rommel.
donnie darko
bucht (de ~ (m.))
1 [Belg., inf.] rommel, slechte waar
ochja, hier kennen jullie het woord bucht niet. Wij gebruiken het vaak, het is gelijk aan bagger, zullen we maar zeggen.
soom
Ik ben niet christelijk, maar christelijke film of niet, ik ga er heen.
Het gaat om de film, en niet of het wel of geen (christelijke) boodschap heeft.
Er is absoluut niets christelijks aan.Het zal wel kloppen, dat de film gebaseerd zou zijn op het verhaal van Jezus, maar the Chronicles of Narnia is absoluut geen film die de kerk goed vind. In elk geval niet de kerk waar ik vandaan kom.
En dat betekent volstrekt niet, dat het mij verboden is, om ernaar toe te gaan. Men heeft enkel gewaarschuwd dat de film niet berust op de waarheid zoals ik die heb geleerd in de kerk.
Ik wil niemands plezier verknallen, noch met een vingertje wijzen van: Jullie zouden er niet heen moeten gaan.
Maar ik wil wel echt benadrukken, dat de film niet echt een beeld geeft van het verhaal van Jezus.
Hoewel de meeste mensen het waarschijnlijk niet eens boeit, denk ik...
.[/quote]
Eh... dan spreek je jezelf toch tegen?
Daar denkt de kerk zelf anders over.
[quote]
eminemin
Vond de film best wel tegenvallen , het acteren was net niet overtuigend genoeg , het verhaal is erg voorspelbaar en de lengte van de film had van mij gehalveerd mogen zijn aangezien het veel te lang duurd.
Niet echt origineel ....
een 2.5
Oja de film heeft trouwens niks met godsdienst te maken.
soom
Ik dacht van niet? Op welke manier spreek ik mezelf dan tegen?
Hoezo, daar denkt de kerk anders over?
De kerk waar ik vandaan kom, waarschuwt me te kijken naar deze film.
Ik dacht van niet? Op welke manier spreek ik mezelf dan tegen?
Je zegt dat er niks christelijks aan is, maar snapt wel dat het verhaal op dat van Jezus gebaseerd is. Op zich niks mis mee, trouwens - dat is ET ook.
De schrijver van de verhalen heeft trouwens vaak genoeg uitgelegd dat hij het als een alternatief Jezusverhaal ziet en heeft de kerk altijd aan zijn zijde gehad.
Hoezo, daar denkt de kerk anders over?
De kerk waar ik vandaan kom, waarschuwt me te kijken naar deze film.
Oja? Bestaan dat soort kerken nog? Wat voor kerk is dat dan? Vind ik wel interessant, zeker omdat de schrijver een gewaardeerd Christen is, die vele boeken over het geloof schreef.
Ben benieuwd wat jouw kerk als reden opgaf.
Mug
Men gaat er weer vlekkeloos vanuit dat alle kerken "katholiek" zijn...?
Van een katholieke website: http://www.katholieknederland.nl/actualiteit/2005/detail_objectID574722_FJaar2005.html
In dat artikel staat zelfs dat Lewis gelovig werd mede door gesprekken met Tolkien... [noot: Anglicaanse kerk (Lewis) heeft zich afgescheiden van het Vaticaan (katholicisme)!]
Waarom dan zo'n heisa omtrent deze verfilming? Het boek The Lion, the Witch & the Wardrobe is 1) een redelijk dun boekje dat; 2) bedoeld is voor jonge(re) kinderen; 3) staat bomvol christelijke metaforen + normen & waarden. (o.a. Aslan-Jezus, zonen van Adam + dochters van Eva, de verleiding naar het kwade (plukken van de vrucht in het Hof van Eden - Edmund die het Turks Fruit aanneemt van de White Witch))
The Chronicles of Narnia krijgt zoveel steun vanuit christelijke groeperingen, omdat de schrijver zich heeft ingezet voor "het christelijke geloof". Meer niet. De meeste kinderboeken (inclusief Harry Potter) staan vol met opvoedkundige (christelijke) metaforen [goed tegen kwaad]. Heisa om niks dus. Meer het bewijs van extreem-fundamentalisme onder de christenen...

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader
2010

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
2008

Alles wat we weten over Greta Gerwig’s nieuwe ‘Narnia’-film voor Netflix

Netflix is bezig met een reboot van 'The Chronicles of Narnia' met 'Barbie'-regisseur Greta Gerwig aan het roer

Fantasy / Avontuur, 2009

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
Fantasy / Avontuur, 2011

Titanic
Romantiek / Drama, 1997
saving the worldbroer of zus relatieheksgebaseerd op boekself sacrificewintercupboardbeaver leeuwsprookjeepischsurrealismestrijdgebaseerd op een kinderboekfantasy worldduringcreditsstingerjaren 40high fantasythawisekai gebaseerd op een jongvolwassen romanfaun good versus eviladmiring