• 9.378.047 stemmen

Memoirs of a Geisha (2005)

Drama / Romantiek | 145 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Oorsprong: Verenigde Staten / Japan / Frankrijk

Geregisseerd door: Rob Marshall

Met onder meer: Ziyi Zhang, Ken Watanabe en Michelle Yeoh

Gesproken taal: Frans, Engels en Japans

Releasedatum: 6 april 2006

Plot Memoirs of a Geisha

"A story like mine has never been told."

Een verhaal van liefde en verraad tegen de achtergrond van de snel veranderende Japanse maatschappij in de 20ste eeuw. De 9-jaar oude Chiyo is de dochter van een arme visser en wordt van haar familie gescheiden en verkocht aan een geisha-huis in het Gion-district van Kyoto. Hier is ze het mikpunt van de grillen van hoofd-geisha Hatsumomo, maar zij weet zich te verzetten en groeit met hulp van Hatsumomo's concurrente Mameha uit tot de beroemdste geisha van Japan.

tommykonijn schreef:

Raar dat de Veronica gids deze een 2,0* gaf, hij heeft hier een erg hoog gemiddelde.

Veronica gids ......

Maar ik ga deze film zo ook eens kijken ben benieuwd wat de film mij brengt vanavond.

avatar van Madara_

Madara_

Prachtige film, alleen jammer dat er engels wordt gesproken, en de mocht wel wat langer duren

avatar van Elementofone

Elementofone

Wat mocht wel wat langer duren?

avatar van jkbb

jkbb

Altijd wel een fascinatie gehad voor vreemde culturen (liefst nog zo ver mogelijk hiervandaan), dus deze film moest wel een keertje aan het rijtje toegevoegd worden.

Grootste pluspunt was duidelijk de cinematografie. Elk shot is gedenkwaardig, mooi en zorvuldig gemaakt op de prachtige sets en locaties met een aardig verhaal daaromheen geweven. Prachtig kleurgebruik ook, zeer helder, maar niet kistcherig.

Echter, het probleem van deze film is het feit dat hij in de verkeerde hand is gevallen, niet bij de mensen die uit deze cultuur of streken voortkomen. En nog jammerlijker is wel het feit dat er Engels wordt gesproken, wat de authenticiteit niet bepaald ten goede doet.

Al met al een zeer aardige film die ik (helaas) vooral zou onthouden vanwege de prachtige beelden.

Deze film verdient dikke 4 sterren

In het begin twijfelde ik nog een tikkeltje aan deze film, maar hoe verder de film vordert hoe mee hij me aanspreekt en weet te betoveren

Echt een prachtige film.... misschien nijg ik nog naar 4,5*

avatar van Marita88

Marita88

Redelijk goede film alleen zeer triest.

Bijna geen mooie, gelukkige momenten.

avatar van mister blonde

mister blonde

Afgezet. Wat een klote film. Dramatische diepgang was om te huilen en de dialogen belachelijk. Maar ja, een Amerikaanse film met Chinese acteurs als Geisha.... Kon je op wachten.

mister blonde schreef:

De film kwam op mij dus (ondanks dat het engels was gesproken) absoluuuut niet Amerikaans over !

avatar van confucius

confucius

Het heeft zowat een uur geduurd vooraleer het mij kon boeien. Dat kwam deels door door de té donkere beelden waardoor het onderscheid tussen 'wie is wie' werd bemoeilijkt. Ik stond zelfs op het punt de 'boeken' te sluiten. Maar zie, plots kwam er licht in de duisternis en werd het toch nog boeiend en begon de film op 'film' te gelijken. Ik weet het wel, liefde op z´n Oosters ... da´s niet zo simpel. Wat valt er nog meer te zeggen over dit stukje drama, langdradig? Slaapverwekkend? Voor de 'Martial - Art' fanaten onder ons waarschijnlijk wel maar niet voor Confucius senior, want die formuleerde het als volgt:

"als u aan een film begint - of eender wat - schep dan geen al te grote verwachtingen, het bespaart u een hoop desillusies."

Tot slot. Mooie film, goed acteerwerk van Gong Li. Mijn besluit over deze prent is: een geslaagde filmavond. En om het in het Japans te schrijven: 4つの金の星

avatar van merlijns sikje

merlijns sikje

Zeer goede film die een eerlijk en niet al te romantisch beeld geeft van het leven als een Geisha en de weg daar naar toe. De heerlijke Oosterse sfeer van straten en mensen komt zo je huiskamer in.

avatar van eefke123

eefke123

mooie film, deed me denken aan de disney film mulan.

het einde is ontroerende en romantisch, terwijl ik gedacht had dat het niet zo goed zou aflopen.ach ja, er gaat toch niks boven een happy end!

avatar van Nomak

Nomak

Heb ik een tijdje geleden gekocht. Een blinde aankoop, maar ik heb hem nog niet gezien.

Ziyi Zhang is natuurlijk een fabelachtig mooie actrice die tot de verbeelding spreekt.

Mijn stem volgt later.

avatar van *Nientjah*

*Nientjah*

Erg mooie film, alleen jammer dat ze geen Japans praatten, al komt dat natuurlijk wel vaker bij films voor. Ontroerend verhaal, alleen was het einde wat slapjes en de hele film duurde ook wel een beetje lang.

3 sterren.

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Ook maar eens bekeken. Oké, hij is erg melisch en je word erg vaak getrakteerd op prachtig gesatureerde panorama's maar ik zie hier zeker niet de topfilm waar iedereen het over heeft. Ten eerste: dat engels met af en toe es een japans zinnetje erdoorheen vloekt gewoon met de hele film. Dat de acteurs dan nog nonstop spreken met een gemaakt japans accent doet er ook niet veel beter aan. Kwa verhaal was dit niet echt hetgeen ik verwacht had. Eigenlijk gebeurd er erg weinig. Er word de hele tijd gefocussed op het "geisha-zijn", en dat word de hele tijd verheerlijkt. Beetje hetzelfde effect als je met 'pirates of the carribean' hebt. Typsich hollywood,en oo zo storend.

Toch boeit de film nog net al is het allemaal erg cliché en is het einde na een kwartier al 100% voorspelbaar. Het word episch verteld en dat is dan ook het enige wat je als kijker aanzet om verder te kijken.

avatar van Adrenal

Adrenal

Melisch?

avatar van notorious_kim

notorious_kim

Vandaag nog eens de kans gegeven aan een film die ik steeds laat passeren als ik mijn dvd-kast opentrek.

Ik heb nooit echt geweten waarover deze film ging, ik herinner me wel nog de trailer, en ik weet nog dat ik steeds vond dat het er iets bizar uitzag. Maar iedereen hemelde deze film op, en hij heeft enkele oscars, dus ik dacht, ik moet die toch ooit een kans geven.

Het verhaal is heel aangrijpend. Het is niet meteen een onderwerp die in mijn directe interessesfeer ligt, maar eens het verhaal startte, was ik gewoon zeer nieuwsgierig naar elke nieuwe ontwikkeling en naar het einde. Het plot op zich vond ik ook totaal overwacht, wat voor mij een meerwaarde aan de film geeft! Het is voornamelijk een drama waar niet zoveel vaart inzit, dus je moet er wel voor zijn.

De cast was schitterend. Ik kende geen van de acteurs, maar allen zette ze hun rol sterk neer. Ziyi Zhang wil ik zeker en vast nog in andere film zien spelen.

De verwerking van het verhaal vond ik echt subliem. Goed script, goeie opbouw. De inbeeldzetting sprak me ook enorm aan, veel afwisseling, en echte gevoelsbeelden. Soms kreeg ik rillingen gewoon van de inbeeldzetting, en dat vind ik een sterke kwaliteit in een film.

Een punt van kritiek vind ik de geloofwaardigheid van de film. En dat is bij mij vooral te wijten aan het feit dat de film in het Engels is. Zou deze film in het Japans geweest zijn, zou het echt voelen of je er middenin zit. Door de taal werd alles nu wat uit zijn realiteit onttrokken.

Het is een zware film. Mijn eerste reactie was: damn goed, maar iets te zwaar om regelmatig te bekijken. Voor mij ook niet meteen interessant genoeg om binnen het jaar nog een tweede keer te bekijken. Het enige wat dat blijft hangen bij mij na deze film is de vraag of er de dag van vandaag nog steeds Geishas zijn? Als ik aan Japan denk, denk ik aan flatgebouwen en mensen die dag en nacht leven op een ruimte de grootte van mijn slaapkamer. Maatpakken die door elkaar in troepen op straat lopen, vervuiling en mensen die veel werken en geen plezier beleven.

8/10

avatar van Dnllezd

Dnllezd

Het duurde een tijdje voor dat deze film mij boeide, maar toen ik er eenmaal 'in' zat was het een leuke film.

Mooi beelden, maar wel slecht acteerwerk.

avatar van bartman

bartman

Kan eigenlijk weinig rake kritiek op deze film verzinnen: mooie plaatjes, geen slecht acteerwerk etc. Daarom niet minder dan drie sterren.

Máár daarbij moet ik zeggen, dat ik me erg verveeld heb tijdens het kijken ervan: het verhaal spreekt bij mij weinig tot de verbeelding.

En dan toch één echt punt van kritiek: Dit kán gewoon niet in het Engels. Een film die de ogen zou moeten openen voor een andere cultuur, maar vervolgens Engels met een accentje wil laten doorgaan voor de native taal van de personages. Kom op! Op sommige momenten was dat net zo lachwekkend als James Bond nagesynchroniseerd in het Duits.

avatar van Fonzie

Fonzie

Hypnotiserend mooie film. Schitterende vrouwen, kleurrijke omgevingen in combinatie met een mooi liefdesverhaal. Zo mogen er van mij meer gemaakt worden!

avatar van m1701

m1701

Geweldig goeie film

Het sfeertje, de achtergronden, het acteerwerk allemaal super

Geen standaard verhaal echt heel apart

Ik was erg blij dat ze gewoon engels spraken! Anders had ik de film niet gekeken. Makkelijker te volgen zo.

Echt zeker de moeite waard om deze film te kijken.

Vond de film absoluut niet langdradig, maar liep lekker door

De film blijft je boeien (zeker omdat je er eigenlijk zo weinig vanaf weet)

4,5* Dik verdient

avatar van Katharina

Katharina

Voor ik deze film zag, vond ik de poster altijd erg mooi, maar nu vind ik hem veel te oppervlakkig.

Wow, dit is echt een heel mooie film. En wat een gelijkenis tussen de jonge en de volwassen geisha. En wat ziet die man er sympathiek uit!

Een heel mooie film, goed geacteerd en mooie beelden. Ik ben het wel eens met het kritiek dat er eigenlijk in het Japans zou moeten worden gesproken.

Ik heb me geen moment verveeld!

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Prachtig gefilmd en leuk om eens iets van het (relatief) oude Japan te zien dat niet met samurai en ninja's te maken heeft. Verder zijn dit soort dramaverhalen met vrouwen niet erg aan mij besteed.

3.5 sterren

avatar van Loki87

Loki87

Erg saaie en zwakke vertoning. Bovendien gaat de film over dames van plezier maar van enige opwinding is in deze film geen sprake.

avatar van anne J

anne J

Mooie film. Toch íets minder dan ik had verwacht.

Toch heb ik me er heel goed bij vermaakt en het was een hele bijzondere film die ik zeker nog eens ga herzien over een jaartje (of twee).

3,5* met misschien verhoging in de toekomst.

avatar van laundromat

laundromat

Was helemaal in vervoering gebracht. Erg mooie film. En wat zijn aziatische vrouwen mooi!

had hem wel liever in Japans gehad...

avatar van gillette

gillette

Mooie poster.

avatar van Joeysmamma

Joeysmamma

Prachtige film!!! (Wat minder voor mannen denk ik?! ;D)

Wist me van het begin tot het eind te boeien en te ontroeren! Een terrechte oscar voor de kostuums en ook de muziek is erg mooi!

Kortom, ik ga hem zeker nog een keer kijken!!

Een aanrader!!

avatar van dave

dave

Mooie acteerprestatie van Ziyi Zhang, die eerder al in 'Hero' was te bewonderen.

Het verhaal sprak me niet echt aan, en begon te vervelen naar het einde toe.

Deze film wordt om twee zaken bejubeld:

1. Kostuums

2. Muziek

Maar dat laatste is me niet eens bijgebleven.

avatar van Mlis

Mlis

Mooie film, ik heb EXPRES het boek van te voren gelezen zodat ik deze kon vergelijken. Heel veel dingen uit het boek worden mooi verfilmd. Het enige echte minpunt: het Engels.

Wat ik zo fijn vond was dat het beeld dat ik zelf had, redelijk over een kwam met wat de film liet zien. Zo zat ik er direct helemaal in.

Er waren natuurlijk wat puntjes wat ik miste ten aanzien van het boek, maar vrij logisch met meer als 500 pagina's. De overgang in haar groei vond ik nog het beste.

En wat is Hatsumomo mooi! Wat ook weer een minpunt oplevert Mameha was in het boek net zo mooi als Hatsumomo.

In de film vond ik juist Hatsumomo veel mooier dan Mameha.

Voor de rest prachtige kostuums en muziek, ik krijg zin om een reis naar Japan te maken na deze film.

avatar van nens89

nens89