• 9.381.546 stemmen

Land of the Dead (2005)

Horror / Thriller | 93 minuten / 97 minuten (director's cut)

Genre: Horror / Thriller

Speelduur: 93 minuten / 97 minuten (director's cut)

Alternatieve titel: George A. Romero's Land of the Dead

Oorsprong: Canada / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: George A. Romero

Met onder meer: Simon Baker, John Leguizamo en Asia Argento

Gesproken taal: Frans, Japans, Engels, Italiaans, Pools en Spaans

Releasedatum: 8 september 2005

Plot Land of the Dead

"The Dead Shall Inherit the Earth."

De levende doden hebben de Aarde definitief in hun greep gekregen en de laatste overlevende mensen hebben zich in een versterkte stad teruggetrokken. Hun enige verweer tegen de ondoden is een enorme tank, de Dead Reckoning, die in het bezit is van de steenrijke Kaufman. De rest van de bevolking heeft het helaas wat minder goed en moet dagelijks keihard vechten om de ondoden buiten de stadsmuren te houden.

avatar van Idol

Idol

Deze film heeft geen enge of schrik momenten, het is eerder allemaal wat lachwekkender.

Maar dat neemt niet weg dat het zeker een vermakelijke film is.

Maar Dawn of the Dead en 28 days later zijn de echte zombie films!

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Gisteren eindelijk deel vier uit de Dead serie van regisseur Romero kunnen zien en dat was jammer genoeg een behoorlijke tegenvaller. Kan niet zeggen dat dit nu echt het wachten waard was, de 'grote terugkeer van Romero'. Nee, dit vierde hoofdstuk mag de veters van het geweldige trio Night, Dawn en Day nog niet eens strikken.

Ik was er al een beetje bang voor, maar Romero lijkt in Land of the Dead goede personage- ontwikkelingen, echte vlijmscherpe maatschappijkritiek en goede zwarte humor ingeruild te hebben voor het standaard actiewerk. De personages zijn eendimensionaal, de poging om humor in het geheel te verwerken mislukt behoorlijk (die dikke soldaat ) en de film bevat over het algemeen maar bar weinig sfeer. Terwijl de vorige drie delen juist omkwamen in de hoeveelheid sfeer, karakterontwikkeling en spanning. Hier hebben ze een machinegeweer. Hoera.

Ook de zombies zijn er qua doen en laten niet bepaald op vooruit gegaan. Het is leuk dat Romero wil voortborduren op het gegeven uit Day met professor Logan en zijn zombie Bub, maar hij gaat hier nogal te ver. Vond die Big Daddy zombie dan ook vooral jammer. Verder straalt er geen moment dreiging van de levende doden af. Toch wil ik Land of the Dead niet meteen als gedrocht bestempelen, want als losstaande zombiefilm is het op zich nog best aardig. Een over the top rolletje van Hopper en een hoop bijt-, hak- en trekwerk van de zombies zorgen toch nog voor wat vertier. Het zorgt er dan wel voor dat je je niet hoeft te vervelen als horrorliefhebber, maar het is desondanks jammer dat Romero's grote terugkeer naar het horrorgenre zo'n cliché hap-slik-weg productje moest worden. Zijn oude trilogie zeker niet waardig.

3 sterren. Met moeite.

avatar van BruceWillems

BruceWillems

meest overbodige film aller tijden denk ik (afgezien van het zoveelste vervolg op scary movie)

avatar van gotti

Aardig vervolg op de vorige drie, maar heb nou niet het idee dat het echt veel bijdraagt of totaal vernieuwend is ten op zichte van de vorige drie. Dawn of the Dead (het origineel) blijft mijn favoriet, met Land en Night op en gedeelde tweede plaats.

avatar van g. lundgren

g. lundgren

Ik heb moeite moeten doen deze film ergens te kunne zien en het voelt als of ik geld op straat heb gegooid. Met recht het ergste waar ik ooit 7 euro voor heb betaald.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Aardig opvolgertje. De spanning is alleen erg ver te zoeken omdat Romero zijn zombies maar niet wil opvoeren. Ook wel een meer dan aardige cast, waar Argento natuurlijk de hoogste ogen van gooit. 3*

avatar van dylanvr

dylanvr

Ik vond dit een geweldige film. Nu moet ik bekennen dat ik geen echte liefhebber ben van zombie films. Ik heb de andere films van Romero ook niet gezien. Ik kan me zo voorstellen dat als je echt voor het griezel-effect gaat, deze film wat tegenvalt.

Maar wat een politieke diepgang bevat 'land of the dead!'

Voor iedereen die wat van marxistische filosofie weet is het een genot om alle clou's te ontsleutelen.

- Die zombie's: dat is natuurlijk de onderklasse. Ik associeerde ze een beetje met de derde wereld. Onderdrukt en weggedrukt achter hekken. Zij zijn de echte outsiders.

- Maar ook de mensen die niet in het grote gebouw van Kaufmann wonen zijn onderdrukt, zijn proletariaat.

- Kaufmann, de grote koopman/kapitalist. De naam spreekt voor zichzelf.

- 'Skyflowers', het vuurwerk dat wordt afgestoken om de zombie's af te leiden. Dat is de ideologie/religie waardoor de onderklasse naar boven kijkt en daardoor niet meer ziet hoe de werkelijke wereld eruit ziet. Opium van het volk!

- De gokkerij/prostitutie die Kaufmann inzet om het proletariaat af te leiden van de onrechtvaardige verhoudingen in de wereld.

- De discussie in de gevangenis tussen de hoofdpersoon en de prostituee over hun 'story'. De hoofdpersoon zegt dat het daar niet om gaat, om je persoonlijke verhaal. Het gaat namelijk om 'the big picture', het kapitalisme en de ongelijkheid die dat systeem met zich meebrengt en niet om je particuliere belevenissen. Jij bent maar een functie van het geheel.

- 'Ik onderhandel niet met terroristen' zegt Kaufmann. De vraag is wie de ware terroristen zijn. Zie ook de connectie met president Bush.

- 'You have no right'. Zegt Kaufmann twee keer. Liberalen geloven dat rechten van nature gegeven zijn. Maar volgens marxisten zijn rechten historisch zo ontstaan omde belangen van de heersende klasse te beschermen.

- Ik ga jullie natuurlijk niet spoilen, maar de rest van het verloop van de film is op deze manier gemakkelijk te interpreteren.

avatar van Wouter

Kijk de eerdere Romerozombiefilms, zou ik zeggen.

avatar van notsub

notsub

Ik vond het niet tegenvallen. Mijn verwachtingen waren niet zo hoog, maar ik best genoten van deze titel. Ten eerste is het ronduit amusant naar de zombies te kijken en dan zit er ook nog een actiefilm-verhaal door het geheel verweven. En dan is er ook nog discussiestof vanwege de politieke paralellen die duidelijk aanwezig zijn. Nu is de originaliteit en kwaliteit van het geheel niet overtuigend genoeg voor een echt hoge score, maar een 3.0 heb ik deze film wel gegeven.

avatar van feyezuid

feyezuid

1.5*, en dan ben ik erg gul, omdat 2 a 3 personen nog redelijk speelden.

avatar van Escobar

Escobar

Wat een flut film.

Niet spannend en zeker niet eng.

Moest echt denken aan de b-horrors uit jaren '80.

Begrijp echt niet wat Hopper in deze film deed. Is hij afgegleden of begrijp ik iets niet.

Ik ben echt wel een liefhebber van horror maar dit was zijn geld echt niet waard.

Een 1.5 voor de moeite

avatar van mOOse

mOOse

Wat een tegenvaller. Ongestructureerd verhaaltje dat er even doorheen geblaft wordt, slecht geacteerd, afgezien van een paar goed-inlevende-zombies. Dawn of the Dead was echt veel beter.

avatar van megaman

megaman

vind ik persoonlijk niet echt. in Dawn remake vond ik ten eerste al fout dat de zombies konden rennen. ook vond ik dat er te weinig gore in zat.

in Land zijn er weer old-school zombies, knabbelen ze weer aan afgetrokken armen en benen (net als in de oude Night, Dawn en Day) en het gore gehalte was weer als vanouds.

vond dat Land echt weer een typische zombie film was. deze past dan ook perfect bij de oude trilogie naar mijn mening.

avatar van Film Pegasus

Zeer goeie zombiefilm. Alleen is het acteerwerk van de zombies soms beter dan dat van de acteurs die de levenden moeten voorstellen... Het gegeven is wel origineel. Niet zozeer het gevaar van een hoop zombies waar je plots moet van vluchten door een onbekend virus of zo (28 days later, resident evil, dawn of the dead) maar een nieuwe verhaallijn: zombies zijn er nu en de overlevenden leren er mee leven door een gebied af te bakenen en zo goed mogelijk een nieuwe beschaving op te bouwen.

Alleen wordt er met dat gegeven niet zo heel veel gedaan en is het niet altijd even sterk. Maar de zombies zijn hier wel echt zombies zoals vroeger (wat megaman een post eerder al vermelde) Absoluut een aanrader voor de liefhebbers van het genre.

avatar van Slater

Slater (crew films & series)

Vandaag gekocht en gezien, de Director's Cut.

Niks bijzonders eigenlijk, 1 extra scene die er van mij wel al eerder bij mocht maar ja. Verder is de overige tijd, en jawel, aan de gore verbruikt die niet in de theaters gezien mocht worden. Het maakt de film wel iets smeriger, maar ik zou hem er niet iets hoger door laten scoren.

avatar van aimane

aimane

28 days later... is tien keer beter dan deze film maar deze film is niet echt eng maar best wel spannend

avatar van jasha

jasha

aimane schreef:

28 days later... is tien keer beter dan deze film

Kan daar niet echt opkomen... Ook al is het weer een typisch einde voor een Romero zombie film blijft deze wel beter dan het onzinnige einde van 28 days later.

newG

Ik heb veel respect voor George A. Romero. From Dusk till dawn (de originele) night of the living dead, day of the dead... supersterke films... en toen kwam deze en was alles om zeep... Te Hollywoodiaans... Dawn of the dead (de remake) was best goed, maar deze... Zombies moeten bijten, geen geweren pikken en terugschieten

avatar van Wouter

newG schreef:

Ik heb veel respect voor George A. Romero. From Dusk till dawn

From Dusk till Dawn...?

Dat vind ik juist wel interessant, wat mij betreft had ie nog verder mogen gaan. In ieder geval beter dan het vorige deel.

avatar van Ryam

Ryam

Ik vond het wel een leuke film

Wouter schreef:

From Dusk till Dawn...?

ja sorry dawn of the dead

avatar van Sutherland

Sutherland

Ik vond hem niet veel bijzonders. Een simpel filmpje, maar geen echte spannende momenten. Jammer, echt een gemiste kans!

avatar van kamikaza_87

kamikaza_87

heb deze film pas gezien en vond hem erg meevallen bij de andere romero films had ik na afloop een slecht gevoel want het leek steeds of de overlevende alleen op de wereld achterbleven (met een paar miljard zombies) maar aan het einde van deze film gloort er hoop aan de horrizon

avatar van 606

heel erg mooie zombie en de zombies doen het erg goed.

best veel spanning.

Battle Angel Alita meets Lemmings, of zoiets.

Matig zombiefilmpje. De zombies zijn er deze keer wat slimmer op geworden (iemand enig idee waarom, of is die autovent gewoon een natuurlijke evolutie ?) maar zijn nog steeds even sloom. Jammer, want de film zit weer vol schuifelende zombies die in de volgende cut over een zwerm mensen heenwalsen. De beam me up Scotty zombie leeft nog steeds.

Gore viel ook wat tegen. Matige death scenes (zoals het stukje met de soldaat die een handgranaat probeert te gooien, z'n arm verliest en landt op z'n eigen granaat.. Erg zwak. Ook het schaduwspel hoeft niet zo.

Verder het matige verhaaltje, waarbij het "rijkeluis oord waar de armen van dromen" concept veel beter uitgewerkt werd in Alita, en waar die auto vent de andere zombies een beetje bestuurt als Lemmings. Hoe die man steeds alle aanvallen overleefd blijft een groot mysterie (want hij loopt steeds vooraan), waarom de zombies plots niet meer geïnteresseerd zijn in vuurwerk wordt volgens mij ook niet uitgelegd.

Blijft er gewoon een wat vermakelijk zombiegedoe over. Het ziet er aardig uit, maar zombies als deze zijn redelijk saai, ook niet echt eng.

Kleine 2.5*

Onderhond schreef:

Volgens mij is dat omdat ze slimmer worden, en ze dan zeggen van: fuck it, da hebbe we al gezien.
Als iemand in het echte leven een mop verteld die je al kent, blijf je er ook niet naar luisteren he?

Voor de rest heb je een zeer goede samenvatting gemaakt waar ik me helemaal in kan vinden

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Onderhond schreef:

Tja, Romero lijkt zijn zombies in elke film iets extra's te geven, ze gaan er in elke film wat op vooruit en worden dus ook steeds een stukje slimmer. In Night of the Living Dead waren ze nog redelijk eendimensionaal (veel verder dan met een steen een ruit inslaan kwamen ze niet), maar in Dawn of the Dead zagen we hoe ze bijvoorbeeld dingen konden herinneren uit hun verleden en als het ware wat 'menselijker' en slimmer werden.

In Day of the Dead werd dit gegeven nog verder uitgewerkt door de gevangen zombie Bub, die met behulp van Dr. Logan 'trucjes' leert en ook steeds meer dingen uit zijn verleden kan herinneren. Niet zo vreemd dus dat Romero besloot de zombies nóg een stuk slimmer te maken in het vierde deel. Met als hoogtepunt (of dieptepunt, als je het mij vraagt) de uiterst slimme Big Daddy zombie.

Verder ben ik het overigens grotendeels eens met je mening over deze film. Veel meer dan een cliché zombiefilmpje is het zeker niet. Niets vergeleken met de drie voorafgaande delen!

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Erge tegenvaller deze film, heeft een aantal coole punte en goede momenten maar verder is het drie keer niks en meer van wat we al gezien hebben maar dan met meer actie. De zwarte-pompbediende-leider-zombie is wel cool maar dat is ook gelijk de enige en Dennis Hopper viel me erg tegen.al was het 'get down' moment wel cool. 2.5 sterretjes.

avatar van Vader81

Vader81

Dit is 1 van de beste zombie films dat ik ooit gezien heb, er wordt tenminste getoond wat er gebeurt.

aanrader voor zombie liefhebbers !!!

avatar van FillumGek

FillumGek

Het kan me allemaal niet echt meer vermaken. We hebben alles nu toch al wel gezien? We weten onderhand wel wat er gebeurt in dit soort films. Zombies waggelen langzaam op je af totdat ze een kogel tussen de ogen krijgen...gaap. Er is geen spanning en de film is niet eng.

Wat de film wel goed doet zijn de special effects. Ik denk niet dat je ingewanden en vleeswonden nog veel realistischer kunt weergeven.

Ik wacht vol verwachting op een eventueel volgend deel...NOT!